Šta je novo?

Install i uninstall programa u Linuxu, i jos par stvari

• Začetnik teme Začetnik teme DusaN
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DusaN

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
875
Kako da instaliram neki progam a da bude dostupan svim userima?
Skinuo sam par program, naravno source i kao root ih kompajlirao i instalirao, ali neki od njih su dostupni svim userima, automatski se ubace u kde kada startujem X, neke od njih moram rucno da nadjem i ubacujem, a neki ne rade kako treba pa moram da ih instaliram za svakog usera posebno. Mogu li da ih instaliram kao root (ili neki od usera) i da ih svi useri koriste?
Kako ide uninstall programa, kako onih instaliranih prilikom instalacije sistema a kako onih koje ja instaliram, da li je dovoljno samo da ih obrisem?

I da li moze neko da mi posalje fajl
sr nalazi se u /usr/X11R6/lib/X11/xkb/symbols direktorijumu.
Moze i ovde a moze i na [email protected]

Ja sam instalirao kao root sve sto mi je trebalo i posle sam se ulogovao kao neki drugi user...sve je bilo tu i sve sam mogao koristiti..

Resio sam uninstall programa koji su isli uz linux, preko slackovog install toola, ili jos i lakse preko ackage managera iz KDEa, i nekih programa koje sam ja dodao.

Kako da poweroff i reboot kopmande budu dostupne svim userima, da li moze chmod 666 /vec-gde-se-nalazi/poweroff /.../reboot ?
Gasi se masina sama kada pritisnem power taster na kucistu kao i na winu, ali kada otkucam poweroff ispise mi da ne postoji. Isto to i za reboot, sa ctrl+alt+del radi.

To se resava na vise nacina; moze preko usera ili grupe. Na zalost, iz vise programa; moglo je iz linuxconf-a, na primer. Kada se definise user, onda se postavi da li mu je dozvoljeno da ugasi masinu. Neke druge stvari se rade iz drugih konfiguracionih programcica - na primer, tamo gde definises mrezni adapter (eth, ppp, itd) da li uzer moze da ga "spusti" ili ne. Takodje, pogledati suid.

Umesto poweroff pogledaj komandu "halt".

Nazad
Vrh Dno