Šta je novo?

Indoor wireless situacija

Udo Brinkman

Slavan
Učlanjen(a)
14.04.2006
Poena
304
Potreban mi je savet u vezi dometa u indoor uslovima.
Situacija je sledeca
Ja koristim trenutno 256k adsl koji zelim da podelim sa komsijama u zgradi koji nemaju teh. mogucnosti za adsl.
Svi smo na istoj strani zgrade, prvi je ispod mene,drugi iznad mene, a treci je iznad drugog tj 2 sprata od mene i svi na istoj liniji.
U ovoj situaciji me zanimaju saveti clanova foruma o izvodljivosti ovog projekta, tj dali ja mogu sa jednim AP-om da ih umrezim a oni da ne moraju da izbacuju spoljne antene, eventualno ja da izbacim AP na terasu.
Dali u ovakvim uslovima mogu imati odgovarajuci signal kako bi bar net funkcionisao OK, dali da idem sa B standardom radi boljeg signala.

Mislim da vam je nepotrebno resenje sa wifi. Ako ste vec svi u jednoj liniji, mozda je bolje a i jeftinije resenje putem UTP kabela.

Potrebno mi je wir. resenje ne zelim u stanu da gomilam kablove, a i moze neko sa druge dijagonale da se kaci, najvise me zanima dali cu imati domet

Udo Brinkman je napisao(la):
...tj dali ja mogu sa jednim AP-om da ih umrezim a oni da ne moraju da izbacuju spoljne antene, eventualno ja da izbacim AP na terasu...

Ako vec mozes eventualno da izbacis AP na terasu, mozes i da se umrezis kablom posto ti i do AP treba UTP kabel a kad si ga vec razvukao do terase razvuci ga i do komsijine terase, pa nek komsija stavi svic i picite dalje. Mnogo je pouzdanije od i jeftinije od wirelessa. :)

Poslednja izmena:
I brze i kvalitetnije. Sa wirelessom ne bi ni pomislio na online igranje...

Mi smo probali wireless u zgradi i treba po 1 AP po spratu da to radi kako treba. Ako si cuo za faradejev kavez onda znas o cemu pricam, posto je plafon i pod armiran i signal jako tesko prolazi. Upotrebi UTP, nabavi nekog da ti izbusi hiltijem rupe i nemas frka, imas 100Mb u LAN-u i + net, a 1m UTP je priblizno 20din.

Definitivno je kabal bolje resenje, a ujedno i jeftinije.
No ukoliko vec zelis mogucnost i malo sire mreze po komsiluku, nije problem ni bezicna mreza.
256k adsl nije neki link da bi ulagao pare u bezicnu mrezu. A tu je onda i zastita mreze.
Mozes da probas sa nekim hardware-skim ruterom tipa linksys wrt54g ili asus wl-500g. Mozda te pokrpe cak i fabricke omni antene (pendreci) koji dolaze sa njima. Ako ne uzmes eksternu antenu pa udri.
Ako ipak planiras da postanes mali provajder mozes da porazmislis o kompu sa Mikrotik-om ili StarOS-om i WiFi karticama.

Poz.

NISAM LOKALNI PROVAJDER, NO ONI NEMAJU MOGUCNOST ZA UVODJENJE ADSL-A PA SAM SE JA PONUDIO, 256K JE ZA POCETAK POSLE CU UVETI 512K NORMALNO FLET KAD SASTAVIM BAR 5 KORISNIKA, A SVE SU LJUDI KOJIMA UGLAVNOM TREBA SURF, JEDINA ZARADA CE MI BITI DZABA NET ZA MENE. mORAM PRIZNATI DA STE ME BACILI U DILEMU DA IDEM NA UTP A NE NA WIRELESS.
sTO SE TICE MIKROTIKA I SL STVARI ZASAD IH NECU DIZATI SEM MOZDA PROXYJA, A FIREWALL IMAM NA ADSL ROUTERU TAKO DA CE MI BITI TO DOVOLJNO, MOZDA UVEDEM I SKENIRANJE KESA PROXY SERVERA NA VIRUSE I TO JE TO.

Nagovorise me ljudi

Nagovorili ste me za UTP.
A sada da mi preporucite neki model switcha koji radi stabilno i nije sklon zaglupljivanju (u principu 8-portni) bitno mi je da radi kontinuirano, posto ce biti u mom stanu zakacen i adsl ruter, a u slucaju da ja odem na more ili negde na par dana da mogu da se pouzdamu njega da nece da zakuca.

TP-Link TL-SF2109P (oko 55e) mada ce vam raditi posao i TP-Link TL-SF1008V (oko 35e)

Ako nije problem da mi neko preporuci Wireless jeftino resenje za domet 30-tak metara (indoor). Ista kombinacija mi treba, ne zanima me brzina LAN-a, samo net delimo. Svi smo na istom spratu i definitivno ne bi busili zidove i sl. ako nam troskovi ne prelaze 20-30e po stanu (tri user-a). Plus je prednost to sto svaki laptop koji udje u bilo koji od stanova ce automatski moci na net, sto u varijanti UTP-a povlaci jos kablova...

Takodje me zanima razlika izmedju dva pomenuta rutera, tj. zanima me da li moze ovaj skuplji da prioritira korisnike da moze neko da se igra ili da prica na skype-u, a da drugi surfuju bez da mu upropaste ping-ove.

Hvala, pozdrav.

Mislim da wireless resenje ne postoji za taj novac.
TP-Link TL-SF2109P nema tu mogucnost.Moze se kupiti i TP-Link TL-SF1008D (oko 18e) a da rutiranje vrsi neka "kanta" pod Linuxom.Jedino skuplji swichevi kao sto je npr. TP-Link TL-SF2226P+ (24 port) imaju "port bandwidth control" (oko 162 e)

Nazad
Vrh Dno