Mislim da je i zato sto mi nismo morali u toj meri.
NIsmo bili optereceni dobrim telefonima, brendiranom odecom i obucom (i da hoces, cale kaze ne moze), nismo jeli u meku vec bajo kod Koche "trovaca" na kiosku...
Sluzili smo vojsku, lomili koske na basketu pa ti dosepaj sa nadutim skocnim zglobom ili kolenom 2km do kuce ili bolnice, u skoli nisi smeo da pomislis da se zalis kod nekog profesora inace sledi instant karma od strane, pa u mom odeljenju mene, ali u ostalim odeljenjima od strane drugih karma-uterivaca. Znas nesto na casu? Nema da se javljas. Neka profesorka prozove. Ali moras da popravis trojku za bolju zakljucnu za kraj godine? Tough luck sunshine. Neko drugi mora da pokvari pa da mu se smejemo...
Ako cemo da se hvatamo politike, drago mi je sto mladi MISLE da ce da promene nesto, jer i meni bi dojadilo da od kad znam za sebe gledam u onu budzatu abominaciju kako 24/7 laze laze laze... da ne upotrebim slikovitiji izraz. Ali se na zalost nece promeniti nista. Objasnjavao sam vec drugarima sa malo mozga - mali smo. Isuvise smo mali i nebitni kao zemlja. Jeftini smo i laki za manipulisanje. Narod je i vrlo funkcionalno nepismen do te mere da cak i ovi koji su nesto pozavrsavali, cak i doktorirali, imaju teskoce da skapiraju u potpunosti napisano ili da zapamte to i usvoje za neki duzi period. Sad opet - da li je do telefona, pa niko vise nista ne mora da pamti, ili je opste i stalno stanje tela "brani se i bezi" u pitanju, ne znam, ali je opsta zaglupljenost celog sveta, ne samo kod nas ovde, sada izrazenija vise nego ikad.
A mozda sam i ja postao pametniji pa mi sve tako deluje, u sta cisto sumnjam.
U svakom slucaju, ako se ta smena rezima i desi, neki novi snajperista ce resetovati stvari na staro. Jer mi smo jednostavno takvi kao narod, ne kao pojedinci. I dok se to ne promeni, dzabe se studenti trude da dignu ovu depresiju na noge.
Sto se gaming industrije tice, ako cemo tehnicki, igre su postale bolje. Graficki se doslo sada do onog stanja kada je vizuelno teze napraviti radikalniji pomak, cak i sa devovima koji znaju sta rade. Meni smeta sto se to gura po svaku cenu. OK, dobijemo mi igru kao Hellblade 2 koja izgleda super - ali dzabe kad kamen sa kamena ne mozes da pomeris.
Sve je skenirano i sluzi samo za gledanje. Mislim, necu ja sad dvorac od blata tamo da pravim, ali je igra cist primer foto realizma naustrb svega ostalog sto jednu virtuelnu zabavu trebalo da cini. No nvidia mora isterati svoj biznis plan za naredni kvartal forsiranjem nepotrebnog i jos uvek nedovrsenog rtx-a (zasto je jos uvek nespreman bih mogao da napisem knjigu) bar dok devovi ne krenu masovnije da implementiraju AI za fejkovanje nacina na koji igra izgleda. Jer setimo se - samo je bitno kako igra izgleda. /s
Zato volim simulacije. Avioni, podmornice, automobili, ratovi... sve sto testire granice fizike na onaj nacin na koji ja verovatno nikad ne bih smeo jer eto nisam besmrtni milioner.
Srecom ta grana gaminga je u svom zlatnom dobu i deluje kao da ide u jos boljem pravcu. I Indie devovi prave cuda, neki tamo treci najavljuju raytraced zvuk u igrama. O da, pored rt fizike koju AC recimo koristi za merenje prijanjanja na razlicitim tackama na gumama automobila, i rt grafike koja je u vecini slucajeva FAKE (cp, hf2 rtx, jos neki naslovi koje sam dokazivao...), uskoro bi smo mogli da dobijemo rt zvuk koji u teoriji deluje zaista dobro i trebao bi da generise ono sto binarual zapravo snimi.
A da nostalgicno pamtimo starije naslove i to je cinjenica sa kojom bi trebali da se pomirimo. Poslednjih godinu dana sam na silu pokusavao da igram onaj c&c remastered recimo, koje sam obozavao kao klinac. Ma glupost nema sta da trazi pored jednog Stelarisa, ili cak They are billions-a. Ista prica sa resident evil-om, sa hack n slashovima itd itd.
Jedino se stari RPG-ovi i dalje drze nerealno dobro, upravo zbog te danasnje kreativne retardiranosti , a moram da primetim i muzika u starim naslovima je bolja nego u novim. Zapravo je skoro neprimetna u novim. Kad se setim kakav OST su imali medal of honor, red alert 2, MDK2, GoW 1-3 pre nego sto kratosu dadose sina nebojsu da ga vucara za ruku, Battle Zone 2, Fable, Celeste, Mirror`s edge, Twisted metal 2, NFS underground... a danas jedini soundtrack koji su mi na plejlisti su bloodbourne i stelaris od igara koje su se pojavile u poslednjih 10 ak godina. Dakle opsta soundtrack kriza vlada, a uzmite sada i igrajte red alert 2 ili mdk2 bez njihove muzike. I dare you 😁