Šta je novo?

Industrija igara

Jedina igra na kojoj rade je Deadlock, ne treba očekivati ništa drugo od njih. Za VR imaju HL: Alyx. GN je napravio dobar prilog i razgovorao sa nekim ljudima, ima zanimljivih informacija. Kažu da na ovom VR setu rade od 2019.

Dežurni stručnjak za Valve igre, Tyler McVicker, tvrdi da im je source kod prepun podataka o nekoj novoj HL igri, i verujem da je u pravu.
E sad, pošto je to Valve, biće nažalost nešto tipa HL2 remake ili opet neki VR spin-off. Ipak im treba nešto da malo pogura novi VR set.

Ovaj novi VR deluje dosta prakticnije od prethodnog. Nema onih senzora sto moraju da se postavljaju po coskovima sobe. Verujem da ce biti pristupcniji sa cenom, da je Valvu to prioritet. Dokle god je cena preko 1000e nema nista od omasovljavanja.

A nas zakite porukom da odlazu nov gta jer hoce da "bolje ispeglaju"...
Bolje ispeglaju nove i nadasve poslusne zaposlene, kojima crunch u 2 smene uzastopno nece predstavljati problem..
Ovo stanje nije novo. R* je u sr*nju vec godinama.

Precednik sindikata kaze, karikiram, radnik nam se pridruzi i onda mi zajedno smisljamo problem.
Sva prica ostecenih je u nekom defanzivnom tonu...oni su samo hteli da pricaju o platama a Rockstar ih je nehumano izbacio sa posla itd.
Da nesto nije kako treba u Rockstaru, bar bi sada ovih 35 zaposlenih opalilo po njima i iznelo sav prljav ves.
A oni sve sto imaju konkretno lose da kazu je fraza Union Busting.

Meni deluje kao da je Rockstar sprecio odredjenu organizaciju, da pusti pipke u njihovu kompaniju ispirajuci mozak delu lakovernih radnika koji bi preko leba pogacu.

Sindikat u tako jakim bransama, gde sam siguran da nikom nista ne fali, je samo poluga za manipulisanje firmom. Sigurno ima grupacija kojima smeta tako jaka, uticajna i nezavisna kompanija ciji proizvodi prave milijarde i koja odbija da potura svojim potrosacima aktuelne agende.

Za GTA6 je receno da ce biti jaka emotivna prica izmedju muskarca i zene. Oboje atraktivni i strejt.
Ali sto kazes, videcemo, tek kad izadje.

"Čiji proizvodi prave milijarde" ... Te "proizvode" prave ljudi koji rade u toj kompaniji. I koji moraju bez pogovora da ostaju da rade na poslu koliko god im nadredjeni narede, pa i vikendima jer rad za takvu kompaniju treba da im bude čast jelte...Kompanija je godinama poznata po izrabljivačkoj kulturi jer su postali nedodirljivi, a radnici lako zamenjivi.
I ako se zaposleni drznu da traže iole bolje uslove popiju otkaz na keca a onda ih genijalci s interneta optužuju da su deo neke agende. Ovde na forumu imamo likove koji kažu da su ovo nekakvi desničari koje je otpustio woke HR a sad imamo da su ovo woke radnici koje je otpustio BasEd direktor i da se ceo slučaj vrti oko toga ko će biti gej u igri😆

Precednik sindikata kaze, karikiram, radnik nam se pridruzi i onda mi zajedno smisljamo problem.
Sva prica ostecenih je u nekom defanzivnom tonu...oni su samo hteli da pricaju o platama a Rockstar ih je nehumano izbacio sa posla itd.
Da nesto nije kako treba u Rockstaru, bar bi sada ovih 35 zaposlenih opalilo po njima i iznelo sav prljav ves.
A oni sve sto imaju konkretno lose da kazu je fraza Union Busting.

Meni deluje kao da je Rockstar sprecio odredjenu organizaciju, da pusti pipke u njihovu kompaniju ispirajuci mozak delu lakovernih radnika koji bi preko leba pogacu.

