Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Na na Sata 1 (prvi od 4 sata ulaza) bih stavio SSD, a na Sata 3 (treći ulaz od 4) bih stavio WD Red 3 TB. Da mi se posle ne izgube podaci...
P.S. Nemam iskustva sa RAID-om, ali ono što sam čitao kažu da ako ode jedan HDD odlazi i drugi (ako je stavljen na RAID 0, ako se dobro sećam).
Ti ćeš upaliti RAID da dobiješ AHCI, a ne da ćeš staviti diskove u RAID niz, jedno nema veze sa drugim!
Moj savet edukujuj se malo, ima sve ovde na forumu.
Po mom nekom iskustvu SSD bas i ne radi nesto posebno na nvidia sata kontroleru. Pokisavao svasta i onako ima nekih ubrzanja ali nije to to .Ploca asus m2n-e nvidia ultra 570 cipset. SSD proban na laptopu i drugom desktopu obe te masine imaju intel cipset i procesor i sve radi fantasticno. T.ako da trenutno trazim neku plocu sa amd cipsetom za amd .
Koliko znam na nforce ne radi TRIM sa nvidia driver, ali na win7 sa microsoft driver (msahci) radi. Da nije to problem? Jos ako taj SSD ne ume GC - vrlo moguce.
Sutra mi stize prvi ssd, procitao sam ovde sta sve treba da se radi ali naravno imam par pitanja. Nemam pojma sta je uefi instalacija koju je neko pominjao, da li treba da pravim butabilan usb sa uefi instalacijom ili mogu normalno da instaliram win kao i do sada? I takodje ne bih nista dirao u vezi sa podesavanjima ssda pa ni tu hibernaciju ili " posle podesi u winu u setovanju u powe opcijama da se hdd nikad ne gase (pa i ssd)" , ili je ipak pozeljno da diram?
Odgovor je toliko puta ponovljen u temi Best buy SSD, koja ima puno postova, ali niko vise nece da odgovara na ista pitanja. Treba da se podesi u power opcijama OS da se SSD nikada ne gasi (never turn off), treba AHCI u BIOS-u i mozda jos par stvari (IRST ako imas Intel), AMD AHCI drajveri za AMD, LPM off... Nisam strucnjak, pusticu nekog drugog.
Ako citas podesavanja iz nekog clanka na netu (ima ih i ja sajtovima domacih prodavnica) obrati paznju da se mahom odnose na stare modele i da neke navedene stvari ne bi trebao (ni smeo) da radis sa današnjim modelima.
Bilo bi lepo da imamo Sticky temu: Koraci za instalaciju SSD-a, da neka mudra glava kratko i jasno napise i da se strogo moderise ili cak zakljuca tema (sem za OP koji bi unosio izmene). Mozda bi @307 hteo da napiše?
^ Hoćeš ti da je napišeš? Zaista su to jedna ista pitanja -- kako da instaliram SSD, a stvari se ipak menjaju. Recimo, jedna od ćerki kompanija WW ima na svom sajtu prastaro uputstvo za SSD instalaciju koje bi danas bilo štetno u potpunosti izvršiti.
Imaju valjda 3 teme u kojima se piše o ssd-ovima, strana je sad već previše pa sam prelistao prvih i poslednjih nekoliko iz svake al eto opet sam našao neka pitanja... Npr iz 2010. ta uputstva više ne važe, što sam tek na ko zna kojoj strani provalio...
Hvala
^ Najpopularnija je "Best buy SSD" tema i tu zaista ima odgovora na tvoje pitanje, sve moguće dileme su pokrivene, ali trebaće ti sati da sve pročitaš. Ja ne znam dovoljno da ti sve nabrojim (a možda ni pravim redosledom), a drugima se smučilo da ponavljaju i ne pišu.
Ima onih koji su u fazonu: samo uključi AHCI u BIOS-u, instaliraj Win i vozi, a ima i onih koji smatraju da tu ima štošta da se podesi/proveri, počev od mesta na ploči gde se SSD uključuje. Evo, ja sam bar tri stvari nabrojao juče!
