Šta je novo?

Instalacija win7 na laptop

nil80

Čuven
Učlanjen(a)
10.02.2003
Poena
604
Pozdrav svima. Ja imam laptop toshiba koji je kupljen u americi i dobio sam ga instaliranim vista os. U poslednje vreme windows mi je nacisto prolupao i moram da ga reinstaliram. E sada tu je problem. Ja sam odmah kada sam ga dobio hteo da skinem vistu i stavim xp ali sam saznao da je to veoma tesko da se izvede jer ne mogu da se nadju svi driveri. Mene zanima da li je izvodljivo da instaliram win 7 na laptop i da li je procedura ista kada stavljam os na desktop racunar? Hvala unapred!

Ako postoje drajveri za Vistu, onda ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema sa drajverima za Windows 7. Procedura je potpuno ista, nema nikakve razlike. Slobodno stavi 7 i verujem da ćeš se prijatno iznenaditi posle Viste.

Pozdrav svima. Ja imam laptop toshiba koji je kupljen u americi i dobio sam ga instaliranim vista os. U poslednje vreme windows mi je nacisto prolupao i moram da ga reinstaliram. E sada tu je problem. Ja sam odmah kada sam ga dobio hteo da skinem vistu i stavim xp ali sam saznao da je to veoma tesko da se izvede jer ne mogu da se nadju svi driveri. Mene zanima da li je izvodljivo da instaliram win 7 na laptop i da li je procedura ista kada stavljam os na desktop racunar? Hvala unapred!

Pa odes na Toshibin sajt i vidis da li imaju drajvere za Windows 7 za tvoj model lap topa. Toshiba ima vise sajtova, i neki su prilicno konfuzno organizovani. Mislim da je UK sajt najlaksi za snalazenje. Nemoj da se zeznes da instaliras Windows pre nego sto si siguran da imas drajvere jer neki proizvodjaci lap topova vole da stavljaju neke custom komponente koje traze bas njihove drajvere. Ja sam se jednom zeznuo sa jednim HP-om, pa mi nije radila mrezna karta (srecom na kablovski modem mozes da se povezes preko USB-a). WiFi kartice su jos problematicnije, jer uglavnom nece da rade sa Windows drajverima.

Baš sam pre neki dan instalirao Win7 na Toshiba laptop i prilikom same instalacije Windows je našao sve drajvere osim za mrežnu kartu.
Naravno, sve zavisi od konkretnog modela, ali naravno da svi potrebni drajveri za Win7 mogu i da se skinu sa Toshiba sajta.

Poznanik ima HP laptop (ne znam koji model) i svaki put kada instalira Win7 (narodsku verziju) ne moze da je aktivira (tj. odbrojava mu 30dana). Probao je sa raznim instalacijama koji inace rade na drugim laptopovima i kompovima tj. na istima hoce da se aktiviraju. Jel ima neko ideju o cemu se radi?

Verovatno mu nije prepisao odgovarajući medikament.

OT
Mnogo je ''mean'' taj medved sa avatara ;)

Imam jedno kratko pitanjce :) ,znaci lap je sa vistom i mali je hard 60tica,i ima onu eisa hidden particiju za recover,elem ja bi da naguram xp,mada bi probao i sa 7icom,ali da ne izgubim onu particiju gde mi je vista,ako mi kad kad zatreba da zbog posla imam legalni os,znaci da li moze da se ugura xp disk i da se instalira normalno i dal ce da obrise ceo hard ili ce da ostane ona particija,da bi recimo mogao da vratim vistu za par meseci....

Poznanik ima HP laptop (ne znam koji model) i svaki put kada instalira Win7 (narodsku verziju) ne moze da je aktivira (tj. odbrojava mu 30dana). Probao je sa raznim instalacijama koji inace rade na drugim laptopovima i kompovima tj. na istima hoce da se aktiviraju. Jel ima neko ideju o cemu se radi?

Ima odredjenih novijih narodnih verzija koje rade bas na svim desktop racunarima ali su na nekima jednostavno upravo odbrojavaju pa je potrebno da se Win aktivira preko nekog drugog alata. Za dalju pomoc mi se javi na PM ako ti je potrebno.

@velinov
Ne bi smelo da bude ikakavih problema.

@Speeder: Meni toshiba pravi probleme uz sedmicu, notebook je izvorno izporucen uz vistu.
Drajveri graficke pucaju prilicno cesto, radeon 200m integrusa je u pitanju.
Tako da, nazalost, nema pravila :\

Ja sam upravo imao raznih problema sa Vistom koja je dosla uz laptop, jako je kocio sistem, kada sam instalirao Win7 bez problema sam namestio sve drajvere i extra radi.

meni je 7 spasio neku bedu od toshibe i nasao je sve osim ''specijalnog'' drajvera za toshibu kojeg sam skinuo sa tosh sajta.... znaci sve radi jedno 30x bolje nego na visti koja je dosla oem uz njega

Mucio sam se i ja sa raznim laptopovima i treba samo biti uporan i radice :D kod nekih mora malo da se "izmeni" bios da bi se aktivirao win.

Nema pravila ali je u pravu speeder.Treba sve probati.Pre neki dan smo dobili dell masine na koje inace izvorno ide XP home verzija.Pogledao sam na sajt dell-a i video da ima samo driver za XP.I reko aj da probam bas dal moze 7-ca.I moze.I to radi odlicno.Nisam primetio ni 1 problem i sve drivere mi je nasao sam win7.Pri prvom update je pokupio novije malo drivere i to je to.Takodje moj dell XPS M1530 je izvorno samo za VISTU pravljen.Na sajtu dell-a ima samo za VISTU driveri.A evo ja i jos gomila raje sa foruma ima 7-cu i sljaka super bez frke.Sve tu zavisi dosta i od chipseta ploce.Na primer mozda dell nije radio update drivera a mozda HP desktop masina sa istim chipsetom ima drivere za 7-cu.Tako da je u tom slucaju isto posto su iste ploce i isti chipseti.

Inace VISTA dosta brljavi ljudima i pravi probleme , zatim graficki je dosta losija i....Svako ko ima mogucnost da stavi VISTU i ima noviji hardver ja mu predlazem da stavi bez razmisljanja 7-cu.Ne znam stvarno za druge ali ja sam tako radio 100 puta i do sad nisam imao problema.E sad mozda pravi 1 od 1000 modela problem ali inace je sve OK.Inace ti driveri za ati kartice za lap su nesto lose napravljeni i imao sam problema bas sa novim ati karticama.Na primer za 5000 seriju sam se ubio da nadjem drivere za 7-cu a jednom sam imao velike probleme sa neki integrisanim ati karticama.Pricam znaci o novim masinama.Nvidia je to mnogo bolje odradila i do sad nikad nisam imao ni 1 problem sa njihovim karticama i driverima za laptop.Kod atija za desktop je situacija super ali ne znam zasto se to desava sa laptopovima.Na primer imaju na sajtu samo catalist bez drivera....

Tako da mozda je kolega imao problema i zbog losih inace drivera atija za laptopove.Nisam imao problema sa svim ati karticama ali konkretno za neke modele jesam.Na primer na sajtu HP-a ni jedan driver ne trci na ati radeon 5470 a laptop je bas za 7-cu napravljen.Update ne nalazi nista na sajtu radeona nema nista.Znaci ostaje bauljanje po netu ili pomocu programa kao cobra, driver genius i slicno.Inace sam nasao na sajtu lenova nekako drivere ali to je bilo posla dosta.

i od mene svaka preporuka za win 7 :D ako je i malo snazniji hardver obavezno 7ica a driveri su bar na 32 verziji funkcionalni i za krshware....

7ica je tako projektovana da bude kompatibilna sa svim sistemima "planiranim" za Vistu. Dakle, ako neko imade Vistu i nervira se, neka bez razmisljanja predje na 7icu.

samo nek obrate paznju na bateriju buduci da win 7 ima problem sa starim modelima

ja na laptopu imam instaliran win7 i to radi sve bez ikakvih problema...na toshibinom sajtu imaju svi potrebni driveri za moj model...(a vidim na nalepnici ispod da je lap isao uz vistu)...
a baterija mi traje okruglo 2 sata, sta god da radim...

Za moj Dell latitude d630 nema drajvera za win7 na zvanicnom sajtu, instalirao sam win7 i cini mi se da mi je samo jedan drajver falio i njega sam skinuo za vistu, instalirao bez problema i sve radi ekstra. Inace preporodio sam se od kada sam instalirao win7, laptop radi jedno deset puta bolje od kada sam se oslobodio viste.

Toshiba iz serije L30-113.Hard od 60 giga sa original Vista Home instalacijom.Memorija 1 giga.Lap je užasno sporo sa ovom vistom radio,čak i kada sam dodao još 1 giga memorije.Onda zamenim hard sa većim od 250 giga/stari ostavim sa Vistom-zlu ne trebalo/,instaliram win7/32.Sedmica sama instalira sve drajvere,uredno prepoznaje i eksterne kartice/usb,e-sata,firewire/.Sistem sada radi neuporedivo brže,mnogo su kraća zauzeća celeron procesora,memorija brže radi.Kao da sam uzeo za dve klase brži i bolji laptop.Zbog svega ovoga ti preporučujem-skidaj Vistu i instaliraj win 7.Progledaćete i ti i laptop.

Nazad
Vrh Dno