Sindikat u tako jakim bransama, gde sam siguran da nikom nista ne fali, je samo poluga za manipulisanje firmom. Sigurno ima grupacija kojima smeta tako jaka, uticajna i nezavisna kompanija ciji proizvodi prave milijarde i koja odbija da potura svojim potrosacima aktuelne agende.
bukvalno sve sto si ovde napisao je pogresno.

Ovo moze da ispadne sasvim ok, a mozda zavrsi i kao totalni krs od igre. Nadam se da ce biti prvo.

THE GAME AWARDS 2025​

Matorac se probudio...

Odgledao sam ovaj klip i ovo je genijalno. Bar deo nakon 16. minuta i nesposobnosti Amazona.

Nije me mrzelo da nađem originalni post
As VP of Prime Gaming at Amazon, we failed multiple times to disrupt the game platform Steam. We were at least 250x bigger, and we tried everything. But ultimately, Goliath lost. Here's why:

The 15+ year long attempt to challenge Steam started before I was VP of Prime Gaming, but we never cracked the code. Not under my leadership or anyone else's.

The first way we tried to enter the online-game-store market was through acquisition. We acquired Reflexive Entertainment (a small PC game store) and tried to scale it. It went nowhere.

Then, after buying Twitch, we created our own PC games store. Our assumption was that gamers would naturally buy from us because they were already using Twitch. Wrong.

Finally, we built "Luna," a game streaming service that let people play without a high-end PC. Around the same time, Google tried the same thing with their product "Stadia." Neither gained significant traction. The whole time, Steam dominated despite being a relatively small company (compared to Amazon and Google).

The mistake was that we underestimated what made consumers use Steam.

It was a store, a social network, a library, and a trophy case all in one. And it worked well.

At Amazon, we assumed that size and visibility would be enough to attract customers, but we underestimated the power of existing user habits. We never validated our core assumptions before investing heavily in solutions. The truth is that gamers already had the solution to their problems, and they weren't going to switch platforms just because a new one was available.

We needed to build something dramatically better, but we failed to do so. And we needed to validate our assumptions about our customers before starting to build. But we never really did that either.

Just because you are big enough to build something doesn’t mean people will use it.

Reflecting on these mistakes, I realize how crucial it is to deeply understand customers before making big moves. That’s why James Birchler’s guest newsletter caught my attention—his piece is a practical guide on obtaining real customer insights and using them to challenge entrenched assumptions that can hurt product success.

James breaks his advice down into three key steps, illustrated with stories from his time as VP of Engineering at IMVU:

1. Talk to Real Customers Before Writing Code
2. Test Assumptions, Not Just Features
3. Build Measurement Into Your Process

After explaining how he learned these lessons the hard way (getting screamed at by customers and board members), James shares action items you can implement within a week to improve how you understand your customers.

I wish Amazon had followed James’ playbook before trying to take on Steam. But since we didn’t, at least you can.

Neverovatno kakvi likovi vode kompanije od bilion dolara i troše milijarde na pravljenje đubreta.

Pa tipicni korporacijski menadzeri.
Nikad nece biti na istom nivou kao ovi koji su nikli iz iste baste koju sada odrzavaju. (valve kao game dev pre otkrivanaj steam platforme)
Gabe je to prepoznao na vreme, pre no sto je gaming upao u radar ovim alavim korporacijama , koje kao sto je navedeno u videu - nas tretiraju kao tipicne consumers.
Nemaju pojma sta rade i to je jasno kao dan.
Kad se jedan Epic games muci, koji je mozda najozbiljiji konkurent, a pri tom je mozda i dublje u gaming industriji od steama, u smislu da ga gura jedna nvidia, da pored unreal engine koji sada tera skoro svaki AAA naslov ima jos gomilu tehnologija koje se koriste i mimo unreala. A pored svega toga daju i besplatne igre od nastanka, od kojih su mnoge bile upravo igre koje su ljudi zeleli da poseduju, a ne samo skartovi neki tamo zaboravljeni, pa cemu onda neki tamo Amazon moze da se nada, sa svojom reputacijom mega sociopate koji i pored astronomskog profita krati krivine gde stigne sa jedne strane a svom mega mindu (Bezosu) zakupljuje Veneciju ne bi li se vencalo sa onim... plasticnim stvorenjem.
Totalno su nebitni i mogu samo da nastave da dopremaju pakete i da strimuju te neke woke serije.

