Šta je novo?

Intel-AMD dilema (kompresija videa)

mihailo

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Zadatak je sastaviti dve ekonomske masine za kompresiju videa. Masine se prave samo i samo za tu namenu, dakle Win, kodeci i softver za obradu. Iako sam godinama u AMD svetu, ne bezim od Intel-a ukoliko je za neku, u ovom slucaju konkretnu namenu bolji. Ekonomska u nazivu ne znaci da je budzet skucen, vec da nema mesta emotivnim izlivima u smislu P4 Extreme na 6GHz, mem. na 1GHz i slicno. Dakle, sta ce na default-u ili malo iznad njega najbolje zavrsavati posao? Takodje, primarno je grebovanje analognog signala i njegova konverzija (VHS to ???), pa bih voleo da cujem i misljenje vezano za izbor opreme za capture-ing.

:wave:

E sad prvo sto nisi naveo koliko love oces za masine da das... Ja imam Athlon 2200+, 512mb ram-a to ti je solidna masina kompresovo sam 1:30 na 1cd za sat vremena... sad ako ti treba jos brze trebao bi mozda uzeti AMD64 3000+, sa 1GB rama ali obavezno po dve od 512mb, i neku NF4 ja bi ti preporucio ASUS A8N-E ULTRA ta verzija ima dve gigabitne mrezne, podrzava i jace proceso za kasnije (AMD FX51,FX57) cak i one sa dva jezgra, DUAL CHANEL, a sam procesor u sebi ima integrisan memorijski kontroler tako da bi ubrzanje trebalo da bude nekih (ako se dobro secam 40%, sad za capturing ti je najbolji WinFast TV2000 XP Expert nekih 60-ak evra, uz nju dobijas puno kablova za spajanje, najbolje peko chincheva a zvuk ne ide na mikrofonski ulaz nego se kaci na maticnu plocu AUX uticnica tako da ces imati cist zvuk ... znaci na kraju da srocim priblizne cene ti nadji gde ti jeftinije...

Procesor: AMD Athlon64 3000+ = 150e
Maticna: ASUS A8N-E = 90e
Memorija: 2x512mb = 90e
Graficka ti neigra neku ulogu pa uzmi gf6200 = 60e
Hard disk treba da bude brz, Hitachi su odlicni ja mislim da su od
160gb SATA II= 80e
Capturing: WinFast TV2000 XP Expert = 60e samo na jednoj masini ti treba
Monitor: Najeftini nadji ADI-jevi modeli imaju 3 god garancije = 90e
DVD rezac PIONER 109,110 ili neki LG, sad su ti double layer rezaci (rezu dvd-e od 8gb) = 50e
Kuciste: neko koje ce da daje 400w najmanje ali neko firmirano nadji, CHIEFTEC ti je oko 90e
Mish i tastaru: sam odaberi hahaahahahha lol...

Sve ti dodje negde oko 1600e ovo bi ti ja preporucio ali opet je tu pitanje koliko love si ti mislio da das...

Ravene, tnx na odgovoru, ali meni je potreban info koji razlikuje AMD vs. Intel i aktuelne cipset-e u malo sirem smislu :) Hocu reci, poprilicno sam upoznat sa AMD-om godinama unazad i stanjem na domacem trzistu, ali ocekujem odgovor ovdasnjih AV amatera i profesionalaca po pitanju trenutnog stanja medju konkurentima.

Ono sto mogu da ti kazem jeste da je intel bolji u kompresiji od A64 sistema. Licno sam sebi kupio AMD64 u nadi da ce stvari raditi brze po pitanju kompresije. Taman posla da kazem da je procesor los za kompresiju, ali intel je zaista bolji. Drugar isto ima A64 3000 venice(ja imam 3200) i mogu da ti kazem da kompresija neide nista brze od mog bartona 2600.

Zato savet, ako hoces za kompresiju videa uzmi intel al normalno Pentium.Jer ako uzmes celeron onda si se zeznuo...eto toliko
pozdrav

Najbolji izbor za video kompresiju je trenutno AMD Athlon 64 X2, recimo model X2 3800, kloknut na 2.4 - 2.5 GHz (onda je negde u rangu X2 4600-4800). Čak i Tom's hardware (koji je dobro "potpomognut" od strane Intela, zna se kako :d ) priznaje dominaciju X2 procesora u tom segmentu, prema tome onda tu nema šta da se razmišlja :smoke:

Link ka rezultatima sa Tom's Hardware

ljudi vi ne chitate da se ne trazi jaka mashina, vec nesto u ekonomskoj klasi. Shto volim kad ljudi pitaju sta uzeti za toliko i toliko para ,a svi povichu dodaj jos 500-700 evritja i uzmi to i to. RTFT (lili Read the f***ing thread ;) )
Poz!

Generalno se slazem sa Accuphase-om i mislim da je trenutno najbolje resenje za to sto ti zelis neki dualac.Sad Intel ili AMD to prepustam tebi ;) , Amd je bar prema testovima sa neta nesto bolji ali je zato i skuplji.Ovo se odnosi na jeftinije modele, tacnije 3800+ vs D 830 http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2484&p=5
i http://www.legitreviews.com/article.php?aid=226&pid=1
Cena za AMD-a preko bare je 350 -380$
Intel D830 335-380$
Intel D820 (imas test na Benchu) 230-290$
Sto i nije tako crno,tj na celu konfiguraciju nekih 100 -150 Eura, a dobit je ipak mnogo velika,ovo se odnosi na singCPU
Pozdrav

Poslednja izmena:
Imao sam Intel pa preshao na AMD643200.Intel je brzi i to dosta.Onda nisam verovao pa sam otishao do prijatelja i poneo celu mashinu koja prilichno slichna u pogledau hardware-a.PUstili istovremeno na 2 monitora oba rachunara da rade istu kompresiju.intel(478 je bio za bruku) je preshishao newcastle.Sad sam na Venice 3200 ali i daljem mislim da je intel ipak TATA.A ostali spameri su uspeli da me izj....u da kupujem amd.To je iskren odgovor iz chiste prakse...a da polemishem vec izvakane teme tipa amd vs intel necu ,niti cu se obazirati na amd fanove jer je sasvim jasno da je ovo amd sajt.

Poslednja izmena:
upravo sam i ja to rekao iznad. Isprobao sam kompresiju na jos jednom amd racunaru i zaista je radi sporije. Ipak je intel bolji u tom pogledu

pozdrav

ovo je uvek bilo jasno, intel je uvek bio brzi u divx kompresiji, to nekako je uvek bilo proprocionalno broju megaherca.

DARK SIDE je napisao(la):
Imao sam Intel pa preshao na AMD643200.Intel je brzi i to dosta.Onda nisam verovao pa sam otishao do prijatelja i poneo celu mashinu koja prilichno slichna u pogledau hardware-a.PUstili istovremeno na 2 monitora oba rachunara da rade istu kompresiju.intel(478 je bio za bruku) je preshishao newcastle.Sad sam na Venice 3200 ali i daljem mislim da je intel ipak TATA.A ostali spameri su uspeli da me izj....u da kupujem amd.To je iskren odgovor iz chiste prakse...a da polemishem vec izvakane teme tipa amd vs intel necu ,niti cu se obazirati na amd fanove jer je sasvim jasno da je ovo amd sajt.
Brzo se vracaj na DARK SIDE :D

A koliko je to brzi P4 3GHz od A64 3000 Venice u kompresiji.......recimo......u jedinicama vremena.....?
Ukoliko ceo proces Intel zavrsi za 30min, koliko approximately treba vremena da to uradi AMD........?

Otkako znam za sebe i za PC masine imao sam AMD, (pocev od AMD-ove 286-ice, ko mi ne veruje sacuvao sam plocu), ali ma koliko mi je mrsko da priznam Intel je na ovom polju brzi. Posto coveku treba ekonomska masina, trenutni best buy je Intel P4 na 2.8Ghz, sa nekom i865PE ili i915 plocom i bar 1Gb rama. Za te pare ne moze da se nadje nista sto ce brze odraditi posao jer mhz je mhz.

Da stvarno intel lepo radi to, u manjim rezolucimam to ide i preko 60 fps (pa cak i jace)... full Pal barem real time...

Ako je vec ekonomska varijanta u pitanju ja bih isao ili na CeleronD ili Sempron 64bit, oba O/C koliko moze i obavezno 1GB ram-a (jer je znacajno brze nego sa 512) i ne bih puno razmisljao vec bih uzeo za sta god mogu na napravim bolju kombinaciju (O/C included). Vecina novijih CeleronaD radi na 3.8, sto je prilicno sweet za kompresiju (mada je i Sempron na 2.4 ili 2.6GHz mala zver)
Bitna je razlika u brzini izmedju Xvid-a i Divx-a. Divx jeste brzi na P4 platformi, ali se ta razlika gubi u Xvid-u (iako je i Divx brzi kodek, ali i malo nekvalitetniji po meni)

Niko mi ne odgovori na pitanje........
Koliko vremena treba za divx kompresiju...........zna li ko......

Moram priznati da nisam razmatrao nizi segment u okviru Intel-ove ponude. Po rezultatima sa linka koji je Snejk postavio Celeron D je munja za taj novac Gotovo mi je neverovatno da se uglavio medju poprilicno skuplje AMD procesore. Sada mi Celeron LGA775 64-bit zvuci kao odlicno resenje. Koja MB za Celly-ja?

Kad si se odlucio za Celeron ajde evo ti ploce :

http://tw.giga-byte.com/motherboard/products/products_ga-8ipe775-g.htm

85e je sa PDV ima isto DUAL CHANEL, 2X512 ce lepo pasovati
a procesor moze i ovaj: http://www.novatech.co.uk/novatech/specpage.html?IL-C4326

Ovaj Celeron D326 sa PDV isto izadje 85e ove cene su stare jedno nedelju dana tako da nadjes negde i jeftinije, ostalo ti pise u predhodnom postu sta bih ja uzeo... ovo je jeftinije dosta ali AMD JE AMD, sad ovo dalje je tvoja odluka... ali ja mislim da bi Venice odradio bolji posao jer isto Venice sa OC-om moze da radi na 2500-3000mhz a samim tim dobijas dosta jos posle kad izadju programi za win64 za kompresiju, mislim ono bolje je za dalje sad jeste duplo je skuplje ali si ti sam rekao da nije skucen budzet nego nema mesta za emotivne izlive... (6ghz P4EEEE AHAHHA) Sledece nedelje uzimam nov komp, (A64Venice300+,2x512mb) pa cu postovati rezultate dekodiranja...Sad tvoj sud je najbitnije nemoj posle da juris duhove, sto si mi reko ono, ovo...

Ravene, kao sto rekoh, poznata su mi kretanja na trzistu, to nije problem u smislu nabavke. Sto se tice stavke AMD je AMD, ne pije mi vodu, mislim imam Venice-a koji ovaj posao radi sa 9x300 i njegove mogucnosti su mi poznate. Poenta je da ne zelim ici kao slep za tom kombinacijom, ukoliko protivnicki tabor u segmentu video kompresije ima efikasnije resenje za manje para. Znaci, overall score u billo kakvom sintetickom testu mi nista ne znaci, masina ce samo kompresovati video. Suma sumarum, pre cu se odluciti za kombinaciju Celeron D + solidna ploca bez GLAN-a, WiFi-ja, 10xUSB i ostalih cuda za 160-tak EUR, nego kombinaciju od 300+ EUR gde ce mi svi dodaci ostati neupotrebljeni.
Sta juriti za grebovanje materijala? U dve masine koristim 2000 Expert-a i Cinergy 600 te su mi njihove mogucnosti poznate. Ima li kakva preporuka za capture only kartice?

sto se tiche kompresije intel je zakon ( ovo ne pricam napamet probao na vishe konfiguracija mali test kompresije sa xvid codecom )
i jedna vrlo zanimljiva stvar se pokazala ..a to je da ploca manje vishe nije bila bitna u kompresiji neko samo brzina procesora ( kod intela pricham ) i cak nije bilo ni razlike nikakve skoro izmedju celerona i punokrvnog pentiuma na istom taktu

Mozda ipak dodati malo vi[e para i uzeti pravi P4 pa neka bude i na manjoj frkvenciji

Asus P5LD2 (i945, podrzava dual-core, oko 130e), Pentium D 820, 1GB DDR2-667 RAM, i neka VIVO graficka po zelji. HD 2x WDC RAID edition u RAID0 i vozi.

mihailo je napisao(la):
mislim imam Venice-a koji ovaj posao radi sa 9x300 i njegove mogucnosti su mi poznate.

