Šta je novo?

iMac SSD ili Fusion?

Zivija

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2006
Poena
305
Interesuje me da li se neko sretao do sada sa SSD only konfiguracijom iMaca (Haswell), i kakvo bi bilo poredjene brzine izmedju SSD only i Fusion drive-a.

Hvala!

Ja sam recimo posmatrao konfiguraciju sa Fusion drive konfiguracijom i bila je brza, ja imam Macbook Pro sa flash storage i brzi je dosta ali u svakom slucaju odlicna varijanta je Fusion drive i jos samo da nemaju prasine u display-u bili bi jos bolji. :).

Ja sam u razmisljanju da li ici na SSD (pa koristiti externe HDD za storage), ili ipak Fusion, ali ipak mislim da sam blizi opciji sa samo SSD.
A sto se tice prasine, izgleda da je kod novog modela situacija kako koga zapadne. Ima prijava, ali ipak ne koliko je bilo sa proslim modelom.

Pa jeste osetno manje ali je i dalje prisutna i to je recimo razlog zbog kog nisam uzeo iMac nego lepo uzeo Thunderbolt display 27 i Macbook Pro Retina 13 i milina i display uzeo u Madjarskoj za veoma povoljnu cenu u odnosu na Srbiju bezmalo upola cene :) i vise nema prasine .

Pa Fusion drive je isto sto i SSD + HDD, znaci imas SSD i u tom slucaju. Razlika je samo u tome da li ti treba veliki SSD ili ti je dovoljan onaj od 128 koji dobijes uz Fusion, za sistem i sve moguce programe to je dovoljno, to se u radu se uopshte ne razlikuje od standalone SSDa...

A sto se tice iMaca i prasine, da, novi ima prasinu, ali je u daleko manjim kolicinama i uglavnom samo po coskovima, vidi se samo na bootu kada je ceo ekran beo, MBP ma koliko bio dobar nije brz kao iMac, a pogotovo se ne moze porediti sa najjacim modelom iMaca...

Poslednja izmena:
Pozdrav,
Hoću da u iMac 21.5 Mid 2011 ugradim SSD umesto optičkog diska. Pa me interesuje da li mogu da iskoristim Sata i Powre kabl od opričkog diska da bi povezao SSD? Dakle samo da zamenim optički disk sa SSD-om. Ili moram da SSD konektujem dodatnim kablovima.

Znam za taj metod, ali sam pitao da li mogu da izbegnem skidanje maticne ploce koriscenjem vec postojecih kablova koji su namenjeni za opticki disk. U medjuvremenu sam video da moze pomocu SSD caddy-a i time se izbegne ceo postupak skidanja maticne ploce i ostalih konektora, dovoljno je samo da se skine ekran iMac-a.

Ne može bez skidanja jer se menja kabl, zato sam i postavio link. Uz pomoć nosača može jer faktički na nosaču su isti konektori.

Ugradio sam SSD uz pomoc caddy-a na mestu optičkog drajva. E sad jedino me buni zašto mi prikazuje Link speed 3 gigabit, zar ne bi trebalo da je 6 kao i na običnom HDD?
Screen Shot 2014-10-08 at 17.27.36.png

Da li neko zna u čemu je problem? I kako da uključim Trim opciju? Pokušao sam iz Terminala ali nešto neće, a aplikacije koje to uključuju se ne preporučuju.

Što se tiče toga zašto je SATA2, a ne SATA3, evo i odgovora:
http://apple.stackexchange.com/questions/13392/does-the-2011-imac-have-sata-3-support
Kao što vidiš, kada je izašao iMac je bio "osakaćen" na nivou EFI-ja i na obe grane je radio kao SATA2, iako je na matičnoj SATA3 kontroler. Problem su "rešili" update-om EFI-ja, ali samo do pola, pošto je SATA grana za super drive ostala da radi kao SATA2.

A što se tiče trim-a, pitanje. Zašto i ko ne preporučuje aplikacije? Ako je to Apple onda je stvar jasna, nije im u interesu da kupiš aplikaciju i dobiješ trim opciju za svaki SSD, već upravo njihov SSD. Apple je pomalo kvarno implementirao proveru firmware-a SSD-a od strane OS-a i ako nije sa Apple firmware-om ne uključuje se trim. Ovo se naravno zaobilazi ili hackovanjem određenog kext fajla ili aplikacijom koja za tebe "hackuje" taj isti kext. Drugi način ne postoji.

Što se tiče toga zašto je SATA2, a ne SATA3, evo i odgovora:
http://apple.stackexchange.com/questions/13392/does-the-2011-imac-have-sata-3-support
Kao što vidiš, kada je izašao iMac je bio "osakaćen" na nivou EFI-ja i na obe grane je radio kao SATA2, iako je na matičnoj SATA3 kontroler. Problem su "rešili" update-om EFI-ja, ali samo do pola, pošto je SATA grana za super drive ostala da radi kao SATA2.

