Šta je novo?

iMac 2011 vs. PC za 3d animaciju

Zdravo, ako imas u vidu da radis bilo kakav rendering gde ce procesor biti opterecen 100% na duze od 15-20min onda zaboravi iMac, jedno ako nemas u sobi i klimu x) jer ono jeste lepa i "funkcionalna" sprava, ali za poslove gde je od vaznosti snaga cpu-a kao kod rendera ne bih ti to preporucio, a ako ga kupis ipak ces samo osetiti.

A sad mislim da ti je najbolje da kupis MacPro, imas ih ovde
Kod:
http://macoglasi.com/tagged/macpro
Cak imas i garanciju, lik je proveren xD bolje kod njega nego kod nasih Apple preprodavaca tj zastupnika :p

E sad druga solucija ti je ovo:
Kod:
http://tonymacx86.blogspot.com/2011/06/building-sandy-bridge-customac.html

Gde ces moci metnes na primer 16gb ddr3 rama za male pare, i lepo mozes podignes uz macOS i win7/linux sto vec preko parallesa na primer i normalno radis nja njemu, za programe poput 3d maxa.

I jos za 3D je po meni must have 2 monitra xD ako radis iole kompleksniji projekat.

Mac Pro (polovane na onom linku noviji mode + garanciju imas) > Custom Mac tj. hackintosh > iMac

A posto zelis to za fax, zar tebi ne bi bila bolja solucija MBP 15' i7 + 24-27'' displej kuci .... + neko postolje tj hladjenje za MBP dok na njemu ide render... ?
Po meni za tvoje potrebe je MBP + Monitor najbolja solucija ako si vec hteo dati pare za taj high end iMac.

Poslednja izmena:
Da se nadovežem...
Ako stvarno misliš da uposliš mašinu do maximuma definitivno je izbor Mac Pro, i to octocore sa 16 gb rama, grafička ne mora da bude top model, ali ako se ima parica što jače to bolje. Rendering je definitivno najzahtevniji po pitanju snage same mašine, tako da nikada nije dosta, čak i kada ti se čini da si sklopio ultimativnu mašinu videćeš da će malo da bude slobodnog hoda.
E, sad, Mac Pro i Hackintosh??
Ako hoćeš da ti mašina 100% radi bez ikakvih problema izbor je Mac Pro, s obzirom da koliko god da se trudiš da biraš komponente i pažljivo sklopiš "Mac Pro", uvek će biti (iz iskustva) "nešto" što će da pravi problem, pa makar to bio i odlazak u sleep mod. Obično ljudi imaju problema sa zvukom, ostalo manje-više radi kako treba.
Lično hackintosh mogu da preporučim za kućno korišćenje, kao budžet varijantu nekome ko hoće da podigne OS X, ali za profi nikada ne bih preporučio custom made Mac Pro, zato što je Mac Pro - Mac Pro, jednostavno je hardver usaglašen do maksimuma sa softverom i radiće glatko bez da će da štucne.
Na tebi je da izabereš, ovo je samo moja lična opservacija i mišljenje (ne moraš da ga prihvatiš), ali ja bih na tvom mestu ovako uradio. iMac jeste lepa mašina, ali za hard core definitivno nije, pre bih mogao da je preporučim nekom grafičkom dizajneru, ali nekome ko hoće da se bavi video produkcijom i da renda gigabajte videa ne bih.

Ali, za učenje iMac je itekako lepa mašina, lično sam do skoro imao jednog 27" late 2009 sa 12 GB rama i SSD-om, ozbiljna je to mašina, mogu samo misliti kakav je ovaj nov sa Sandy Bridge-om.
Vidi, preseci i uzmi.
Sretno.

