Šta je novo?

Imam XP, hocu i WIN 7... ali...

vylota

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
Moja oprema  
CPU & Cooler
RYZEN 5 5600X, WRAITH
Matična ploča
GA B450 DS3H
RAM
2X8 GB DDR4 3200
GPU
ASUS GTX 1660
Storage
M2 SAMSUNG 980 EVO PRO 512, WD GREEN SATA II 1TB
Zvuk
INTEGRISAN
PSU
LC POWER 600W 2.31
Kućište
COOLER MASTER
Monitor
SAMSUNG TV/MONITOR T27D390EW
Imam hard od 640gb, podeljen na C i E particije D je DVD... hteo sam da kupim jos jedan hard slicnog kapaciteta i instaliram windows 7, i da imam dual boot. Da li je to moguce uraditi i kako? S tim da nemam nameru da formatizujem postoci Xp sa gomilom programa.
pozdrav

Ja sam jednostavno izdvojio particiju od 20tak gb i na nju instalirao Win7, a (u mom slucaju) Vista je ostala na C: disku...kada ukljucujem racunar, naravno imam opciju da biram koji ce sistem startovati...pozz

Ima dosta tema o tome...
Ako hoćeš na dva harda dva odvojena sistema: prikačiš novi HDD, a stari raskačiš i instaliraš Win7. Posle instalacije iz BIOSa moraš da menjaš koji HDD je primarni, odnosno sa kojeg dižeš sistem.

Druga varijanta: Napraviš još jednu particiju na postojećem HDDu za novi Win. Posle instalacije 7ice moraš da sređuješ boot loader, jer bez toga nećeš moći da pristupiš XPu. U toj varijanti pri pokretanju mašine imaš Dual boot opciju gde biraš XP ili 7icu.

Ima dosta tema o tome...
Ako hoćeš na dva harda dva odvojena sistema: prikačiš novi HDD, a stari raskačiš i instaliraš Win7. Posle instalacije iz BIOSa moraš da menjaš koji HDD je primarni, odnosno sa kojeg dižeš sistem.

Druga varijanta: Napraviš još jednu particiju na postojećem HDDu za novi Win. Posle instalacije 7ice moraš da sređuješ boot loader, jer bez toga nećeš moći da pristupiš XPu. U toj varijanti pri pokretanju mašine imaš Dual boot opciju gde biraš XP ili 7icu.

Zasto bi iskljucivao stari hard?Ja imam na jednom hardu xp,a na drugom sam instalirao W7 i nista nisam raskascinjao.Nema potreba da se menja u biosu nista.Kada instalira W7 imace njegov boot loader gde ce moci da bira u koji OS hoce da udje.
Samo ti ubaci novi hard i instaliraj na njega W7.

Zasto bi iskljucivao stari hard?Ja imam na jednom hardu xp,a na drugom sam instalirao W7 i nista nisam raskascinjao.Nema potreba da se menja u biosu nista.Kada instalira W7 imace njegov boot loader gde ce moci da bira u koji OS hoce da udje.
Samo ti ubaci novi hard i instaliraj na njega W7.

Ovako i meni radi...Samo ubacio novi HDD,instalirao W7 na njega i radi bez problema....

Greška, prevideo sam da hoće dual boot :smash:

samo instaliraj win7 na posebnu particiju i njgov boot menadzer ce te pitati koji ces da startujes .. :)
btw, malo ti je 20GB za win7 .. stavi bar 50gb
poz

Samo se stavi novi hard, instalira se Win7 na njega. Dobija se dual boot, gde ce opcije biti "Windows 7" i "Older versions of Windows" (tu ce ti biti Windows XP). Na jednom od kompova imam instaliran Windows 7, WinXP x86 i WinXP x64 :)

Jel mora da primarni hd bude onaj sa win 7?

Da li je moguce da mi ostane primarni master HD ovaj stari, a na novi da ide instalacija win7?
Sta ce se onda desiti, jer ce valjda kod starta masine da startuje XP, ili se onda nesto drugo desava? Ne zelim nikakve particije i gluposti, znaci zanima me samo instalacija win7 na NOVI hard, i to po mogucstvu da bude slave.

hvala svima na odgovorima.

