Šta je novo?

Instaliranje windowsa na malim lap topovima, bez cd-rom-a...???

joca989

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2010
Poena
309
Trebam da instaliram windows na onom malom lap topu, ali on nema cd-rom, pa sam teo da pitam na koj nacin mogu to da uradim, i kako je to najlakse?
Ja umem da instaliram preko cd-rom-a, ali posto ovde nema cd-rom, moram na neki drugi nacin... jel moze neko da mi pomogne?

Ukoliko rаčunar , a u tvom slučaju netbook, nemaju cd/dvd tada je jedna od mogućnosti instalirati putem USB memorije.
Uzmi prazan USB flesh od recimo 1Gb ako je u pitanju Windows XP ili od 8 Gb ako je u pitanju Windows 7 i pomoću programa WintoUSB ( http://wintoflash.com/download/en/ ) napravi butabilnu USB memoriju na koju će program prebaciti instalacione fajlove.
Naravo flesh memoriju je potrebno pripremiti na računaru koji ima cd/dvd uređaj ili na kome se nalazi butabilan ISO fajl koji je mountovan u recimo Daemon tools.
Nakon toga netbook podesiti da butuje sa USB flesh memorije i pokrenuće se instalacija kao da je sa cd/dvd uređaja.

Ok, a kazi mi samo, posto ja sad imam xp na disku, kako da ga ubacim u comp i od toga napravim iso file?
I kazi mi kako se podesava da netbook butuje sa usb flash memorije? Udjem u bios pa idem na boot device, ili ne? Posto kad sam instalirao sebi, ili nekom drugom windows, nigde nisam video da postojio opcija da USB bude first boot device, video sam da moze cd rom ili hdd... mislim tako je kod mene i kod ovih ostalih kompjutera na kojima sam instalirao windows...

A gde se to bira? Ne znam, ovaj lap top tek treba veceras da mi donese drug, tako da jos uvek nista nisam probao...

Sacekaj ti da ti donese taj netbook. Obicno postoji skrivena recovery particija na kojoj se nalazi windows. To ces videti kad restartujes racunar, izbacice ti boot menu (F12, F10) ili neki drugi taster.
A mozes pogledati i u disk management-u da li postoji takva particija.

Jedino ako nije unistena ta particija, u sta sumnjam, jer i na netbook racunarima bez CD roma je neko morao da podigne sistem, razmisli malo.

Poslednja izmena:
Kakva skrivena particija? Ne prica covek o tome uopste. Hoce da instalira Windows na netbooku, koji u vecini slucajeva nemaju cd-rom. Postoje dve opcije:

1. bootabilni USB
2. instalacija preko mreze, sharuje se cd-rom sa desktop racunara, podesi winPE a na netbooku se namesti da se bootuje prvo network.

Taj netbook, ili kako se vec zove, je kupljen danas, i drug mi je reko da, nema nista instalirano na njemu... ja ga nisam video...
Samo znam da nema cd rom i da treba da mu instaliram windows danas, i posto nikad nisam instalirao windows bez cd-a. ja sam zato pitao, eto to je sve sto mogu da vam kazem...
Mislim da mi je reko da je neki dell, i da ima 1gb memorije... tako da mogu samo xp da mu instaliram, mislim da nece win7 lepo da radi na toliko maloj memoriji...

Napravi bootablini usb XP install pomocu programa koji sam ti dao, u bios-u stavi usb da bude prvi po redosledu i to je to, 20min posla.

Sacekaj da ti donese racunar pa proveri ovo sto sam ti napisao. To je nov racunar nije polovan?

Batali USB i ostalo dok ne proveris. Obicno Dell racunari imaju recovery particiju sa OS, najverovatnije XP home.

Poslednja izmena:
Ako je netbuk kupljen bez OS-a, naravno da nema recovery particiju sa XP-om.
Instalirao sam ja skoro devojci Win 7 na netbuk sa USB-a bez problema. Svi netbukovi moraju da imaju opciju butovanja sa USB-a.

Sacekaj da ti donese racunar pa proveri ovo sto sam ti napisao. To je nov racunar nije polovan?

Batali USB i ostalo dok ne proveris. Obicno Dell racunari imaju recovery particiju sa OS, najverovatnije XP home.

Pa naravno da je nov netbook, nebi mu valjda neko obrisao OS i dao tako, pa kao eto snadji se :) . Kao sto Dandy kaze, jednostavno je jeftinije kupiti tako netbook bez OS-a, kao sto sam i ja kupio Lenovo S205 i na isti nacin stavio Windows 7 Ultimate x64. Ja sam to malo drugacije radio jer nisam imao dovoljno veliku fleshku kod sebe za win7 usb install, a zezao me je network install sa winPE, pa sam instalirao prvo XP, umrezio ga sa desktopom, sharovao CD rom i samo pokrenuo iz sharovanog foldera setup win7.

Ok, a kazi mi samo, posto ja sad imam xp na disku, kako da ga ubacim u comp i od toga napravim iso file?
I kazi mi kako se podesava da netbook butuje sa usb flash memorije? Udjem u bios pa idem na boot device, ili ne? Posto kad sam instalirao sebi, ili nekom drugom windows, nigde nisam video da postojio opcija da USB bude first boot device, video sam da moze cd rom ili hdd...

Samo ubaci CD u drajv i kada te program pita za putanju do instalacije ukucaj slovo drajva ili na browse pokazi rucno. Ispod toga imas putanju do flesh memorije i tu uradis isto.

Uglavnom ce ti flesh biti prepoznat kao HDD , tako da u Boot sequence delu BIOSa treba odabrati flesh (koji ce se pojaviti) i sa njega ce krenuti instalacija.

Ja sam instalirao preko usb na moj acer one note, ali kako to da odradim preko mreže? Koju ip adrese da ukucam u netbuk a koju u kopmp ima li neko pravilo, i jel može preko switcha ili rutera ili moram direktno da ih vežem?

Nazad
Vrh Dno