Jao, ljudi, sad ste me ponovo bacili u di(tri)lemu. Moj prvi izbor je bio iMac zato sto je masina dosta jaca od mbp-a, ipak ima i7 na 3.4ghz i relativno jaku graficku karticu, a mogu da nadogradim ram. Plus, za te pare dobijem i odlican IPS od 27". Ocigledno da je problem to sto je ta konfiguracija negde na pola puta izmedju notebook-ova i desktopa i da je zbog temperatura mogu javljati problemi kao sto su mrlje na ekranu, ali mi nije jasno zasto iskljucujete iMac za bilo kakav ozbiljniji render ako nije klima iznad njega? Mac Pro mi je nekako poslednja opcija, posto bih pre isao na varijantu hackintosha, ali mi se ni ta opcija ne svidja previse.
Kao sto sam vec rekao, ne verujem da cu prve dve-tri godine na faksu raditi ista toliko zahtevno i da cu raditi neke ozbiljne solo projekte, iako bih to voleo. Jednostavno, ne verujem da cu do tad znati da iskoristim pun kapacitet 3d alata. Tako da ce to biti racunar pre svega za ucenje, iako bi sa druge strane, kad se vec daju pare, bilo dobro da to bude dugorocna investicija. Ali znamo kako se stvari brzo menjaju u PC svetu i ko zna sta ce biti na trzistu za 3-4 godine. Tako da, kad bih sad ulozio u neki ozbiljan PC (2000e) to ce u vreme kad zavrsim faks biti masina ispod proseka, a do tad necu moci da iskoristim ni 5 posto potencijala. I sta sam onda uradio.
Mislim da bi iMac mogao da se izbori sa svim onim sto ce raditi u toku ucenja, mislim po specifikacijama to uopste nije naivna masina. Ok, razumem da je specificno to sto je all-in-one, i verovatno bi PC sa istom konfiguracijom radio bolje, ali je pitanje koliko.

Jao, ljudi, sad ste me ponovo bacili u di(tri)lemu. Moj prvi izbor je bio iMac zato sto je masina dosta jaca od mbp-a, ipak ima i7 na 3.4ghz i relativno jaku graficku karticu, a mogu da nadogradim ram. Plus, za te pare dobijem i odlican IPS od 27". Ocigledno da je problem to sto je ta konfiguracija negde na pola puta izmedju notebook-ova i desktopa i da je zbog temperatura mogu javljati problemi kao sto su mrlje na ekranu, ali mi nije jasno zasto iskljucujete iMac za bilo kakav ozbiljniji render ako nije klima iznad njega? Mac Pro mi je nekako poslednja opcija, posto bih pre isao na varijantu hackintosha, ali mi se ni ta opcija ne svidja previse.
Kao sto sam vec rekao, ne verujem da cu prve dve-tri godine na faksu raditi ista toliko zahtevno i da cu raditi neke ozbiljne solo projekte, iako bih to voleo. Jednostavno, ne verujem da cu do tad znati da iskoristim pun kapacitet 3d alata. Tako da ce to biti racunar pre svega za ucenje, iako bi sa druge strane, kad se vec daju pare, bilo dobro da to bude dugorocna investicija. Ali znamo kako se stvari brzo menjaju u PC svetu i ko zna sta ce biti na trzistu za 3-4 godine. Tako da, kad bih sad ulozio u neki ozbiljan PC (2000e) to ce u vreme kad zavrsim faks biti masina ispod proseka, a do tad necu moci da iskoristim ni 5 posto potencijala. I sta sam onda uradio.
Mislim da bi iMac mogao da se izbori sa svim onim sto ce raditi u toku ucenja, mislim po specifikacijama to uopste nije naivna masina. Ok, razumem da je specificno to sto je all-in-one, i verovatno bi PC sa istom konfiguracijom radio bolje, ali je pitanje koliko.

1. Tek sad pazljivije procitah prvi post. Inzenjerska animacija (CAD, CAM u mom nekom znacenju tih reci) nista od toga koliko ja znam ne postoji za Mac. Najjaci softverski paketi su ti Solidworks i Pro Engineer, eventualno onaj Inventor nista od toga ne postoji za Mac (za Inventor nisam siguran) niti je u planu da se izbaci. To da znas unapred da posle ne bi instalirao na taj iMac Windows 7(8). Dalje ti neces odmah sigurno uciti program nego moras da naucis neke osnove u tom inzenjerstvu znaci teorija, pitanje je koliko ces se ti sa tim programima uopste u pocetku suociti.

