Šta je novo?

iMac

Shang Tsung

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
12.05.2005
Poena
349
Pozdrav ljudi, ako ima nekog ko bi mogao da mi otprilike da informaciju vezanu za iMac model iz 2006 god...nisam jos tacno utvrdio koji je u pitanju, ali ima neku oznaku A1195. Koliko moze da kosta takav model (polovan naravno)?
A drugo pitanje bi bilo, da li moze da se promeni jezik instaliranog macOS sistema "on the fly" metodom, ili ti bez da se reinstalira sistem (nemam cak ni OS disk), posto je verzija na germanskom?

'Fala.

Pa sistem se instalira za 10-15 minuta, a disk nadjes na netu i skines. :)

Zavisi koji je to imac, skoro sam video na macserbia.org da neko prodaje za 750 evra late 2006 model,20 incha. Koliko sam uspeo da nadjem na netu, taj koji gledas je od 17inch-a?

Poslednja izmena:
Ok, skontao sam da ovaj model ima sledece:
Core 2 Duo 1,83GHz
512Mb rama
80GB HDD
Combo drajv

Koliko to moze da kosta u danasnje vreme?

Btw, da li su potrebni neki drajveri kao za windows i da li je instalacija "boot" ili OS moze da se instalira dok sam ulogovan na vec postojeci sistem?

Kakvi crni drajveri, sve se instalira odjednom. U tome i jeste poenta da nema sta da cackas. :)
Pretpostavljam da je kod svih isto (imao sam samo G4), drzis C dok se pali masina i on pocne da butuje sa dvd-a. Mislim da mozes i iz samog sistema da pokrenes instalaciju, on ce sam da restartuje i krene da instalira sa diska.

Ok, sto se tice instalacije... da li moram da narezem disk kao boot-abilan ili da ga narezem kao i svaki drugi disk? Koji OS preporucujete? Koliko inace kosta i gde ima da se kupi?

MAC ima svoj format tako da treba da snimis ili ISO ili da nadjes poseban program, ali to opet zavisi od onog sto skidas sa Neta. Obicno ima prateci info pa procitaj. NIje problem :)

jezik, u sustini, mozes uvek da promenis (ima nekih 15tak jezika) osim ako neko nije na silu obrisao dodatne jezike (uz pomoc 3th party aplikacije)!

dalje, ono sto skines sa interneta (Mac OS X 10.5 Leopard) ce najverovatnije biti DMG fajl koji mozes samo na Macu da narezes na DVD i to na double layer jer je Mac OS X 10.5 velik oko 6.5GB. kao sto komad rece: najverovatnije postoji prateci info pa procitaj ;)

Eh, ja pokusao nesto sa tim macOS-om, medjutim slaba vajda. Skinuo mi ortak neku verziju tigra od 4.37GB, medjutim nero ne da da se rezu iso fajlovi veci od 2GB, a boot disk nece na udf. Nemam normalan internet kod kuce (imam 56k ffs), tako da ne mogu da se edukujem na tu temu na netu. Elem, instalirao sam svez vindouz xp, i ostalo mi je samo jos drajvere da nadjem pa cu videti kako to fercera.
Hvala svima.

Eh, ja pokusao nesto sa tim macOS-om, medjutim slaba vajda. Skinuo mi ortak neku verziju tigra od 4.37GB, medjutim nero ne da da se rezu iso fajlovi veci od 2GB, a boot disk nece na udf. Nemam normalan internet kod kuce (imam 56k ffs), tako da ne mogu da se edukujem na tu temu na netu. Elem, instalirao sam svez vindouz xp, i ostalo mi je samo jos drajvere da nadjem pa cu videti kako to fercera.
Hvala svima.
Pa lepo ti ljudi rekoše kako da narežeš DVD, a ti iz Nero-a.:wall: OS-X, kao što neko reče, ima posebne image fajlove, koji se narezuju iz OS-X upotrebom Disk Utility-a. Može da se instalira i preko xternog HDD-a koji je povezan npr. FireWire-om.
Dakle, kao što kovacm reče, potreban ti je Dual-Layer DVD, OS-X i image OS-X (nešto kao, Leopard.dmg). Sve radi kao podmazano.
Pozz

Evo ovako (da ne kaze neko kako sam mlogo glup :p):
Mac OS koji je bio instaliran je na germanskom jeziku. Kako sam ja tu mogao da narezem disk kad je to prvi put da sam dosao u opste u dodir sa MacOS-om, i to jos na germanskom (cisto da napomenem da nemam pojma jezik). Inace nisam imao sifru za admin nalog, pa nisam mogao ama bas nista pride da uradim u tom okruzenju. Kako uopste da prebacim taj "skinuti" dmg fajl sa ortakovog kompa, kad on fura windows? Elem nebitno, sad nema vise macOS-a, ima windows-a i sledece sto mi je potrebno da namestim masinu da radi je:
-Da me neko uputi na neku stranicu gde bih mogao pronaci validne drajvere. Ja sam uspeo samo da instaliram drajver za chipset i grafiku. Ostali su drajveri za:
1)zvuk
2)ethernet
3)wireless
4)isight
5)...

Jel moze neko da pomogne?
Hvala unapred.

E, da si slušao na času sada bi znao i kako da sve lepo i podesiš.
LM, svi neophodni drajveri se nalaze, pogodi gde - pa na onom DVD-ju koji treba da narežeš. Apple se potrudio i na originalnu instalaciju Leoparda ubacio sve neophodne drajvere za rad svih Apple device-a na XP-u i Visti, ali da bi to dobio potrebno je da instaliraš dual-boot sistem, tj. najpre da instaliraš Leoparda, a onda preko Boot Camp-a i XP ili Vistu, pa ćeš onda sa Leopard-ovog DVD-ja da instaliraš i neophodne drajvere za sve uređaje.
Sretno.

p.s. ako ti je potreban OS X javi se na pm

Poslednja izmena:
Vrh Dno