Šta je novo?

Instalacija drajvera

dr.Tiristor

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2005
Poena
379
Skinuh Hard Truck 18WOS, i krenuh da je igram lagano...

Sve fino radi, ocitava, ide grafika, lepo znas kako...
I posle 4-5 minuta samo me izbaci iz igrice.
Nista upozorenje, nikakve blokade, nikakva kocenja...
Samo me izbaci na desktop kao da nisam ni igrao!

Cuh negde da moze da bude do drajvera, pa reko da vas pitam za misljenje.
Do sada sam instalirao drajvere sa diska sto sam dobio uz graficku, i neje bilo problema.
Znaci gde da nadjem drajvere, koja je poslednja verzija, sta treba da znam posebno pri instalaciji novih drajvera, posto to do sada nisam radio.
Znam proceduru i sve, nego mislim da sam negde procitao da treba ovi stari da se "ociste" ili sta? Da se ja pitam, uninstal starih instal novih i to je to! Ili nije?

Graficka je budjava nVidia GF 5200, Trenutno stoji ovako:
Driver version 5.3.0.3
Driver date 11/17/2003 :d
Stariji od moje konfe :d

Ajde ko je raspolozen da mi pojasni...
Hvala unapred!

Pa ako ti sve ostalo fercera bez problema, problem bi trebao biti u samoj igrici. Potrazi na netu patch za igru a najnovije drajvere mozes skinuti sa npr. www.guru3d.com 🙂

Iskopah neke ne tom sajtu Forceware 77.56 WHQL 32-Bit
je... 17MB? Ce to da prodje? Da skidam?

Trebalo bi da prodje, ali ne znam kako ce da se ponasa na "staroj" grafici...

Za tu kartu bih ti preporucio 66.93 ako uspes da ih nadjes negde, kod druga na Asus-u 5200 su se stvarno najbolje pokazali i sve je radilo kao sat, lepo znas kako... 😀

Version: 77.72 ovo iskopah na nvidia sajtu 20,2MB skidam pa cemo da vidimo...
Hvala

Skinuo instalirao... opet isto...
Nesto sam gledao u opcijama igre, pise renderer Open GL.
Neka mi neko pojasni razliku izmedju njega i Direct X, jel to isto, svejedno, sta?
U opcija mi ne da da biram izmedju direct x i open gl, a vrlo dobro se secam da sam imao tu opciju u prosloj verziji te igrice...
Koja je razlika, jel moze zbog toga to da mi se desava?

Skidam DirectX 9.0c (full package) odavde jel moguce da ima 35MB? Nesto mi to mnogo bre?
Cackam dalje naletim na 9.0b cca 250KB?
Sta? Kakva je ralika sem sto je ovaj ful?

Poslednja izmena:
Ni ovo nije pomoglo a renderer ne mogu da promenim.
Sta sad?

Moze biti, radim na tome!
P.S. Kad ti spavas?

A mozda nije problem uopste u drajverima od graficke nego u samom Windows-u . Naime ja sam imao slicnih problema sa nekim igrama pa sam probao da menjam drajvere ... i nista opet isto . Na kraju sam ponovo instalirao Windows i ... problem resen . Posle je sve radilo ok

dr.Tiristor je napisao(la):
Skinuh Hard Truck 18WOS, i krenuh da je igram lagano...

Sve fino radi, ocitava, ide grafika, lepo znas kako...
I posle 4-5 minuta samo me izbaci iz igrice.
Nista upozorenje, nikakve blokade, nikakva kocenja...
Samo me izbaci na desktop kao da nisam ni igrao!

Cuh negde da moze da bude do drajvera, pa reko da vas pitam za misljenje.
Do sada sam instalirao drajvere sa diska sto sam dobio uz graficku, i neje bilo problema.
Znaci gde da nadjem drajvere, koja je poslednja verzija, sta treba da znam posebno pri instalaciji novih drajvera, posto to do sada nisam radio.
Znam proceduru i sve, nego mislim da sam negde procitao da treba ovi stari da se "ociste" ili sta? Da se ja pitam, uninstal starih instal novih i to je to! Ili nije?

Graficka je budjava nVidia GF 5200, Trenutno stoji ovako:
Driver version 5.3.0.3
Driver date 11/17/2003 :d
Stariji od moje konfe :d

Ajde ko je raspolozen da mi pojasni...
Hvala unapred!

