Šta je novo?

Imam jedno pitanje...

illidan

Nenadmašan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
2,205
Moja oprema  
CPU & Cooler
amd 5800x3d, ek nucleus cr240 dark - phanteks t30
Matična ploča
asus rog strix b550-i gaming
RAM
g.skill trident z neo 32gb cl16 3600
GPU
nvidia rtx 4070super founders edition
Storage
samsung 980 pro 1tb, wd black sn770 2tb
Zvuk
ifi zen dac v2 - s.m.s.l ao200 mk2 - kef q350, fiio ft1 balanced
PSU
corsair sf750 platinum
Kućište
lian li a4 h2o
Monitor
asus vg27aql1a
Miš & tastatura
mchose l7 pro, kbd.fans tofu65 raw alu - cream soda switches - gmk serika 2 keycaps
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam jedno pitanje za sve na benchu.
Gledam malo tredove o konfiguracijama i gde god neko pita za savet u vezi izbora konfiguracije i jos planira da uzme Intel konfiguraciju, svi se javljaju i govore mu da uzme AMD, znaci da skroz promeni svoj izbor. Medjutim kada neko izabere AMD pa trazi savet, jos niko nije krenuo da ga odvlaci na suprotnu stranu, stranu Intela. Ne razumem zasto ne savetujete ljude koji je Intel dobar, kombinacija procesor + ploca + memorija, a ne odmah "A sto ne uzmes AMD?". Kako lepo savetujete za AMD (uzmi DFI, ova memorija je bolja od ove...). Zbog cega je tako?
Hvala na iskrenosti.

Iskreno,AMD je bolja kupovina od Intela,a razloge zasto je to tako bi bilo suvisno navoditi.

Interesantno je koliko se neki ljudi vezu uz odredjeni proizvod,marku,cesto to isticu,i sve bi to bilo ok da su stvari konstantne a ne promjenjive.
Uopce mi nije bitno ko ce napraviti dobar komad hardvera,nemam licno koristi od toga, ali opet konkurencija je pozeljna i potrebna.

Kupujem ono sto mislim da je u odredjenom trenutku bolje,preferiram AMD vec dugo godina i Nvidia mi je trenutno izbor iako sam imao Ati preko dvije godine...

Poz...

Poslednja izmena:
To je zato sto vecina ima vec dugo AMD i nema jachih iskustava intel vs amd.A onda odmah po inerciji predloze AMD jer,po svom iskustvu,znaju da je dobar.
Pa evo,ja sam imao i imam iskustva sa Prescott i Amd64 i reci cu ti sledece:
dobra su oba CPU.I rade super!A sto se tiche plocha,preporuchujem MSI u oba sluchaja jer je savrsheno stabilna i u poslednje vreme je MSI sravichno poboljshao kvalitet plocha.
PS.u sushtini,kada se postavlja pitanje za cpu treba nagovestiti za kakvu eksploataciju se planira.U zavisnosti od toga,preporuchio bih jedan ili drugi.........

Poslednja izmena:
Zato shto (u ovom trenutku, za vecinu zadataka koje obavlja rachunar) AMD brze radi za iste ili manje pare. Vecina koji to savetuju su dobronamerni.

Zavisi zashta im treba rachunar.Kopresije i druge matematichke operacije kod avi formata su uglavnom,vishe pogodne za intel.Najkomotniji rad u windows okruzenju daje intel zbog HT(hyper trade) tehnologije.Skeniranje hard drive-a uz rad u Photoshopu bez zastajkivanja je moguce samo na intelu.On komotno obavlja ove operacije kao od shale.Amd vec ima probleme kada se zada vise operacija istovremeno,jer "secka".
Ja sam vlasnik 3200+amd i zadovoljan sam ali radim i na presscot intel-u pa chesto uvidjam mane i prednosti jednog i drugog.
Kazem,sve zavisi od afiniteta.

Poslednja izmena:
Pa ja napisah "za vecinu zadataka koje obavlja rachunar". Inache ne bih se slozio sa "komocijom" u HT, a radim samo na Intel mashinama na poslu (sa HT-om naravno) dok kuci imam AMD.

Inache, ne bih rekao da izbor treba da zavisi od afiniteta, meraka, gushta, osecaja, feelinga i ostalih neuporedivih kategorija. Neko je ovde secam se pominjao da mu je uzivanje da sedi za svojim celeronom, mnogo vece nego za tbredom koji shije tog celerona samo tako, kako tome da suprotstavish argumente kad je choveku "lepo"?

