Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Niko te neće mrzeti :d ti si samo super ne zahtevni korisnik. Ti jedva i da koristiš PC! :whip:

Koristim ga vise nego sto bih voleo...voleo bih da vidim sta vi ljudi radite pa je ssd toliko must have, ZELIM da razumem :D kad se vratim na hdd za par dana mozda se smorim u zivot koliko je sporo, videcemo, mozda sam se brzo navikao na lepo a nisam ni primetio.

Smorićeš se k'o plovak kad se budeš vratio na hdd. :smoke:

Smorićeš se k'o plovak kad se budeš vratio na hdd. :smoke:

HAHAHA :D Brabo druze, ko plovak... svaka cast. Tako sam se slatko nasmejao, hvala na ovome. :D

Koristim ga vise nego sto bih voleo...voleo bih da vidim sta vi ljudi radite pa je ssd toliko must have, ZELIM da razumem :D kad se vratim na hdd za par dana mozda se smorim u zivot koliko je sporo, videcemo, mozda sam se brzo navikao na lepo a nisam ni primetio.

Nije ti to uopste losa taktika, verujem da ces se tako sigurno i sam uveriti u prednosti ssd-a. Taj experiment ti ima slimsla ako si odlucan da sve proveravas i budes siguran u ono sto ti desetine ljudi ovde mogu iz prve potvrditi.

E, ovako... Kupio sam Samsung 850 EVO 250gb, instalirao Win 8.1 na njega. U Samsung Magician vidim da mi kaže da bi trebalo da uključim AHCI mod što sam i uradio u BIOS-u, pošto vidim da i ovde to savetuju ljudi, međutim nije hteo da se podigne sistem, stigne do "Verifying DMI Pood Data..." i to je to. Uspeo sam da podignem sistem tako što sam u boot priority stavio HDD pre ovog SSD-a. Šta bih trebao uraditi?

Naj lakše i naj sigurnije je da instaliraš windows opet ali sa AHCI uključenim.

I UEFI instalaciju ako ploča podržava. A onda Windows 10 pre nego što istekne rok.

Kada uključim AHCI ne mogu da butujem sa diska instalaciju, niti da podignem sistem... Zaglavi se kod "Verifying DMI Pood Data"

Već su ti odgovorili, nema potrebe da ponovo postavljaš isto pitanje.

Pa nije isto pitanje. Rekoše da mi da ukljucim AHCI pre instalacije, što sam i probao, ali ne mogu doći do dela da započnem instalaciju kada to uradim...

edit: mozda mi pravi problem to sto pored tog ssd imam jos 2 hdd

Poslednja izmena:
Ja sam imao taj problem sa prethodnom plocom, provalio sam da je opticki uredjaj prepoznat kao uredjaj za butovanje samo kada je u BIOS-u namesten IDE.
To sam resio tako sto je kod mene u BIOS-u, u delu gde se namesta AHCI/IDE, postojala opcija da poslednja dva sata porta mogu zasebno da podesim pored ova prva cetiri, tako da sam prva cetiri stavio AHCI i na njih nakacio SSD i HDD, a poslednja dva sam ostavio IDE i tu nakacio optiku, tada je instalacija krenula kako treba.
E sad, ne znam da li je i kod tebe takva situacija sa podesavanjima...
Svakako je pre instalacije pozeljno da otkacis oba HDD-a i ostavis samo SSD nakacen radi lakse instalacije.

Nadam se da ce da pomogne :wave:

Ja sam isto zaboravio da upalim ahci pre instalacije jer sam izgoreo da vidim to čudo od ssd-a. Ovo mi je rešilo problem:
1. Run Command Prompt as Admin
2. Invoke a Safe Mode boot with the command: bcdedit /set {current} safeboot minimal
3. Restart the PC and enter your BIOS during bootup.
4. Change from IDE to AHCI mode then Save & Exit.
5. Windows 10 will launch in Safe Mode.
6. Right click the Window icon and select to run the Command Prompt in Admin mode from among the various options.
7. Cancel Safe Mode booting with the command: bcdedit /deletevalue {current} safeboot
8. Restart your PC once more and this time it will boot up normally but with AHCI mode activated.

A nekima i ovaj tvik u registriju:

http://www.tenforums.com/tutorials/22631-ahci-enable-windows-8-windows-10-after-installation.html

Poslednja izmena:
Pa nije isto pitanje. Rekoše da mi da ukljucim AHCI pre instalacije, što sam i probao, ali ne mogu doći do dela da započnem instalaciju kada to uradim...

edit: mozda mi pravi problem to sto pored tog ssd imam jos 2 hdd
Isključi ostale diskove kada instaliraš windows, to je standardna stvar i sa hard diskovima, specijalno kada bar jedan već ima system na sebi.