Ode Vince Zampella

Pitam u firmi,oćel biti beli božić.Kaže ako bude para

Tako da mislim da je i vozač imao previše belog

Nisam siguran da je Titanfall baš toliko dobar da ga opere pred Svetim Petrom što je na ovaj svet doneo Kolodjuti. Još ako je kriv i za onaj Zombies spinoff, odmah 9-ti krug, bez zadrške.

Nemoj tako prvi delovi su bili dobra ostvarenja i lepa sećanja, posle hebiga...

Nisam siguran da je Titanfall baš toliko dobar da ga opere pred Svetim Petrom što je na ovaj svet doneo Kolodjuti. Još ako je kriv i za onaj Zombies spinoff, odmah 9-ti krug, bez zadrške.
Titanfall mozda i ne , mada se ogromna kolicina igraca nece sloziti sa tobom, ali jeste bio odgovoran za originalni MOHAA iz 2002 i cod4 MW i jos neke BF naslove koji su bili odlicni. Samo za MOHAA je zasluzio vecni raj, da ne nabrajam koje jos sve naslove. I IW i EA je napustio nakon visegodisnjeg muzaranja naslova (iako je bio osnivac IW) koje su proslavile serijale i koosnivao nov studio. Znao je da unese zabavni faktor u ustaljeni FPS zanr. Da je imao odresene ruke sa svim naslovima na kojima je radio, ko zna kakav bi smo gaming danas imali.

The person primarily responsible for leadership roles in the development of the franchises Medal of Honor: Allied Assault, Call of Duty, and Battlefield was Vince Zampella.
Zampella was a legendary figure in the first-person shooter (FPS) genre who co-founded two major game studios and held high-level executive positions at Electronic Arts (EA).
  • Medal of Honor (MoH): Zampella was the lead designer for the critically acclaimed Medal of Honor: Allied Assault (2002) while at the studio 2015 Inc..
  • Call of Duty (CoD): Shortly after, he co-founded Infinity Ward and, with his team, created the Call of Duty franchise as a "Medal of Honor Killer" after a dispute with EA. Under his leadership, the studio released influential titles like Call of Duty 4: Modern Warfare.
  • Battlefield: After a public legal battle and his departure from Activision, Zampella founded Respawn Entertainment (makers of Titanfall and Apex Legends). In 2021, he was appointed by EA to oversee the entire Battlefield franchise and was credited with the series' resurgence, including the successful launch of Battlefield 6.
Vince Zampella tragically passed away in a car accident in December 2025 at the age of 55. His contributions are widely remembered as having shaped the modern FPS genre.

To sto je poginuo vozeci ferrari sf90 ga ne svrstava obavezno pod vozace manijake. Sudeci po snimku ovo je freak accident. Udar uopste nije bio toliko jak (svedoci rad i zvuk abs-a pri jakom kocenju po izlasku iz tunela) a ferrari je buknuo kao sibica vec pri inicijalnom kontaktu. Auto je testirao, ne znam da li da ga kupi ili se radilo o nekom drugom motivu, ali govori da ga nije dobro poznavao, a i ferrari se ne vozi 20km/h, narocito ne po tim njihovim magistralnim putevima. Za ovaj konkretno mislim da znam koji je i poznat je upravo po tome sto silni yt car kanali bas tamo voze svoje masine (negde u kaliforniji ako se ne varam).

Poslednja izmena:
Zbog MoH 2002 sam i otkrio Benchmark tamo 2002/3 i našao rešenje za problem koji sam imao sa "exe" fajlom. Tek godinama kasnije sam se registrovao kad nisam uspeo da nadjem resenje za problem koji sam imao. Kao dete koje ne govori dok nema potrebe lurkovao sam forumom u potrazi za rešenjima.

zanimljiv blade runner. nadam se samo da nece cela igra biti ova pustinja.

Nazad
Vrh Dno