Šta je novo?

Industrija igara

@Space Beer
Witcher 4 i Dawnwalker će biti različite igre premda će na prvi pogled delovati jako slično.
Druga je dosta manji projekat i razvija je oko 100 ljudi na čelu sa W3 direktorom. To svakako ne znači da se neće ludo prodati iako će biti manja ona može ozbiljno pokidati i naterati mnoge developere da malo razmrdaju guzo*e.
Priča se da Dawnwalker može biti duhovni naslednik W3 pre nego W4 koliko god to delovalo ludo, verovatno zbog razloga da CDPR ne podlegne današnjim trendovima.
Nema više radosti kad vidiš da se nešto razvija na UE5, koliko je obećavao toliko je razočarao.
Zašto misliš da je razočarao? :unsure:

Verovatno zbog zahtevnosti, a krajnji rezultat nije bolji od konkurencije. Koliko sam pratio, jedino Hellblade 2 od UE5 igara može da se igra sa kartama slabijim od 4090 :)

Ja ne govorim uopšte o tipu igara, nego upravo o tome da je manji projekat onaj na kom 100 ljudi radi bar 3 godine. Kako je to malo, to je bar 20 miliona evra na kraju, treba da prodaju 400-500 hiljada kopija da bi zaradili nešto. Oni će verovatno to uspeti, jer verujem da će igra imati kvalitet, a tim i ime su poznati.
Meni je npr. Deus Ex: Mankind Divided jedna od omiljenih igara, ali je toliko loše prošla da su ubili serijal, ne isplati se više. Trebalo im je valjda 3 miliona kopija da budu na nuli, možda su sa sve knzolama stigli dotle, eventualno malo preko. Shadow of the Tomb Raider je koštala preko 100 miliona na kraju. U isto vreme je prvi Hellblade pravilo manje od 50 ljudi, za manje vremena i imali su prodaju ko ovi gore, ako ne i bolju.

Poslednjih par godina neki veliki uspeh su imali igre koju su daleko od AAA naslova, već su se izdvojile idejom i implementacijom. Hollow Knight je naveden u onom klipu, Palworld prošle godine, sad je Schedule I među najpopularnijima. I opet, ni to ne garantuje uspeh. Valjda treba i malo sreće da se stvori hype, ko zna.

Ja sam lično zadovoljan kvalitetom i ponudom novi(jih) igara, pa i na cene se ne bunim mnogo. Mada znam da u dosta slučajeva pravljanje tih igara premori ljudi i zatvori studio na kraju. Ne znam koje je rešenje, ali opet da uporedim sa drugim delatnostima - veoma često oni koji prave najbolju muziku, film/video sadržaj, literaturu... ne vide 'leba od toga. Tužno, ali je realnost.

.

I smatram da generalno kritike na račun kvaliteta i žal za dobrim starim vremenima nisu na mestu. Opet slično kao i u muzici, filmu, književnosti… smatramo da je nekad sve bilo bolje, ali to ne znači da danas nema podjednako kvalitetnog sadržaja. Samo se uglavnom ne vidi od tolike količine lošeg. A realno nema mnogo prostora za inovacije osim sa tehničke strane. Tako je kako je, nije to svemirska tehnologija, ne može se izmišljati topla voda. Kao što je i skoro sve posle Bitlsa i Stonsa samo varijacija na temu, sa kvalitetnijom opremom 😁

To je sve subjektivna stvar i stvar ličnih navika i ličnog rasta.

Kad kod neko počne sa fudbal, hrana, filmovi, muzika, književnost, igre, mesta za izlaske.., nisu što su nekada bili, to je pre svega ružičasto gledanje na sopstvenu mladost i slobodu koju su nekada doživljavali, a neki na tom mestu i ostali zaglavljeni očekujući nanovo da dožive sve to ponovo.

Slušao si to od svojih baba i deda, slušao od svojih roditelja, sad je došao red na tebe...

Da pitaš moju babu koja je provela život na Akademiji umetnosti, poslednji film vredan gledanja je La Dolce Vita. Posle toga joj je sve komercijalno smeće. Dok se domaća kinematografija završava sa Želimirom Žilnikom...

