Šta je novo?

Instalacija xp na laptopu! Problem!

• Začetnik teme Začetnik teme cilset
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

cilset

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2005
Poena
319
U Biosu je dobro podeseno da cd-rom bude first device, ali i pored toga nece da se podigne!
Izbacuje poruku Boot CD-ROM Type:Non-Emulation Booting.
Da li neko zna o cemu se radi? Laptop je Gericom 8060, Pentium M, 2GHz. Nema floppy.
Probao sam sa instalacionim diskom od win98- start computer with cd support, onda ga izvadim stavim xp i u dosu u i386 folderu startujem winnt i onda dobijem plavi ekran
Windows XP Setup
An Internal SetuP error has occurred
Could not find a place for a swap file
Setup cannot continue

Jeste, instalirao sam sa njega na desktop racunaru.

A jel si formatirao hard disk pre pokretanja xp instalacije?

mozda ima veze , a mozda i nema , meni je instalacija na jednom laptopu uspela tek kad sam ga prikljucio na ispravljac , sa baterije nije htelo .
Pozdrav

Imam slican problem pa da obnovim temu.
Meni takodje pri pokusaju instalacije Xp-a na HP laptopu izbacuje gresku: Boot CD-ROM Type:Non-Emulation Booting.
Moram napomenuti da sam na forumima HP-a video slicnu gresku i da je problem moguce resiti flesovanjem biosa novijom verzijom.Tako sam uradio i posle fleshovanja sam uspeo da instaliram XP SP2.
E problem je sledeci : kada probam bilo koji drugi cd ili dvd sa Xp-om (bootabilan) izbacuje pomenutu gresku i stoji na tom mestu.A kada ubacim cd XP-a sa kog sam prvi put instalirao posle flesovanja biosa on pokaze gresku i zapocne instalaciju i sve je OK.

Stvarno mi je problem,ako neko zna o cemu se radi i ako moze da pomogne bio bih mu mnoogo zahvalan!!!

stvarno cudno?! jesi probao da pises podrsci HPa?

:wall:
Mozda nema veze sa temom ali meni je instalacija XP-a uspela tek kada sam koristio CD WIN XP Home edition i to samo onaj koji je "isao" uz laptop (inace radi se o amilo masini)

Ne bi trebalo da ima ikakve veze, masa laptopova se prodaje sa nekom vrstom windowsa, ili opciono, bez windows OS.
Podrazumeva se da se OS naknadno moze kupiti i da moze da se instalira.

Problem je u tome sto nije u potpunosti ispostovana El Torito specifikacija, bilo od strane BIOSa, bilo od strane narezanog/stancovanog CD-a. El Torito je ekstenzija ISO9660 standarda potrebna za bootovanje sa doticnog medijuma.

Sam BIOS je vrlo jednostavna stvar - sto se njega tice, svaki disk poseduje svoj ID (floppy A: je 0x00, B: je 0x01... - prvi hard je 0x80 itd) i postoji INT13 interfejs koji definise funkcije nad tim ID-jevima. Posto CD/DVD kao uredjaj nije postojao kada je taj standard definisan (a treba biti kompatibilan unazad), da bi se sa takvog uredjaja bootovalo treba sistem "lagati". Dakle, CD ima opciju da emulira floppy, da emulira hard ili da ne emulira nista. To je specifikovano u tzv. boot catalogu na narezanom CD-u, flegom koji se zove media type. Ukoliko je izabrana emulacija floppy diska, BIOSu se nalaze da "pomeri" ID-jeve pomenutih flopica za jedan, te umetne svoj emulirani floppy disk kao 0x00 (odnosno A🙂 radi odrzavanja prioriteta kod bootovanja i po dizanju prebacuje kontrolu na image pravog bootabilnog floppyja koji je snimljen na CD medijum. Ukoliko se radi o simulaciji harda, vazi ista prica - ID-jevi (od strane BIOS-a) detektovanih hardova se pomeraju za jedan, neophodni bootabilni narezani hdd image biva proglasen za 0x80 iliti prvi hard i dalje butuje sa njega.
Treca mogucnost je "no emulation" (iliti media type = 0) i u tom slucaju se CD ne umece kao prvi uredjaj, nego se detektuje koji je poslednji hard disk i onda se CD tu instalira kao n+1 uredjaj. Kontrola se prebacuje na CD medijum gde sada ne postoji bootabilni image, nego treba da se nalazi loader program i njegov je posao sad da digne sistem sa (n+1)-tog uredjaja.

Sad da se vratimo na pocetak price: problem moze biti BIOS ili lose narezani medijum. BIOS ukoliko ne radi dobro prosirivanje INT13 interfejsa po El Torito specifikaciji. CD medijum ukoliko je lose narezan. Sve informacije u boot katalogu na medijumu moraju strogo postovati odredjenu strukturu (po pomenutoj specifikaciji); samo neka neki bajt nije postavljen kako treba - i cela procedura bootovanja moze da se srusi kao kula od karata.

Za eliminisanje BIOS problema - apdejtovati, naravno, BIOS. Ako se nekim CD-ovim hoce, a sa nekima nece, znaci da bi BIOS trebalo da podrzava El Torito ok, ali izgleda medijum zeza. Tada, ukoliko se ima izvorni bootabilni CD, treba probati to ponovo narezati na prazni medijum (uputstva postoje recimo
ovde).

>

@cilset

Probao sam sa instalacionim diskom od win98-
start computer with cd support, onda ga izvadim stavim
xp i u dosu u i386 folderu startujem winnt i onda dobijem
plavi ekran

Ne mozes na taj nacin da pokrenes instalaciju XP.
Posto tvoj laptop nema flopi ako nemozes da nadjes
XP install CD koji ce da radi na tvom laptopu jedino
ti preostaje da instaliras Win98 (posto kazes da taj
CD radi) i odmah potom da ga pregazis sa
instalacijom XP-a.

silverglider je napisao(la):
Za eliminisanje BIOS problema - apdejtovati, naravno, BIOS. Ako se nekim CD-ovim hoce, a sa nekima nece, znaci da bi BIOS trebalo da podrzava El Torito ok, ali izgleda medijum zeza. Tada, ukoliko se ima izvorni bootabilni CD, treba probati to ponovo narezati na prazni medijum (uputstva postoje recimo
ovde).

Kao prvo silverglider hvala na objasnjenju,ali mislim da se mozda nismo razumeli(buni me ova citirana recenica)
Naime kod mene radi jedan i samo jedan Windows Xp,nijedan drugi nije uspeo da pokrene instalaciju,a probao sam jos desetak razlicitih koji normalno rade na drugim kompjuterima.
Tako da mi je problem jos uvek veliki i neresiv(sta ako nedaj boze izgubim taj cd ili nesto...Nisam jos probao da li ce kopije tog diska raditi ali i to neresava problem u celosti) :wall:

jaksa je napisao(la):
Ne bi trebalo da ima ikakve veze, masa laptopova se prodaje sa nekom vrstom windowsa, ili opciono, bez windows OS.
Podrazumeva se da se OS naknadno moze kupiti i da moze da se instalira.
Verovatno si u pravu
U mom slucaju se radilo o laptopu sam kupljenim windowsom (licenciranim)
i bukvalno je prihvatio samo CD koji je ''isao'' uz njega
Jos samo par reci:
instalacija win XP zna da se ponasa tako i kada nesto od hardvera nije OK (mozda ram) :wall:

Pokusao sam da flashujem bios ponovo,istom verzijom posto nove nema ali nema spasa opet moze onaj jedan windows kao i do sad

Nazad
Vrh Dno