Verujem da ce ova tema mnogima biti zanimljiva, cene hardova su pale, a mislim i nadam se da je jednostavnije ubaciti novi hard i instalirati novi sistem, nego sve iz pocetka. Kad samo pomislim koliko programa, igara, setovanja bih morao ponovo da radim, jeza me hvata... :)

Da li je moguce da mi ostane primarni master HD ovaj stari, a na novi da ide instalacija win7?
Sta ce se onda desiti, jer ce valjda kod starta masine da startuje XP, ili se onda nesto drugo desava? Ne zelim nikakve particije i gluposti, znaci zanima me samo instalacija win7 na NOVI hard, i to po mogucstvu da bude slave.

hvala svima na odgovorima.

Verujem da ce ova tema mnogima biti zanimljiva, cene hardova su pale, a mislim i nadam se da je jednostavnije ubaciti novi hard i instalirati novi sistem, nego sve iz pocetka. Kad samo pomislim koliko programa, igara, setovanja bih morao ponovo da radim, jeza me hvata... :)

Kod sata hard diskova nemas master/slave.Ako si mislio na disk boot order,to u ovom slucaju nema veze,jer ces iz W7 boot loadera birati u koji OS zelis da udjes.Vec smo ti sve napisali,samo ubaci hard,instaliraj W7 i pichi.

Poslednja izmena:
Kao što je Panzer pomenuo, zaboravi na master/slave priču sa SATA hard diskovima. Pošto svaki SATA kablić vodi samo do jednog uređaja nema više potrebe da se navede koji je uređaj glavni.

Iz drugog ugla (bez cepidlaćenja), pretpostavljam da si kao "primarni hard" mislio na operativni sistem koji se podiže po defaultu/bootabilni uređaj. Naravno da je moguće ostaviti XP da se podiže sa starog harda bez tvoje intervencije posle paljenja računara. Sve što treba da uradiš je pokreneš instalaciju Windows sedmice iz XP-a ili podizanjem sistema sa instalacionog diska, sve jedno, ali obavezno odaberi opciju Custom Installation jer bi "Upgrade" pregazilo XP. U koraku gde te pita na koji uređaj bi instalirao sistem odabereš novi hard disk. Ako pre toga iz XP-a nisi kreirao NTFS particiju koju bi namenio za novi sistem to ćeš onda odraditi u ovom koraku (odabereš novi hard i kreiraš particiju željene veličine).

Bitna stvar koju ne bih izostavio je da u ovom slučaju bootabilni hard disk je tvoj stari. U slučaju da izvadiš novi hard XP bi ti radio, ali ako bi izvadio stari hard Windows 7 se ne bi bootovao, pa bi morao da odradiš popravku boot sektora i particione tabele pomoću instalacionog diska sedmice.

Ako bi želeo da promeniš operativni sistem koji se podiže po defaultu, onda u start/run ukucaš msconfig, i u jezičku boot odabereš operativni sistem i klikneš na "set as default".

Pozdrav

Poslednja izmena:
Jasno...

Bas se vidi da nisam davno citao o diskovima, pojma nisam imao da kod SATA vise nema master/slave itd, super, onda je sve mnogo jednostavnije. Znaci, najbolja varijanta da pre dizanja sistema ubacim win7 cd u drive, i izvrsim instalaciju? Izaberem novi hard za mesto instalacije, imacu opciju sa kog harda da boot-ujem, a jednog dana cu moci glat i da obrisem XP i da windows 7 ostane kao jedini sistem na kompu. Da li sam dobro razumeo?

Ajd i ja da pitam u vezi instalacije win7- XP..
Takodje imam XP na C particiji i hocu da instaliram Win 7 na drugu particiju istog HDD-a, znaci dual boot.
Da li obe particije (XP I Win7) treba da budu Primary?
Da li je obavezan edit bootini-a ili ce posle instalacije Win 7-ce automatski biti opcija da biram koji ce sistem startovati ??
Sta je bolje uraditi u ovom slucaju:
-Odraditi instalaciju Win 7-ce iz XP-a, ili
-Sa butabilnog diska.. ???