Pitaj klince od 15-tak godina šta im je vrh, pusti im nešto svoje i to će ti biti odgovor. A nove generacije nisu gluplje, svet ne nazaduje. Naprotiv nove generacije su bolje od nas, svet ide napred. A to i vidimo kako se ovih meseci organizuju i kako razmišljaju, onako kako mi nikada nismo.

Poslednja izmena:
Mislim da je i zato sto mi nismo morali u toj meri.
NIsmo bili optereceni dobrim telefonima, brendiranom odecom i obucom (i da hoces, cale kaze ne moze), nismo jeli u meku vec bajo kod Koche "trovaca" na kiosku...
Sluzili smo vojsku, lomili koske na basketu pa ti dosepaj sa nadutim skocnim zglobom ili kolenom 2km do kuce ili bolnice, u skoli nisi smeo da pomislis da se zalis kod nekog profesora inace sledi instant karma od strane, pa u mom odeljenju mene, ali u ostalim odeljenjima od strane drugih karma-uterivaca. Znas nesto na casu? Nema da se javljas. Neka profesorka prozove. Ali moras da popravis trojku za bolju zakljucnu za kraj godine? Tough luck sunshine. Neko drugi mora da pokvari pa da mu se smejemo...

Ako cemo da se hvatamo politike, drago mi je sto mladi MISLE da ce da promene nesto, jer i meni bi dojadilo da od kad znam za sebe gledam u onu budzatu abominaciju kako 24/7 laze laze laze... da ne upotrebim slikovitiji izraz. Ali se na zalost nece promeniti nista. Objasnjavao sam vec drugarima sa malo mozga - mali smo. Isuvise smo mali i nebitni kao zemlja. Jeftini smo i laki za manipulisanje. Narod je i vrlo funkcionalno nepismen do te mere da cak i ovi koji su nesto pozavrsavali, cak i doktorirali, imaju teskoce da skapiraju u potpunosti napisano ili da zapamte to i usvoje za neki duzi period. Sad opet - da li je do telefona, pa niko vise nista ne mora da pamti, ili je opste i stalno stanje tela "brani se i bezi" u pitanju, ne znam, ali je opsta zaglupljenost celog sveta, ne samo kod nas ovde, sada izrazenija vise nego ikad.
A mozda sam i ja postao pametniji pa mi sve tako deluje, u sta cisto sumnjam.
U svakom slucaju, ako se ta smena rezima i desi, neki novi snajperista ce resetovati stvari na staro. Jer mi smo jednostavno takvi kao narod, ne kao pojedinci. I dok se to ne promeni, dzabe se studenti trude da dignu ovu depresiju na noge.

Sto se gaming industrije tice, ako cemo tehnicki, igre su postale bolje. Graficki se doslo sada do onog stanja kada je vizuelno teze napraviti radikalniji pomak, cak i sa devovima koji znaju sta rade. Meni smeta sto se to gura po svaku cenu. OK, dobijemo mi igru kao Hellblade 2 koja izgleda super - ali dzabe kad kamen sa kamena ne mozes da pomeris.
Sve je skenirano i sluzi samo za gledanje. Mislim, necu ja sad dvorac od blata tamo da pravim, ali je igra cist primer foto realizma naustrb svega ostalog sto jednu virtuelnu zabavu trebalo da cini. No nvidia mora isterati svoj biznis plan za naredni kvartal forsiranjem nepotrebnog i jos uvek nedovrsenog rtx-a (zasto je jos uvek nespreman bih mogao da napisem knjigu) bar dok devovi ne krenu masovnije da implementiraju AI za fejkovanje nacina na koji igra izgleda. Jer setimo se - samo je bitno kako igra izgleda. /s

Zato volim simulacije. Avioni, podmornice, automobili, ratovi... sve sto testire granice fizike na onaj nacin na koji ja verovatno nikad ne bih smeo jer eto nisam besmrtni milioner.
Srecom ta grana gaminga je u svom zlatnom dobu i deluje kao da ide u jos boljem pravcu. I Indie devovi prave cuda, neki tamo treci najavljuju raytraced zvuk u igrama. O da, pored rt fizike koju AC recimo koristi za merenje prijanjanja na razlicitim tackama na gumama automobila, i rt grafike koja je u vecini slucajeva FAKE (cp, hf2 rtx, jos neki naslovi koje sam dokazivao...), uskoro bi smo mogli da dobijemo rt zvuk koji u teoriji deluje zaista dobro i trebao bi da generise ono sto binarual zapravo snimi.

