Šta je novo?

Instalacija Win2k - problem ?!

Wakizashi

Čuven
Učlanjen(a)
12.08.2001
Poena
619
Dakle... na starom lct15 20GB sam imao instalirane WinMe, WIn2k i Linux RH 7.2. Ako se dobro secam bilo je 9gb za ME, 6 za Win2k i 5 za Linux.
Posto sam djubre zamenio Maxtorovim D740X od 40GB, hteo sam da to isto postignem i ovde. Particije su 8gb(Me), 8gb(trebalo bi Win2k), 14gb(Work) i ostatak(linux+swap). Instalacija ME-a je prosla OK, sve se vidi osim naravno Linux particije. E sada, kada sam pokusao da instaliram Win2k, on prebaci sve podatke na HDD, uglavi ntldr i sve sto treba, ali kada se masina restartuje i kada bi trebalo da pocne sa instalacijom Win2k tu se zaglupi i zakuca... Probao sam i sa flopi disketama da ga instaliram i isti problem.
E sada mene zanima, da li postoji neko ogranicenje tipa prva particija ne sme da bude veca od xxx GB, odnosno mora da bude FAT16 ili sta ti ja znam ? I zamolio bih bez onoga "Baci ME i uzmi 98-icu" jer mi je i ranije tako radilo... ;)

Ne trebaju ti diskete,drugo,ne treba ti odredjena particija,win2k guta sve(sve velicine particija,sve MS-ove file system-e itd),znaci ili je problem u hardveru,a mozda ti je boot sector upropascen,pa zato nece(ako je tu ostatak nekog lilo loadera).Ajd pojasni malo bolje sta se dogadja.

Bice da je do mbr-a, fat 16 je bio neophodan samo za dualboot sa NT-om sad to sigurno nije problem. Probaj da formatiras ceo hard napunis nulama (recimo zerofill utility), ne moras bas ceo al bar 1% gde je mbr.
Jedna primary i jedna extended u okviru koje su ostale particije, prvo instaliraj 9x sistem koji hoces po zelji (predlog na c particiju) a ostale po zelji, mozda bi bolje bilo da pri instalaciji w2k izaberes particiju i u isto vreme je formatiras, kad sve to uradis na slobodnom prostoru koji proracunas za linux uradi instalaciju istog i lilo ce se pobrinuti za ostalo.
Sto se formatiranja tice ja koristim PQ7 sa boot disketom, nekako mi je najsigurnije.

nesho, znam da mi ne trebaju diskete, nisam ga prvi put isntalirao. Drugo, hocu posebnu particiju, da ne bi morao da razmisljam kako gde sta, i kada hocu da presvucem Win9x/Me mogu da ko covek udarim Format, bez briga da li cu(a u tom slucaju hocu) ubiti i w2k. Dalje, nece da se instalira ni na prvu particiju, znaci clean install na C: (ovo je update na prvi post, posto se vec 16 sati zayebavam sa njim), a nece ni WinXP da se instalira... Isti problem, kada dodje do ntdetect.com (ja mislim da to prvo dize kada se instalira) tu stane. I umre :)
Sto se tice lilo-a, nije ni postojao... nov hdd, fdisk, format particije i onda zid kada je trebalo da instaliram w2k.
RamOne, hvala, ali to sa zerofill ne mogu u ovom momentu da uradim zbog podataka na disku... radovi, web i sta ti ja vec znam. Probao sam sa fdisk /mbr, ali nije ni to urodilo plodom.
A sto se PMagica tice, sa njim sam i napravio particije. I tako sam i i napravio... Jedna primary, jedna extended gde imam D, E, i Linux+swap. I da ga yebem! Roknucu se ko siroce :(
Ili da ja jednostavno pljusnem Linux, pa kroz Wine sve sto mi treba od NjinjdowZa ;)

Mada... mozda je do BIOS-a, obzirom da VIA onboard IDE kontroler, kako sam cuo, ne moze da podrzi UDMA 66 i jace... Ne znam, lupam :confused:
Inace Abit KT7 ploca...(mozda vam je i to bitno)
Idem da vidim za BIOS, ako im dowload radi

Ako si disk nakacio na UATA66 ili UATA100 kontroler, prebaci ga na "obican", pa probaj... trebalo bi da proradi.

Paz ovako,on definitivno zakucava zbog MBR-a...cim ntdetect ne nalazi NT znaci da je problem u njemu.Resenje je ovako.....umesto Install win2k idi na repair,pa na C (console repair),pa u konzoli prvo otkucaj fixboot(novi boot sector),pa potvrdi to,pa onda fixmbr(novi sadrzaj boot sectora)....ako to ne pomogne,nista nece.
Ponovo pokreni instalaciju i ne bi trebalo da ima problema.

Nazad
Vrh Dno