Šta je novo?

Instaliranje programa na Ubuntu

infomen

Cenjen
Učlanjen(a)
06.09.2012
Poena
159
Skinuo sam konkretno program koji je zipovan u ekstenziji d.tar.gz, kako da ga instaliram na ubuntu? Početnik sam na Linux pa me interesuje preko koje aplikacije se instaliraju i deinstaliraju programi.

Skinuo sam konkretno program koji je zipovan u ekstenziji d.tar.gz, kako da ga instaliram na ubuntu? Početnik sam na Linux pa me interesuje preko koje aplikacije se instaliraju i deinstaliraju programi.

O kom programu se radi? Možda postoji upakovan .deb ili se nalazi u Software centru ili Synapticu.

Pošto sam kažeš da si početnik a to se vidi iz pitanja poslušaj ljude i koristi ugrađenu mogućnost bilo Synaptic ili Software centar. Taklo nećeš imati problem ni sa instalacijom ni sa eventualnim međuzavisnostima, i program će ti sigurno raditi

Ogromna vecina programa (ako ne i svi) se moze naci ili u zvanicnim repozitorijumima, ili je vec neko spakovao .deb paket - samo treba downloadovati isti na hard disk (najlakse je naci .deb datoteku preko googla) i odraditi dupli klik jer je gdebi package manager instaliran. source fajlove skidati i kompajlirati bas samo u nuzdi. to je bilo neophodno mozda pre desetak godina, sada vise ne. Ubuntu takodje ima odlicnu zajednicu gde mnogi daju doprinos pakujuci programe i kaceci ih na tzv ppa sharepointe. samo adresu odgovarajuceg ppa dodas u "software sources" i instaliras zeljeni program normalno iz synaptic-a ili software centra. ako ne zelis da dodajes ppa sharepointe (nisu svi bas sasvim pouzdani) bolje je da skines samo .deb fajl na hard disk.

Poslednja izmena:
Ima li nekih sajtova sa kolekcijom deb fajlova?

S obzirom da si pocetnik, preporucio bih ti da procitas ovo: https://help.ubuntu.com/community/InstallingSoftware
A sto se tice tvog pitanja, procitaj kako se kompajlira softver: https://help.ubuntu.com/community/CompilingEasyHowTo

Ukratko:
Kod:
sudo apt-get install build-essential checkinstall
tar -xzvf d.tar.gz
cd d
./configure
make
sudo checkinstall

Checkinstall je "novi" make install. Razlika - lakse brisanje...

Nazad
Vrh Dno