Šta je novo?

Intel® Pentium® Processor E6300

storm_track

Cenjen
Učlanjen(a)
05.01.2011
Poena
169
Uzeo sam ovaj procesor od drugara cisto malo da probam Snow Leopard posto nisam bas upucen kako funkcionise Intel buni me to sto mi ove temperature procesora izgledaju cudno

Uploaded with ImageShack.us
a pre montaze sam procesor ocistio medicinskim alkoholom i stavio keramicku pastu i ovaj moj kuler iz potpisa.I pre i posle menjanja paste jedno jezgro konstantno pokazuje 43(sto je nemoguce kad miruje i na ovoj temperaturi) dok drugo pokazuje 30 stepeni...cudno :trust:

Jedno jezgro je koliko-toliko verovatno uposleno sa necim, ili ti kuler dobro ne naleze, mozda zbog nekih neravnina na njegovoj bazi, ali pre ce biti da je do paste, keramicka se tesko razmazuje tako da bude u vidu tankog premaza. Proveri. Male su sance da je AIDA u pitanju, ali mozes i jos koji program probati. RealTemp ili sl.

Uploaded with ImageShack.us
Ista prica je bila sa fabrickim kulerom pa sam zbog toga stavio keramcicku pastu i ovaj Hyper 212 i sve je isto sto se tice 43C ovog jezgra.Inace sve radi stabilno i na Windowsu i Osx-u gde su i temperature identicne.Mozda da iskljucim u biosu da ploca menja napon i brzinu procesora po potrebi mozda ga to zeza

Poslednja izmena:
Ma na tim 45 nm Intelima često umeju temperaturni senzori da zezaju, tj da se zaglave, tako da nemoj da brigaš.

Tacno je to sto Sharpshooter kaze. Ja sam potpuno zaboravio na to. Moguce je da su i senzori, secam se sada da su pojedine linije CPU-ova patile od toga, ne secam se tacno koje i da li ovaj tvoj CPU spada medju njih, pogledaj po starim review-ovima na netu, ako te bas interesuje, ali kontam da nema potrebe kao sto ti i prethodni post kaze...

Uglavnom E serija je imala taj problem.

ja imam E6300 i temperature ne odstupaju vise od 1-2 stepena.

Secam se na mom E8400 je merio kako treba, dok nisam procitao na netu da ima greseka u ocitavanju, ima par likova ovde na forumu koji su imali (imaju) tih problema.

E pa ortakov E8400 i E8600 koji je nabavio posle njega imali su isti problem. Razlika u temperaturama i preko 10C. To se zove zaglavljeni senzor, ima tekstova na netu o tome koliko hoćeš.

Hvala svima na pomoci izgleda da su senzori u pitanju , jer sam ga testirao svim i svacim i sve radi kako treba .Valjda bi se restartovao da je neka greska , neka ga tako padok ide...ide

i da crkne nije neka steta. naci ce se polovan za 30e :D

Nije tajna nikakva. Odvrneš napon na 1.4V i eto 4Ghz bez po šale.

Imao sam i ja E6300 pre koju godinu, samo što je bio loš primerak. Sa tih 1.4V dohvatao jedva 3,8 Ghz i to je to. Famoznih 4 Ghz samo za slikanje :)

Kako si uspeo da ovaj procesor nateras na 4Ghz ako nije tajna ;)

kupio sam ga polovnog od vlasnika koji ga je na toliko drzao i garantovao je stabilnost na 4Ghz. rec je o zaista izuzetnom primerku koji moze jos i vise da ide ali mene to ne interesuje. konkretno, meni je u biosu napon 1.35V a bivsi vlasnik nije rekao da bih jos mogao da spustim napon i ocuvam stabilnost. ja za to nemam vremena, i ovako me odlicno sluzi. default napon mu je dosta nizak sto isto moze da doprinese boljoj OC margini (mada ne mora da znaci).

@Sharpshooter: stari E5300 sam drzao na 1.4V u biosu i nije bio stabilan preko 3.83Ghz tako da ti niko ne garantuje da ce na tom naponu raditi na 4Ghz. stavise, verujem da vecina nece.

Da ne bih otvarao novu temu nadovezacu se na ovu jer je rec o istom procesoru. Naime od juce je poceo konstantno da radi na 100% iz cista mira. Prvo sam mislio da sam pokupio neki virus pa sam se mlatio oko toga dok prilikom restarta nisam ustanovio da mu nije takt kakav bi trebao biti (266x7) nego 266x6. Resetovao sam mu rucno pin na ploci i kad sam upalio komp bio je na x7 medjutim kad sam usao u win opet se vratio na x6. inace win je 7x64. jel imao neko slicnih problema?
9teedv.jpg

Poslednja izmena:
Mnozilac ti je smanjen jer komp nije pod opterecenjem.
266*7 je 1862 (1866 po specifikaciji) a kada je u idle-u radi na 1600. Zato je i voltaza toliko mala. Udji u bios, nadji CPU settings i stavi c1 state na disabled.
A sto se tice 100% CPU usage-a, pogledaj u task manageru sta ga toliko opterecuje pa da resavamo.

Samo da vas podsetim da postoji stari 65nm Conroe C2D E6300@1,86Ghz i 2Mb cache. Tako da ako imaš taj procesor, a ne 45nm Pentium E6300 266*7 sve ti je OK.

pa pise mu u Core temp da je Conroe.

Cini mi se bar po ovome da mi se zapatio neki malo inteligentniji virus koji je dosao sa FM2012 i skidrow crackom -.- MSE je odmah nasao 2 komada i kao obrisao medjutim oni se stalno vracaju, nod 1 al fora je sto mi se sad bas pojavio neki nepoznat proces u task-u koji se ispostavilo takodje virus.
1ysbnr.jpg

Vrh Dno