Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Da,vec koristim uefi na starom hdd. Instal cu ponovo w7,on mi je nekako najbolji,a i naviko sam na njega. nego,kad udjem u disk menagment,tamo mi je ova primarna c particija i 100mb efi..jel to ok posto sam video negde na netu da neki imaju i sistem recoveri i jos neku ako se nevaram particiju

Poslednja izmena:
Da,vec koristim uefi na starom hdd. Instal cu ponovo w7,on mi je nekako najbolji,a i naviko sam na njega. nego,kad udjem u disk menagment,tamo mi je ova primarna c particija i 100mb efi..jel to ok posto sam video negde na netu da neki imaju i sistem recoveri i jos neku ako se nevaram particiju
Biće i to, posle C:, sve će samo da nameste windows.

C-states ima primetnog uticaja na rad SSD-a! Tj. kad se ugasi dublji san jezgara i celog CPU-a performanse primetno porasti kao i odziv naročito za 4K koji je bitan za OS. To smo već odavno apsolvirali ovde na forumu...
A gašenjem se gubi par W uštede, a dobija se usput i nešto brža reakcija celog sistema i osim SSD-a (koju ja mogu da primetim), jer za buđenje procesora iz dubljeg sna ipak treba nekog vremena. To jedino može biti korisno za mobilne uređaje jer štedi bateriju, dok je za PC beskorisno, a jako može da šteti i pri OC-u!

Ništa mu neradi ručno, samo usmeri na ne formatiran disk i next, sve će on dalje sam...

Ja sam laik za ovo ali me zanima da li moze da radi na xp.... posto imam jedan netbuk sa atom procesorom koji je slab za win7..... a ima opciju ahci ako nesto znaci.....
I koliko se krecu otpilike 60gb polovni jer mi veci i ne treba.....

Ja sam laik za ovo ali me zanima da li moze da radi na xp.... posto imam jedan netbuk sa atom procesorom koji je slab za win7..... a ima opciju ahci ako nesto znaci.....
I koliko se krecu otpilike 60gb polovni jer mi veci i ne treba.....
Pa može ako imaš AHCI drajvere za XP ali će za Trim da bude povuci-potegni. Polovni od 60GB su samo malo jeftiniji nego jeftiniji 120GB, kada tako pogledaš skuplji su po GB nego 120 -128.

Na ploci imam sata 2. Da li uopste da kupujem SSD ili da sacekam nekada kada zamenim plocu?

Nećeš dobiti maksimalne brzine, ali razlika je više nego očigledna. Imam SATA2 i ne bih se nikad više vratio na HDD.

Pročitao sam sve što sam hteo već na ovoj stranici, ali da ipak rezimiram, ipak mi je ovo prvi ssd. Dakle - podesim ahci, dignem Windows 10 sa usb-a, ugasim c steping, ugasim sleep i to je to?
Da li se treba bajati sa ovakvim nečim:
http://www.back2gaming.com/focus-story/ssd-optimization-for-windows-8-and-8-1/

I još jedno pitanje, pošto sam negde video da neke stvari tipa vipe drive ne valja raditi na ssd - kad budem radio buduću instalaciju Windows-a, da li sme da se formatira ssd?
E da, da li da otkačim stari hdd dok ne uradim kompletnu instalaciju?

Poslednja izmena:
Ne, Windows sve podesi sam ja samo isklučim Search, automatic defragmenter,prefetch. SSD se uvek formatira u NTFS i ne otkačuješ ništa samo pazi gde ti se nalazi BOOT primarna aktivna particija. Ako ti je na starom hardu Win10 će je koristiti u protivnom imaćeš grešku prilikom dizanja sistema.....

Hvala. Ako misliš na Boot redosled, naravno, podesiću ssd na prvo mesto.

Ne, Windows sve podesi sam ja samo isklučim Search, automatic defragmenter,prefetch. SSD se uvek formatira u NTFS i ne otkačuješ ništa samo pazi gde ti se nalazi BOOT primarna aktivna particija. Ako ti je na starom hardu Win10 će je koristiti u protivnom imaćeš grešku prilikom dizanja sistema.....
Nema potrebe ni to da radiš. Auto defrag na novim Windows-ima detektuje SSD i samo inicira TRIM.

a sto bi gasio sleep?da ne mislis na hibernaciju?ako ti fali prostora ugasi je,ako ne mozes komotno da je upalis,mada svakako na desktopu i nema preteranu funkciju,dok je kod laptopa izuzetno zgodna.

Znaci na Windows 10 (desktop) bukvalno nista nisam trebao da cackam? Oh, well... Znam za ubuduce.

Hibernacija na SSD-u, o da!
Zašto? Pa bez nje upaljene nema ni fastboot-a!!

Pročitah brdo postova al opet da pitam da se ne zeznem negde i tako to ;) pošto za par dana dobijam tj menjam i ploču i procesor ,kupio bi ssd i nemam iskustva sa njim nikako. Pošto sad imam win10 moraću prvo opet da instaliram win7 pa da upgrejdujem i onda odradim clean instal zbog aktivacije wina jer menjam ploču. I sad koji je proces tačno? SSD je od 128GB a imam i jedan HDD koji će mi biti arhiva od 1,5Tb... Instaliram prvo win 7 i da li treba nešto da se podešava u biosu ,video sam da se pominje neko podešavanje u njemu,ako može tačno upustvo za to da ne pogrešim negde,inače ploča je Gigabyte GA-B85-HD3-A

Poslednja izmena:
Samo pre instalacije Win-a ukljuci AHCI u BIOS-u, ukoliko vec nije ukljucen, i to je manje vise sve. Jedino eto posle mozes da zamenis MS drajvere sa IRST drajverima.

Hvala na brzom odgovoru ;)

Na novim sistemima, pogotovu laptopovima po defaultu u biosu je vec stavljen AHCi.

Kolega @mdm kaže kako je potrebno i sledeće :

"Prvo LPM ugasiti, zatim u power-u svaku opciju gašenja diska (da i za SSD) i na bateriji i kad je priključen, PCIe LSPM na off. U BIOS-u pogasiti sve C-states osim EIST i C1E."

Kabl je dovoljno kratak, treba da radi kako treba što se tiče signala.

ALI taj tvoj sa slike za eSATA ne, gde mu je napajanje? ;) Za to imaš one nešto malo skuplje, jer bez napajanja neće da može, a izbacivati sa napajanja je ružno...

Na tvom linku imaš model sve sa napajanjem ispod, pogledaj, nije mnogo skuplje a elegantnije je.

Pozdrav, treba mi pomoc oko kloniranja na ssd. Vec sam pokusao preko dva programa, prvi(nesto na A al nije acronis, obriso sam ga odma) loadira win i onda samo stoji black screen sa misem i nista se ne desava dalje, drugi(easeus todo backup workstation 9.0) nije ni napravio boot fajl.. Hocu da stavim celu C particiju na novi ssd, C ima 113gb free od 232gb(465gb sveukupno sa D particijom), a novi ssd je 223gb. Na C imam win10 i programe, i ne bih da sve to skidam ponovo.
Posle instalacije sam sve podesio u biosu da loadira sa ssd, ugasio stari hdd i otkopco ga sa sata, a ssd stavio na njegovo mesto. A probao sam i na mestu gde je bio ukopcan kad sam ga klonirao.

Sad je na redu 3ci program, sta da selektujem 123.png. Ili imate neki drugi predlog ili objasnjenje?

A misliš da boot-uješ kako bez boot particije, one od 450MB..? ;)

Nazad
Vrh Dno