Šta je novo?

Intel 478pin mobile

Masinist

Slavan
Učlanjen(a)
14.06.2006
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X + Arctic Liquid Freezer III Pro 360
Matična ploča
Asus TUF GAMING X570-PLUS
RAM
2 x 16GB Kingston Fury 3733MHz
GPU
AMD Radeon 6900XT OC Formula ASRock
Storage
1TB Samsung 980 Pro + 4TB Toshiba HDWE140
Zvuk
Creative SoundBlaster G8 + AKG K712 Pro
PSU
FSP MEGA GM 1200W
Kućište
NZXT H7 Flow Black
Monitor
LG Ultragear 27GP850 180Hz
Miš & tastatura
Razer Deathadder V3 + Corsair K70 Rapidfire
Ostale periferije
HyperX SoloCast
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zanima me dea li ovaj procesor za lap-top-ove moze na desktop, na maticnu plocu sa istim Socket-om i brzinom magistrale ?
Hvala !

Niko od servisera ?
Posto oni znaju "iz prve ruke" ...

trebalo bi da moze (mislim, ako je isti socket) al u svakom slucaju pogleds u CPU support odeljku na sajtu proizvodjaca maticne

ASUS P4S8X-X
Kao sto sam i mislio ne pise nista za MOBILE procesore...
Pise da podrzava S478 3.06 GHz sa 533MHz magistralom i 512MB L2 kesa sto su iste karakteristike ovog MOBILE procesora sto jedan lik prodaje...
Da li vredi rizikovati i kupiti ili ipak ne pase podnozje, tj. nece raditi ovaj MOBILE ?!???

posalji mail asus korisnickoj podrsci sa tim pitanjem.. oni ce ti tacno reci..

ASUS P4S8X-X
Pise da podrzava S478 3.06 GHz sa 533MHz magistralom i 512MB L2 kesa sto su iste karakteristike ovog MOBILE procesora sto jedan lik prodaje...
Da li vredi rizikovati i kupiti ili ipak ne pase podnozje, tj. nece raditi ovaj MOBILE ?!???

Sta ima da rizikujes, neka donese pa probaj.

možda prodavac treba da mu šalje kurirskom službom pa otpada to probanje na licu mesta

ASUS P4S8X-X

Meni je moj radio...isto asus sis chipset,ne znam da li isti model....Moras da pripazis da li kuler leze lepo na procesor...jer isti nema hs,ja sam svoj spalio,jer kuler nije mogao da dohvati do procesora....,kasno sam video.najlakse je da stavis komad papira izmedju proca i kulera,al da viri van.kad "zategnes"kuler...ako mozes da izvuces papir....ne pali.....

i ako ne može da ga izvadi, opet će spaliti :d

i ako ne može da ga izvadi, opet će spaliti :d

Stooooo ?
Je l ima neka fora ?
Previse su vruci , ili sta ?
Hvala na savetima, poslo sam predlog prodavcu da dodje do drugara pa cekam da odgovori...

pa, nećeš imati odvođenje toplote, papir je termalni izolator, ne provodi temp do kulera i taj kuler će ti stojati džaba, neće imati funkciju...
možeš iskriviti nožice kulera tako da bolje naleže na ploču ko rešenje ako je heatspreader niži od redovnih 478 procesora

Ma nisam ni mislio tako da ga ostavi,, sta me zezas ?!
;-)
prvo tako bez paste stavim papir pa kuler pa ako papir stoji na mestu skinem kuler , stavim dobru pastu pa opet kuler i upalim komp !
Probacu u nedelju (dogovorio sam) pa ako uspe (ili ne) javljam ovde uvece !

Vezano za podrsku od strane ploce, ako bios nudi podesavanje voltaze i fsb-a (i ako su specifikacije proca u okviru njih) imas 99% sansu da ce raditi. Doduse za problem sa kulerima nisam znao.

Mislim da su te ASUS ploče sa -X na kraju jako siromašne što se BIOS opcija tiče..

Hm da, nisam video da je sa X sufiksom. U pravu si ali ipak vredi probati, nije neka razlika između tog mobilnog i desktopa pa da ploča ne zna šta s njim.

zezno me prodavac, danas cu ga juriti...

E sad ovako...
Ploca je ASUS P4S8X-X sa DVA X !!!
bili ste u pravu za SIROMASNI BIOS.
BIOS dopusta ili da stavim na 1600 MHz !!! ili na Manual gde opet ne moze vise od toga !
Bilo sta vise (a MAKSIMALNO je 1992 MHz !) nece da podigne sistem . CPU-Z ga vidi uredno i ispise da je Mobile CPU na 3.06GHZ mada radi na voltazi 1.2 dok je Celeron2.4 radio na 1.45v
Family F Ext. Famili F Model 2 Ext. Model 2 Stepping 9 Revision D1
U BIOS-u mu je mnozilac zakljucan na 12x a CPU External Frequency ide od 133/33 do 166/42 MHz ma sta god ovaj drugi broj znacio ???
Nista se ne desava ni kad Memory Frequency podignem sa 133 na 200 MHZ
Posto flopy jedinica nije bila ispravna, sutra (ili prekosutra) cu flesnuti plocu sa verzije BIOS-a 1004 na 1005 i nadati se cudu !
Procesor radi i ne zakucava i ne restartuje masinu ali je SPORIJI sistem nego na Celeronu 2.4 GHz ! Zato se nisu dale pare ... Treba da ubrza !
Koje su bile najbolje ploce za ovaj Socket ?
Ako negde ima jeftino da probam sa njom...

