Šta je novo?

Instalacija Win ME

• Začetnik teme Začetnik teme Igvan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Igvan

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
620
Treba mi savet za nekoliko prvih koraka...
Hard mi je trenutno podeljen na dve particije (c i d). Ja bih hteo da zadrzim d particiju (tu sam snimio dokumente, filmove...) i instaliram win Me na c.
Znam da je potreban start up disk format, fdisk... ali neznam kojim bi to redom trebalo da ide..
Inace ovo je prvi put da instaliram OS, pa su i opsirniji odgovori Ok. type;

fdisk ti ne treba (disk ti je vec izdeljen)...
Podigni system sa diskete, formatiraj c: particiju, ubaci cd i pokreni setup...

A moj savet ti je da pre nego pocnes instalaciju, prebacis winme install dir na hard disk pa odatle pokreni instalaciju... da posle ne bi imao problema kada se podize prvi put posle restarta pa ti trazi jos neke drajvere, a drajver za cdrom ti nije podigao...

Wakizashi je napisao(la):
A moj savet ti je da pre nego pocnes instalaciju, prebacis winme install dir na hard disk pa odatle pokreni instalaciju... da posle ne bi imao problema kada se podize prvi put posle restarta pa ti trazi jos neke drajvere, a drajver za cdrom ti nije podigao...

Ovo se desava samo na prastarim masinama i to sa <= 32 Mb RAM-a.

deka je napisao(la):
...

Ovo se desava samo na prastarim masinama i to sa <= 32 Mb RAM-a.

Eh, pa nije bas. Kolicina RAM nema veze (sa npr. eventualno potrebnim drajverima sa cd-a).
Wakizashi ispravno rece: Npr. detektovan "pci com device" ce zatraziti drajver, pa ako (npr.) postoji konflikt izmedju real mode (mscedex) i win drajvera cd nece biti detektovan - i onda covek mora da saceka da se instaliraju win drajveri za cd uredjaj. Ok, nije neka posebna komplikacija, ali ako se instalacija pokrene sa hd-a to ce biti vrlo korisno za prvih (npr.) par sati dok se ne instalira kompletan softver (jer pri instalaciji nekih npr. drajvera sa cd-a, se zahtevaju i komponente win-a pa onda covek mora naizmenicno da ubacuje win-ov cd i cd od drajvera - u slucaju kada instalacija sa cd-a ).
Klasican primer je da kad instalirate sve drajvere, pa krenete sa korisnickim programima - npr. office-om, setite se da vam treba keyboard (unicode) podrska za Serbian cyr. i lat. Kada je dodate kroz control panel bice vam zatrazeno da ubacite cd od win instalacije.
Ili, ako naknadno dodate modem (da ne bi bilo konflikta sa drugim uredjajima na pocetku instalacije), onda ce vam za npr. dial up opet trebati win instalacija.

So, zgodnije je kopirati sve cab-ove na hd, pa kada za koji dan zakljucite da ste sa win-om sve zavrsili, da ih obrisete ako ste bas tanki sa prostorom na hd-u. Ja licno volim da na posebnoj particiji kreiram x:\INSTALL\WINxxx u kome se nalazi kompletan sadrzaj od win9x (sa instalacionog cd-a). A pri instalaciji drajvera kopiram te drajvere i u posebne foldere pod x:\install.

Pa ako nesto ode do djavola, onda je sve kljucno i tu.

Zaboravili smo da coveku kazemo da neposredno pre instalacije pokrene smartdrv.exe. Nije neophodno.

Tacno! Nije neophodno ali ce definitivno brze da se instalira... Super si se setio 🙂

Jos jedna informacija za sve.Win me kopira sve draivere na disk tako da mu nije potreban cd prilikom instalacije novih uredjaja ili tome slicno.