Ja do sada nikog ne sretoh da radi ikakav ozbiljniji render projekat na Mac-u osim Akki-ja u ovoj temi i vidim da se njemu solidno ponasa iMac u render operacijama, ali opet rizik je taj iMac, ljudima se pojavljuju te zute mrlje, a rendera taj iMac video nije.

2. Mozes da ulozis 1000 e u display-e (Apple Cinema Display ako ti se bas kupuje nesto Apple :)) i to ti je trajna investicija koja tesko gubi vrednost, 1000 e za PC ti je sasvim dovoljno mada i to je samo takav overkill za tebe. Ovi softverski paketi sto sam ih gore naveo (znaci nisam ubacivao neko ludacko osvetljenje i jos tako te neke zezancije) na nekom srednjem kvalitetu render sklopa koji ima oko 10-15 izmodelovanih delova traje oko minut do dva, na E8400 na defaultu. Nije to nista ozbiljno, ali necim takvim ces se zezati u pocetku, dok ti dodjes do nekog ozbiljnog sklopa sa 100-injak delova procice mnogo mnogo vremena :).

3. Za render ti je bitna cista HW snaga i softver koji ce tu softversku snagu da iskoristi na sto bolji nacin, vremenom ce taj iMac biti tehnoloski pregazen, ako budes hteo neki upgrade neces moci da uradis ili ces moci ali ce to imati paprenu cenu. E sada kakve su tebi realne potrebe, u srednjoj skoli ti se ovi gore softverski paketi (Solidworks student + CAM dodatak, CAM dodatak kosta 700 e za ovo prvo ne znam) se vrti na kompovima koji kostaju ~ 250 e sa sve monitorom i to sve radi sasvim ok, malo se losije ponasa kada treba neki komad da izrenderuje, ali tu je CPU neki Intel E1400 tako nesto. E sada ja radim na kompu iz potpisa, koji je star ~ 3 godine, i sve izvlacim sasvim solidnom brzinom, retko kada mi se desilo da nesto ne moze da se odradi, osim kada mi prijavi da imam malo rama :).

@ringe raja kakav crni Mac Pro, to ne kupuju ni ljudi kojima se render vrti na racunaru 24/7, prvo jer se vrti sve na OSX-u drugo ista takva konfiguracija kako sam nacuo moze da se sastavi za manje pare (ali opet moras malo vise da se iscimas).

Zakljucak : Ti ides program da ucis, taj iMac ce ti vec kroz godinu dana biti tehnoloski pregazen, moje misljenje je da se strpis i da sacekas dok se upises, malo da prodje vremena i onda da vidis da li ti stvarno treba komp ili ne. Ako se pak odlucis za kupovinu, taj iMac ce hteo ti ili ne biti uvek sporiji od nekog PC-a koji ce kostati kao taj iMac. Imaj na umu da ces uvek lakse, jeftinije i brze da upgrade taj PC nego iMac i ako bi iz temelja da menjas, lagano ces prodati komponente, ostaviti sebi kuciste i napajanje a kupiti novi CPU, MoBo, RAM itd. Ne znam koliko prednosti ima PC ispred tog iMac-a, a ako ti OS X bude neophodan mozes da ga pokrenes u vidu Hackintosh-a ili ako neces da se mucis u vidu virtuelne masine, mada ako se budes bavio onim sto gore napisah verovatno neces imati nikakvu potrebu za OS X-om.