Isključio ostale diskove, ostali samo ssd i cdrom, a i dalje ne mogu butovati sa cd-a koji je first boot device. Što reče babadzonka, možda mi ne prepoznaje cdrom kao boot device kada je namešten AHCI, a ne mogu odvojeno ništa.
Evo kako izgleda BIOS

DbLQhEI.jpg

No, nema veze, valjda ću u neko dogledno vreme to srediti ili ću naći nekog da mi to sredi :D

Poslednja izmena:
Probaj da napravis instalaciju za USB flash

Isključio ostale diskove, ostali samo ssd i cdrom, a i dalje ne mogu butovati sa cd-a koji je first boot device. Što reče babadzonka, možda mi ne prepoznaje cdrom kao boot device kada je namešten AHCI, a ne mogu odvojeno ništa.
Evo kako izgleda BIOS

DbLQhEI.jpg

No, nema veze, valjda ću u neko dogledno vreme to srediti ili ću naći nekog da mi to sredi :D
Nadji ovu opciju u biosu http://www.tenforums.com/attachment...3893t-install-second-hard-drive-hot-bios0.jpg prethodno ubaci bootabilnu flesku ,i stavi je na broj 1.

Evo kako izgleda BIOS

DbLQhEI.jpg

Ako si već instalirao windows uradi ono što sam napisao. Ja sam to uradio i sad mi je u biosu na ahci a nije bilo kad sam instalirao. Znači podigni windows normalno i prati uputstvo. Javi jel ti proradilo. Pozz.

masnikosa, nisam se usuđivao da to uradim zato što nije hteo da mi podigne sistem sa ssd-a kakva god podešavanja bila.

Uspeo sam da to sredim tako što sam sa usb-a pokrenuo instalaciju windowsa. Hvala svima na savetima i pomoći!

Sad imam "System reserved" particiju na drugom disku gde je ranije bio Windows, koja ima 349 MB. Jel smem da je brišem tj. spojim sa drugom particijom?

Ne diraj tu particiju, neophodna je za funkcionisanje Windowsa

Obrisao sam je pre par dana, tj. spojio sa drugom particijom. Ta je korišćena za stari windows na hdd-u. Sad na ssd-u imam recovery partition, valjda je to to :) Hvala svima na pomoći još jednom

Pre neki dan sam uzeo Patriot Blast 120GB, pre instalacije win10 stavio u biosu na ahci, i sve je proslo ok sa instalacijom.
Pitanje je, da li mogu da ostavim ssd prikljucen ili da ga otkacim kada hocu da podignem XP na starom hardu i promenim u biosu sa ahci na ide (jer samo promenom na IDE hoce da mi podigne sistem na starom hardu) ? Znaci, da li mogu u biosu naizmenicno da menjam sa ide na ahci, i obrnuto, u zavisnosti od potrebe ?

.

Recimo da mozes ali da uvek onaj "drugi" ssd ili hdd budu otkaceni... ali moje pitanje tebi glasi zasto bi to radio?
Ako ti treba xp sto ne ostavis ahci ukljuceno i onda mozes imati oba OS bez da ista menjas i otkacujes.

Pod "hoce da mi podigne sistem na starom hardu" sta tacno mislis?
Imas xp vec na starom hdd koji je instaliran pod IDE pa kad je na ahci nece da se digne, upali, pokrene XP (sto je normalno, bude plavi ekran) ili nece da se instalira od pocetka xp na hdd kojem je ukljucen ahci?
Ako je stari xp na hdd, formatiraj ga i instaliraj ponovo xp sa ukljucenim ahci i nece biti problema.

Ima i nacina da se prepravi nesto pa da IDE instaliran OS (XP u ovom slucaju mozda) moze da se pokrene u AHCI i da radi normalno...

http://forum.benchmark.rs/showthrea...stalacije-W7&p=3041844&viewfull=1#post3041844

Da, bude plavi ekran kad krene da podize xp.
Mislio sam da izbegnem cimanje da instaliram xp od nule, jer bih primarno koristio win10 na ssd-u, a tek ponekad bi mi trebao xp na starom hardu.
Inace, vec koristim varijantu kad je podignut win10 na ssd sa ukljuceniim ahci, i sa prikljucenim starim hardom, i sve funkcionise normalno. Zasto je potrebno da bude iskljucen hdd kad je sitem podignut sa ssd-a?

.

Ako ti pri paljenju kompa daje izbor oba os-a onda ne moras otkacivati hdd ili ssd ali za xp (ponekad) morao bi u biosu menjati sa ahci na ide.
Ako umes pokusaj prepraviti hdd sa xp da sa ide prebacis na ahci sa nekim od uputstava sa linka sto sam ti okacio...

Jel postoji mogućnost da xp digneš na vm, da se ne cimaš da to kaciš, raskačiš itd..

Sent from my Lenovo A1000 using Tapatalk

uh,kad je se setim odma' se najezim...

'si probao amd AHCI drajver?

Vrh Dno