Šta je novo?

imam problem sa mrezom ...

00101110

Čuven
Učlanjen(a)
15.10.2003
Poena
619
u pitanju je 40ak kompova koji koriste jednu mashinu koja je na win2k i povremeno se desava da se skuca ... tj. da oslabi protok ili cak da ne moze da se pristupi mrezi, jedino pomaze restart drugih kompova (svi ostali su XP) ...
e sad problem je u tome sto tako svaki komp, i sveza instalacija XP-a zeza i sve ostalo ... jedino na jednoj mashini gde sma isto 2k instalirao lepo radi ...

u cemu je prob??

btw: da napomenem da ima 5 switcheva ..

AuReUs ReCtoR je napisao(la):
u pitanju je 40ak kompova koji koriste jednu mashinu koja je na win2k i povremeno se desava da se skuca ... tj. da oslabi protok ili cak da ne moze da se pristupi mrezi, jedino pomaze restart drugih kompova (svi ostali su XP) ...
e sad problem je u tome sto tako svaki komp, i sveza instalacija XP-a zeza i sve ostalo ... jedino na jednoj mashini gde sma isto 2k instalirao lepo radi ...

u cemu je prob??

Da li je to radilo kako treba?

Uhhh.

Da ne krenu slučajno svi spontano u update pa zaguše gateway?

Da nemaš neku gamad koja se raširi brzo ako nema nekog patch-a posle sp2?

Pričao mi je prijatelj da mu se instalirao worm u toku instalacije.

u cemu je prob??

Ne mozes imati 5 switch-eva, maksimum je 4, ako hoces vise od 4 switch-a potreban ti je ruter... Zato ti i pada mreza stalno...

decepticon je napisao(la):
Ne mozes imati 5 switch-eva, maksimum je 4, ako hoces vise od 4 switch-a potreban ti je ruter... Zato ti i pada mreza stalno...
jesi siguran u to sto kazes? :eyebrows: :trust:

Prvi put cujem tako nesto (ogranicenje po broju switch-eva). :bottle:

Love Hunter je napisao(la):
jesi siguran u to sto kazes? :eyebrows: :trust:

Prvi put cujem tako nesto (ogranicenje po broju switch-eva). :bottle:

Ne moze vise od 4. Probao sam. Radi u nekom kombinacijama i sa vise od 4 ali veoma lose.

Suvi je napisao(la):
Ne moze vise od 4. Probao sam. Radi u nekom kombinacijama i sa vise od 4 ali veoma lose.
A kako je onda njima radilo? Nemojte pricati napamet i zbunjivati ljude. U mrezi moze biti i vishe od 4 switcha, pod uslovom da nema switching loopova i da nema previse broadcasta. Ucestali broadcast moze da ubije throughput, cak i u mrezi sa 2 switcha ili jednim jedinim usamljenim switchem. Jedini problem moze da bude velichina MAC tabele nekog switcha, medjutim i najshugaviji primerci mogu da smeste 1k mac adresa, tako da i to nije problem.

@AuReUs ReCtoR:
Najbolja taktika ti je da snimas saobracaj na nekoliko kompova (preporucujem Ethereal) i pogledaj sta se desava. Posebno obrati paznju na kolicinu broadcasta.
Da, ovo je vrlo zbunjujuce. Ako je problem do mreze onda bi svi kompovi trebali biti jednako pogodjeni, medjutim ti imas jednu w2k masinu koja lepo radi. Proveri da XP-ovi ipak nisu nesto zakacili.

Siguran sam u ovo sto sam naveo. To jasno pise u bilo kojoj 3COM-ovoj literaturi. Ako nemate knjige, pogledajte CD-ove koje ste dobili uz 3COM-ovu opremu, cak i tamo vam to isto jasno stoji.

Dakle, poenta je da vam proizvodjaci opreme garantuju gotovo nesmetani rad sa 4 medjusobno povezana switch-a. Sto znaci, ako neko ubaci jos jedan (peti) switch, bice ono sto bi nas narod rekao: "moze da bidne, ali ne mora da znaci", dakle niko ti ne garantuje da ce to raditi kako treba. Moze da se desi da radi, ali isto tako, moze da se desi da ti mreza povremeno pada, sto je slucaj kod tebe.

Naravno, postoje i drugi razlozi zbog kojih je moguce da ti mreza ne radi kako treba.

To pravilo vazi za hub-ove i repeater-e, ne i za layer 2 switch-eve. Meshash babe i zabe

Smith je napisao(la):
A kako je onda njima radilo? Nemojte pricati napamet i zbunjivati ljude. U mrezi moze biti i vishe od 4 switcha, pod uslovom da nema switching loopova i da nema previse broadcasta. Ucestali broadcast moze da ubije throughput, cak i u mrezi sa 2 switcha ili jednim jedinim usamljenim switchem. Jedini problem moze da bude velichina MAC tabele nekog switcha, medjutim i najshugaviji primerci mogu da smeste 1k mac adresa, tako da i to nije problem.