Sad sam malo razmislio. Kad se uzme u obzir sve okolnosti, da ce mi taj racunar biti pre svega za ucenje i da ga najverovatnije u naredne 2-3 godine necu koristiti za neki ozbiljniji rendering, dosao sam do zakljucka da je onda bolje da uzmem osnovni model sa i5 3.1ghz jer razlika u ceni nije zanemarljiva (200$), a ne verujem da cu uspeti da primetim razliku izmedju i5 3.1ghz i i7 3.4ghz. Ako uzmem taj osnovni model bez dodatnih stvari ustedecu oko 400e, sto nije malo. A kao sto sam rekao, ne znam da li bi uopste primetio tu razliku. Ako ste vec rekli da bi mogao da ucim i na mbp-u, onda je jasno da je taj osnovni model od 27" vise nego dovoljan za moje potrebe. Mislim, mogao bih da uzmem i taj najjaci iMac trenutno, ali kad se racionalno pogleda mislim da mi nije potreban.

Ma koji iMac za CAD/CAM render i ostalo. To je fenserski komp, prelep doduše :), koji nije za to namenjen. Sklopi ili kupi neki Brand Name PC i uživaj!

WTF? Mislim da si obrnuo logiku kupovanja racunara tj alatke. Jel uopste imas ideju koji software-ski paket ces da koristis? Ako imas, otvori system reqs tog software-skog paketa i pogledaj sta savetuju. Kupi to ili koju nijansu jace i uzivaj. Mislim, ako kupujes masinu da bi bio siguran da ce ultimatno da radi, onda se ultimatno i otvori. Mnogi bi ti najradije preporucili da uzmes 2 x najbolji Apple LED CD i najjaci MacPro i to je to, trenutno si zavrsio posao. Savetujem ti ideju da kupis sta ti treba, ako vec trazis savete od nas, a ne da vagas izmedju najjeftinijeg, najcool i najupotrebljivijeg. Tu jednostavno neces naci meru gde ce te tri stavke kao i ti biti zadovoljene.

Kupi ono želiš i nemoj da se zamaraš oko cene ukoliko već postoji realna mogućnost da to i dobiješ. Brigu oko toga šta će biti sa tom mašinom za 2/4 godine, da li je to optimalna mašina za ono što tebi treba i ostalo ostavi za vreme kada ćeš plaćati to iz svog džepa.

Savet: oderi matorce dok još možeš ;)

Ok, dilema se maksimalno suzila i sad su u igra ostala dva modela. U pitanju je iMac sa i7 3.4ghz (to je ono sto je BTO), i samo jos ne znam da li da uzmem 2gb rama na grafickoj hd6970m ili standardni 1gb. Razlika u ceni za ovaj jedan gb rama na grafickoj je neverovatnih 17k dinara. Jel vredi doplatiti za taj 1gb? da li cu primetiti neke razlike u performansama? ili je bolje da te pare sacuvam za nesto drugo (npr. dodatni ram - 8gb ukupno)?

Pratim ovu temu vec duze vremena a niti sam sam se usudzivao komentarisati ... sve do sada !

Lova nije problem ... Hmmm?!

Kako god, da sam na tvom mjestu iMac bih izbjegavao samo zbog jedne jedine boljke a to je prasina(hladnje) koju ces fasovati kad-tad !!!
Ako ne prije vremena onda i poslije produzene garancije. I kad ti se sve to bude popelo na vrh neke stvari htjet ces ga prodati.
Kome ... "i za kakvu cijenu" ... to je rizik kome nebi savjetovao ni najgorem neprijatelju !

Iz iskustva ti savjetujem MBP 15inch a moze i sedamneska sa kojom ces biti prezadovoljan!!!
Sto se tice Pro-a , sto ne razmislis i o polovnom 4core-u???

Toliko...

Mozes malo da objasnis taj problem sa prasinom?

:) taman se covek odlucio, sad si nasao da ga tovaris... :)

U vezi sa pitanjem oko 1 ili 2GB za grafiku - ako mene pitas ima precih stvari od 2GB na grafici. Eto, RAM npr.

edit - sto se tice prasine, zna da ulazi u ekran, i to nije redak slucaj. Cini mi se da je RingeRaja cistio svoj racunar, mozda ce se ukljuciti.

