Šta je novo?

Integrisana i eksterna zvucna u jednom sistemu

predicb

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2003
Poena
604
Imam potrebu da na jednom sistemu namestim pored integrisane zvucne karte jos jednu i da obe budu funkcionalne. Radi se o ploci GIGABYTE 8IK1100. Gledao sam po BIOSu i za AC97 opcije su samo Auto i Disabled. Problem koji mi se javio je da kada ubodem SB Audigy2 ploca automatski iskljuci integrisanu zvucnu! To je kada je u BIOSu podesena na Auto. Da li je ovo moguce nekako zaobici? Prvi put da mi se desava da je ploca "previse inteligentna". :)

Jeste malo cudno pitanje, ali mi takva konfiguracija BAS treba, moze li mi neko nekako pomoci?

Ako to nije moguce, da li je neko pravio kombinaciju sa dve EKSTERNE zvucne koje rade. Recimo, da dokupim neki jeftiniji SB? Da li mogu tu da ocekujem neke probleme?

predicb je napisao(la):
Imam potrebu da na jednom sistemu namestim pored integrisane zvucne karte jos jednu i da obe budu funkcionalne. Radi se o ploci GIGABYTE 8IK1100. Gledao sam po BIOSu i za AC97 opcije su samo Auto i Disabled. Problem koji mi se javio je da kada ubodem SB Audigy2 ploca automatski iskljuci integrisanu zvucnu! To je kada je u BIOSu podesena na Auto. Da li je ovo moguce nekako zaobici? Prvi put da mi se desava da je ploca "previse inteligentna". :)

Jeste malo cudno pitanje, ali mi takva konfiguracija BAS treba, moze li mi neko nekako pomoci?

Ako to nije moguce, da li je neko pravio kombinaciju sa dve EKSTERNE zvucne koje rade. Recimo, da dokupim neki jeftiniji SB? Da li mogu tu da ocekujem neke probleme?
Promeni PCI slot u koji si ubacio Audigy, moguce je da je do toga. Mozes u sistemu imati i vise zvucnih od 2. Ja sam maximalno stavljao 4 komada, sta ces musterija je htela :D . Neki programi znaju da koriste vise od jedne karte, a u win moras da se odlucis za jednu.

Da, pretpostavljam da je moguce ubosti vise od jedne EKSTERNE PCI zvucne karte i da sve rade kako treba. Odnosno, da svaki program u Win bira koju ce da koristi.
Problem koji se meni javlja je da ploca AUTOMATSKI iskljuci integrisanu zvucnu kada detektuje da je ubodena PCI zvucna. Ono sto me navodi na ovaj zakljucak je da u BIOSU postoji samo opcija Auto i Disabled za integrisanu zvucnu. Kao da ne mogu da forsiram da integrisana stalno bude ukljucena. Zato sam naveo i tacan model ploce. Samo me je zanimalo da li je neko imao slicnih iskustava i da li dobro pretpostavljam.

Hvala na odgovoru u svakom slucaju.

A zasto ti ta kombinacija treba, mozda mozes proci i sa jednom karticom ako razdvojis kanale - pa od 5.1 kartice dobijes 3 nezavisna stereo kanala?

Poslednja izmena:
Ja sam koristio 3 PCI zvucne, dva SB Live!, jedan CMI8738 i integrisani kodek u isto vreme.

Ej farmaceute, jel' ti to morfin u avataru ili si prirodno dobro raspoložen? :)
Zanima me koje programe za reprodukciju muzike možeš naterati da rade sa tačno određenom kartom.

Nije morfin vec heroin, mada si bio blizu (heroin je diacetil morfin, tj. kad na morfin "nakalemis" 2 sircetne kiseline)

Sa kx drjaverima kod mene sb live 5.1 je "pretvoren" u 3 nezavsne stereo karte (izlazi).
Ja koristim WinAmp 2.6 i BS player, u oba imas opciju da izaberes koji izlaz hoces da koristis.
Korisno kad np. starci gledaju Dix film preko TV izlaza, a ja slusam muziku i surfam.
Inace i ja sam jedno vrijeme paralelno drzao AC97 na ploci i SB128 i radilo je kako treba, ali kad sam kupio SB live! integrisanu sam iskljucio.
poz.

Evo koja bi bila svrha takve kombinacije:

Imam neki svoj DSP algoritam koji sam isprogramirao u DirectSound-u i zelim da ga primenim na SVE zvuke koje emituje racunar. Raspitivao sam se malo i koliko sam saznao to je jako tesko postici sa mojim trenutnim znanjem DirectSound-a. Koliko su mi rekli da bi se to postiglo potrebno je napisati virtuelni WDM drajver sto daleko prevazilazi moje znanje programiranja.

Moja ideja je sledeca:

Da se jedna zvucna (integrisana) koristi iz svih Windows programa. Njen izlaz kablom povezem na Line-In Audigy-a. Audigy snima te zvuke, u realnu vremenu primenjuje taj moj DSP algoritam i salje na svoj izlaz koji je povezan na zvucnike. Znaci, na taj nacin, malom prevarom, sam uspeo da primenim moj DSP na sve zvuke koji stizu iz racunara.

Problem je sto cim ubodem Audigy integrisana se automatski iskljuci! U BIOSu za integrisanu postoje samo dva stanja: Auto i Disabled. Da li je to podrazumevano podesavanje, da li se nekako moze forsirati da integrisana radi i kada postoji PCI zvucna? Dalje, da li je to mozda ponasanje karakteristicno za plocu GIGABYTE 8IK1100? Pogledao sam i plocu ASUS P4C800 i takodje ima u BIOS-u samo stanja Auto i Disabled.

Znam da nisu neke pare da dam 20evra za jos jednu Live! PCI zvucnu i da resim problem, ali zasto bih to radio ako postoji mogucnost da se forsira da integrisana zvucna UVEK bude aktivna. Zato sam se i obratio vama na ovom forumu. Moje pitanje je da li je neko uspeo da na nekoj od novijih ploca istovremeno potera PCi i itegrisanu zvucnu i da li su tu potrebna neka posebna podesavanja? Da li promena PCI slota za Audigy moze tu da pomogne kao sto mi je neko predlozio?

Nerazumijem se u DirectSound programiranje, ali mozda, kao alternativno rjesenje, da "isprogramiras" taj DSP u KX DSP editoru, gdje ga mozes primjeniti na izlazu - tako ce obuhvatiti sve zvukove iz Win-a, a i radice "Real time", jer ce biti na hardverskom nivou?

Doticna serija Gigabyte ploca ne dozvoljava (!?) koriscenje zvucne kao ni moja bivsa GA-8IPE1000 Pro 2. Na srecu Gigabyte je naucio lekciju pa na GA-8I915 Duo Pro Azalia i Audigy 2 ZS rade zajedno. Doduse Creative aplikacije se bune tu i tamo ali kartica radi.

Ono sto ti hoces je verovatno izvodljivo sa kX drajverima. Ako si vec ucio DirectSound nece ti biti tesko da savladas ni to, osim ako efekat koji pises ne zahteve vise resursa nego sto karta ima (tram za dugacke delay linije, itd).
Takodje mozes da pises dsp programe za live i audigy i pod linux-om ali iskljucivo sa emu10k drajverom (OSS a ne ALSA). Vrlo lako ih je ucitati i probati kao i napraviti bilo kakav ruting koji ti padne na pamet.

Nazad
Vrh Dno