Pazi, u firmi u kojoj radim ima 4 switcha. PeeNet 24Port. Sve ovo radi lepo. Saobracaj na mrezi nije mali. Povremeno se desava da dodju neki stranci sa laptopo-vima i hoce da se zakace. U kancalarijama nema dovoljno izvoda i ja jednom prilikom deonecem neki 16 port swich da probam, znaci to je peti swith u mrezi, desava se da taj komp koji je zakacen preko 5-og switcha ne vidi ostatak mreze, ili ga vidi, ali radi traljavo. Sta znaci traljavo, pokusaj da se pristupi mrezi moze da potraje i do 60sec, ponekad ne vidi mrezu. Pomaze recimo da se potrazi neki komjuter u mrezi i onda proradi. To je moje iskustvo.

Cek, cek, polako. Ako sam dobro shvatio, ostatak mreze radi normalno? U tom slucaju problem je u dodatom switchu.
A sta podrazumevas pod terminom "ne vidi mrezu"? Da li mislis na Microsoft Networks, Workgroup, Shared Folders, tj. ne vidi sherovane foldere i kompove u workgroup-u?

Poslednja izmena:
Smith je napisao(la):
Cek, cek, polako. Ako sam dobro shvatio, ostatak mreze radi normalno? U tom slucaju problem je u dodatom switchu.
A sta podrazumevas pod terminom "ne vidi mrezu"? Da li mislis na Microsoft Networks, Workgroup, Shared Folders, tj. ne vidi sherovane foldere i kompove u workgroup-u?

Ne vidi racunare u mrezi. Ostatak mreze radi. Switch je ok. Ponekad ne moze da se pristupi Microsoft Networks, Workgroup, ili to nekada traje 1min ili duze. Onda ja pokusam da potrazim neki od komjutera u mrezi, kad pronadje neki od racunara onda radi. To nije normalno ponasanje. Znaci, to radi ali ne kako treba, odatle sam izvukao zakljucak da 5-ti switch moze da pravi probleme.

Ovako: ako radi ping izmedju racunara onda mreza radi.
A tvoj problem je u Microsoft Networks, a switchevi nemaju veze sa tim i po svemu sudeci rade normalno.
E sad rad windowsa u workgroupu je jedna od najvecih misterija ovog sveta. Ta zaglavljivanja od 1 min su "najnormalnija" stvar. Microsoft cak i kaze da je potrebno sacekati nekoliko minuta. Isto tako se ne preporucuje praviti workgroup sa preko 10 hostova. Ali ponekad se desavaju takvi bugovi da to nije normalno.Cak ni uz pomoc M$ certified ljudi ponekad nisam uspevao da reshim problem. Negde se desava da sve radi iz prve. Negde se racunari ne vide uopste (a na istom su switchu), al radi kad se direktno pristupa preko ip adrese. Negde jedan vidi drugog, a drugi ne vidi prvog....
Zakljucak: 5-ti switch, 6-ti, 7-mi.... sve jedno. Tvoj problem je Microsoft Networks.
Teoretski, ne postoji neki maximalan broj switcheva u nekoj LAN mrezi. Prakticno, granica je velicina broadcast domena jer se u switched mrezi sa preko 150 hostova mogu desiti "zanimljivi efekti" sa broadcast saobracajem. Takve situacije se resavaju segmentacijom pomocu routera ili VLAN-ova.

Poslednja izmena:
Smith je napisao(la):
A tvoj problem je u Microsoft Networks, a switchevi nemaju veze sa tim i po svemu sudeci rade normalno.
E sad rad windowsa u workgroupu je jedna od najvecih misterija ovog sveta. Ta zaglavljivanja od 1 min su "najnormalnija" stvar. Microsoft cak i kaze da je potrebno sacekati nekoliko minuta. Isto tako se ne preporucuje praviti workgroup sa preko 10 hostova. Ali ponekad se desavaju takvi bugovi da to nije normalno.Cak ni uz pomoc M$ certified ljudi ponekad nisam uspevao da reshim problem. Negde se desava da sve radi iz prve. Negde se racunari ne vide uopste (a na istom su switchu), al radi kad se direktno pristupa preko ip adrese. Negde jedan vidi drugog, a drugi ne vidi prvog....
Zakljucak: 5-ti switch, 6-ti, 7-mi.... sve jedno. Tvoj problem je Microsoft Networks.
Teoretski, ne postoji neki maximalan broj switcheva u nekoj LAN mrezi. Prakticno, granica je velicina broadcast domena jer se u switched mrezi sa preko 150 hostova mogu desiti "zanimljivi efekti" sa broadcast saobracajem. Takve situacije se resavaju segmentacijom pomocu routera ili VLAN-ova.

Da, nisam naveo da ping radi, i to uvek. Odziv nije isti kao kad su racunari na istom swithu, ali radi. Po ovome sto si napisao sherovanje ne bi trebalo ni da se koristi, osim stampaca, (ovo vazi za vece peer to peer mreze?) Sve moze da se salje na mail. Posto u mrezi postoji mail server. Da li je tako?

Pa, workgroup ce raditi i sa 50 hostova (cuo sam i za takve slucajeve). Za vece mreze se podize domain controller, al za to ti treba Windows Server 2k/2003. Jos jedno resenje je i interni ftp server. Mail je malo nezgodno resenje.
Dakle, u principu mozete koristiti sherovanje u vecem workgroupu, ali se nemojte cuditi malo duzem vremenu "otkrivanja" hostova i povremenom zaglupljivanju novo-ukljucenih hostova. Kompovi koji su stalno u istom "okruzenju" pamte svoje komsije u workgroupu.

Al odosmo u offtopic....

Poslednja izmena:
ja se izvinajvam sto me nema, ali obaveze ne daju :(

no.

Smith je napisao(la):
Negde se desava da sve radi iz prve. Negde se racunari ne vide uopste (a na istom su switchu), al radi kad se direktno pristupa preko ip adrese. Negde jedan vidi drugog, a drugi ne vidi prvog....

upravo mi se to desava .. znaci nekad sve super radi, nekad ne moze ni da se vide i td.
I kad se to desi, pomaze mi samo reboot mashine ...

btw: jel postoji mogucnost tom trenutnom kocenju mreze da je do windows 200 server (preko nejga idu svi kompljuteri jer je dignut domen server i storage podataka koji se stalno koristi od strane svih racunara)?

Sto se tice switcheva, menjao sam 2 (jer su prethodni poceli da gube kontakte) i jedan od 32porta sam zamenio sa 2 16o portna ali ovaj drugi se ne koristi samo je povezan sa ostalima i ni jedna mashina ne ide preko njega ...

Smith je napisao(la):
To pravilo vazi za hub-ove i repeater-e, ne i za layer 2 switch-eve. Meshash babe i zabe

I meni se cini tako. :bottle:

Alo 21. vek.... pa kako da se poveze 100 racunara u nekoj firmi sa samo 4 switch-a? Npr. 50 kancelarija x 2 racunara. 4 sprata zgrada... dva krila! Teoretski je nemoguce...

upravo mi se to desava .. znaci nekad sve super radi, nekad ne moze ni da se vide i td.

btw: jel postoji mogucnost tom trenutnom kocenju mreze da je do windows 200 server (preko nejga idu svi kompljuteri jer je dignut domen server i storage podataka koji se stalno koristi od strane svih racunara)?
Hm..... izgleda da je problem u tom w2k serveru. Domain Controller sam po sebi ne trosi mnogo resursa, ali storage moze biti vrlo zahtevan. E sad pitanje je koja je to mashina, shta sve radi na njoj, koje hard diskove ima, koliko podataka se vuche sa nje itd.
U principu, ja se ne razumem puno u M$ servere. Moja oblast je mreza, koja kod tebe izgleda dobro radi. A problem je, po svemu sudeci, u w2k serveru

na to sam i ja ciljao .. znaci da reinstaliram tu 2k i da stavim 2k3 ...
pa da vidim rezultate ....

ajde onda kad to zavrsim javljam sta sam uradio ...

tnx. and cu ;)

Pa nisam to rekao. Dzaba ti reinstalacija ako je mashina slaba.

ja se izvinajvam sto me nema, ali obaveze ne daju :(

no.

Na koji nacin ne mogu da se vide masine? Preko NetBIOS imena, ili preko FQDN imena? Pogledaj i dobro proveri WINS i DNS podesavanja. Npr. ako odes u My Network Places, i ne "vidis" ni jedan racunar na mrezi, to znaci da ti WINS pravi problem...

Mozes li da opises malo jasnije na koji nacin se racunari ne vide...?

pa jednostavno napise kao da nemam privilegije za to i da kontaktiram administrator ^^

a mashina nije slaba, ja mislim da je na 2.8 sa pola giga ... dovoljno ja mislim za operaciju koju vrsi ...

inace na mashinama ne podesavam wins? samo stavim ip, dns i gateway .. i naravno ubacim ga u domen ...

ma moras bre wins. upotrebi dhcp za toliki broj racunara. i obavezno stavi wins setovanje! ovako dzaba sto imas wins server kad sve masine i dalje slusaju i bacaju netbios broadcast...

deception , moze vishe od 4 al to je neka optimalana mera , jedino malo **** protok i oce da se gube paketi ali layer 2 sw su ti kao ruteri ili kompovi dovoljno su pametni da toliko brzo bacaju pakete po macovima

Postavis Linux server i nemas problema.
Linux rules.

Intrud3r je napisao(la):
deception , moze vishe od 4 al to je neka optimalana mera , jedino malo **** protok i oce da se gube paketi ali layer 2 sw su ti kao ruteri ili kompovi dovoljno su pametni da toliko brzo bacaju pakete po macovima
O cemu ti to? Kakva optimalna mera? Kakvo gubljenje paketa? Switchevi kao ruteri?
Nazad za crtaci sto....

hmmm, Smith .. zar ruteri nemaju vise mogucnosti od switcheva?

Vrh Dno