E sad ovako...
Ploca je ASUS P4S8X-X sa DVA X !!!
bili ste u pravu za SIROMASNI BIOS.
Svaka ASUS ploča koja završava sa -X je shit i od toga treba bežati.
BIOS dopusta ili da stavim na 1600 MHz !!! ili na Manual gde opet ne moze vise od toga !
Bilo sta vise (a MAKSIMALNO je 1992 MHz !) nece da podigne sistem . CPU-Z ga vidi uredno i ispise da je Mobile CPU na 3.06GHZ mada radi na voltazi 1.2 dok je Celeron2.4 radio na 1.45v
Jel uopšte diže sistem i na kojem FSB-u?
U BIOS-u mu je mnozilac zakljucan na 12x a CPU External Frequency ide od 133/33 do 166/42 MHz ma sta god ovaj drugi broj znacio ???
Drugi broj ti označava brzinu pCI magistrale, koja mora biti zakucana na 33MHz jer će sistem biti totalno nestabilan i neupotrebljiv sa vecim vrednostima. 34MHz možda još nekako ali moraš taj drugi držati na 33MHz
Posto flopy jedinica nije bila ispravna, sutra (ili prekosutra) cu flesnuti plocu sa verzije BIOS-a 1004 na 1005 i nadati se cudu !
Moguće da će biti nekih promena ali se ne nadaj😉
Procesor radi i ne zakucava i ne restartuje masinu ali je SPORIJI sistem nego na Celeronu 2.4 GHz ! Zato se nisu dale pare ... Treba da ubrza !
Koje su tačno oznake i Celerona i tog Mobile Intela?
Koje su bile najbolje ploce za ovaj Socket ?
Najbolje ploče za Intel procesoru su po pravilu sa Intel chipsetovima.
Što se tiče proizvodjača, preskoči ECS, Asrock, ostali su djene-djene, svaki proizvodjač ima hi-end, mid-end ali i low-end ploče.
Ako negde ima jeftino da probam sa njom...
Teško da ćeš naći ikakvu ploču sem nešto po oglasima a to će već biti pitanje kako radi i koliko će da radi. Pogotovu je pitanje jer bodeš u nju nestandarni procesor.

Pentium 4M dakle s478 mobil moze na desktop ali ima jedno ali ...
Ti mobilni procesori imaju speed step i kada laptop radi na punjacu mnozioc je
maksimalni a kada rade na bateriji mnozioc je koliko se secam 12x a magistrala
je na 100MHz i naravno smanjen je napon

Ne bas sve ali dosta desktop ploca prepoznaje ovaj procesor
i prepoznaju ih uvek na tim smanjenim vrednostima
pa je moguce na dobroj s478 ploci izvuci maksimalno tu negde oko 2.4GHz
uz naravno rucno setovanje napona i FSB-a
Postoji caka da se jedan pin na procesoru polomi i tako se taj procesor
"automatski" stavlja na magistralu od 200MHz tj. QPB 800
Imao sam jednog P4M 2.8GHz i radio je na magistrali od 233MHz na ASUS 865pe ploci naravno rucno podesen

Sto se tice s478 Celerona tu nema zime u obe varijante.
Ovi procesori nemaju speedstep pa uvek rade na istom mnoziocu i ne zbunjuju
maticnu plocu
U laptopove su stavljali uglavnom klasicne desktop Northwood celerone sa
128KB L2 cache-a a postoji i varijanta sa tzv. mobilcima koji imaju 256KB L2
cache-a ...

Inace ne govorim o pentim M i celeron M procesorima koji su za s479 i koji su totalno druga prica ... rade na manjim brzinama od oko 1.2GHz pa navise
dok su recimo s478 Celeroni u laptopovima na 2.2GHz pa cak do 2.8GHz ...
Postoji ASUS-ov adapter s478=>s479 a postoji i po koja "desktop" ploca sa ovim 479 socketom

edit:
evo slike mod-a ovde
Naravno ako zelis da se zezas prvo nadjes dobru plocu koja moze da izdrzi FSB200 (QPB 800) i da je sistem stabilan ... pa onda lomis pin 🙂 ako smes

Poslednja izmena:
Hvala svima na trudu i pomoci !
Sinoc smo konacno podigli svez WinXP SP2 i uspeli flash-ovati poslednji BIOS ali nista !
Zao mi je sto ne mogu okaciti slike ali ovako:
Celeron 2.4GHz : 1.568v mnozilac 24 bus speed 100MHz Rated FSB 400MHz
Mobile 3.06GHz : 1.248v mnozilac 12 bus speed 133MHz Rated FSB 533MHz
Ma koliko digo napon za CPU mnozilac se ne otkljuca...
Danas ga vracam prodavcu, pristao je.
Pozz

... samo si trebao da procitas ono sto sam napisao ...
Koliko god da dizes napon mnozioc se nece otkljucati
P4M radi na desktop plocama uvek na manjem mnoziocu a visa frekfencija
se moze postici overclockovanjem magistrale

Nazad
Vrh Dno