Poslednja izmena:
Ma to je nadovano. Nije nikakav problem. Samo kad vidiš da ekran žuti u gornjem delu, slineš stako, izvadiš panel, otvoriš ga i obrišeš prašinu koja upada između LCD ploče i bachlight difuzora i usput na otvor kroz koji upada u panel nalepiš izolir traku da se prašina ne vraća, spojiš sve i vratiš nazad, staviš staklo i to je to. :eyebrows:

Srećno. :D

izvini, nisam mogao da odolim :D

Poslednja izmena:
Zanemaricu taj problem sa prasinom. Taman sam odlucio, te linkove ste mogli da kaciste i pre mesec dana kad sam otvorio temu. :) Sad je samo pitanje 1 ili 2gb rama na grafickoj i da se placa depozit.:)

Ako radis GPU render 2GB, ako ne radis GPU render 1 GB, jer ako taj fajl koji hoces da renderujes ne stane u memoriju grafe GPU render ne mozes da obavis, nego ces morati da radis CPU render koji je neuporedivo sporiji.

Ta razlika u ceni je takva da je to kriminalno. Mislim da ATI nema GPU akceleraciju za render, mislim da ona u dobrom delu (mozda cak nijednom) render programu nije podrzana, ali proveri jos jednom, dok nVidia renda u 16 ;). Ali ocekuj da ce u skorijoj buducnosti doci i GPU render na ATI kartice, a te ATI kartice isporucuju vise Tflops-a od konkurentskih nVidia kartica pa bi verovatno trebalo bolje da se ponasaju u GPU renderu, ali kada ce to sve doci to je ogromno pitanje. Evo jedan decko koji ne iskljucuje 3ds max koristi i preporucuje nVidia grafu za GPU render, a veruj mi on je sam vrh u svom poslu.

Cudi me da nisi cuo za problem prasine, to se ponavlja vec duzi vremenski period, a Apple ne planira da to resi. Ali ako si to uspeo to da progutas, progutaces i to da ti pukne render usled nedostatka memorije na GPU-u i to ako je GPU render podrzan u tom programu za tu ATI karticu, pa ces isti render raditi 10-ak puta sporije uz pomoc CPU-a ;).

Vidi se, a i zna se da si ogroman fan Apple-a, ali pre nego sto kupis iMac razmisli dobro da li ga kupujes da bi ozbiljno radio (ucio) ili kao fancy uredjaj jer sticem takav neki osecaj. Od pocetka naginjes na iMac sto se u startu i moglo ocekivati, ali opet procitaj ceo thread i hladne glave odluci. Imas mnogo da ne kazem previse razloga zasto da ne uzmes iMac i da tu kupovinu odlozis, ali uostalom pare su tvoje, da ne kazem tvojih roditelja :).

Inace vidi, ako ne radi GPU render uzmi 1 GB grafu i 8 GB rama, ako radi GPU render uzmi 2 GB grafu i 4 GB rama, mada neces se zeznuti ako u obe situacije uzmes 2GB grafu i 4 GB rama jer ces lako nadograditi na 8 GB rama.

@ivan90bg kako lagan posao ;).

