Šta je novo?

iMac - pomoc

Ako ti nesto znaci BTO masine moze da ti naruci i zvanicni reseller, nije nikakav problem. Cekaces je, kao i u Apple Store-u.

Sto se tice SSD-a neko je vec pomenuo, Fusion drive radi tako sto kombinuje HDD i SSD i nema sta da razmisljas o tome gde ces sistem, kako ces da spakujes sve podatke i sl. Sve OSX radi u pozadini i ne brines oko toga. Moje licno misljenje je da svakako bilo koja moderna masina treba imati SSD, razlika u svakodnevnom radu je jako primetna.

Pre nego sto krenes sa petljanjem oko kupovine iMac-a u DE svrati do iStyle, Macole, Lajtnet-a i vidi sta mozes da uradis lokalno, koliki popust mozes da dobijes kao student, mozda cak uspes i da spakujes dobru BTO masinu u svom budzetu. Ukoliko budes imao troskove oko transporta, carine, poreza i sl. moze biti lakse kupiti ovde masinu. :)

Ja ne znam sto je tolika panika oko SSDa :) Imao sam ga na Hackintoshu na kome nije radio sleep pa sam komp svaki dan gasio i palio pa mi je bas znachio brzi boot. Sad na iMacu 2012 pored onog sleepa kao na iPadu, ja stvarno ne vidim SSD kao nesto neophodno. Photoshop, Final Cut, Aperture, sve se to otvara vrlo brzo, neka bude i 3x sporije nego SSD, to je usteda u sekundama. Ali zato najjachi CPU i GPU koji imam mi u radu donose sate ustedjenog vremena nedeljno, pa mi to mnogo vise znaci nego bilo koji SSD.

I ove cene sa Nemackih sajtova su preskupe, sto je i poznato, tehnika se kupuje van Evrope. Kod nas se preko coveka sa macserbia foruma moze uzeti najjachi BTO iMac 2012 za 2050e, a najjachi BTO 2013 za 2250e, i razlike izmedju njih su male pa se vise isplati 2012 model, bolje uzeti vise rama ili taj SSD (nisam siguran, mozda je uracunat i Fusion).

Poslednja izmena:
Cene na nemackim sajtovima su sa porezom, koji nameravam da vratim. Ko je taj covek koji to prodaje, da vidim sa njim sta nudi?

Svakako da SSD mnogo doprinosi brzini i to ne moze apsolutno niko da ospori.

Hoces da kazes da stedis vreme samo dok otvaras Photoshop, Final Cut ili Aperture?
Ne mislis da bi SSD-om ustedeo jos toliko sati koliko sad stedis sa dobrim CPU i GPU?

Pa kako da ustedim nekoliko sati, ne otvaram ja te programe svakih 5 minuta, mogu da ustedim par minuta dnevno i to kada radim 16 sati za dan. Na i7 i 680MX ustedim minimum 2 sata dnevno u odnosu na recimo i5 i 775M.

SSD bi mi vise znacio u samom radu, ali mi treba bar 2TB sto previse kosta da bi ga opravdao...

Poslednja izmena:
Ok, hvala, kontaktiracu coveka.

Mada koliko vidim on to donosi iz USA, tako da garancija koliko znam ne vazi u Evropi i to ova Apple-ova od godinu dana. Ova druga godina se dobija samo ako je kupljen u EU zbog zakona, tako da je i to minus. Jedino da se uzme apple care sto opet drasticno dize cenu.

Poslednja izmena:
Одакле ти та информација?
Апл гаранција за Мек рачунаре је 1 година у целом свету, невезано од тога где је рачунар купљен.

2 године гаранцију, колико је мени познато, добијаш у свега 3 земље у Европи на Апл рачунаре. За целу ЕУ има та нека фора са 2 године гаранцијом, али ево ти сајт за Немачку, па прочитај самостално:
http://www.apple.com/de/legal/statutory-warranty/

Apple Care се исплати ако планираш да држиш рачунар у свом поседу све 3 године и можеш да га купиш за тај рачунар који је купљен у САД исто као и да је купљен у Немачкој. (Једино не можеш да га купиш у Србији али је признат овде, позови iStyle и распитај се)

Apple garancija je godinu dana. Ali ako kupis u nekoj drugoj radnji, koja nije Apple store, a radnja je u EU, onda na osnovu EU zakona, uglavnom dobijas dve godine garanciju. Kazem uglavnom, jer vidim da neke radnje daju i dalje jednu godinu. Tokom prve godine mozes da nosis i apple store, ili u tu radnju, ako bas zelis, a tokom druge, nosis iskljucivo u tu radnju, preko koja onda ostvarujes garaciju mimo apple store-a.

Jel kupljena na kraju, sta se desava? :D

Nisam kupio iMac. Jos uvek vagam da li mi je pametno da dajem tolike pare za iMac i razmisljam koja kombinacija mi je najbolja, odnosno gde mogu najjeftinije da je kupim.

Nema tu nekog vaganja, jedino da izaberes koji ti vise odgovara. Ne bih isao na te neke varijante sa SSD ili ovo ili ono, isao bih na taj najjaci iMac27 sa 1TB HDD, ili onaj malo slabiji model. Jer mislim, necu da tvrdim, da ni ti ne bih bas iskoriscavo 100% sve mogucnosti tog imac-a. Jednostavno nemoj da razmisljas da ti treba najjace i najbolje, jer i ovako je to naj jajce

Mozda nije losa varijanta cak mozda i bolja Thunderbolt display + Macbook Pro 13,3 bar ce sa tom kombinacijom da se resi problema ulaska prasine u display jer mislim da prasina na Apple Thunderbolt display-u ne ulazi u panel ! Pozz

Da si hteo i da ti treba kupip bi ga do sada 3 puta... Ovakve teme su mi extra besmislene, popali se masa u nekoj raspravi 2 meseca i zacetnik teme opet uradi po svom... Koji si moj ikog ista i pitao onda...

Juce sam pricao sa covekom koji mi kaze da mu je usla prasina u noviji imac
Nmg da verujem

Ziva istina ja sam to video kod drugara koji je kupio nov u Istyle-u BG-u i menjali su mu display doduse manje ulazi nego u prethodne modele ali je i dalje tu nazalost .

Vrh Dno