A što se tiče trim-a, pitanje. Zašto i ko ne preporučuje aplikacije? Ako je to Apple onda je stvar jasna, nije im u interesu da kupiš aplikaciju i dobiješ trim opciju za svaki SSD, već upravo njihov SSD. Apple je pomalo kvarno implementirao proveru firmware-a SSD-a od strane OS-a i ako nije sa Apple firmware-om ne uključuje se trim. Ovo se naravno zaobilazi ili hackovanjem određenog kext fajla ili aplikacijom koja za tebe "hackuje" taj isti kext. Drugi način ne postoji.

Hvala puno da odgovoru. Da li to znaci da nikako ne mogu da namestim da mi SSD radi na SATA III? Da li mogu mozda da promenim konektor, mislim da ima jos jedan pored onog za opticki disk i hard disk?

Na žalost, ne možeš.
Sekundarni SATA konektor (na koga je vezan superdrive) je SATA2, primarni, na koga je već vezan HDD je SATA3. Tercijarni, koliko ja znam, ne postoji.
https://www.ifixit.com/Guide/Installing+iMac+Intel+27-Inch+EMC+2429+Dual+Hard+Drive+Kit/7575
Ovde imaš kompletno uputstvo kako da superdrive zameniš sa SSD-om, pazi SSD ide na sekundarni SATA (sporiji) , a HDD na primarni (brži). Ono što mene buni je što se ovde uopšte ne pominje opcija stavljanja optibaya na mesto superdrive-a, a evo ima ga na ebayu:
http://www.ebay.com/itm/iMac-20-21-...baurahmen_für_Festplatten&hash=item20ed946d88
Ako hoćeš da ti na mestu sekundarnog SATA bude HDD moraš da ideš na 2,5" HDD koji ćeš da staviš u adekvatan optibay, pri čemu moraš da vodiš računa da kupiš adekvatan, s obzirom da će u iMac-u taj HDD u optibayu da stoji uspravno i mora da bude prilično dobro pričvršćen. Osim toga, 2,5" HDD ne sme da bude deblji od 9,5mm, tako da otpadaju 2,5" "debeljani" od 2TB i 12mmm. Da li je ovaj gore optibay adekvatan pojma nemam, nisam to radio na svom iMac-u (model 2009, 27"), ja sam menjao hard disk i čistio panel.
Vodi računa ako ga budeš sam rasklapao, nije baš tako jednostavno, mora dobro da se pazi, pogotovo kad se skida ceo panel koji je prilično glomazan i težak, a ako ne otkačiš sve kablove i kabliće kojima je povezan sa logic board-om počupaćeš ih.

Poslednja izmena:
Hvala jos jednom na odgovoru. Ja sam inace ugradio SSD pomocu optibaya, jedino me buni to sto negde pisu a i ima slika da postoji i 3 sata konektor pored ova dva.
Kad sam namestao SSD nisam skidao maticnu da bi to proverio.
The "Mid-2011" iMac models -- the iMac "Core i5" 2.5 21.5", "Core i5" 2.7 21.5", iMac "Core i5" 2.7 27" and "Core i5" 3.1 27" -- all support a single 3.5" hard drive and a second 2.5" SSD. As shipped, both the hard drive bay and SSD bay provided support for the 3 Gb/s Serial ATA 2.0 standard. However, as first discovered by site sponsor Other World Computing, the iMac EFI Update 1.6, released two days later, quietly provided faster 6 Gb/s Serial ATA 3.0 support for both of these connectors (but not the optical drive connector).

Dakle jedino sto mi preostaje je da ukoliko posotji jos jedan SATAIII konektor na njega da prebacim ukoliko ne, da zamenim SSD sa odgovarajucim HDD, jer SSD na SATAII daje oko 250/270 mbps sto je duplo manje, jeste dosta brze od HDD koji je oko 85-90 ali opet nije to to.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Hmmm, malo sam googlao i izgleda da jesi u pravu, na ploči se nalaze 3 SATA priključka, a evo i dodatnog objašnjenja kao izvesti dati zahvat:
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1148641
Pogledajte prilog 151406
Jedino što ne vidim koji je model u pitanju.
Evo i još jednog dobrog tutorijala za iMac 27" 2010:
http://www.twam.info/hardware/apple/installing-additional-ssd-in-mid-2010-27-imac

edit: definitivno je u pitanju iMac 27" mid 2011, s obzirom da piše da je CPU i5 2.7.

Potvrdili su mi apple serviseri da i za 21.5" Mid 2011 postoji dodatni SATAIII konektor.
Jedino sto ne znam da li su Sata i Power konektor spojeni kao na toj slici i onda bi samo prebacio opticki kabl sa SATAII na SATAIII, ili su odvojeni...

edit: Izgleda su odvojeni i morao bi sa posebnim Power kablom kojeg ovde u Srbiji ocigledno nema...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno