Šta je novo?

Imunitet VS Monitor

OF topic:
Analgin kao aktivni sastojak sadrzi Metamizol-natrium. Kasnije, nakon siroke upotrebe, pronadjeno je da moze uzrokovati teske poremecaje u hematopoezi (sintezi krvnih celija) - agranulocitozu , cak i aplasticnu anemiju.
To se naravno ne desava "uobicajeno" vec tek nakon ceste upotrebe ili kod preosjetljivih osoba. Posto postoje mnogi drugi analgetici slicnog djelovanja ali sa manje stetnih efekata, analgin je radi smanjenja rizika od nastanka gore spomenutih bolesti izbacen iz upotrebe u USA, i mnogim europskim zemljama.
Kod nas nazalost jos ide ko'salata.

Ako je neko popio 2-3 tablete, vjerovatno mu nece nista biti, ali se ovdje postavlja pitanje, ako covjek vec moze da bira:
Zasto uzimati nesto sto nosi rizik (ma koliko nizak), kad postoji mnogo sigurnija zamjena? Isto vazi i za TFT /CRT monitore....

CRT monitiori zrače jako malo.
Više zrače određene vrste hrane.Plin radon koji se nalazi u betonu emitira daleko veću količinu zračenja.

parcijalno gledate: ako prekinete buljenje u CRT i dalje pijete kafu, koku, udišete smog, prolazite pored trafo stanice, vodite nebezbedan sex...

Posto sam preskocio par poslednjih postova, koji su u najmanjoj meri jako obimni i lelujaju sa temom, samo sam hteo da ubacim moje misljenje: Staticne slike, eg, tabele, text i ostalo+ CRT= BAD ! Isto to na TFT= OK ! Nema zamora ociju, peckanja, trljanja glavobolje itd! CRT je i dalje super za pokretne slike (igr, flimovi itd.) Kolicina zracenja je zanemarljiva i nebitna!

@Astrolog, iskreno ja ovog puta nisam citao zbog toga sto se vec thread oduzio, i sto sam video da su se vec javila mnoga manje ili vise ista misljenja, tako da sam stavio misljenje, za koje sam siguran da je tacno. A i ti si ga oduzio sa odgovorom. Cool si lik, ali bih te molio da se u odredjenom broju situacija malo spustis medju narod, ne dizi nos toliko. Ja bih odmah presao na TFT, ali ne zelim sebe da ostetim za kvalitetnu sliku, jer nemam para za neki kvalitetan, zbog zracenja, za koje sam vec rekao da je smanjeno koliko je god moglo. Skupljam pare, pa kad skupim kupicu neki Samsung 713N ili slicno. Neko vec rece, nemamo svi pare za TFT. U svakom slucaju, ne pravite se svi pametni i po logici zakljucite koliko je stetno. Neki bi trebali prvo da nauce kako sam monitor funkcionise, e posle da razmatra sa medicinske strane.

Wolfmane pravi si drug jer kazes sta mislis i to veoma postujem. E sad ono da se spustim medju narodom mozda je profesionalna deformacija a sto se dizanja nosa tice jako sam senzibilan tip uz to jos pomalo mator pa mi je nekad tesko da obuzdam sebe. U svakom slucaju trudicu se koliko mogu da ispostujem navedeno a znam sigurno da si iz dobre namere pisao tako da nema sta da ti zamerim. :)
@ Matrixe ne bih vise da se ponavljam. Ukratko jonizirajuci vazduh je stetan ali na duze staze. Pozitivno naelektrisane cestice ne vezuju kiseonik pa se unosenjem u pluca dolazi do smanjenja kolicine kiseonika potrebnog za pravilan rad celija. Statistika je neumoljiva: u porastu su oboleli od alergija raznih vrsta, koznih oboljenja, disajnih organa a sve cesce se radjaju deca sa degerativnim promenama.
Potreban nam je ozon koji se u prirodi stvara posle elektricnih praznjenja u atmosferi i koji je negativno naelektrisan. Dakle ili elektricni jonizator ili svaki dan provetriti po pola sata prostoriju u kojoj se nalaze elektricni uredjaji. Da ne pocinjem novu temu kad ste vec kod mobilnih telefona koji rade na bednih 900/1800mhz, a na koliko radi vas procesor???
Nekada se posledice mogu preneti na potomstvo a da nismo ni svesni uzroka. Neka se cena mora platiti tehnoloskim unapredjenjem samo da nije previsoka.
Pozdrav svima i hvala na trpljenju.
THE END

ja jonizator koristim iako imam tft jer ipak se "lakse" dise...vazduh koji se izduvava iz kompa
Da ne pocinjem novu temu kad ste vec kod mobilnih telefona koji rade na bednih 900/1800mhz, a na koliko radi vas procesor???
veoma je zagusljiv...preporucio bi jonizator svima :wave:

Gde ima taj jonizator da se kupi i koliko kosta?
Na kom principu radi, jel treba nesto posebno da se doda ili samo se ukljci i radi?

