Šta je novo?

iMac 24/7?

podvarak

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2006
Poena
345
Nabavih skoro alu iMac pa posto planiram da ga koristim i kao seedbox, zanima me koliko je dobro drzati ga upaljenog 24/7? Pretpostavljam ce prvo da cikne napajanje. Koliko ga je lako zameniti i da li ga uopste ima kod nas u prodaji?

Kakva su vasa iskustva? Da li vam jabuke svetle po ceo dan i koji su kvarovi koji se mogu desiti usled toga?

Samo se postaraj da ubrzaš ventilatore na barem 1500/1500 za CPU/GPU i uživaj. Pusti sve što misliš da pustiš i prvih dana samo gledaj da nađeš optimalan odnos između temperature i buke i to je to. Sipaš i ne misliš... ;)

Imaš dvije opcije - smcFanControl za manuelnu kontrolu, dakle bez envelope odnosa temperatura/brzina ventilatora i CoolBook za automatsku kontrolu, dakle sa envelopom odnosa temperatura/brzina ventilatora. Koji god da izabereš, nemoj da instaliraš onaj drugi da ne napraviš sr.anje.

Servisa i dijelova ima, tako da sa te strane ne moraš da razmišljaš. Trenutno jedina boles' koja može da ti zakači macana je problem sa jednim slojem na panelu zbog pregrijavanja, zbog čega se preporučuje kontrolisanje temperature, tj. brzine okretanja ventilatora (kao što rekoh gore).

^ Okej, stavio sam smcFanControl uz default vrednosti pa cemo videti. Hvala za hint!
:wave:

Default vrijednosti (1200/1200/700) ti ništa ne znače - odmah to ubrzaj na barem 1500/1500 za CPU/GPU.

Ja moje držim na 2000/3000/700 - CPU/GPU/DVD i u leru je temp 30-35.

Nabavih skoro alu iMac pa posto planiram da ga koristim i kao seedbox, zanima me koliko je dobro drzati ga upaljenog 24/7? Pretpostavljam ce prvo da cikne napajanje.

prvo crkna ekran :D

[YOUTUBE]QOQGmEiGYjw[/YOUTUBE]

Poslednja izmena od urednika:
^ Da, videh to :/

@Castor: ja imam ODD/HDD/CPU klizace. Na koliko da ih stavim?

ja imam dva 24" iMac 2,93GHz - na jednom su ventilatori podeseni 3000/3000/2000 i na njemu je poceo da crkava ekran (doduse taj se i vise koristi ali opet... stari su svega 6-7 meseci).

na drugom su podeseni 2000/2000/1500 i na njemu nema problema sa ekranom...

@podvarak, samo mu namesti da gasi ekran nakon 2min recimo. Plus ubrzaj ventilatore i miran si.

1000/2000/2000, idlujem na 30C al mi airport uvek negde oko 50C. Mac je jedva mlak odozgo, valjda je to okej ...

Nadam se da ti je ovo broj obrtaja ventilatora po redoslijedu DVD/HDD/CPU...

Poenta/problem kod iMac-a je taj što CPU i GPU - dijele isti ventilator, a on prvo hladi CPU, pa tek onda GPU. Zato treba podići broj obrtaja ventilatora na CPU-u na barem 2k. Sa druge strane, ja imam 8800GT u Macanu i on je konstantno hladniji od hard diska za barem 5-10 stepeni, iako je ventilator na HDD-u podešen da se vrti na 3k obrtaja...

Ja sam moje ventilatore nagario na 2k/3k/700 obrtaja... ;)

@podvarak: a sto ne uzmes nekog mac mini-a za takve potrebe, ili neki jeftin PC; umesto da gnjecis iMac 24/7 ?

^ Neam pojma, razmisljam bas o tome sad. Prioritet mi je da u sobi imam samo imac, projektor i lcd. Imam na tavanu jednu ibm brend tel. centralu sa slekom i asteriskom al ne ubacuje mi se azureus u njega, ume java da zabode s vremena na vreme. Ima dosta opcija ... videcu jos.

Ja sam napravio kr mašinu samo za DL i tako te potrebe... A macan mi svejedno radi 24/7, samo gasi sliku...

^apsolutno je gasenje ekrana prioritet, samo sto ce u podvarkovom slucaju Airport da isijava 24/7.

Dobro me podsjeti Mipko - ja moj Airport zagasio totale. Disable-ovao ga skroz na mrtvo. Sad mu je temperaturu minimaljna... :d:d:d

*** ja sam izbegao cable samo iz estetskih razloga. Ako je frka airport da bleji na ~50C onda cu da predjem na eth, opusteno ...

Btw jel ona frka sa odlepljivanjem ekrana nastala usled pregrevanja ekrana ili komponenti iza?

@podvarak, mozes da uzmes USB Wifi dongle, imas na macserbia moj post na tu temu. I to ce ti onda skroz zavrsiti posao pa furaj masinu 24/7 posto onda mozes da iskljucis Airport.

Edit:
Ekran se przi sam po sebi jer je brightness na max po defaultu da bi se izbegli neki sitni nedostaci koje ekran ima (neravnomerno osvetljenje leve i desne strane - za cepidlake i profesionalce), a takodje neki ekrani na vrednostim brightness koje nisu max prave mali electrical buzz. Znaci smanji brightness na min i to je dovoljno svetlo, ukljuci gasenje ekrana na 2min recimo i onda si smanjio ekran kao emiter toplote na minimum. E sad posto su na tako malom prostoru stavljene sve komponente naravno da i one greju ekran dodatno - probaj da ga dotaknes kad ti komp radi nesto zahtevno (CPU i GPU zahtevno) pa ces osetiti koliko se greje. Tako da je zakljucak da se ekran greje sam po sebi, ali ga dodatno zagrevaju i sve ostale komponente (CPU, PSU, GPU, Airport); zato ti ljudi govore da podignes broj RPM na ventilatorima.
Moj ti je savet da kupis Apple Care za taj iMac i da budes miran jos 2+ godine. Imas isto na macserbia temu koju sam otvorio o garanciji i applecare.

Poslednja izmena:
Vrh Dno