Pa onda sto lepo nisi reko da imas Venice ne bih ni sastavio sa njim... ahahah.... a mogao si barem da stavis koliko love hoces da das za kompove ljudima bi bar bilo lakse da ti sastave kompove ako ti zaista trebaju.... posto ovde postoji mnogo njih koji vole da sanjare o tzv. poslu koji ce raditi.... a i odjedanput se stvori da ti ljudi imaju procesore iste koji se spominju u datim konfiguracijama.... elem jel ti bilo tesko kad vec imas Venice i znas kako radi zasto nisi otiso kod nekog ko ima P4 i video kako to radi??? Bolje je videti svojim ocima nego da ti neko kaze kako to radi !!! LOLOLOL

Thread nema veze sa mojom masinom. Takodje, nije isto kada sa moje ustimovane masine sednem za drugu gde je OS podebelo u raspadu i obrnuto.

Ja sam za kompresiju koristio barton 2800 i imao sam nameru da predjem na 64 bita.A onda slučajno jeftino kupim celeron D 2.4,koji radi na 3.3ghz(3.6) stabilno,sklopim još jednu mašinu i sada sam oduševljen koliko sve bolje radi,premier,fotošop...

ja grabujem u divx i na verziji 5.2.1 (znaci sve se desava u realnom vremenu ) je islo grabovanje oko 20% brze na cel d [email protected] nego na bartonu 2500@3200 (isto i na 2300Mhz,nije bilo velike razlike). bio sam tada gledao neke testove na netu i oni su to isto govorili i zato sam na kraju presao sa tihog hladnog bartona na cel d. :) izgleda da je do bolje implementacije sse 2 instrukcija kod intela.
inace mene interesuje da li je neko probao grabovanje u divx 6. ja njega sada koristim, dosta je brzi (od 15-20% po slobodnoj proceni) od 5.2.1 a i pravi manje fileove na istom bitrate-u. ako neko zna mogao bi da napise kako radi grabovanje u divx na nekom HT PIV. ustvari koliki je framerate u odnosu na cel d .

poz

PretendeP je napisao(la):
ja grabujem u divx i na verziji 5.2.1 (znaci sve se desava u realnom vremenu ) je islo grabovanje oko 20% brze na cel d [email protected] nego na bartonu 2500@3200 (isto i na 2300Mhz,nije bilo velike razlike). bio sam tada gledao neke testove na netu i oni su to isto govorili i zato sam na kraju presao sa tihog hladnog bartona na cel d. :) izgleda da je do bolje implementacije sse 2 instrukcija kod intela.
inace mene interesuje da li je neko probao grabovanje u divx 6. ja njega sada koristim, dosta je brzi (od 15-20% po slobodnoj proceni) od 5.2.1 a i pravi manje fileove na istom bitrate-u. ako neko zna mogao bi da napise kako radi grabovanje u divx na nekom HT PIV. ustvari koliki je framerate u odnosu na cel d .

poz

Ne znam da li poredis Bartona i Cel D ,ali ako da imaj u vidu da Barton nema
SSE2 instrukcije . I jos me zanima kako to moze kodek praviti na istom bitrate-u manji fajl .Jedino da na kraju protok ispadne manji od onog koji zadas
ovo se dogadjalo ranije sa starim xvid-om ili dvix3.Proveri sa Gspot koji je na kraju zaista bitrate ispao
;)

Sto se tice preporuke za karticu za grebovanje imam Cinergy 400 i nije lose
ali Ati VIVO nekako daje bolju sliku ,to verovatno ima veze sa osobinama cipova Ati rage theater i Philips SAA7134.
Poz.

Nazad
Vrh Dno