Ja mislim da imam i uputstvo za njegovo pravljenje, u nekoj matoroj "Praktičnoj elektronici" :)

Sto je to meni nesto poznato????? Jel to ima veze s onim kad' pored elektricne peci, zimi stavis serpicu sa vodom???

matrix77 je napisao(la):
Gde ima taj jonizator da se kupi i koliko kosta?
Na kom principu radi, jel treba nesto posebno da se doda ili samo se ukljci i radi?

Mislim da ga prodaje "Prizma" Kragujevac. To je ona firma sto se reklamira sa digitalnim aparatima za merenje pritiska i nivoa secera u krvi. Cenu mu neznam a ne bi trebao da je skup???
Radi na principu visokog napona i emisije negaticnih elektrona koje se vezuju za pozitivne i na taj nacin ih neutralisu. Sto kaze Voodoo bilo je da se uradi u samogradnji sa nekakvim ruskim cinimi se tranzistorima. Ovi novi imaju cak integrisana kola.
Nacin upotrebe je jednostavan. Stavis ga u prostoriju gde ti je zgodno i ukljucis ga u struju. Vec nakon pola sata oseca se svezina slicno planinskom vazduhu.
Pozdrav svima iako sam rekao sebi da necu vise na ovu temu da pisem. Volim da pomazem ljudima i to je ono sto Wolfmane ne mogu obuzdati u svom karakteru. Ponekad sam prgav ali mi oprostite nisam zlonameran. Takav mi je temperament *ebiga. :D

E sad bas zezas. Govorim o samogradnji od pre nekih 20-tak godina koja se bazirala na tranzistorima cinimi se ruske proizvodnje a bilo je u hrvatskom listu "Uradi Sam". Ono "cak integrisanim kolima" govori o tehnoloskom napretku.
A ti bar postuj moje godine jer sam jedan od najmatorijih na forumu a sa ovim sam se petljao i jedan sklepao preko radio kluba "Nikola Tesla" u BGD. I dok sam popravljao prve VCR tipa "GoldStar" na fakultetu sam ucio o osmobitnim procesorima i prevodio binarni kod u heksadecimalni. Tada su se tek pojavili prvi kucni racunari sa 16KB meorije!!! Od onda je proteklo mnogo vode i nakupilo se neko skromno iskustvo koje eto zelim da podelim sa vama.
Ako zelite dobro, ako ne odoh u Recycle Bin. :D :d

Osnovni jonizator ima samo diode i nepolarne kondenzatore! Kakvi tranzistori i integrisana kola, svasta... Kasnije su ubacili ove grejace (od automata za komarce :p) za isparavanje mirisljavih aroma, ali to nema veze sa radom i dejstvom jonizatora.

Od kondenzatora se pravi jednostavna visokonaponska kaskada koja sa svakim stepenom udvostrucava napon napajanja (n x 220v) obicno do 2-2.5 kV (kilo-volt), takav visoki napon se dovodi na dve plocaste elektrode na malom rastojanju tipa 5-10 mm (ili je jedna eletroda plocasta a druga u obliku igle) izmedju kojih se usled dejstva snaznog elektricnog polja stvaraju joni.

I to je cela filozofija. Treba voditi racuna i o plasticnom kucistu (zbog napona opasnog po zivot, jasno) koje opet mora imati otvore radi cirkulacije vazduha.

Andjelko ko ce se seti posle dvadeset godina da li su bile diode?. Pa dve vezane diode su tranzistor za ne??? Samo znam da su diode bile ogromne sada se prisecam. Godine ocigledno cine svoje. :d

ma ja vam nebi preporucio da se zezate stim...moj drug je to nesto pokusavao nakraju mu pregoreo posle 5 dana...jonizatori nisu skupi,ja koristim Neo-Tec xj-201 a gde je kupljen neznam, pozadi pise da prodaje medi sana,beograd
evo ovako izgleda...i sve o njemu xj-201 :whip:

Eliminates particles as small as 0.01 micron which HEPA filters just cannot handle
:whip:

Poslednja izmena:
OK, malo zdrave sale ne steti :)
Respect za godine. Ja se jedva posteno secam 80286 kako treba :).

Nazad
Vrh Dno