Šta je novo?

Impedansa zvučnika

dexy

Slavan
Učlanjen(a)
28.09.2014
Poena
235
Jedno početničko pitanje. Imam Magnat Vector 55 zvučnike koji imaju dva para terminala i impedansu 4-8 oma. Kako treba da ih povežem da bi radili na 8 oma?

Pa valjda na 0 (-) i na 8 (+).

Koliko vidim sa slika, terminali su bridzovani ( sastavljeni ), sve jedno je gde ces da prikljucis.. To sto pise na njima 4-8 oma treba da znaci da mogu da rade u tom opsegu, neka ispravi neko ako gresim.

Znači standardno da povežem, mislio sam da su različite impedanse ako se povezuje standardno i bi-wire zbog ovoga što piše 4-8 oma.

..i umesto fabričkih džampera (pločica), stavi parče zvučničkog kabla ...

Poslednja izmena:
Koliko vidim sa slika, terminali su bridzovani ( sastavljeni ), sve jedno je gde ces da prikljucis.. To sto pise na njima 4-8 oma treba da znaci da mogu da rade u tom opsegu, neka ispravi neko ako gresim.
4-8Ohm znači da su dizajnirani sa pojačalima snage dizajniranim da guraju 4, 6 ili 8Ohm, ako se koristi aktivni sub potpuno je nebitno, sa pasivnim subom treba uvek 8Ohm, a ako se koriste full-range zvučnici opet je bolje 8Ohm jer Ohm vrednost se uzima za frekvenciju od 1000Hz, tako je standardizovano sve u elektroakustici, i one dB(A) vrednosti i to, sa pojačalom snage koje je dizajnirano za 8Ohm dobiće se "puniji" zvuk sa detaljnijim nižim tonovima nego ako je u pitanju pojačalo snage dizajnirano za 4Ohm u istom rangu, to je ukratko, iteresovao sam se baš za ovu temu, razmišljao sam da je uzmem za diplomski rad

4-8 Ohm znači da impedansa zvučnika varira između 4 i 8 Ohm-a u zavisnosti od toga koje frekvencije sviraju. To je veoma grubo dat podatak (dijagram frekvencija/impedansa je slikovitiji, poprilično beskorisan u 95% primena i ne treba gubiti vreme na njega ako je jedan par zvučnika povezan na pristojno HiFi pojačalčo u kućnim primenama.

Pri čemu pad na 2 oma uglavnom nije ni dokumentovan od strane proizvođača.
Može se desiti da neko nejako pojačao deklarisano na 8 oma, u slučaju da se pot malo jače odvrne, pa zvučne kutije povuku malo veći cug, ode u kliping i nehajno ih spali.
Ali za slušanje na nekoj normalnoj glasnoći neće biti problema.

Vrh Dno