Postoje jasne stvari koje su svuda iste i za sve vaze a to je cost/performance. Pa lepo vidish kojim cesh poslom da se bavish i shta od Intela a shta od AMD-a mozesh da dobijesh za pare koje imash. A ako je izbor platforme stvar feelinga itd. onda idi i kupi to za chime ti srce zudi i budi srecan, nek ti je nazdravlje. Samo se jezim kad neko hoce da i drugi imaju "osecaj" kao i on pa propovedaju ko da shire uticaj sekte... Ovim se ne obracam tebi DARK SIDE naravno, samo iznosim mishljenje o situaciji kojoj smo svedoci ovde

ma vazi....u pravu si...samo se nebih slozio za multitasking kod intela...ali opet svako ima pravo na svoje misljenje.Kada sam rekao afiniteti..mislio sam na namere,zelje...pragmatichnu stranu..ja nikad nebih kupio AMD kada bih se bavio dvx kompresijom i obradom avi fajlova inache.Izvrshio sam direktno poredjenje jednog Northwood-a 3200 i AMD 3200+.Northwood ga je "pojeo".Crno-na belo.Video i uverio se.
A to da ima zaljubljenika u svoj rachunar-znam i sam.Poznato je to ovde a i svuda.Kao kod auto manijaka.ccccccccccccccccccccc. :D Mene ne vezuje jedan Brand....samo potreba...
Za cenu amd-intel si u pravu i ta komparacija stoji 100%-slazem se.Intel precenjuje svoje CPU.Ali Brand je Brand...sve ima svoje(NOKIA precenjuje isto tako svoje telefone iako ne vrede toliko u odnosu na konkurenciju).Ali moze im se.Obim prozivodnje je veliki za Intel i marketnishka mreza je isto tako ogromna....pa lako je njima u odnosu na AMD.....

Poslednja izmena:
Pa prvo,Northwood se vise ne proizvodi,a naslednik mu je sporiji ukoliko se extremno ne overclockuje uz pomoc freona,posto mu vodeno treba da ne trotluje @default.Drugo,A64 je puno brzi od starih Athlona,istina ne radi brze multimediju od Northwooda,ali kao sto rekoh,on se vise ne proizvodi...Kao trece,od cega se sastoji masina na kojoj se radi zadnji nastavak Star Wars-a,puno Intela ili Opterona?Matematika je jasna,A64,za manje pare veca brzina.

Poslednja izmena:
Kao trece,od cega se sastoji masina na kojoj se radi zadnji nastavak Star Wars-a,puno Intela ili Opterona?
E ovo vec nisam znao...super..

Ne samo zadnji, vec i predzadnji :) Episode II je radjen na Opteronima, a Episode III takodje, ali i pod WinXP x64 beta.

illidan je napisao(la):
Gledam malo tredove o konfiguracijama i gde god neko pita za savet u vezi izbora konfiguracije i jos planira da uzme Intel konfiguraciju, svi se javljaju i govore mu da uzme AMD, znaci da skroz promeni svoj izbor. Medjutim kada neko izabere AMD pa trazi savet, jos niko nije krenuo da ga odvlaci na suprotnu stranu, stranu Intela. Ne razumem zasto ne savetujete ljude koji je Intel dobar, kombinacija procesor + ploca + memorija, a ne odmah "A sto ne uzmes AMD?". Kako lepo savetujete za AMD (uzmi DFI, ova memorija je bolja od ove...). Zbog cega je tako?
Hvala na iskrenosti.

Jednostavno, AMD je bolji izbor zato sto za istu kolicinu para nudi bolje performanse (ili za manje pare iste performanse, kako hoces)... Uz to, prati ih nVidia sa sjajnim chipsetovima a i ploce su cini mi se jeftinije u slucaju AMD-a... (primer DFI-a, koja vazi za vrhunsku: cena od 145 eura sa uracunatim PDV-om nije uopste visoka, kada pogledas onaj ludacki Asus za Intela koji iskace od ostatka po performansama i kvalitetu, ali kosta preko 240 eura...)

