Na stranu to sto G@W ima pik na ME fransizu (i ljude koji se seku na istu

)
Nemam pik nego nisam odusevljen. Odigrao obrisao itd. Isto vazi za Bioshock serijal na primer. Recimo da sam u Kotoru uzivao kada sam ga igrao ali sam realno promenio misljenje o igri posle samo par dana od prelaska a to bese davno. ME je isto sto i Kotor samo sa akcionom borbom i smesten u novi univerzum koji je kopija Star Trek/Babylon 5. Igra nista novo niti interesantno nije donela. Sutra da najave Kotor 3, tehnicki modernizovan ali ispod haube isti kao stari ja to ne bi ni probao. Ne interesuje me. Bilo nekad kul, sad mi je strasno prevazidjeno.
Imao je Filipenko nekada davno ovde slican fajt kada je ljudima pokusavao da objasni da su izometrijski RPG-i prevazidjena stvar i da je Morrowind buducnost. Tada su FRP od Bioware, Black Isle bili glavna stvar, ceo forum (osim drajvera) je bio navucen na to. Jeres je bio reci nesto protiv takvih igara. Ali je Filipenko bio u pravu jer su u medjuvremenu izometrijski, takticki RPG-i zaista izumrli a po mustri Morrowinda su uradjene maltene sve popularne igre danasnjice.
Sta ne valja? Pa ne valja to sto se prave detaljni 3D modeli koji oponasaju stvarni izgled ljudi pa i humanoidnih vanzemaljaca barem 90%, a kada pucas u te modele i dalje imas HP skalu koja se prazni i samo dva hitboxa, jedan je glava drugi je ostatak tela. Pritom nema nikakvog efekta kada pucas u likove, samo im skidas imaginarno zdravlje i oni se kao nesto trzaju, neke jeftine jeftine animacije se aktiviraju. Promena na bolje u odnosu na od pre 17 godina se odgleda u kvalitetu 3D modela i animacijama kretanja tog modela. Sve ostalo je isto ili gore.
Sta jos ne valja? Ne valja to sto i dalje imamo presete za konverzaciju sa NPC-ima. Sve unapred pripremljeno, jednostavno grananje dijaloga i price koji zavisno od izbora pretezu na ovu ili onu stranu. Pa toga je bilo i pre 17 godina. Bilo je i pre 20 u prvom Jedi Knight gde si zavisno od akcija pumpao light ili dark skalu i na osnovu toga dobijao razlicit kraj. Upucas nevinog gradjanina i time pumpas dark skalu. To nije novo niti se time valja hvaliti.
Ne valja sto Euphoria Physics Engine nije standard, nego i dalje imamo motion capture animacije koje koristimo u gejmpleju. Motion capture animacije izuzetno ogranicavaju mehaniku. Mozes ti da ih miksujes i radis loop ali dzabe. Trebaju nam next gen proceduralne animacije i trebaju nam sada.
Dodjosmo i do ahilove pete modernih igara a to je AI. Vecina igara kuburi sa pronalazenjem najkraceg puta, generalno je pathfinding uzas kako tvojih nako i neprijatelja. Medjutim pored toga i simulacije zivota NPC-ova gde oni realisticno reaguju na desava oko njih, u ovakvoj igri je problem ono oko preseta za konverzaciju. Bio bese onaj Pecko bot pre 20 godina, prosle godine Microsoft je ugasio Tay, tu su Siri i ekipa. Bese u onim text avanturama i igri zvanoj Frog Factions ti kucas svoje odgovore? Zasto to nemamo u igri kao Mass Effect? Ako napises glupost, NPC ti kaze da ne razume ili da si lupio glupost i lepo ti zalepi minus i ukoliko nastavis da ga smaras on te otera. Ako kazes nesto smisleno za tu konverzaciju program to prepozna i stavi u odredjeni kontekst tj. izjednaci sa odgovorom koji ima pripremljen i tako ga tretira. Nije to bas spansko selo kako se predstavlja.
Pa onda bande NPC-ova tj. njihova simulacija i "emergentno" delovanje. Ima toga u Stalkeru a bogami ima i u Skyrimu kroz modove.
Kud se denula destrukcija okoline i gradjevina? Ovo bese Frostbite zar ne? Voxeli odavno nisu novo, imas koliko hoces endzina u kojima mozes manipulisati terenom. Gradjevine bar ne bi smele biti problem za Frostbite, sta sam kuca srusio u Bad Company 2.
Sto ne mogu da letim brodom kroz svemir, da dajem naredbe posadi? Jel to bas toliki problem za Frostbite? Eno ga Elite Dangerous, ima multicrew. Star Citizen ne da ima multicrew nego mozes da se seckas van broda kad god pozelis. Ima i ona neka raspad indie igra radjena u UE3 simuliran brod u svemiru. Meni je to jednako bitan element za spejs operu kao i istrazivanje planeta.
Zasto planete nisu u razmeri nego su ogranicene mape? Opet kazem, mogli su da urade. Ako vec postoji istrazivanje hocu slobodno da istrazujemo a ne mape 10x10 kilometara i tacno odredjene zone. Kvalitet kvestova u ovoj igri je bas na tom nivou koji se moze postici proceduralnim postavljanjem tacaka od interesa, kvest triggera i ostalih zanimacija. Nisu neki kvalitet pa da mora sve rucno da se radi, to hocu reci.
Za kraj, 1998. izasao Half Life. 2000. izasao Deus Ex. Osim bolje grafike i animacija moderne igre nisu nista novo uvele u odnosu na igre stare 19 i 17 godina respektivno. Kada je Half Life izasao, jel znas koja igra je bila stara 19. godina?
Asteroids.
Od Asteroidsa do Half Life-a i od Half Life to Mass Effect Andromeda. To se zove diminishing returns na engleskom jeziku.
Uzevsi u obzir uslove, situaciju, svetske trendove Mass Effect Andromeda je dobra igra. Objektivno gledano bez obaziranja na ono sto se desilo (propast PC-a tog lightbringera pa povampirenje, PC je zapravo Arthas), Mass Effect Andromeda ne valja. Ne valja nijedna, eto Witcher dobija prelaznu ocenu jer su se stvari pomerile u odredjenom smeru. Ali ovo ostalo sto je izaslo u poslednje dve godine, preko svega mozes da uriniras bez imalo grize savesti.