Svakako instaliraj sa diska i ne brini za opciju selekcije sistema, bice tu. ;)

btw, ako te kojim slucajem spopadnu gremlini, skini EasyBCD i njime bezbolno podesi boot parametre za 10 sekundi.
(nije u pitanju 3rd party bootloader, vec odlican editor postojeceg Win bootloadera).

terzazak
Odgovor za particije je ne, ne moraju da budu primarne
Za instalaciju je isto u oba slučaja, i sa bootabilnog diska i iz XP-a

OK, hvala za odgovore..:wave:
Idem da g instaliram 7-cu..:crash::D

dual boot(multi) je "super" ali je jedini problem kad pukne ostajes bez svih OS istovremeno

kako sve novije ploce omogucavaju da se jedinim pritiskom dugmeta dodje do boot uredjaja najelegantnije je instalirati svaki OS na svoj hdd kad su vec toliko smesno jeftini (a kuca bogata ima se moze se ;) )

PS naravno kod ove vrste instalacije je obavezno iskljucivanje svih diskova sa OS jer ce se Win7 bezobrazno bez pitanja uvek "nakaciti" na disk koji ima OS sa svojim multiboot-om

Poslednja izmena:
I ja sam se nalozio na pricu sa multibootom, taman je doslo vreme da se stavljaju nove instalacije os-a.

Medjutim, imam problem. Na particiju (primarnu, ali ne i aktivnu) od 20GB sam instalirao XP x64, a potom na vecu particiju od 40GB Vistu x64, ocekujuci da ce mi vista posto je novija sama napraviti multiboot, medjutim do toga nije doslo, sada se samo dize vista...

Probao sam i easyBCD, i kada stavim da hocu da pokrenem XP, pise da mi fali ntoskrnl.exe i da mi ne valja boot.ini... Sta mi je ciniti da mi prorade oba os-a?

Imam hard od 250GB,trenutno na C particiji imam windows 7(velicina particije je 48 GB),a ostatak je na D particiji gde ima svega i svacega!Interesuje me na koji nacin mogu da ubacim i windows xp!Citao sam predthodne postove i uglavnom mi je sve jasno,ali mi nije jasno kako da formatiram kompletan HDD,posto bih ja voleo da imam 3 particije na ovom HDD-u na jednoj win xp,na drugoj win 7 a na trecoj gde mogu da stavim muziku,filmove itd!Ako neko moze da mi pomogne!

^ 1. Skini besplatni Parted Magic-4.4.iso.zip (96MB)
Nareži od tog ISO fajla butabilni CD i butuj sistem sa njega (butuje se PMagic Live Linux okruženje)
2. Pomoću Parted Magic smanji D particiju povlačenjem krajnjeg desnog graničnika u levo.
3. Kreiraj novu particiju na oslobođenom prostoru desno od smanjene D particije
4. Potvrdi sa Apply i sačekaj da program odradi svoje.
5. Prekopiraj svoje podatke sa D particije na novu E particiju
6. Restartuj sistem i butuj sa instalacionog CD-a za XP
7. Iz XP instalacione procedure ukini postojeću particiju C i odredi taj "Unallocated space" kao lokaciju za instaliranje Windows XP.
8. Pusti da Windows XP formatira novu particiju C i da se na nju kompletno instalira (instaliraj sve potrebne drajvere...)

Kada je XP instalacija kompletno završena
9. Restartuj sitem sa butabilnog instalacionog Win 7 DVD-a i odredi D particiju kao lokaciju za instalaciju. Iz instalacione procedure formatiraj D particiju i instaliraj Windows 7 na nju...
Nakon završene instalacije Windows 7, prilikom startovanja računara imaćeš Boot menu sa opcijama:
Windows 7
Earlier Version of Windows
(ovo je zapravo XP)

Napomena:
Nove verzije Windowsa dozvoljavaju postojanje 4 primarne particije
Ako se desi da neka od particija nije vidljiva nakon instalacije Win7, pokreni Disk Management Console i dodeli adekvatna slova particijama koje ih nemaju...

PS
Nemoj da te plaši "Parted Magic Live Linux" i ostale stvari, sve je vrlo logično i lako. Radi se iz grafičkog interfejsa (nalik na Windows) tako da ćeš se lako snaći...
;)

How to Dual Boot Windows 7 with XP or Vista

Poslednja izmena:
Uspeo!E ovo se zove "kako ljudima pojasniti"!Imas jedno veliko HVALA!!!

Nazad
Vrh Dno