Već je pričano o tome. Najbitniji je Secure Boot, drugo otporan je na stvari koje mogu izmene MBR. Jer većina tih napada od malware-a ne radi na GPT.
U svakom slučaju je sigurnije i brže.
Nabavio sam Samsung 850EVO pa me zanima sta mi je najbolja opcija kako bih sacuvao particije na hardu koje nisu sistemske a SSD da bude sistem. Da li ce biti problema za igre i poneki program koji se nalaze na drugim particijama harda ako samo formatiram sistemsku particiju ili je neko drugo resenje bolje?
Ako uradiš čistu instalaciju windows-a na novi disk (SSD ili HDD) onda ćeš morati da ponovo instaliraš većinu programa a za ostale koji mogu da rade i bez toga, moraćes da napraviš nove linkove.
Isključi stari disk dok ne završiš instalaciju Windows-a na SSD. Samim podatcima na HDD-u neće biti ništa. Posle možeš da brišeš systemske particije sa HDD-a.
Uradio sam update biosa jer pise da se sa novom verzijom dobija poboljsanje za sata3 i sada je
ali i dalje nije dobro, nekih ideja? Kada pokrenem softver sa ovaj ssd stoji zeleno pored "AHCI mode", znaci valjda sam ga ukljucio, ne znam kako drugacije da proverim (nemam u biosu "select sata mode" da pise , imam nesto drugo...)
EDIT: Samo da napomenem da u biosu imam opciju "extra RAID/IDE controller" koja moze biti IDE(ove brzine) ili AHCI(beskonacni restart). Jos imam "on-chip ATA devices" gde RAID mode moze da se postavi na IDE AHCI RAID ali mislim da to nije potrebno dirati, nista se ni ne menja.
Za pocetak ti nama popunis rubriku sa tvojom konfiguracijom da mozemo videti koji ti to komp sa kakavim komponentama imas.
Nije isto intel i amd, a pogotovo neka treca ploca...
Posto imas beskonacni restart kad ukljucis ahci ja cu zakljuciti da si win istalirao dok je u biosu bilo ukljuceno ide i sad mozesponovo instalirati istem ali da prethodno ukljucis ahci u biosu pre same instalacije ili da "popravis" postojecu instalaciju...
Ima uputskvo, pa potrazi...
Samo da kazem da sam uradio reinstal windowsa i lepo isproveravao da li je AHCI obelezen na oba ta mesta i sada su brzine 425mb/s read i 310mb/s write.
Da, verovatno sam prvi put pogresno obelezio (iako sam pazio) valjda sam se zeznuo jer prvi put radim a nazivi nisu sjajni u mom biosu...
Uglavnom, popunio sam moju masinu, mozete videti sada.
Zasto ga vracati ako na drugom racunaru je sve ok? Ssd je ispravan, a ploca ili pogresna podesavanja prave problem: bilo koji ssd da se uzme - bice ista prica. Tako da nema smisla menjati, brzine su svakako dobre.
Kada si stavio ssd u komp, sta si primetio u odnosu na hdd?
Ako nisi primetio nista, nema nikakvog napretka, poboljsanja, ubrzanja, vivahnosti, ako ti se ne svidja to sto si mozda primetio... onda vrati ssd jer tebi ssd ne treba.
Pa suzdrzavam se od komentara jos uvek, hocu jos par dana da ga koristim da vidim kako to izgleda ali ovako na prvu loptu uopste ne shvatam hype oko ssda (a jedini sam koji ovo misli izgleda pa najverovatnije nisam u pravu). Jako mi se svidja tisina, ali u svakodnevnom radu nisam primetio neko wow ubrzanje. Racunar se gasi i pali esktremno brzo, to je definitivno primetno, ali u ostalim stvarima stvarno neee znam...koristim neki program za faks koji lepo radi i na hdd, koristim Matlab (brze udje u njega, ostalo sve isto) Chrome standardno, ne znam sta ostali vide, u cemu su odusevljeni? Nisam siguran da li mi je worth tisina i brze dizanje sistema za 7k...koristicu ga par dana pa cu preci par dana na hdd da vidim kako se osecam. Nemojte me mrzeti, ovo je samo prvo zapazanje