Komp mi vidi formatiranog u win 7 32bit samo 1.8 tb umesto 2tb
Jel to normalno ?
Normalno je, kao što je i
DariusIII odgovorio, a napisaću i objašnjenje šta se tu zapravo dešava.
Razlika je u
binarnom sistemu kod koga je baza
2 u odnosu na
decimalni sistem kod koga je baza
10. Može se reći da problem nastaje još davne 1960. kada se usvaja
Međunarodni sistem jedinica (SI) po kome se za brojeve decimalnog sistema za jedinicu mere podataka u računarstvu koristi
kilobajt (kB) koji se računa kao
1000 bajta (B) dok se kilobajt (KB) u binarnom sistemu raćuna kao
1024 bajta (B). Kod kilobajta se može videti razlika kada je u pitanju 1000 bajta (za prefiks se koristi malo slovo
k) ili 1024 bajta (za prefiks se koristi veliko slovo
K). Kod većih brojeva nije bilo razlike pa se za gigabajt (GB) ili terabajt (TB) pisalo potpuno isto što se i danas radi pa dolazi do zabune.
Za brojeve binarnog sistema tek početkom 1999. godine
Internacionalna Elektrotehnička komisija (IEC) uvodi novi standard po kome se za jedinicu mere podataka u računarstvu koriste kibibajt (KiB), mebibajt (MiB), gibibajt (GiB), tebibajt (TiB),...
Proizvođači uređaja za skladištenje podataka (HDD, SSD, Flash, CD. DVD,...) za računanje kapaciteta koriste
Međunarodni sistem jedinica (SI) koji im odgovara zbog naizgled "većeg" kapaciteta što se više koristi u marketinške svrhe nego što "kao" poštuju ovaj sistem.
HDD kapaciteta 2TB ima priblžno 2,000.000.000.000 ili 10¹² bajtova (B) što je po SI standardu tih 2TB kako i sam proizvođač računa dok po IEC standardu trebalo bi da ima približno 1.82
TiB.
Ukratko razlika se ogleda u tome da li se računa po decimalnom sistemu gde je 1kB=1000B ili po binarnom sistemu gde je 1KB=1024B (po novom IEC standardu na prefiks se dodaje malo slovo "
i" pa bi trebalo da se piše
KiB,
MiB,
GiB,...)
Na Linux i Mac OS X operativnim sistemima kapacitet se računa po decimalnom sistemu tako da prikazuju isti kapacitet kao što piše na samom uređaju dok za Windows ne znam da li će se uopšte i preći na računanje po decimalnom sistemu...