Ne znam puno o GPU renderingu, ali ono sto znam jeste da je dosta brze od CPU renderinga, ali takodje i da je dosta ograniceno i da se za neke stvari jednostavno ne moze koristiti. Do sada smo se na ovoj temi doticali samo negativnih strana kupovine iMaca za 3d i prednosti PC, ali... Pre svega, dosta sam razmisljao. Jesam fan i to stoji, i verovatno i to dosta utice na moju odluku, ali nije da nisam razmisljao i vagao izmedju iMaca i PC-ija.
Ja sam studije tek upisao i tek ulazim u vode 3d-a. Znaci, tek sam pre jedno mesec dana poceo da ucim modelovanje u Maya-i i da malo istrazujem po Zbrush-u i slicno. Gledao sam i rigging i tutorijale za animaciju. Samo kao neki sneek peak da vidim sta me sve ocekuje i sta me najvise zanima. Ovaj racunar ce pre svega biti moj alat za ucenje, verovatno do 3 godine necu renderovati nista ozbiljno, nista za sta bi mi trebao xeon i quadro. Posto je racunar pre svega namenjen ucenju, mislim da je 27" IPS panel velika prednost. Nesto slicno za PC bi platio grdne pare (kad bi se skupilo sve verovatno bih slicne pare dao i za PC). Znaci, do sada niko nije spomenuo 27" IPS, koji je, opet kazem, ogromna prednost. Za bilo kakav graficki dizajn na kompu dusu dalo.
Druga stvar. Taj iMac ima i7 sa 3.4ghz, sto nije za potceniti (ako se tako pise ta rec :p). Drugo, ako uzmem taj high model i ugradim dodatni ram, to ce biti ozbiljna masina, koja bi bila za respekt i u PC svetu. Sa druge strane, ako izmumemo 3d dobijam Mac masinu sa Mac OSX. Znam, recicete Hackintosh. Hackintosh sam jednom pokusao da napravim i to prilicno bezuspesno... To je velika njakaza i onda pre kupovine PC moram dobro sastaviti konfiguraciju da bih stavio neki hackintosh. I opet taj hackintosh ne moze da prismrdi mac-u. Rad u apple-ovim programima, pa verovatno i u svim ostalim, ne moze da se poredi na hackintoshu i macintoshu... Od kad imam mbp radim dosta u apple-ovim programima i nekako sam se "srodio" sa njima. Pored 3d-a, velika ljubav i hobi mi je muzika, i verovatno nista na windowsu ne moze da zameni logic.
Sve sto ste rekli i naveli kao prednost kupovine PC nad iMac-om stoji. To necu da osporavam. Ali nije bas da iMac nema sta da ponudi. Kao sto sam rekao, ovi novi iMacovi sa i7 su prilicno mocne masine (pogledajte benchmark rezultate :p, daju skorove slicne proslogodisnjim mac pro-ovima). Jedan kolega forumas se bavi 3d-om i radi na iMacu, sa njim sam kontaktirao jos pre pola godine, kad je sve tek bilo u planu i on mi je rekao da je prilicno zadovoljan i da na iMacu moze da radi sve sto i na PC-iju, istom brzinom i bez problema.
Jedina stvar koje me sad buni jeste taj GPU rendering, izgleda da je ATI radeon jako slab na tom polju. U ponedeljak bi trebao da platim depozit... I na kraju, kad bih kupio PC i kad bih upalio windows znam da bi se istog trenutka pokajao... Da sam mozda vec neko vreme u 3d-u i da sam prosao fazu ucenju, verovatno bih uzeo PC bez dileme, ali u ovom slucaju mislim da ce mi iMac sa ovom konfiguracijom biti vise nego dovoljan za ucenje.

Procitah u vise navrata tvoju temu i pokusao sam da se postavim na tvoje mesto.
Nadam se da ces postaviti neki svoj buduci rad da svi vidimo ovde kako napredujes :)
Dosao sam do zakljucka da licno bih odlepio zbog prasine i savet da lepim traku me je nasmejao.
Valjda svaki taj otvor sluzi za ventilaciju ma kako sitan bio XD
Nemoj drzati komp na tavanu medju pradedinim rekvizitima i mislim da ces biti ouuuukej :)

