Šta je novo?

Integrisana MB za Duron?

Cale

Čuven
Učlanjen(a)
10.11.2000
Poena
619
Da li iko ima iskustva sa integrisanim plocama za Duron i sl.

Treba da upgradeujem neku masinu na poslu u kojoj se nalazi Cel 500 sa vec integrisanom plocom Tomato sa SIS 620 chipsetom i 192 MB rama, gde sve zajedno radi katastrofalno lose...Cudo je koliko losa MB moze da utice na performanse celog sistema!

Elem, za ogranicen budzet (do 140-150 Eur) komp bi trebao da se dovede u pristojno stanje. Pristojan Duron ~800 je reda velicine 50 Eur, a ploce su do 100, naravno sa integrisanom grafikom i zvukom. Citao sam test integrisanih ploca u poslednjem Digitalu, ali coveka koji je testirao ne mozes da uhvatis ni za glavu ni za rep.

Preporuka?

Cale je napisao(la):
Da li iko ima iskustva sa integrisanim plocama za Duron i sl.

Treba da upgradeujem neku masinu na poslu u kojoj se nalazi Cel 500 sa vec integrisanom plocom Tomato sa SIS 620 chipsetom i 192 MB rama, gde sve zajedno radi katastrofalno lose...Cudo je koliko losa MB moze da utice na performanse celog sistema!

Elem, za ogranicen budzet (do 140-150 Eur) komp bi trebao da se dovede u pristojno stanje. Pristojan Duron ~800 je reda velicine 50 Eur, a ploce su do 100, naravno sa integrisanom grafikom i zvukom. Citao sam test integrisanih ploca u poslednjem Digitalu, ali coveka koji je testirao ne mozes da uhvatis ni za glavu ni za rep.

Preporuka?

Uzmi u obzir Chaintech 7AIV. Pogledaj naovom mestu.

Ja sam za nekog rodjaka sa slicim problemom ogranicenog budzeta nabavio onaj Matsonic model 8308 ili tako nekako (SIS chip; sve integrisano: zvuk, grafika, LAN, modem; ali ima poseban AGP port), i vec 6 meseci to fercera k`o Doxa. Naravno, grafika je slabasna, ali to i ocekujes, zar ne?

Uzmi PcChips M810lmr rev. 7.1 sis 730s čipset. Bićeš više nego zadovoljan. Ploča ima sve; integrisan zvuk AC97, amr PC-TEL modem čudo neviđeno kako radi, realtek utp mrežni adapter 10/100mb, vrlo upotrebljivu integrisanu grafiku sis 301 (samo 2 igre nisu htele da rade deus ex i trainz) i dodatni agp slot. Integrisana grafika je na nivou tnt vante.Podržava sve atlon i duron procesore i buduće 0,13 mikronske atlone. Ukoliko ubodeš spoljašnju grafiku ploča je 10% sporija od kt133 ploča. Ploča ima izuzetnu podršku puno biosa i tweaker bios. Sa finim štelovovanjem možeš učiniti da ploča leti i bude na nivou kt 133 ploča.
Moji rezultati u pcmarku 2002
ploča m810lmr rev.3.0
memorija 128mb ncp
duron 750mhz oc 781mhz
grafička eagle GF2 mx400 32mb tv out
hdd maxtor dm+ 40gb 7200
procesor 1960
memorija 1860
disk 925
OS WIN XP
Važna napomena. Moraš znati kako da podesiš ploču u biosu i koje drajvere da ne instaliraš. Ukoliko to ne uradiš dobro imačeš loš rad sa diskom i memorijom.

Hvala za savete!

Od pomenutih ploca trenutn moze da se nadje samo Matsonic i to u firmi gde se azurno placa porez, i gde taj iznos prelazi cenu npr. ASUS-a VL/VM sa KM 133 chipsetom u firmi bez poreza...

