Šta je novo?

ink tank printers / štampači sa rezervoarom za mastilo - opšta tema

momsab

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.02.2003
Poena
1,205
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
štampači iz naslova su inkjet koji umesto kertridža imaju rezervoare koji se dopunjuju mastilom po potrebi. spolja se jasno vidi koliko je mastila ostalo pošto su rezervoari providni. u startu su skuplji od inkjet sa kertridžima ali su isplativiji zbog znatnog većeg kapaciteta štampanja i zbog cene bočica sa rezervnim mastilom.
ovakvi štampači se vode kao supertank, to je vrsta CISS. o CISS i supertank možete više da pročitate na Wikipedia:

koliko znam, prvi prozvođač koji je ovo ponudio za široke narodne mase je Epson pre 15 godina u Aziji. u međuvremenu su i drugi brendovi počeli da nude ovakva rešenja. kod nas (🇷🇸) su prisutni Brother, Canon, Epson i HP. navodno je Epson najveći proizvođač ovakvih štampača

Brother: inkbenefit plus

Canon: MegaTank

Epson: EcoTank

HP: Smart Tank

većinom su ovakvi uređaji prisutni u Aziji, sudeći po recenzijama na YouTube. uglavnom su u obliku višefunkcionalnih uređaja (imaju ugrađen skener a u nekim slučajevima i faks). Canon i Epson imaju u ponudi i čiste štampače (bez skenera). takođe imaju i modele specijalno pravljenje za štampanje fotografija, oni sadrže 6 rezervoara (za 6 boja). primetio sam da Canon i HP imaju fazon da je rezervoar za crnu u suprotnom kraju u odnosu na rezervoare za ostale boje. kao i da Epson u ponudi ima štampače koji imaju samo rezervoar za crnu

pre 5 godina je započeta tema o CISS ali je ubrzo zaboravljena. ovu novu temu sam zamislio kao opšte mesto o ovakvim uređajima, o utiscima, iskustvu u radu sa njima, novostima u ovoj sferi i slično. da ne bude zabune, ovo nije tema za preporuke za kupovinu

zanimaju me dve stvari, ako neko zna

1) kakva je situacija sa zamenskim mastilima? načuh da postoje, no ne znam koliko su dobri ni kakva je dostupnost

2) kolika je minimalna dozvoljena razdaljina nepraznih rezervoara od izvora toplote, poput radijatora?

ovo pod 2) me zanima jer razmatram da uzmem ovakav uređaj i da ga stavim blizu radijatora okrenut leđima. razdaljina bi bila ~35cm između ta dva

Ja imam već 6-7 godina Epson L210. Treće je punjenje original mastilom. Imao sam dosta printera pre ovog, ali je ovaj ubedljivo bolji od Pixmi i raznih HP-a. Mastila ima uvek. Oko 4000din je dopuna za sve boje. Uvek sam koristio pljuckavce kod kuće. Kod Epsona nema zapušavanja i ostalog čuda, jer ima produvavanje glave koja se radi preko korisničkog interfejsa. Radio sam to otprilike jednom godišnje za ovo vreme što ga koristim. Skener za internu upotrebu odličan. Reset se radi softverski kad dođe do blokade posle određenog broja štampe. Jedini problem koji imam je što se nekad desi da neće da se upali na svom tasteru za on/off. To se rešava isklučenjem sa napajanja na sekund, dva. Dalje ide sve po loju.Plaćen je onda oko 18.000 din. Odradio posao do sad kao ni jedan drugi. Na slici je broj stranica koje je štampao.
Ovo za izvor zagrevanja ćeš morati da probaš ako se odlučiš za kupovinu bilo kog CIS-a, mada mislim da neće uticati previše jer nije direktno iznad grejnog tela.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    72.2 KB · Pregleda: 36
Koristim preko 6 godina Epson L382 i zadovoljio je skoro sve potrebe kad je u pitanju štampa. Mastila traju baš dugo, a original dopune su smešno jeftine, da nisam ni gledao kopije. Čišćenje glava koristim samo kad ne štampam duže od dva meseca, jer zna nekad malo da se zapuši glava.
Kvalitet štampe na klasičnom papiru je dobar, ali boje dolaze do izražaja tek na foto i drugim specijalnim (glatkim) papirima. Pre ovoga sam dugo koristio kolor laser, pa sam navikao da papir ne pravi skoro nikakvu razliku u boji, a zaboravio da kod inkjet-a kvalitetan papir čini čuda.🙂
Matorcima redovno štampam fotografije, pa ne moraju više da idu u foto radnju i plaćaju za isti, a nekad i lošiji kvalitet.

Ima neko iskustva sa HP štampačima? Konkretno model Smart Tank 530.

Kvalitet štampe na klasičnom papiru je dobar
Je l' možeš da odštampaš jednu stranu i pošalješ mi :D Bar 15 godina nisam koristio inkjet i kada sam ponovo kupio, bio sam zaprepašćen razlikom, a ne znam da li je do mog štampača ili do same tehnologije.
Trenutno imam neko najjeftinije HP đubre i kvalitet štampe je užasan. Sramota me kad treba neki zvanični dokument da pošaljem negde. Mehanizam za uvlačenje papira odavno ne radi kako treba, moram svaku stranu malo da poguram. Skener, pošto je lampa fiksna, uglavnom iskrivi ili zgužva papir, pa svaki deseti put prođe kako treba.

