Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Nadjes na netu neki Acronis, nesto kao ovaj : "Acronis True Image 2016 19.0 Build 6027 Final + Seven7i Patch Dec2015 Seven7i" pa instaliras i iz wina odradis ili napravis boot cd pa sa njega ili nadjes samo boot cd sa "Acronis True Image Home 2015 18 Build 6525" , a mozes vala i neski stariji, narezes na cd, butujes sa cd i clon-ira ga iz prve i bez greske.

Ako je Samsung ssd onda imas i njihov alat koji moze 2 particije sigurno (ili moze i 3 particije) da klonira ali samo ako clonirane particije idu na samsung ssd.

Poslednja izmena:
Drugari imam acer aspire one.... zg8 sa 2gb ram.... ima opciju u biosu ono sata ahci.... da li na njega moze neki ssd..... znam da nije neka masina ali meni treba za osnovne stvari..... i ako moze da li je bolje da je na xp ili win7? Ili sta predlazete od o.s. da ide u toj varijanti?

Može ssd i stavi windows 7 32bit

Poslednja izmena:
Zamenio bih sistemski HDD sa Samsung 850 EVO 250GB na mašini iz potpisa "Moja konfiguracija".

Jel trebam nešto da menjam?
Taj AHCI ili nešto drugo što se pominje na početku teme (stare 7 godina :D).
Ili samo priključujem (SATA 2 mislim da je na mojoj ploči) i standardno instaliram sistem kao na HDD-u?

U biosu prveris da li je ukljucen ahci i ukljucis ako nije, odes i instaliras OS kao da je hdd, samo ce ici brze nego na hdd, posle podesi u winu u setovanju u powe opcijama da se hdd nikad ne gase (pa i ssd) sa njim i to bi bilo recimo sve...
Nema veze sto je sataII, samo ce biti malo sporiji sekvencijalni deo.

Jel ima neka preporuka za optimizaciju dualboot (Windows 10 + Minit ili Elementary OS) sistema koju bi valjalo ispratiti, nisam citao temu i izvinjavam se ako se ponavljam, ali ako je vec pisano da li moze neko da me uputi na post :)

u pitanju je laptop sa profila, hdd ide u caddy umjesto cd-a dok ssd ide na mjesto hdd-a (250gb)

da li za linux koristiti ext4 ili nesto drugo, vidio sam da je bilo problema sa podrskom za trim, ali to su sve postovi iz 2010-2013 pa ne znam da li je to ispravljeno odavno.. page file da li da ugasim ili smjestim na hdd? hibernaciju cu da ugasim, i tako... ako moze neki general guidelines :)

U biosu prveris da li je ukljucen ahci i ukljucis ako nije, odes i instaliras OS kao da je hdd, samo ce ici brze nego na hdd, posle podesi u winu u setovanju u powe opcijama da se hdd nikad ne gase (pa i ssd) sa njim i to bi bilo recimo sve...
Hvala, odradiću to za vikend :)

ovo za gašenje hdd kod mene stoji 20min... Nema opcije da stavim da se ne gasi ,mogu samo minute da podesim?

A na nula kad se stavi, šta misliš da znači?! :d

Pitaj boga :d Pomislih,gasiće se odmah :) Znači na 0 ? Zašto se to uopšte radi?

Latencije tj. odziva i eventualnih LPM i drugih grešaka...

Pozdrav ljudi
Tek sad sam skontao da postoji ova teme vezano za ssd.Elem dobio sam na poklon ssd kinston v300 120gb.Nisam znao dok nisam procitao ovde na forumu da treba da prebacim u AHCI mod kad instaliran windows 7 na ssd disk.Meni je instaliran windows 7 u ide modu i evo slika sa perfomasama.
slika.png

U pitanju je ploca gigabyte ga 965p ds3 rev3.3 ja mislim da ima sata 2 na sebi.Nisam bas neki profesionalac u tome.Za podatke koristim sata hdd od 500gb.
Iteresu je me sledece.Sta ce se destiti sa podacima na sata hdd kada prebacim u AHCI mod?Da li ce izgubiti nesto od podataka?Da li ce raditi kako treba posto je on radio u IDE modu.
Citao sam u temu upustvo i kojiko sam ja razumeo. Iskljucim hdd sa podacima ostavim samo da ssd bude ukljucen , prebacim u AHCI mod i instaliram windows 7 sa drajverima i sta dalje?
Da li da ostavim u AHCI ili da prebacim IDE mod?
Sta mislite o onim kartica PCI Express SATA III , da li preko nje moze da se stavi sistemski ssd?Kako je vidi bios?Tj. kako bios vidi ssd prikljucen na moj?
Pozz

Sve što pitaš je odgovoreno u ovoj temi i u zadnjim stranama.
Samo da dodam, vidim da ima podosta IDE korisnika, zašto? Pa ja najmanje 15 godina i sa HDD-ovima koristim AHCI, ko još danas i zašto pobogu koristi IDE??!

IDE u danasnje vreme ne IDE , ako imas opciju u biosu prebaci na AHCI , koju plocu imas?

Sve što pitaš je odgovoreno u ovoj temi i u zadnjim stranama.
Samo da dodam, vidim da ima podosta IDE korisnika, zašto? Pa ja najmanje 15 godina i sa HDD-ovima koristim AHCI, ko još danas i zašto pobogu koristi IDE??!

Ne znam takav sam racunar dobio.Bio je dignut windows u ide.Ja ga samo koristio dok nisam dobio ssd.
Nisam skontao de to pise sto sam pitao.Nebi pitao da sam pronasao da je negde napisano.

IDE u danasnje vreme ne IDE , ako imas opciju u biosu prebaci na AHCI , koju plocu imas?

Gigabyte ga 965p ds3 rev3.3

mdm:

jer je bios/uefi satanska rabota,ako nesto cacnes moze svemir da implodira.

Citah u nazad 10 strana ali nisam nasao potpun odgovor na moju dilemu.
Danas je stigao samsung ssd 840 120 gb. Imam ovaj laptop http://m.newegg.com/Product/index?itemnumber=N82E16834314004 sa win 10 na njemu.
Dva pitanja -
1. sta predlazete da kloniram taj win 10 sa hdd na ssd ili da idem na cistu instalaciju.
2. I da li bi kod kloniranja morao prvo da prebacujem u ahci ili zbog "starosti" laptopa(2014) to vec uradjeno? Vidim da se pominje na mnogo mesta da "noviji" laptopovi prilikom prvog paljenja posle ubadanja ssd sami sve odradjuju.
Hvala

mislim da si presao igricu po pitanju paranoje,do sad bar ja nisam citao da je nekog strah da vidi u biosu dal' je nastelovan ahci i da ocekuje na osnovu odokativne procene starosti laptopa da mu kaze dal' je nastelovan ahci ili ne.

elem,nemas pojma sta je uefi,dal' ga laptop podrzava,dal' je sadasnja instalacija uefi ili ne,ne zanima te,plasis se tehnologije itd - kloniraj hdd.

prelazis sa ne uefi instalacije na uefi instalaciju - sveza instalacija win-a.ako nesto ne prodje kako treba,ostaje ti hdd sa sve instalacijom netaknut,pa nema razloga za strah.

Vrh Dno