Tiristore evo mene opet 😀
Tvoja GF 5200 je DX9 kartica i nije za verziju DX9.0c. Cudno je sto na instalacionom CD-u nemas DX9??? Inace DX9.0c se skida samo ako ti komp zatrazi doticnu verziju kao podrsku pri instalaciji iako kartica sa njim nece ni raditi. Znaci potreban je neki dll fajl u Winu. cisto da ga igrica prepozna. Cim nije zatrazila, to nije uzrok tvom problemu. Open GL ide uz DX pa ni to ne moze biti problem koji te muci. Vidi ovako. Recimo GF Ti4200 iako podrzava samo DX8.1 radi sa svim novim igricama koje traze DX9.0c drajvere. Iako je starija kartica od tvoje samo joj das ono sto trazi pri instalaciji i gotovo.
Inace imas DX uninstaler za brisanje DX pa pogledaj na Google. Mada i nije potrebno sem kada zabrljavi komp. Velicina DX je stvarno 30-tak MB i nema ih od 800kb???
Detonatori mogu biti uzrok iskakanja iz igrice ali u vrlo retkim slucajevima. Skini NV 66.93 kao sto ti je Vule napisao preko Google i upisi isto kako sam ti napisao za upitnik.
Moguce je da treba patch pa napisi u Google naziv igrice i rec patch. Dace ti neki sajt ili vidi koja je kuca pravila igricu pa direktno na njihov sajt. Ako tamo nema patcha onda sigurno ne treba.
Kazes da je u prvom izdanju te igrice bilo izbora DX ili Open GL to ne znaci da u novom nastavku mora da bude izbor te opcije. Inace NV vise voli Open GL jer lakse renderuje od DX-a, dok ATI kartice vise su za DX i jako slabe za Open GL. Dva razlicita pristupa istoj stvari sta da se radi. :smoke:
Licno mislim da se Win. ubagovao od eksperimenata ( osim ako ne postoji patch ) pa je dobro ili ponovo dici win. ili skinuti DX unistaler pa pobrisati DX verzije koje si napakovao bez potrebe.
U svakom slucaju sve sto si skinuo sa neta nije za bacanje i treba ce ti mozda za neku drugu igricu.
Probaj nesto pa javi sta ces da radis.
Pozdrav druze!

Za 5200 su (od zvaničnih) najbolji 56.64, sve preko toga nema smisla (eventualno najnoviji ali omega ili sa guru3d). Drugo, najnoviji DirectX nikada ne može da bude višak, znači izjave tipa "šta će mi DX9 kada imam GF2" i "šta će mi DX9c kada nemam šejdere 3.0" nikako ne stoje, jer novi DX ne donosi samo poboljšanja u grafici nego i u drugim svojim komponentama...

Astroloze hvala na odgovoru. Sad mi samo nije jasno sta su detonatori i po cemu se razlikuju od drajvera? Ili mu opet dodje isto kao open gl i directx?
Reinstalirao sam igricu i skinuo patch i sada radi. :banana:
Sa 77.72 sve je lepo radilo, slika nije seckala. Ali u bilo kom plejeru {real, bs, wm} slika je bila veoma cudna. Boje pobrljavile, ali sve ostalo radi super.
Skinem ih i instaliram 77.56-whql-[Guru3D.com] {link sto je Vule dao}
I sad je slika normalna, ali igrica secka. Do sada nije seckala.
Videcu da skinem ove 66.93, kao sto si rekao pa cu probati.
A ako ne onda cu poslusati Voodoo-a, pa cemo videti.
Javicu kako je proslo, cisto da znate.
Hvala na pomoci.
P.S. Ovi drajveri mi idu fest na zivce! :crash:

Tiristore pa Woodoo nista nije ni rekao. Zapravo hteo je nesto da kaze ali ga bas ne razumem. Ako je nesto u vezi mog pisanja onda nije dobro razumeo poentu. GF 5200 radi sa DX9 i nista van toga. GF ti 4200 radi na DX8.1 i nista van toga. Moze DX9.0c da radi sta hoce ako nema podrske od hardvera i on ga ne prepoznaje. Jos gore moze biti kao u tvom slucaju da ti kartica podrzava DX9 a da je veoma slaba za takav tip igara. Isto je i sa detonatorima. E tu Woodoo pravi razliku izmedju DX i Detonatora a u sustini i jedno i drugo ako se instalira bez potrebe samo opterecuje slabasan hardver a od efekata malo ces toga videti.
Detonatori su pokretaci grafickih kartica. Tako se zovu kod NVidie a kod ATI-a katalisti.
Osim sto pokrecu karticu pomocu njih kao displej drajveri mozes podesavati deskt top ( gama, osvetljenje, rezoluciju...) koriste se i kod TV outa ( klone mod ) i jos dosta sitnica. Znaci daju punu softversku podrsku i recimo jedno od najvaznijih stvari optimizuju rad graficke karte prema igricama ukljucivanjem VS i PS ako doticna podrzava. Tvoja podrzava verziju 2 pa najnoviji drajveri ili Detonatori podrzavaju PS 3 i VS 3 iako tvoja to ne podrzava, nije zgoreg da se nadje pa nek cuci na HD ionako nista od toga :d :d. Oni se rade za ovog novog monstruma GF 7800GTX kako bi ga sto bolje optimizovali i iscedili koji poen vise u 3D marku.

astrolog je napisao(la):
E tu Woodoo pravi razliku izmedju DX i Detonatora a u sustini i jedno i drugo ako se instalira bez potrebe samo opterecuje slabasan hardver a od efekata malo ces toga videti.
Ne! Ni jedno ni drugo u principu ne može da opterećuje hardver, ali još nisam čuo da nekome igre rade sporije na starijim kartama zato što koristi najnoviji DX. Mislim, kad neki developer uzme da pravi novu igru, on će da preuzme najnoviji SDK za DX, koristio on shadere 1.1 ili 3.0. I šta ćeš onda, ako ta igra pozove funkciju Direct3DCreate9, a ti furaš DX81 jer "kartici ne treba bolje". Ponavljam, DX9 nije samo Direct3D 9 i shaderi 2.0+...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Za 5200 su (od zvaničnih) najbolji 56.64
Mislio sam na ove drajvere sto je Voodoo spomenuo... Nista vise ne razumem ni tebe ni njega.
Znaci meni detonatori nista ne znace? Samo da furam "normalne drajvere"?
Kontam ja da ti kazes da 5200 podrzava hardverski samo 9.0 a ne 9.0c,
sto sam i video "DirectX Hardware Support DirectX v9.0" u everestu. Ali ne smeta mu ni 9.0c?
Trenutno stoji ovo
Field Value DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c), valjda ne smeta, nisam primetio da smeta.

Detonatori su normalni drajveri. Ukloni to što sada imaš, instaliraj DirectX 9.0c i detonatore 56.64 i ako dalje budeš imao problema, problemi su do igre ili do Windowsa.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ne! Ni jedno ni drugo u principu ne može da opterećuje hardver, ali još nisam čuo da nekome igre rade sporije na starijim kartama zato što koristi najnoviji DX. Mislim, kad neki developer uzme da pravi novu igru, on će da preuzme najnoviji SDK za DX, koristio on shadere 1.1 ili 3.0. I šta ćeš onda, ako ta igra pozove funkciju Direct3DCreate9, a ti furaš DX81 jer "kartici ne treba bolje". Ponavljam, DX9 nije samo Direct3D 9 i shaderi 2.0+...

To sto si me postovao odnosilo se na slabasan GF 5200 jer je koliko znam o njemu rec. Igre mogu da rade slabije na starijim kartama ako se upotrebljavaju novi detonatori. Pa covece i sam to navodis. 😀
A za DX ma one ga i ne prepoznaju pa kako onda da rade bolje kao sto sam navodis u tekstu. Rekoh vec da postoji laznjak instalacija DX9.0c za starije kartice koje podrzavaju PS i VS samo da bi se igrica pokrenula. Naveo sam i primer titaniumke koja je DX8.1 i koja blage veze nema sa DX9 ali joj je potreban u win-u dll fajl od DX9 da bi radila. To nije prava instalacija vec da zeznes karticu da pokrene igru a ne koristi to sto si instalirao. Bilo je cak situacije i sa MX440 koja je DX7 na kojoj je moj sin odigrao FarCry ali je morao da umetne DX9 da bi je pokrenuo. Ja znam sta pisem pa shaderi v2 ili 3 nikakvog smisla nemaju na GF MX440 u FarCry ali su neki dll potrebni da prevare Win. I dzaba teze sta donose novo DX9.0c kad hardver ne korespondira sa njim. Sve je smisleno na novijim karticama gde na ambalazi imas utisnuto veliki ispis podrske za odredjeni DX kao reklamu.
GF 5200 i GF 6600GT ( imam je ) su DX9. A razlika izmedju njih je ko' nebo i zemlja. Ne samo u ceni vec sto pod istim DX NV6600GT podrzava VS3 i PS3 i igrice mnoooogo lepse izgledaju i mnooogo se brze izvrsavaju. A to ima da platis a ne da resavas sa DX 9.0c
Pozdrav i samo krkajte najnovije detonatore i DX-ove u nadi da ce sve biti lepse i bolje za male pare :d 😀 :d
Kad pocne da secka i ono sto je nekada dobro radilo ostaje.. :wall:

Instalirao sam 56.64, radi kako radi, mislim radi dobro, ne prekida, ali sto sam se razocarao u 5200... Ni ne znate... Sve to nekako sporo ide, recimo zgrade se ne vide iz daleka, vec "niknu" odjednom i tako...
Bitno je da radi normalno, a ako neko zna neka mi kaze kako da skinem ono analog tv, kada kliknem desnim na desktop, to su mi ovi drajveri ubacili, a ne mogu da nadjem gde se iskljucuje?
Igrao sam jedno sat vremena, bolje da nisam, sad mi je u glavi samo jaca graficka...

Pa to ti i kazem Tiristore. Slabasna je kartica i ne moze brzo da renderuje video materijal. To sto ti se zgrade ne vide iz daleka vec samo iskoce odjednom pokazuje slabasnost renderinga. Ta opcija u igricama se zove distance i ima vrednosti od npr.1-5. Sto je veci broj veca je i distanca odnosno povrsina za rendering pa vidis zgrade mnogo pre nego kad ne bi ova opcija bila ukljucena. Za tako nesto treba imati ipak jacu karticu od GF 5200. Osim toga imao sam Asus GF 5900GE 256bita i radila je normalno u FarCry. Kada sam ustekao ovu MSI NX6600GT cudo nevidjeno od lepote igrice. Dobija osecaj realnosti mnogo sve lepse izgleda a efekti cine svoje. Sasvim drugacija dimenzija igranja. Znaci nije dovoljna samo sirova snaga vac je i bitna podrska da bi se u potpunosti ispostovao API DX9 o cemu je govorio Woodoo.
Probaj da udjes u properties pa setings pa u graficku karticu i tamo skines analog tv.
Pozdrav druze 🙂

astrolog je napisao(la):
... To nije prava instalacija vec da zeznes karticu da pokrene igru a ne koristi to sto si instalirao. Bilo je cak situacije i sa MX440 koja je DX7 na kojoj je moj sin odigrao FarCry ali je morao da umetne DX9 da bi je pokrenuo. Ja znam sta pisem pa shaderi v2 ili 3 nikakvog smisla nemaju na GF MX440 u FarCry ali su neki dll potrebni da prevare Win...

ako vec kazes da znas sta pises pripazi ipak malo sa ovim "da zeznes karticu" i "da prevare Win". Kakvo bre zezanje i prevara, igra ili podrzava starije karte ili ne, to je do samog koda, FarCry npr mozes da pokrenes i sa mx440 i to nije problem, jednostavno igra je napisana tako da je mozes pokrenuti i na kartama bez PS i VS podrske, naravno neces videti nista od naprednih efekata ali...
Isti slucaj je bio i nekada kada su neke od tadsnjih novih igara zahtevale T&L podrsku da bi ih uopste pokrenuo. Postojao je svojevremeno programcic koji je emulirao T&L (Analyze3D) itd. Nema lazi i prevare, ili imas ili nemas podrsku za odredjene efekte 😉 pozdrav

Upravo tako. Neće sigurno Far Cry koristiti DX8 DLL-ove ako nema DX9 karte, nego će lepo ispitati mogućnosti hardvera i ako nema šejdera, jednostavno ih neće ni uključiti pri kreiranju D3D objekta. Što kažeš, nema laži nema prevare 🙂