Verovatno cu ipak ici na ASUSA, nekako mi vise uliva poverenje nego Matsonic (bez uvrede:)

Pozdrav, Cale

PCChips

Mogu samo da se pridruzim pohvalama na racun pomenute LMR810 PCChips ploce, kod mene radi vec godinu dana sa Duronom na 700 jako lepo sa onom integrisanom grafickom (rade sasvim OK RTCW, Undying - npr)
sve u svemu prava low-end Duron konfiguracija koja fino radi.
Dodatna napomena - ako si zainteresovan za ovu plocu je da se moze nabaviti trenutno (pronadji oglas na yu.oglasi) tip se zove Ivan (da ne pravim bas 100% reklamu).
Samo nemoj WinME instalirati imao sam izvesnih problema sa zv. karticom - Win98SE zato odlicno radi (NT sisteme nisam probao)
Pozdrav

Slazem se s tobom, Asus je Asus, a ako su cene takve kao sto kazes onda je to najbolje resenje. Ipak, za svaki slucaj zelim da ti skrenem paznju da taj Asus, koliko se secam, nema poseban AGP port, tako da ti je eventualni kasniji upgrade graficke nemoguc.

Zorro je napisao(la):
Slazem se s tobom, Asus je Asus, a ako su cene takve kao sto kazes onda je to najbolje resenje. Ipak, za svaki slucaj zelim da ti skrenem paznju da taj Asus, koliko se secam, nema poseban AGP port, tako da ti je eventualni kasniji upgrade graficke nemoguc.

Ne znam za konkretan model Asusa, ali bih rekao da sam viđao i KM133 (integrisani ProSavage) ploče koje su na sebi imale AGP slot. Ploče sa KLE133 čip-setom (Trident Blade) ga nemaju, pa ako čovek želi ploču sa integrisanom grafikom neka "juri" neku ploču sa KM-om i AGP slotom.
Ovo pričam i iz razloga što sam i sam probao SIS730 ploču i nisam zadovoljan kako radi. Više verujem VIA-i pa bih ja preporučio upravo neku KM133 ploču. Između ostalog, grafika u KM-u je brža od one u SIS-u.

Pozdrav!

Cale je napisao(la):
Hvala za savete!

Od pomenutih ploca trenutn moze da se nadje samo Matsonic i to u firmi gde se azurno placa porez, i gde taj iznos prelazi cenu npr. ASUS-a VL/VM sa KM 133 chipsetom u firmi bez poreza...

Verovatno cu ipak ici na ASUSA, nekako mi vise uliva poverenje nego Matsonic (bez uvrede:)

Pozdrav, Cale

Ako uzmeš ASUS, nećeš se razočarati, dosad svi koji su zeli ploče od napomenutog proizvođača, jako su zadovoljni i što je naj važnije NEMAJU nikakvih problema (bilo HW ili SW) !!!

Uzeo sam ipak ASUSA A7VL133-VM i Duron/850

Prvi utisci su povoljni, XP home se instalirao bez ikakvih problema i nakon instalacije programa video sam da sve zajedno vrlo pristojno radi... u office app i slicnim programima se tesko moze primetiti ikakva razlika u odnosu na moju kucnu masinu sa 7AJA2 i Morganom 1 na 1.133, Inno GTS i brzim diskom.

Potom sam probao nekoliko igrica koje su bile pri ruci, CS nije hteo da radi u OpenGL (verovatno posledica M$ drivera za integrisani ProSavage u chipsetu, koliko se secam ni M$ XP driveri za nVidia ga nisu podrzavali) ali je u D3D radio potpuno igrivo u 800*600, Q3A takodje sa 16 bpp.

MB je uradjena sa kompletnom ASUS opremom, sa dodatna 2 USB porta i konektorom za iste, sa bogatim biosom i softverskim podesavanjima magistrale etc. Jedina mana je sto nema AGP slot i time se gubi mogucnost upgradea grafike...Sve u svemu za 90Eur dobar bargain...

Zahvaljujem svima na savetima,

Pozdrav, Cale

Nazad
Vrh Dno