Šta je novo?

Intel 2.6 i Abit IC7

KIBLA`s

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & NZXT kraken 360
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 32 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Astral 5080 OC Gaming
Storage
2x1TB Kingston SFYRS/1000 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster X3
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
Fractal Focus 2
Monitor
ROG SWIFT PG278QR 165Hz, G-SYNC
Miš & tastatura
DeathAdder v3 & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
iPhone 16 pro + Samsung S24
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
treba mi pomoc oko overklokovanja

tj. hocu da vidim koliki je maksimum sistema,
kako da overklokujem dizanje magistrale, dizanje napona odnos FSB i DDR...???

e sad masina je

Intel P4 2.6 (nije celeron)
Abit IC7
4 x 256 Kingmax DDR 400 CAS 2.5

Znaci hocu da vidim toliko hvaljenog Abita na delu

Uzmi lepo pa dizi FSB drugo i ne mozes, sibni odma cpu na 250 fsb na default voltazi posle toga dizi polako fsb, kad primetis da nece dalje dizi napon. Neverujem mnogo u tvoju memoriju pa je zbog toga stavi na odnos 5:4 a preko fsb-a 250 stavi na 3:2 i ostavi samo dva modula.

Ako kojim slucajem nece da radi na default voltazi na 250 fsb-u ti dizi napon odma u startu na 1.65 v.

KIBLA`s je napisao(la):
treba mi pomoc oko overklokovanja

tj. hocu da vidim koliki je maksimum sistema,
kako da overklokujem dizanje magistrale, dizanje napona odnos FSB i DDR...???

e sad masina je

Intel P4 2.6 (nije celeron)
Abit IC7
4 x 256 Kingmax DDR 400 CAS 2.5

Znaci hocu da vidim toliko hvaljenog Abita na delu

Prvo, nisi se baš usrećio sa četiri modula i overklokovanjem, jer činjenica je da je lakše oc-ovati dva modula nego četiri.
Drugo, sa sva četiri memorijska slota popunjena na IC7-mici se gasi PAT (Abit-ov propust).

Memoriju obavezno stavi na 2.8V i na 5:4 divider, a zatim u advanced chipset settings isključi poslednje dve opcije u Game Acceleratoru. Tajminge postavi labavo, a zatim diži procesor (usput ga proveravaj sa Prime95). Kada nađeš ptprilike maximum procesora, postepeno steži tajminge memoriji, a stabilnost memorije kontroliši sa MemTest-om.

Kao finalni test pusti Prime95 jedno 12 sati, a možeš i da lupuješ 3DMark istovremeno.

Alexandar je napisao(la):
...

Prvo, nisi se baš usrećio sa četiri modula i overklokovanjem, jer činjenica je da je lakše oc-ovati dva modula nego četiri.
Drugo, sa sva četiri memorijska slota popunjena na IC7-mici se gasi PAT (Abit-ov propust).

da li ovo ispravlja nova verzija biosa???

Alexandar je napisao(la):
Kao finalni test pusti Prime95 jedno 12 sati, a možeš i da lupuješ 3DMark istovremeno.
Ovo nema svrhe jer prime neće maltene ništa raditi za to vreme.
I zar nije pametnije da prvo testira memoriju, jer šta mu znači što CPU može na toliko i toliko ako memorija ne može to da isprati, a izbegava moguće sjebavanje windowsa.

Vojkan je napisao(la):
...

Ovo nema svrhe jer prime neće maltene ništa raditi za to vreme.
I zar nije pametnije da prvo testira memoriju, jer šta mu znači što CPU može na toliko i toliko ako memorija ne može to da isprati, a izbegava moguće sjebavanje windowsa.

Nakon Prime-a pokrenuti 3DMark, da se ispravim. Ako memoriju ostavi labavo i sa 5:4 dividerom, na 250FSB memorija radi kao ddr 400, što joj je i deklarisana vrednost, kako onda misliš da će sje***ti Win?

Može i sinhrono da tera memoriju i cpu, pa da prvo odredi limite memorije, ali verujem da ta memorija može bar 220FSB da izvuče što bi sa 5:4 dividerom dalo oko 3.6Ghz na procesoru, a to bi bio limit sa P4 kulerom i bez dizanja napona kod 95% procesora.

