Šta je novo?

Integrisana prezentacija i forum

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Lo Wang

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
13.08.2010
Poena
154
Dakle hoću da napravim neku prezentaciju, nešto kao blog koji bi bio integrisan sa forumom. Bitno mi je da pass za komentare na blogu radi i na forumu.
Preporučite mi neke skripte, rešenja, dali besplatne ili plaćene, svejedno mi je.

Joomla i phpBB

Podigneš Joomla sajt, napraviš folder na serveru (npr "forum") i u njemu podigneš forum ...

Komponenta JFusion (skoro pa univerzalna za povezivanje različitih softvera ima već predefinisana podešavanja za phpBB, Moodle i sl.)

ili neka druga od baš specifičnih komponenti koje povezuje Joomla-u i phpBB (odeš na sajt extensions.joomla.org i na vrhu strane u search kucaš "phpBB".

Ako ti se učini da ti je sama Joomla komplikovana, Yootheme (www.yootheme.com) koji prave templejte za Joomla-u su napravili komponentu ZOO koja u svojoj besplatnoj verziji ima vrlo solidnu "blog" komponentu.

Vrlo verovatno da ovako nešto slično postoji i za Wordpress ali mi je ovo prvo palo na pamet jer sam koristio relativno skoro.

Hvala puno, koristio sam ranije Joomlu, pre nekih godinu dana i nekako mi je delovala kilavo i preopterećeno. Da ne spomenem i tu stvar da je i pored najnovije verzije moj sajt (sportskog tipa) bio hakovan od strane šiptara.
Kakvo je stanje danas što se tiče Joomle, brzine i pouzdanosti?
Ne bih opet kiks, a ovaj tvoj predlog mi se svidja.

Dobra je Joomla, generalno. Naravno moras malo da citas dokumentaciju i da pratis desavanja da ti se takvi pehovi ne bi desavali. Uz to ako si na dobrom hostu koji brine o bezbednosti svojih masina, problema nema.

Ja koristim ovu verziju Joomla-e 1.5.x nije mnogo manje "kilava" u smislu da je u startu "ogromna" i da moraš malo da se poigraš pre nego što postane skroz "operativna" (za razliku od npr Wordpressa koji instaliraš, načukaš neki post, "on the fly" mu dodeliš kategorije i podkategorije i sve radi..)

Što se tiče bezbednosti Joomla ima jednu veliku manu a to je da vezana za administratorski folder "sajt.com/administrator" .. u teoriji ga je moguće promeniti ali dosta komponenti imaju "hard-kodovanu" putanju ka administrator folderu tako da ako hoćeš da to promeniš moraš mnogo da se igraš ...

dalje ima komponenti koje otežavaju hakerima da rade onaj famozni "sqlinject" ili kako se to već zove .. a ima i komponentica koja kad ukucaš "sajt.com/administrator" on te preusmeri na običan sajt a ti mu daš neku "tajnu reč" da pristupiš tvom sajtu preko "sajt.com/administrator/?tajnarec"

na kraju ima i ona lepa komponenta JoomPack (sada se valjda zove AkeebaBackup ili tako nekako) koja ti pravi kompletan bekap sajta sa eventualnim podfolderima, podsajtovima (forumima ili bilo šta slično - samo daš parametre baze) Bekap je jedna arhiva koju samo otpakuješ na bilo koji drugi server i pokreće se klasična joomla instalacija samo kada uradiš instalaciju "primera" - pokrenuće se sql skript koji puni bazu sa svim sadržajem sa tvog sajta ...

tako da radiš redovan bekap .. pa i kad neko provali (a svi znamo da apsolutna zaštita ne postoji) barem možeš brzo da podigneš sajt ...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno