Šta je novo?

Install Wina na ARM64?

alfaunits

Znamenit
Učlanjen(a)
24.06.2006
Poena
1,385
Ima li nekih caka da treba da znam?
Rufus stick ne radi - dodje do Rufus ekrana, kaze da loaduje bootaa64.efi i ode u Reboot uvek...
Secure boot je off, GPT/UEFI USB sam cekirao u Rufusu. Obrisan je SSD.

Ne moze MS tool za ARM64 ISO, pise.
Naravno da je ARM64 ISO, Rufus lepo pokusava bootaa64.efi da pokrene (i file postoji)

Koja je masina u pitanju?

Lenovo 13.
Njegov tool nece ni recovery media da napravi (fail u partitioningu) 🤔

U BIOSu ne. Samo SB on/off.

Niks ne radi od pomenutog :(
Nece ni Win2Go install Rufusa da radi (on kaze inaccessible boot device)

Jedna ideja.

U EFI\BOOT se nalazi noviji BOOTAA64.EFI.

Probaj ga zameniti sa onim u arhivi EFI\microsoft\BOOT\efisys.bin

EFISYS.BIN se može otvoriti uz pomoć 7zip-a.

Aha x13s , pravo da ti kazem,nisam nikada probao da pregazim OS, meni radi sa fabrickim svo vreme. Ali mozda mozes da nadjes kako na redditu,ima dosta preporuka za instalaciju linuxa,pa mozda iz toga.

Jedna ideja.

+1 da proba ovo, to je jedino što mi pada na pamet

Jedna ideja.

Ovo mi javlja Start failure [17] No mapping.

Ovde se ima utisak, da se koristi rufus.

Probaj ono ispočetka, fleška format u FAT32, jednostavno iskopirati sadržaj ISO-a na flešku, zameniti BOOTAA64.EFI i boot.

Ako je install.wim veći od 4 GB, može da se rekompresuje u install.esd da bi stao na flešku.

Ako opet ne radi, poslednje je, ako je moguće, da se izvadi SSD, stavi u drugi računar i uz pomoć WinNTSetup-a napraviti instalaciju direkt na SSD, vratiti nazad i boot.

Hmm ovo bootuje ali... nema driverw ni za sta izgleda... ne rade ni mis ni keyboard 🤣
A kad izvadim flesku da prikacim misa... "This PC does not meet the minimal requirements" ;) A to ne mogu da predjem, nemam keyboard USB da nakacim :(

Poslednja izmena:
Ok, sl korak, Rufus napravio install (no req check), sacuvao installs, kompresovao u ESD, kopirao na FAT32 USB, nadam se da de sada zavrsiti.. 20% kopirao tek.

Bukvalno nadji negde snapshot sistema i nekako ga prekopiraj.

Milsim da se driver-i mogu naći po serijiskom na lenovo sajtu. Što je interesantno, driver-i su spakovani u inno setup i instalacija se može pokrenuti (i) u AMD64 arhitekturi, iako su fajlovi unutar arhive kompajlirani za ARM64. Driver-i se mogu raspakovati sa inno unpacker-om i dobiti *.inf za ovakve slučajeve.

Da bi se sve radilo ispočetka, driver-i treba da se integrišu u boot.wim (setup deo instalacije) i install.wim (raspakovani i instalirani windows). Ovde je nedoumica, da li DISM od AMD64 windows-a može da integriše ARM64 driver-e u ARM64 windows.

Nejasno je u kom si sad stanju. U stanju setup-a instalacije (boot-ovani boot.wim) ili instalirani windows bez drivera (raspakovani i instalirani install.wim)?

Driveri samo traze vreme (Lenovo sajt je s***, 10 min za login i proveru da imas laptop..)
Ali barem znam na cemu sam. Sutra kacim prvo laptop na Ethernet da vidim moze li sam... ili moram download driver po driver.

Ovo je za firmu inace.. mislim da sam najplaceniji IT support, ako ne u svetu, sigurno u Nemackoj jesam... ovo je trebao IT desk da radi ali ARM64 koristi jedna osoba godisnje ;)
Bukvalno nadji negde snapshot sistema i nekako ga prekopiraj.
Da je ovo x64 ne bi ni teme bilo.
Ali ARM64? Imamo 3 ARM laptopa u celoj firmi, druga dva su Mac :)
Nemam odakle da kopiram sistem ;)

Zlobnici bi rekli, taman za restore macOS-a na snapdragon-u. :trollface:

Ne znam, driver-e vidim ovde, ako je to to, uz kucanje serijskog broja sa leve strane:

Može da se raspakuje i pogleda u AMD64 okruženju, uzeo za primer touchpad:

6kyrnbn.png

7zip:

bR0EAPe.png

Ono što je interesantno, SYS fajl je ARM64, EXE je IA32. :unsure:

Ma to sam nasao, samo uzima vreme.
Bitno da imam OS..

Brate mili.... install WLAN drivera ne radi, a keyboard uopste i nema driver na sajtu (i ne radi -TrackPoint driveri nisu za Kbd, ne pomaze)
A onda gde smo stigli? Sledeci login mora change password, a bez kbd ne moze da se ukuca password, stari je blank i ne moze da ostane blank :D

Ko pravi ovo cudo :D

Ponovo install, prikacio Ethernet.. driveri ne mogu da se raspakuju :(
Blokirao Update i sada ni USB3 ne radi.

Sad cekam Lenovo support, ne vredi...

Mali pomak...
Uz rucnu integraciju SVIH drivera (neki sistem driver je driver za kbd, ne znam koji) instalacija radi i kbd radi...
Neki driver fali jer je sistem slow as f*** (original je maltene bio brz kao x64 za proste radnje)

Ali barem mogu nesto da radim najzad!

Prosao sam te borbe da namestim xp na z170 pa na dalje ACPI fajlovi i ostalo muka ziva i jede vreme nenormalno.

Nazad
Vrh Dno