Šta je novo?

Installer

3MaJ

Čuven
Učlanjen(a)
06.04.2001
Poena
619
Imam jednu glupu nedoumicu.
Zavrshavam svoje remek-delo koje cu prodavati po Shareware principu.
E sad, nashao sam 2 besplatna installera.
Jedan je u fazonu Win95 (izgleda malo starinski) a drugi je u XP-fazonu (Setup Wizard, sa plavom slikom kompjutera s leve strane...).
Dakle, drugi je lepshi i profesionalniji, ali takav setup.exe zauzima 200 kb vishe (550 kb vs 750 kb). Naravno, ja placam to u vidu mesechnog protoka kod onog ko mi hostuje prezentaciju.
Stavite se u poziciju glupog korisnika kompjutera. Da li bi vam znachilo shto je installer XP-style, tj. da li da zrtvujem protok u zamenu za srecnog korisnika? Ovde moze da se bira i gde u start meniju da se instalira igra, ponudi da se doda u quicklaunch i tako to.
Ne zezam se, stvarno ne znam shta cu sa ovim.

Da li tebi smeta sto installer recimo winampa deluje prilicno primitivno?

Pa meni ne smeta, nego ne bih voleo da ostavim losh utisak. Ipak to treba da prodam. Mozda je to nekom korisniku bitno. Imidz i slichno.

U prvom redu je vazno da je program dobar. Installer ce startovati jednom, a program (ako je dobar) mnogo puta. Plus sto je valjda velikom delu ljudi jasno da si ti radio program, a ne i installer, pa ne mozes za njega u potpunosti da odgovaras. Ukoliko i taj installer vrsi svoju funkciju besprekorno, a nagadjas da ce ljudima velicina fajla biti znacajna stavka (+ download size za tebe), ja bih se odlucio za taj "neugledniji". U neka bolja vremena kada analogni modemi budu iza nas to nece biti tako, ali danas...

Uostalom, nista te ne sprecava da napises u svoj readme fajlu da si tezio sto manjoj velicini fajla, te je stoga upotrebljen i taj installer?

Pa kad ti je to već šerver program, otvori se i plati za neki instaler koji je po tvom ukusu, i onako ćeš posle zaraditi novac na tome.

Mozda da se otvori za dalja ulaganja tek od verzije 2.0 kada je video da program uopste "ide", tj. trazi se? Nema tu garantovane zarade, pa da zna koliko ce i da li ce uopste zaraditi kintu na tome.

Nadam se da je ovde takodje jasno da bi taj program, pogotovo ako se naplacuje, trebao da bude napravljen legalnim, licencnim alatom ili nekim free alatom ukoliko je i sw free.

Nadam se da je ovde takodje jasno da bi taj program, pogotovo ako se naplacuje, trebao da bude napravljen legalnim, licencnim alatom ili nekim free alatom ukoliko je i sw free.

Mislim da ne mora. Evo, ja sam koristio Dev C++ koji je pod GPL licencom, a lepo u readmeu pishe da mogu da prodajem taj softver bez source koda. Nadam se da sam to lepo razumeo (preveo).

Mislim da je pod pravom korišćenja GPL-a baš naglašeno da source mora biti dostupan, ili ti open source.

Sa zvanichnog sajta MinGW kompajlera:

MinGW uses the Microsoft runtime libraries, distributed with the Windows operating system. Unlike other ports of GCC to Windows, the runtime libraries are not distributed using Gnu's General Public License (GPL). You, therefore, do not have to distribute your source code with your programs unless, of course, you use a GPL library in your programs.

Stvar je jasna. Ako nisam koristio nikakve biblioteke koje su pod GPL-om (a nisam, sve sam sam napisao), mogu da radim shta hocu.
Demo ce biti objavljen chim regulishem hosting i domen :p .

Dobro, ovde lepo kaže da ako nisi koristio biblioteke onda ne moraš da radiš u open varijanti.

Sta ako koristis MS biblioteke (windowsa) za koje nemas licencu da distribuiras?