Igvan je napisao(la):
Treba mi savet za nekoliko prvih koraka...
Hard mi je trenutno podeljen na dve particije (c i d). Ja bih hteo da zadrzim d particiju (tu sam snimio dokumente, filmove...) i instaliram win Me na c.
Znam da je potreban start up disk format, fdisk... ali neznam kojim bi to redom trebalo da ide..
Inace ovo je prvi put da instaliram OS, pa su i opsirniji odgovori Ok. type;
Flopy disketa ti nije potrebna ako imas boot cd od win me.Mada bih ti preporucio da pozoves neko ko zna da inst. da ne bi izbrisao i D jer se desava da hoce da brise ceo disk.

Ok, hvala za info... cheers
Uradio sam kako ste rekli
1. napravio sam start up disk
2. snimio na njega i format.exe (iz foldera c:\windows\command)
3. iskopirao sam instalaciju Win Me sa cd-a na hard disk (d:\)

ali.. imam jos jedan problem. Kada ubacim start up disk u drajv i startujem kompjuter sistem se opet dize sa harda. Sta je potrbno da uradim da se startuje start up disk pre harda?
I jos nesto, kada se startuje start up disk trebalo bi da uradim sledece:
1. format c:
2. predjem na hard i startujem setup windows-a
Da li sam u pravu?

Idi u BIOS i namesti floppy kao first boot device...U BIOS ulazish kad pritisnesh "delete" dok postuje (chim upalish komp pritiskaj del)...

Da odes u BIOS i promenis opcije da se butuje prvo sa flopica, a ako ne uspe, onda sa harda.

U zavisnosti od verzije BIOS-a, ta opcija se nalazi na razlicitim mestima. Kod vecine (award i ami) u "BIOS Features Setup" grupi opcija, a kod pojedinih (phoenix) u "Boot" meniju.

Treba da udjes u BIOS i promenis redosled uredjaja sa kojih se dize sistem

U bios ulazis (najcesce) ako nakon paljenja racunara, pre nego pocne da se dize sistem, pritisnes Del (obicno pise sta treba da pritisnes da udjes u setup [ovo setup mu dodje bios])
A onda nadjes nesto sto se obicno zove Boot Sequence, ili npr.
1st boot device...
2nd boot device...
....
Kod tebe je prvi HD, pa umesto njega stavi da bude floppy, a kao drugi stavi hd.

apolon je napisao(la):
Zaboravili smo da coveku kazemo da neposredno pre instalacije pokrene smartdrv.exe. Nije neophodno.
Nema potrebe zato sto 95/98/ME instalacije to odrade same. To je potrebno da se odradi na NT/2k/XP instalacijama jer iz nekog neobjasnjivog razloga M$ ne samo da ne pokrece SmartDrv u toku instalacije nego ga cak nije ni ubacio u istu, pa da moze rucno da se pokrene ctp;

Zavrsio sam instalaciju. Sve je proslo glatko, bez ikakvih problema.
Hvala svima jos jednom za dragocene informacije.

Crni je napisao(la):
...

Nema potrebe zato sto 95/98/ME instalacije to odrade same. To je potrebno da se odradi na NT/2k/XP instalacijama jer iz nekog neobjasnjivog razloga M$ ne samo da ne pokrece SmartDrv u toku instalacije nego ga cak nije ni ubacio u istu, pa da moze rucno da se pokrene ctp;

Ukoliko prekopiras instalacioni dir na hdd pa pokrenes setup odande, mislim da se ne startuje smartdrv automatski ni kod 9x.

I jedno dodatno pitanjce:
Kada se instalira Windows, kojim redom bi trebali da se instaliraju drajveri?! Da li prvo za matičnu ploču, pa za directX, pa grafičku...ili nekim drugim redom?

Hvala

:boom:

OK je tako - prvo poslednji servis pack (ukoliko je nt/win2k/xp), pa drajveri za plocu (cipset/ide), pa directx, pa graficka, sound, itd.

Thanks!

Nazad
Vrh Dno