Hteo sam zato da se vratim na laser, ali za sličan novac mogu da dobijem ili samo crno-belu štampu i skener, ili kolor ali bez skenera, dok su modeli sa sve 3 opcije oko 100€ skuplji. Plus veća cena potrošnog materijala, mada koliko štampam, trajaće mi i to bar 5 godina. Već mi se desilo da sam bacio polupun kertridž jer se zapušio (nisam uspeo da ga očistim). Još i veličina uređaja nije zanemarljiva. A i na ovom mom sam štampao neke fotografije, pa bi mi značilo da i dalje imam tu mogućnost (ostalo mi je i foto papira). I zbog ove teme sam se sad zainteresovao za ove modele.

Trenutno mi se Epson L3270 (3271/3276) čini kao najbolja opcija za oko 150€. Vidim da ima slične ili iste karakteristike štampe kao tvoj L382 (rezolucija, glava). Gledao sam neke klipove i testove i izgleda mi da je kvalitet štampanih dokumenata veoma dobar. U najgorem slučaju mogu da kupim, pa vratim, ali nije mi do tog cimanja.

Je l' možeš da odštampaš jednu stranu i pošalješ mi :D
danas idem da uzmem novi L6260 pa ti to mogu odraditi. imam i monohromatski laseraš (sa zamenskim tonerom) pa će moći direktno da se uporedi

Mogu sve, samo da mi se osuše sunđeri, jer sam krenuo da štampam karte za julovsko ogluvljivanje (SF, FF, S-X, TSOM😁) i nakon trećeg lista ostadoše ogromne crne fleke na papiru. Morao sam da rasturim štampač i operem sve sunđere, jer su se prepunili bojom, pa je počelo da preliva gde se parkiraju glave. Dosta sam štampao borderless, pa su se svi sunđeri natopili.

Ovo je pred kraj, a bio je totalni haos. Da sam znao kako će da bude, izneo bi napolje, ali sad šta da se radi.
2025-04-30_22-43-53-682.jpg

Nije izgovor, ali može da se tumači tako, pa moram da postavljam dokaze.😁

Gledao sam juče jedan neki klip o čišćenju, lavabo izgleda isto tako :) Čudi me da nemaju senzore, znam da Canon ima (upozorenje), bar neki modeli. Od njih sam gledao PIXMA G3430, malo je jeftiniji, ali ima malo niže rezolucije štampanja i skeniranja.

verovatno EcoTank sa 6 rezervoara i/ili M serija modela (poslovna svrha, ako sam dobro skapirao) imaju takve senzore

Nema senzora, samo fiksni brojač, ali sam to već jednom resetovao, jer se bio nešto zabagovao i nije hteo da štampa (nakon stotinjak strana).
Javljam se kasnije, kad se osuše sunđeri, sa primerkom štampe.

Uspešno odrađeno čišćenje, samo još malo ostaju tragovi od valjaka, jer nisam primetio da sam ih malo ofarbao dok sam vadio sunđere, ali to će vremenom da nestane.
Prvi primer je koliko znači papir za kolor štampu. Levo je standardni, a desno kvalitetan glatki papir. Foto je posebna priča, ali njega trenutno nemam.

Image00007.jpg Image00001.jpg

I dve verzije poslatog dokumenta na običnom papiru (HP Home&Office)- prvo je najbolji, a drugo je srednji (default) kvalitet.
Image00002.jpg Image00003.jpg Image00004.jpg Image00005.jpg Image00006.jpg

@Space Beer Javi, ako hoćeš iz nekih uglova ili neku drugu sliku za štampu. Kamera na telefonu nije neka ultra, a i morao sam da smanjim rezoluciju zbog ograničenja foruma, pa nije originalni kvalitet fotografija.
Pokušao sam da sken varijantu, ali to ispadne katastrofalno loše, jer nije neki kvalitet skenera na ovom čudu.

Ja imam Epson L1250 od septembra 2023. Zamenio sam stari b/w laser sa njim. Iako sam bio skeptičan, jer sam imao pljuckavca davno nekad sa kojim nisam bio zadovoljan, veoma sam se iznenadio kvalitetom štampe novog.
Za ove skoro sve godine još uvek nisam kupovao nova mastila, sada dolazi to vreme. U paketu sa štampačem sam imao jedan paket rezervnih mastila koja sam iskoristio (dakle jedno dopunjavanje na godinu dana).
Odštampali smo (u kućnim uslovima) zaista mnogo strana (po mom utisku, nisam sada pri računaru), što kontrolnih zadataka za školu, što neke druge različite dokumente., većinom crno-beli. Uglavnom smo štampali do 40 strana u cugu, retko kada više. Posle skoro dve godine mogu reći da sam veoma zadovoljan kvalitetom štampe, a tek potrošnjom mastila. Cena im je 300din zamenski, 1200din originalni, te sam sada u dilemi koji kupiti, ogromna je razlika u ceni.

Poslednja izmena:
Pogledaj iskustva po netu za te zamenske, pa proceni da li se isplati razlika. Za ovaj moj model su oko 700 din, pa ni ne gledam zamenske. Nisam bio u nekoj specijalizovanoj radnji za štampače godinama, ali znam da su mnogi imali test primerke, gde mogu da pokažu razliku, ako je ima.
Pretpostavljam da su kopije ok, ali toliko dugo traje jedna tura, da za sebe ne bi rizikovao. Poslednji put sam sipao magentu (jer se kod mene ona najmanje troši) pre tri godine i još uvek je ista, što ne znam da li neko može da garantuje za kopiju. Ako često štampate, onda to nije toliko bitna stavka.

P.S.
Komplet original boja za taj model imaš od 3600 u par prodavnica, što je oko 900 dinara po boci. Pojedinačno su malo skuplji.
Na KP naleti i povoljnije.

Nazad
Vrh Dno