A da nostalgicno pamtimo starije naslove i to je cinjenica sa kojom bi trebali da se pomirimo. Poslednjih godinu dana sam na silu pokusavao da igram onaj c&c remastered recimo, koje sam obozavao kao klinac. Ma glupost nema sta da trazi pored jednog Stelarisa, ili cak They are billions-a. Ista prica sa resident evil-om, sa hack n slashovima itd itd.
Jedino se stari RPG-ovi i dalje drze nerealno dobro, upravo zbog te danasnje kreativne retardiranosti , a moram da primetim i muzika u starim naslovima je bolja nego u novim. Zapravo je skoro neprimetna u novim. Kad se setim kakav OST su imali medal of honor, red alert 2, MDK2, GoW 1-3 pre nego sto kratosu dadose sina nebojsu da ga vucara za ruku, Battle Zone 2, Fable, Celeste, Mirror`s edge, Twisted metal 2, NFS underground... a danas jedini soundtrack koji su mi na plejlisti su bloodbourne i stelaris od igara koje su se pojavile u poslednjih 10 ak godina. Dakle opsta soundtrack kriza vlada, a uzmite sada i igrajte red alert 2 ili mdk2 bez njihove muzike. I dare you 😁

Slažem se sa većinom iznad napisanog, samo bih dodao da postoji jako bitan elemenat dostupnosti svima svega u svakom trenutku.
Da su igre evoluirale i da su bolje danas, apsolutno, mada ima izuzetaka.
Takođe, više se pribegava instant gratifikaciji nego ulaganju truda i vremena u nešto i dugoročno uživanje u istom.
Upravo je moj prelazak sa pirata na originale učinio da u igrama uživam mnogo više nego ranije. Od kada sam počeo da odvajam novac za igre počeo sam mnogo više da cenim iste i da im dam šansu pre nego što odustanem u prvih sat dva vremena, što se veoma često dešavalo sa piratima. Da ne pričam o gomili igara koje sam upropastio sebi sa raznim modovima i ponekim cheatom u vreme svog pc master race uverenja.
Sada mi se često dešava da neke igre pokušam i ne leže mi, ali ostaju u bublioteci, da bih posle nekog vremena, godinu dve dao im ponovo šansu i neočekivano uživao u njima.
Najskoriji primer je monster Hunter World kog nisam mogao da smilim prvi put kada sam ga instalirao, te sam ga ponovo instalirao pre mesec dana i oduvao me je.
Ovako moram da se potrudim malo, da planiram šta ću sledeće igrati, istražiti o igri, pogledati review-e, skupiti novac (jer realno godišnje potrošim od 300-400e na igre što nije malo) što me podseća na vreme audio i video kaseta, kao i sege gde smo morali malo da se potrudimo. Čak i igre na PC-u si morao da odeš da presnimiš na diskete, raspakuješ na ultra sporom hdd-u pa igraš ili da presnimiš cd itd.
Još jedna zanimljiva stvar na koju je ovo uticalo, je to što sada uglavno vreme posvećujem samo jednoj igri, jako retko dve igram u istom vremenskom periodu. Na računaru sam imao instalirano po deset igara po kojima sam šetao kako mi se htelo.
Takođe jedna jako bitna stvar, iako volim dobru grafiku shvatio sam da mi to više i nije bitno ukoliko je igra zaista dobra, što mi se desilo dosta puta. X box series X mi je sasvim dovoljan za gaming danas, a verujem i u sledećih par godina, nema jurnjave za grafičkim karticama. Ako mogu da zaboravim na grafiku u današnjim igrama znači da su veoma dobre, bar za moje pojmove.
Izvinjavam se zbog podugog rant-a.

P.S U cilju promovisanja original igara, pošto ne igram na računaru uskoro ću pokloniti svoj steam nalog, ukoliko je to u skladu sa pravilima foruma, nekome kome to zaista treba. U biblioteci su Dragons Dogma: Dark arisen, Skyrim SE, Final Fantasy XVI, Horizon Zero Dawn Complete edition i desetak manjih igara. Nemojte mi pisati u inbox, postaviću uskoro thread gde će biti sve objašnjeno.

Samo za vr je bio, sada treba da izadje normalna, flat verzija.

Nazad
Vrh Dno