Zaboravio sam da naglasim da apsolutno nisam "vezan" za AMD, nemam zasto, niko mi ne radi tamo, nego jednostavno, takva je situacija da se vise isplati... Kad bi sutra Intel izbacio neki procesor koji brze radi i manje kosta od konkurenta iz AMD-a, bez problema bi ga kupio...

Poslednja izmena:
kobaya je napisao(la):
Pa prvo,Northwood se vise ne proizvodi,a naslednik mu je sporiji ukoliko se extremno ne overclockuje uz pomoc freona,posto mu vodeno treba da ne trotluje @default.Drugo,A64 je puno brzi od starih Athlona,istina ne radi brze multimediju od Northwooda,ali kao sto rekoh,on se vise ne proizvodi...Kao trece,od cega se sastoji masina na kojoj se radi zadnji nastavak Star Wars-a,puno Intela ili Opterona?Matematika je jasna,A64,za manje pare veca brzina.

Daj sidji sa rostilja (tj. ne lozi se, zagoreces) :d

Stare epizode Star Wars-a su se radile uz pomoc trikova i maketa i bile su deset puta kvalitetnije i mastovitije od ovih radjenih na Opteronima.

Evo mogu ja da preporucim Intel konfiguracije koje su naravno skuplje od AMD-ovih ali ako volis Intel brand i imas para ne treba niko da ti brani.

Ako ti treba low-end masina u rangu Sempron-a za office i sl.:

- Celeron 325 LGA775 i neku 915G (PCI-E) ili cak 865G (AGP) plocu, ako integrisana grafika nije dovoljna uzmi GeForce 6200 ali 128-bitni.

Ako ti treba mid-range masina u rangu A64 3000+ S939:

- Pentium 630 LGA775 i barem 915P plocu (ustedeces ako uzmes plocu koja podrzava i DDR memoriju) -- uz ovo ide npr. 6600 GT ili 6800 LE ako hoces da se kockas sa otkljucavanjem. Imaj u vidu da je 6800 LE sporiji od 6600 GT ako se ne otkljuca.

Ako ti treba high-end masina u rangu sa A64 FX:

925XE ploca i Pentium 650 -- 660 ima veci TDP pa bih ga ja ipak izbegao. Graficka 6800GT ili ako uzmes nForce 4 Intel Edition chipset (preporucio bih ga ispred Intela jer ima bolji SATA kontroler) moze i SLI ako imas para. Memorija -- neka brza DDR2. Za sve HTT konfiguracije obavezno SATA disk sa NCQ.

Ako mozes da cekas, cekaj Intel 955 ili novije revizije nForce 4 Intel Edition kompatibilne sa dual-core procesorima -- tada ce ti cak i Pentium 820 (2x 2.8 GHz) super zavrsavati posao tj. bice u rangu sa sadasnjim najbrzim desktop procesorima kada se softver jos malo "izbrusi".

Za mid i high range konfiguracije obavezno uzmi kvalitetno kuciste -- npr. Chieftec DX-01 (najmanje medium tower) i minimum 360W napajanje. Ako uzimas jacu graficku (od 6600 GT pa navise ili SLI) slobodno uzmi i jace napajanje, nece da smeta. Svaka preporuka za OCZ ModStream od 450W koje naravno kod nas niko ne uvozi.

U precizan izbor komponenti ne bih ulazio, ako neko drugi ima detaljnije preporuke neka se javi.

@illidan
Evo vidish, primer da ima i ljudi koji ce uvek da preporuche Intela i samo Intela. I, ako obratish paznju njihovi (hint: audiofreak, SoSo) postovi su obichno extra detaljni tako da nemash problema pri kupovini.

illidan je napisao(la):
Hvala na iskrenosti.

1. Nas, nazovi "Intelasa" je mnogo manje, a posto nas je manje, sticaj oklnosti i domace vaspitanje je ucinilo da smo korektniji u odnosu na "rulju". Gde i kada si video odmerenu i tolerantnu rulju na nasim prostorima? Nikada etnickim, navijackim, seksualno orijentisanim i drugim manjima nije bilo lako na ovim prostorima da "polemise" sa vecinom.

2. Svako svog konja hvali, a "najumnije glave" su uvek mediokriteti sa smislom za "intelektualnu estradu".

3. Neki ljudi jednostavno imaju potrebu da se dodvoravaju raji iz ovih ili onih razloga (ostaci nekih proslih vremena), pa mozete da vidite poltronizam na delu u svakom drugom thredu.

4. Prosecni Amerikanac nije ni cuo za AMD i Intel, a prosecni Srbin dobija na samopuzdanju jer je postao svesan da postoji nacin da *****e nekog tako velikog kao sto je Intel.

5. Jedan deo clanova foruma nema pojma ni o jednoj od dve platforme, ali su klasicni spameri, pa im je lakse da "savetuju" AMD - ne rizikuju da budu prozvani - i nabijaju postove.

6. AMD ulaze mnogo vise u marketing na ovim prostorima od Intela, pa je nekim pojedincima direktno u interesu da se favorizuje AMD.

7. Neki ljudi nisu nikada uspeli da nauce osnovne operacije matematicke logike. Ponekad je stvarno tesko nauciti sta znaci "i", "ili" "implicira" i slicno, pa im je bilo najlakse da zakljuce da postoji samo jedna jedina tautologija.

Mozda ima jos nesto, ako se setim dodacu :D

BTW, ovo nema veze sa tim ko je bolji, AMD ili Intel. U medjuvremenu sam i ja zakljucila da je AMD bolji, a mislim da su na ovu odluku ucestvovali po malo faktori 3,4 i 5, a sve sa ciljem da dosegnem 7, da me vise ne boli glava :D

meni je bolji cas jedan cas drugi
duroni/athloni 600-1000 su bile opake zverine
Tualatin ([email protected])mi je bio bolji od XP1700+
sad mi je northwood bolji od A64

naslednik mu je sporiji ukoliko se extremno ne overclockuje uz pomoc freona,posto mu vodeno treba da ne trotluje @default.
Odakle ti choveche to???

Ma nek svko kupi shta hoce smorishe me ovi postovi vishe,intel ima bolje procesore ali su skuplji tolko jenostavno!!!!!!

Neverovatno koliko smo skoro svi promasili temu. Tema nije bila ni sta je bolje ni zasto je bolje, nego zasto se tako agresivno preporucuje AMD ljudima koji pitaju za savet oko Intel konfiguracije.
Umesto pravog odgovora na ovo pitanje dobili smo gomilu gluposti, izvrdavanja i neiskrenosti. Razlog tome je sto vecina nije ni razumela pitanje koje je u sustini vrlo jednostavno -- "zasto coveku dajem ono sto nije trazio?" Namere mogu biti zaista najbolje, ali to je u najmanju ruku nepristojno i nametljivo. Samo se zapitajte kako bi vas nervirao prodavac u radnji sa racunarskom opremom koji se nameracio da vam nesto proda po svaku cenu iako nema da vam proda ono sto ste mu trazili.

audiofreak je napisao(la):
Neverovatno koliko smo skoro svi promasili temu. Tema nije bila ni sta je bolje ni zasto je bolje, nego zasto se tako agresivno preporucuje AMD ljudima koji pitaju za savet oko Intel konfiguracije.
Umesto pravog odgovora na ovo pitanje dobili smo gomilu gluposti, izvrdavanja i neiskrenosti. Razlog tome je sto vecina nije ni razumela pitanje koje je u sustini vrlo jednostavno -- "zasto coveku dajem ono sto nije trazio?" Namere mogu biti zaista najbolje, ali to je u najmanju ruku nepristojno i nametljivo. Samo se zapitajte kako bi vas nervirao prodavac u radnji sa racunarskom opremom koji se nameracio da vam nesto proda po svaku cenu iako nema da vam proda ono sto ste mu trazili.
A ko to preporucuje? Ljudi koji nikada nisu ni seli za zestokog Intela. E da je Simpson bogat pa da svima tim AMD_asima pokloni po jednu zescu Intel kompu, druga bi se pesma ovde pevala. Ali nije, ne zato sto nece, nego sto raja nema para. U svetu odnos 80-20 za Intel dovoljno govori.

Poslednja izmena:
kobaya je napisao(la):
,a naslednik mu je sporiji ukoliko se extremno ne overclockuje uz pomoc freona,posto mu vodeno treba da ne trotluje @default..
To nije istina,ja sam moj overklokovao na 3.6 GHz i max temperatura je bila 52-53 C nije u pitanju bilo vodeno hladjenje niti freon nego Cooler Master Ultra Vortex Dream, znam da je i ljudima koi imaju A64 slicna temperatura pri overkloku sa slicnim hladjenjem.

Nije mi jasno zasto je toliko teze da priznate da je AMD po skoro svim kriterijumima bolji.NEKADA je intel znatno prednjacio, ali dolaskom jacih Athlona XP i 64-bitnih platformi, ta prednost se istopila.

E dobro si rekao istopila, a ne pretekla :d
Inace gledam reklame po casopisima, pa j***** samo AMD pa AMD i sta onda da preporucuju, znas kao reklama za MB mislim ajde sada jos recite da je MB najbolje pivo :D (eno Becks tek sada pustio reklamu)

illidan je napisao(la):
Hvala na iskrenosti.

So...we now know which one is the dark side...and which one is not...
Luke...it is on you to chose...

Salu na stranu, u ovoj zemlji sve sto je iole malo bolje i jeftinije ljudi gledaju da maximalno iskoriste, pa ti vidi...

Recimo moj drug ima P4 2.4A i zakleti je Intelovac. I ja imam Intela (2.66Cel). I kad sam poceo da mu govorim zasto je meni bolji MAD, pardon AMD :) on me je kiselo gledao, i ponavljao da je njemu vaznija stabilnost P4 nego brzina AMD-a...na kraju je i on shvatio koliko gresi...jer racunar je onoliko stabilan i brz koliko ga ti ucinis :)

Mene cudi sto ima takvih ljudi koji i dalje veruju da ce AMD da im eksplodira, da se istopi, i sta vec ne...da zaboravio sam i da im padne kuler sa ploche(!?!). Koliko sam samo ovo puta cuo...uzas...

Moj je greh sto tamo gde sam kupovao nije bilo dobrih ploca za AMD i nazalost uzeo sam Cel 2.4 tad...Inace sam i ja zeleo DFI-a...smrc...

illidan je napisao(la):
Hvala na iskrenosti.

Ko i zasto agresivno preporucuje AMD :d ?

1. Misle da su se *****ali uzevsi AMD pa bi i druge da "*****u"
2. Stvarno misle da je AMD bolji
3. Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu ( svi pricaju amd je bolji, pa cu i ja)
4. AMD fanatici

Poslednja izmena:
Previshe *enjate...Ovde su samo audiofreak i Soso uboli poentu, drugi ili lupetaju napamet, ili su naboli dijametralno suprotnu temu...

Razlozi su sledeci...

1. Zato shto je 70% dragog nam foruma veze s vezom nema, pa valjda tripuju da su ispali pametnice zato shto su chitavu ideologiju spakovali u dve rechi (uzmi AMD) kao Nedjo ili njemu slichni, sa tom razlikom shto Nedjo moze i zna da objasni svoje stavove, a da njih pitash da objasne, otishli bi sa foruma iz bede...Da se ja pitam, banovao bih svakoga ko ne obrazlozi opasku "uzmi...".

Nedju, naveo sam te totalno bezveze, nhf..

2. Zato shto je 50% njih nikada nisu videli Intel....

3. Zato shto se 60% njih nevidjeno lozi da im se broj postova broji u hiljadama, a to shto nisu sklopili 2 poshtena, nikom nishta...(polovina tih postova u naslovu ima "Mod me shutnuo bezveze, reagujte", a ostatak se svodi na "uzmite AMD", eventualno "Need for speed, ultra, giga, mega, kako da ih prevarim i napucam 6 miliona $") :smoke:

Eto zato...

Znas kad se razmisli, sve je to spontano kod user-a, ljudi preporucuju svoju skromnu, ili bogatu empiriju, neskromnu ubedjenost, ponegde povodljivost, i opet koliko je bogat i sta je sebi priustavao za minuli period. Najvise zavisi od etike doticnog, tj. na koji ce nacin pristupiti u samom odgovoru, predlogu, cista kultura ponasanja i psihologija. Sto se tice visih referenci to samo oni znaju. Tesko je biti iskren, zar ne?

yotavg je napisao(la):
Tesko je biti iskren, zar ne?
Pogotovo kada vide koliko napadaju audiofreek-a i ostale intelovce :D

Pozdrav svim userima benchmark-a i neka vas vash racunar, bio intel ili AMD ili Mac ili Transmeta, sluzio najbolje. Najvise pozdrava Audiofreek-s, svaka ti cast pored tebe covek stvarno ima sta da nauci, samo tako nastavi.

:wave:

Poslednja izmena:
Vrh Dno