Dobro satrovacki nije strasno ako se neko izrazi ako nekoga ne vredja. Ako sam uvredio karticu ili DX ja se izvinjavam. :d
FarCry je pisan za DX9.0c i punokrvna je igra jedna od retkih koja podrzava PS3 VS3. Stice se utisak bas zbog tog koda koji si naveo da ona radi kao DX7 sto moze donekle biti tacno. Sto onda za instalaciju trazi DX9.0c? Iz razloga koji sam naveo a instalacija ide tako sto samo projuri kroz kompjuter fajl velicine 35MB ( DX9.0c ) sto ce reci da komp ( win ) pokupi ono sto mu je neophodno za pokretanje iste.
Nije sija nego vrat sto bi se narodski reklo.
I nista naravno od efekata vode vec najlona itd...
Najbolje znaju oni koji imaju MX440 koliko strepe da li ce im nove igre proraditi na kompu ili ce izaci poruka - VS i PS podrska potrebna! I naravno nista od igranja.
Dakle satre kao laznjak ili prevara je u metaforickom smislu napisana da oni koji se manje razumeju u ovu temu ne pomisle da sa MX-om igraju igru na DX9.0c vec na DX7 koji je plafon za njih. A kako tek lazu trgovci kad uvaljuju kartice pa je po njima po defaultu NV5200 za Pentium 4 konfiguraciju koja osim podrske za DX9 nema bas mnogo da pruzi. A nas narod uglavnom kupuje kompjuter za muziku, filmove i obavezno igranje. Mislim Rusko da je ovo kompleksna tema da bi se u kratkom postu objasnila.
Sad se pitam ko' me je vukao za jezik da opste i pokrecem ovu temu! 😉 Pozdrav

POZ

astrolog je napisao(la):
Dobro satrovacki nije strasno ako se neko izrazi ako nekoga ne vredja. Ako sam uvredio karticu ili DX ja se izvinjavam. :d
FarCry je pisan za DX9.0c i punokrvna je igra jedna od retkih koja podrzava PS3 VS3. Stice se utisak bas zbog tog koda koji si naveo da ona radi kao DX7 sto moze donekle biti tacno. Sto onda za instalaciju trazi DX9.0c? Iz razloga koji sam naveo a instalacija ide tako sto samo projuri kroz kompjuter fajl velicine 35MB ( DX9.0c ) sto ce reci da komp ( win ) pokupi ono sto mu je neophodno za pokretanje iste.
Nije sija nego vrat sto bi se narodski reklo.
Ama, jel ti razumeš sledeće: NIJE isto pokretati igru preko DX7 interfejsa i preko DX9 interfejsa sa isključenim šejderima! Čak su i funkcije za "započinjanje" D3D-a različite (Direct3DCreate, Direct3DCreate8 i Direct3DCreate9)! Znači tebi to izgleda kao da FC radi preko DX7, ali on koristi potpuno druge funkcije koje je DX9 doneo (što će reći da DX9 instalacija ne "projuri" svoje dllove čisto da se kaže da su tu, nego zato što su oni zaista potrebni igri, i ona preko njih komunicira sa drajverima - i tu ništa ne ide preko DX7 biblioteka)... znači, za FC moraš da imaš DX9 jer on koristi njene funkcije (zaboga, 3d grafika preko D3D-a 9c ne mora da obavezno da koristi ni T&L ni šejdere, to određuje programer), jer FC neće koristiti DX7 biblioteke ako hardver ne podržava šejdere, nego DX9 (u system32 imaš d3d8, d3d9 i stare dllove za sedmicu)...

Ja se povlačim iz rasprave, osećam se kao da svom mlađem bratu objašnjavam razliku između DX7 i DX9, a njega to interesuje u PM 🙂

Da li mi govorimo sta je igri potrebno a sta GPU moze izvrsiti? Samo me ubedi da GPU od MX 440 radi pod punim DX9.0c. :d Hardverska podrska je jedno a softverska drugo! Stvarno nema smisla daljem pisanju, vec vreme utrosi na mladjeg brata ako hoce da te slusa i ako ga interesuje u PM 🙂
THE END

I ja imam 5200 i to sakatu verziju.Kad sam kupovao racunar pre 2 godine uvalili mi je.Od nje ne mozes ocekivati neka cuda,radi kako radi.Inace probao sam razne drivere ali kao sto kazu, najbolje mi se ponasa 66.93.Kada instaliram novije drivere em se kartica ne ponasa dobro kao pre ili ima dosta manje poena u 3D marku.

7x.xx su dobri samo za GF6 i jače. Ne znam zašto nVidia to jednostavno ne napiše na sajtu nego još laže narod o "unificiranim drajverima za sve od TNT2 naovamo"...

Poslednja izmena:
postoji rutina ili naredba (najverovatnije nesto slicno kao cpuid) koja prepoznaje sa kojim grafickim hardverom konfig raspolaze i na osnovu toga se prilagodjava i naravno ne izvrsava efekte koje hardware ne podrzava, vrlo prosto, samo treba malo razmisliti a ne postovati stura i konfuzna objasnjenja i njima zbunjivati korisnike. pozz

Nazad
Vrh Dno