Sorry, zaboravio sam na divider, navikao sam na sinhrono 🙂

Al čekaj bre, u drugom pasusu prvo kažeš "može sinhrono da tera.." a posle "što bi sa dividerom..."?

Vojkan je napisao(la):
Sorry, zaboravio sam na divider, navikao sam na sinhrono 🙂

Al čekaj bre, u drugom pasusu prvo kažeš "može sinhrono da tera.." a posle "što bi sa dividerom..."?

Ako ustanovi da je memorija u sinhronom radu stabilna na 220Mhz-a, nakon toga ako prebaci mem divider na 5:4, cpu ide na fsb 275 (a memorija ostaje na 220) što bi rezultovalo klokom od 13x275=3575Mhz-a, sto će malo koji Northwood sa običnim hladjenjem i bez dizanja napona izvući stabilno.

Ovo kažem, jer pri divideru od 5:4 malo verovatno da će mu memorija biti limitirajući faktor, nego će pre to biti CPU.

@Alexandar

da li si siguran ako imam cetiri modula da mi ne radi PAT na Abit-u IC7

da li novi bios to ispravlja, i postoj li program koji to proverava,
ili ako moze drugacije da se proveri da li je PAT ukljucen ili iskljucen
nije mi frka da izvadim dva modula

ali najverovatnije cu ih menjati za 2 x 512

Da, siguran sam. Ne postoji još bios koji to ispravlja. Za proveru ti ne treba neki poseban program, dovoljno je da pokreneš Sandrin memtest ili pogledaš transfer u MemTest86+. Probaj sa dva modula, a zatim sa četiri pa ćeš da vidiš razliku.

@Alexandar
ok nije frka probacu ali me malo budi zar nije PAT u samom chip-setu
onda ga verovatno ploca sama iskljuci
sutra cu javiti ima li razlike

Da li neko zna ili je probao do kog FSB-a ide A-Data DDR 500?

Luc1fer, upotrebi search, bilo je par "review-ova" te memorije na ovom forumu.

LUC1FER je napisao(la):
Da li neko zna ili je probao do kog FSB-a ide A-Data DDR 500?

Ja imam 2 modula A-Date DDR450 od 512Mb, koji opušteno rade na DDR533 pri 2.8V sa najlabavijim setovanjima u DualChannel-u. U single channel režimu idu preko DDR566.

DDR500 bi trebao da se bolje klokuje ali ne puno, pa razmisli da li vredi razlike u ceni.

Za KIBLU:
Jedino na Abitu se PAT isključuje (verovatno zbog stabilnosti) kada su sva četiri slota popunjena. Na ASUS-u se to ne dešava. Inače takva konfiguracija sa popunjenih 4 slota i dvostranom memorijom je ubedljivo najbrža, ima na Anand-u test:

http://www.anandtech.com/memory/showdoc.html?i=1839

@Alexandar

koliki je gubitak u performansama i da li je vidljiv u realnom radu, igrama.....

da li da uzimam 2 x 512
mislim ako PAT ne skodi znaci da.........

tvoj predlog

P.S.
jos nisam radio ono sa Sandrom :hump: :beat:
to cu u toku dana :beat:

Bez PAT-a, gubitak je negde oko 7-9%. U realnom radu ne verujem da ćeš primetiti neku značajniju razliku.

Međutim, u svakom slučaju je bolje dva modula ako planiraš da ih oc-uješ. Svakako će više ići u odnosu na četiri. Kupi neke A-Date od 512Mb, bolje ćeš proći nego sa sadašnjim KingMax-ima, koji osim što lepo izgledaju, veoma loše se overklokuju.

@Alexandar
evo ovako odradio sam ono sa Sandrom (i dobra je ) 🙂

nije nego, evo rezultata
4 x 256------4703 i 4689
2 x 256------4750 i 4765

to je to
mozda je malo bolji rezultat (2 x 256) zato sto ima manje memorije i manje opterecuje memorijski kontroler, ili ja samo lupam, ili je to onih 7-9% o kojima pricas

kakva je ta memorija A-date??

Imaš nekoliko threadova o njoj na forumu, pa potraži.

Nazad
Vrh Dno