Šta je novo?

Instalacija vise OS-a?

Chex

Čuven
Učlanjen(a)
24.11.2000
Poena
619
Konfiguracija je sledecea:GA-MA78GM-S2H, WD400GB SATA, Pioneer SATA.Imam 4 particije C(za XP), D(za VISTU), F(za podatke) i G(hteo bi za QUBUNTU).Instalirao sam prvo XP,zatim Vistu i onda probao Linux.Ubacim CD (Hardy), zapocne instalacija i kroza neki minut mi izbaci desktop.Ja kako sam ukapirao on ne vidi hard disk ili da ima slobodnu particiju i pokrece LiveCD.
Da napomenem da sam u biosu za SATA type morao da izaberem Native IDE.Za sve ostalo mi restartuje Win.

Poslednja izmena:
Moze jedno pitanje nevezano, a sta radis sa tolikim sistemima?

Umesto sto se smaras sa x sistema, ja ti preporucujem da probas sve to u virtuelizaciji :) ako imas dovoljno jaku masinu naravno.

VM Ware? Pa, mozda bi i mogao. 2GB i 4800+. Verovatno je dovoljno. mada bi boleo da znam u cemu je stvar sa trenutnim problemom koji imam. na drugoj masini je ista situacija i tu sa imao xp i vistu i digao sam qubuntu bez problema.jedina je razlika sto su i hdd i cd ide.e sad da li je u tome problem....

Ček ček... Počne instalacija a ne vidi hard? Ne može početi instalacija ako ne vidi hard disk ****ga.

Zar Ubuntu može da se instalira PRE pokretanja LiveCDa? Nisam znao...

mozda nisam dobro napisao.pokreene se instastalacija sa cd-a.pita me za jezik.i izabereem instalaciju.on onda pocne nesto da ucitava i kroz 5 min se pojavi desktop.ali nista ne moze da se uradi.nemoze da se izbaci nova ikona ili da se napravi novi folder ....

Možeš da instaliraš Ubuntu i na NTFS particiji, kao običan folder, i pokrećeš ga onda pod Windowsima kao svaki drugi program. - Ipak, jako je čudno da ti Ubuntu ne vidi particije, tj. ponudi izbor. Važno je samo da paziš pri kraju kuda da instaliraš "grub" (OS loader), to je "Advanced (nešto)" pri poslednjem ekranu (valjda step 7 of 7, desno dole): ako ga staviš na MBR onda će ti taj Linuxov loader podizati i Windowse, a ako ga staviš na particiju gde je i Linux, onda samo Linux, pri čemu možeš podesiti u XP-u (ili Visti) opciju za Linux (preporučujem ovo poslednje, ako posle menjaš Linux distro, da ti ne prebriše MBR).

instalirao sam vmware i digao qubuntu.A inace moze da se instalira pre nego se pokrene LiveCD

@Chex

A jesi li ti formatirao G: particiju u EXT3 fajl sistem ? Takodje potrebna je i jedna (recimo H: ) particija od recimo 500mb-1gb koja ce sluziti kao linux swap particija.
Ako to nisi uradio onda ti tu zapinje instalacija. Ako si uradio sve to onda se zadrzi na VM Wareu :)

Poslednja izmena:
nisam je upste formatirao.Ta G: particija je ~40gb i mislio sam da ce linux sam da je particionise kako mu odgovara.Videcu da napravim onda da mi G bude ~38 i H ~2GB pa cu da vidim da li funkcionise.Za sad koristim VMW

poz

nisam je upste formatirao.Ta G: particija je ~40gb i mislio sam da ce linux sam da je particionise kako mu odgovara.Videcu da napravim onda da mi G bude ~38 i H ~2GB pa cu da vidim da li funkcionise.Za sad koristim VMW

poz

Nisam siguran, ali mislim da SWAP kod Kubuntu ide pre INSTAL particije.

a moze li neko strucno da objasni , zasto recimo Ubintu prosto leti na VM tj radi kao da nije u virtualu a jedna vista i XP se prosto vuku kao mrcine na VM ..... to me zanima ???
da li je tacno da je linux toliko prost da ne kazem zastareo pa lepo ide i na matorim masinama a win kao moderan pa mu treba resursa ??

hvala

a moze li neko strucno da objasni , zasto recimo Ubintu prosto leti na VM tj radi kao da nije u virtualu a jedna vista i XP se prosto vuku kao mrcine na VM ..... to me zanima ???
da li je tacno da je linux toliko prost da ne kazem zastareo pa lepo ide i na matorim masinama a win kao moderan pa mu treba resursa ??

hvala

Nisam baš stručan ;) ali Linux generalno radi brže i zahteva manje resursa jer mu je naprosto interna arhitektura takva (pre svega kernela); XP se takođe može ubrzati, ako mu se pre svega registry base ne naduva instalacijom mnogih programa, ako se smanji broj fontova, i uopšte se trimuje (postoje aplikacije za to, recimo nLite i slični). Vista takođe, mada u manjoj meri nego XP. Ali uopšte uzev, Linux je načelno brži i manje traži, a i kernel mu je uglavnom optimizovan za razne VM (mada to zavisi od tipa distribucije, načina kompajliranja kernela i sličnih zvrčki).

Nisam baš stručan ;) ali Linux generalno radi brže i zahteva manje resursa ...

Posto sam kazes dad nisi bas strucan a i nov si, OPRASTA TI SE. Linux je jako sporu odnosu na sve drugo ali stvarno zahteva manje resursa no svi drugi os-i.

Posto sam kazes dad nisi bas strucan a i nov si, OPRASTA TI SE. Linux je jako sporu odnosu na sve drugo ali stvarno zahteva manje resursa no svi drugi os-i.

Pošto sam napisao gomilu tekstova o Linuxu, a verovatno sam bio i prvi njegov korisnik još davne 1993-e, oprašta mi se sve, zar ne? :d

Vrh Dno