3MAJ-u hteo sam da probam i sam da se upustim u te sharware vode, cisto da probam da vidim kako bi islo. Kako si resio placanje programa, koristeci neki online sajt te vrste ili...?
Ako hoces da malo razmenjujemo iskustva posalji mi mail ili cimni na icq

Jedno pitanje nevezano, ako ja razvijem program nekom GPL ili sl. bibliotekom i nepostujem licencu u smislu da nisam objavio sors a program prodajem komercijalno, ko ce mene da juri i tu da me sudi za to ili sta vec....? Mislim koja je garancija kod tih licenci, ne samo ovih biblioteka vec i svih drugih, da ce ih bilo ko postovati. Ja dobijem jedan readme.txt u kome pise sta smem a sta nesmem, kakva je to garancija onom ko je izdao taj readme.txt i svoj proizvod da ga neko nece preksiti?

Sta ako koristis MS biblioteke (windowsa) za koje nemas licencu da distribuiras?
Koliko ja kapiram, dovoljno je da imash originalni windows da bi mogao da koristish winmm.lib, a opengl32.lib, glu.lib i openal32.lib su 101% slobodni.

kakva je to garancija onom ko je izdao taj readme.txt i svoj proizvod da ga neko nece preksiti?
Moralna :) . Shalim se. On moze bez ikakvih problema da ti ukine sajt ako dokaze da si koristio njegov kod i krshish licencu. Na download.com - u na primer, za sve shto objavish morash da imash legalni copyright (registracija oko $30+ PTT), a copyright komisija ti sigurno nece odobriti prava za neshto shto je pod GPL licencom.

Za placanje pogledaj www.plimus.com www.shareit.com www.v-share.com itd.

E ovako ... mene interesuje ... koje si to installere hteo da koristis ? ... a sto se tice tvog problema ... mislim da je bolje da koristis onaj installer koji manje fajlove pravi ... jer vicini korisnika koji skidaju stvari sa neta je bitna velicina fajla ... tako da ono ...

Mislim da bi resenje tvog problema bilo da napravis svoj installer :)

Pametan predlog Mikky ... :) ..... Znači napradi smoj installer i eto ti rešenja .... :)

3MaJ je napisao(la):
"Mali i ruzan" (instaler):
http://www.gentee.com/setupgen/index.htm
"Veliki i lep" (isto installer :) ) http://www.jrsoftware.org/isdl.php
Oba su besplatna.

Ja sam prochitao na nekoj grupi da i mali fajl moze da utice na nepopularnost softvera (silverglider ce da me ubije, samo neshto fantaziram ;) ). U fazonu "Ovo je samo 500 kb, sigurno ne vredi dve banke". Kao, oni od 1 Mb se najvishe skidaju...
Možeš da probaš i http://www.jrsoftware.org/isinfo.php uz njega ide i source koji nije pod GPLom

Možeš da probaš i http://www.jrsoftware.org/isinfo.php uz njega ide i source koji nije pod GPLom
Znam, to je ovaj "Veliki i lep", samo drugi link.

A da li si probao da koristis InstallShield ? .... probaj možda ti i pomogne ... da smanjih veličinu instalacije a da bude dobar installer :) .... http://www.installshield.com/downloads/

OmIcRoN je napisao(la):
A da li si probao da koristis InstallShield ? .... probaj možda ti i pomogne ... da smanjih veličinu instalacije a da bude dobar installer :) .... http://www.installshield.com/downloads/
Koliko sam ja shvatio potreban je neki besplatan. Od alternativa koje se placaju ima InstallShield (Standard, Pro, Enterprise, MSI), Wise (verzije kao i IS), Setup Factory, SFX-Factory!... Ma ima ih gomila :)

A installer od Click Team-a ... on je free i nije loš ... koristio sam ga ... ali nije lep ...

Inno Setup je moja iskrena preporuka.

A ako te nervira "Do you want to install..." poruka, ubacish "DisableStartupPrompt=True" u skriptu i eto InstallShield-like setupa.

Pogledaj Little Setup Builder. Recimo da izgleda lepo, funkcionalan je, a i free. :)

click me!

Nazad
Vrh Dno