Šta je novo?

Instalacija Windows XP sa Hard diska-pomoc

dejan78bgd

Slavan
Učlanjen(a)
10.12.2005
Poena
304
Pozdrav ljudi. :)
Imam jedan mali problem za vas, ali veliki za mene.
U pitanju je Asus lap top Extensa 4100 i instalacija Windows XP na njega ali preko HDD.
Posto mi se ne isplati da kupim novi CD rom, posto je stari crkao,a preko USB ne mogu da pokrenem instalaciju Windowsa jer u biosu ne postoji opcija Boot from USB, da li je moguce i kako instalirati Windows XP direktno sa HDD?
Hvala puno.

Probaj da boot-uješ komp preko Bootable cards, ako postoji ta opcija

Je l' ovo važi i za ostale verzije Windowsa ili samo za XP? Mrzi me da kopiram instalaciju Windowsa 7 na flash. :)

Na zalost u medjuvremenu mi crkao HDD na lap topu pa tako da ovu mogucnost ne mogu probati. :wall:
A recite mi na koji nacin da uradim isto sa novim HDD, kad ga kupim? Kako na novi HDD da prebacim Windows i da pokrenem instalaciju? Malo mi je to nejasno. Na starom je bio instaliran Windows i bile su dve particije i mogao sam preko USB da prebacim Win ali kako na novom to da uradim, to me brine. :(

Ako ti ništa ne pomogne, ostaje ti pomoć prijatelja!!!
Tvoj HDD stavi u neki drugi comp, pokreni instalaciju, kad ti zatraži restart izvadi HDD i stavi ga u svoj laptop. Završi instalaciju na svom računaru da bi instalirao prave drajvere. Najbolje da napraviš dve particije, na drugu stavi drajvere i programe pošto ti ne radi DVD.
Varijanta dva:
Nađi isti ili bar sličan računar i kloniraj C: particiju.

U krajnjem slučaju kloniraj particiju nekog prijatelja sa Acronis True Imageom, vrati je na tvoj disk pomoću Universal Restore opcije, po restartu tražiće ti drajvere tvog hardvera, instaliraj i to bi trebalo da radi ( testirao sam to i sa Intel platforme prebacio Windows Server 2003 SBS na AMD i radi, zasad bez problema )

Ako vec mozes da nov disk prikacis na drugi komp, uradi tzv cistu instalaciju, bez drajvera i bilo kog programa, i samo ga vrati u laptop, i tamo nastavi dalje.

Neće da može, windows već ima određene drajvere u sebi, generičke, i sam ih instalira
Malo više sam se mučio s tim stvarima, probao baš to što kaže aca, instalirao čist Win, deinstalirao drajvere, sve čak i za generic computer, i vratio posle takav image na različitu mašinu, bila je totalno mrtva
Dok Acronis to uspešno radi

Poslednja izmena:
Evo mene opet. Evo sta sam uradio.
Kupio sam prvo HDD adapter sa 2.5" na 3,5", prikacio HDD od lap topa na kucni komp i instalirao Windows. Nista od drajvera nisam ubacivao.
Vratio sam HDD na lap top i cvrc, nece. Krene kao da dize Windows, to traje otprilike 1 sekundu i onda izadje plavi ekran sledece sadrzine:

Napominjem da sam uradio i sledece:
takodje sam krenuo sa instalacijom Windowsa dok je HDD bio prikacen na kucni komp. Kad je ucitao sto je imao i prvi put krenuo na restart otkacio sam HDD i prikacio ga na lap top. I takodje se isto desava posle 1 sekunde, plavi ekran.:wall:

Sta mi je ciniti?

Ako već ne možeš da pozajmiš externi CD-RW onda:
Kada završiš čistu instalaciju XP-a na kućnom desktop računaru (zbog brzine i konfora možeš i sve ostale aplikacije) u Device manager-u promeni sve IDE ATA/ATAPI controllers na STANDARDNE.
Pokreni SysPrep proceduru (Catch 22 tutorijal postoji na elitesecurity.org) i kada se završi vrati HDD u laptop, uključi ga, za par minuta se završava instalacija i imaš funkcionalan XP.

Poydrav.

Ovo sam radio nekoliko puta i uspeva. Bitno je samo sacekati da se Win skroz instalira, da ga ne prekidas u instalaciji.
Drajvere ces instalirati kasnije, a aplikacije kao sto kaze Intuite mozes da instaliras.

Evo da Vas obavestim kako je protekla moja avantura sa instalacijom Windowsa (mozda nekom zatreba).
Ako kojim slucajem nemate CD/DVD na lap topu ili vam ne radi iz nekog razloga i ne mozete preko USB flasha da instalirate Windows jer npr. Vas BIOS ne daje opciju dizanje sistema sa USB, onda lepo odete i kupite adapter za HDD 2,5'' na 3,5" (kosta oko 240 dinara), prikacite disk od lap topa na kucni komp i normalno instalirate Windows, bez ikakvih problema. Kao sto gore napomenuse Intuite i Johnny slobodno mozete sve programe da instalirate koji su Vam potrebni ali bez drajvera.
Onda pokrenete SysPrep proceduru, pratite uputstva koja su veoma lepo objasnjena na elitesecurity i nema sanse da pogresite. Kad sam ja uspeo uspece svako.
Zelim da se puno zahvalim svima koji su mi pomogli,a posebno Intuite-u.

P.S. Imam problem opet sa lap topom, po nekom mom laickom zakljucku u pitanju je baterija. Ne znam da li na ovoj temi da pisem ili na drugoj. Ajd napisacu ovde,ali mi nije problem i u odgovarajucoj temi da prekopiram ovo. Naime, kad startujem lap top i na njemu se nalazi i baterija i spoljni adapter, on nece da digne komplet sistem. Kad prodje onaj crni Windows ekran i treba da naidje plavi (al' ga objasnjavam) jednostavno plavi se ne pojavi vec ostane totalno crn, kao da se ekran iskljucio,a lap top radi normalno. Kad izvadim bateriju lap top se normalno startuje bez ikakvih problema i Windows se normalno podigne. Da nije problem izmedju baterije i ulaza za adapter, po meni se tu negde desava sr**e?

Nazad
Vrh Dno