Pozzz...z...z.z.....z...zzz...:D

edit - sto se tice prasine, zna da ulazi u ekran, i to nije redak slucaj. Cini mi se da je RingeRaja cistio svoj racunar, mozda ce se ukljuciti.
Što se tiče prašine to je poznat "problem" koji se provlači kroz nekoliko generacija iMacova, a izgleda da je postao očigledniji kada su izbačeni prvi 27" iMacovi, pošto je najučestaliji upravo kod njih.
Problem je u dizajnu, tj. uvlačenju vazduha i hlađenju, pri čemu usled protoka vazduha dolazi do taloženja prašine U panelu, u prostoru između difuzorskog stakla i fotoosetljivog panela.
Ovde imaš link sa detaljnim objašnjenjem kako očistiti panel:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=66497&catid=15
Moje iskustvo je da nije preterano komplikovano, ali je dosta pipavo, pa ako nisi vešt možeš i da zezneš na dosta mesta.
Anyway, i dalje tvrdim da je iMac quad (pa čak i moj stari model, late 2009 i5) jako dobra mašina, a IPS panel je najbolji koji sam koristio, samo on vredi 1k €.
Što se mene tiče samo napred, uz savet da kad uzmeš, mašinu nafiluješ sa memorijom (4x4 gb, nikad nije bila jeftinija), a mislim da bi jako dobra opcija bila da ugradiš i jedan SSD na predviđeno mesto koji bi bio boot, a da ti HDD bude storage.
Pozz

A moj savet bi bio da odma po kupovini skineš staklo (bez šrafcigera, sa vakumskim držašima), izvadiš panel (odšrafiš šrafove) i nalepiš traku preko tog otvora na panelu. Ozbiljno kažem. To je daleko manje pipavo nego da se posle kad uđe prašina otvara sam panel i čisti zadnja strana LCD-a i difuzor svetlosti. :)

@Switch najbitnije je da ti budes zadovoljan masinom, ali ako budes ulazio u neke ozbiljnije vode, ja mislim da ces morati da se prilagodis na Windows i njegovo okruzenje, jer je jos Apple u tim render vodama jako los sa price/performance odnosom i pogotovo tim sto si osudjen na ATI grafu, a nVidia je trenutno bolja za render, a da ne pominjem to sto nema softvera za OS X. Tada ces verovatno gledati OS X na nekom Macbook Air-u koji ce ti sluziti za net i ostale gluposti ;).

Nek te lepo sluzi iMac ;).

A moj savet bi bio da odma po kupovini skineš staklo (bez šrafcigera, sa vakumskim držašima), izvadiš panel (odšrafiš šrafove) i nalepiš traku preko tog otvora na panelu. Ozbiljno kažem. To je daleko manje pipavo nego da se posle kad uđe prašina otvara sam panel i čisti zadnja strana LCD-a i difuzor svetlosti. :)

Slazem se...pod uslovom da ti sam to ne radis,posto je sam posao isuvise pipav(postoji velika sansa da ostetis neke cepice vezane za monitor) !
Nego da se obratis jednom tipu koji to radi na profesionalnom nivou.Znaju ga ovdje i na macserbia forumu!
Kostat ce te dodatno ali ces barem biti miran za vjeke vjekova!

P.s. I mene bas cudi da ne znas "prasinu" ?!

Poslednja izmena:
Volim i ja mac-a ali druze batali iMac za bilo kakvu pricu oko 3d-a. Batali i osx nazalost. Tek kad budes video sta ti sve treba (tj. sta sve mozes da pravis i sa cime da se zanimas) shvatices da si se gadno zeznuo. OsX nije platforma za rad na 3D animaciji i neces dobiti nijedan dovoljno jak argument koji ce opravdati tvoju ocigledno gorucu zelju da ti na stolu stoji ogroman 27" iMac.

---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=42.439618,18.686531

Da... Vec sam se odlucio i porucio sam ipak model sa 2gb vrama,.. Sad samo cekam da mi stigne. :) Inace, mislim da se ipak nisam zeznuo. Konfiguracije je odlicna (jedan od najjacih procesora na trzistu, odlicna grafa (samo sto je mobile verzija), stavicu jos 4 gb rama), tako da sam sve u svemu za sada prezadovoljan dok cekam.
To da cu morati da instaliram windows 7 i da se bakcem sa tim OS-om sam znao na samom pocetku. Sa windowsom na iMacu ne znam sta gubim zbog toga sto masina na sebi ima naslikanu jabuku, u odnosu na to da sam uzeo regularni PC. Ali videcemo, izvestavacu kad dobijem iMac da li sam se za*ebao ili nisam. :)

Nije to "isto". Ponavljam, volim apple hardware (uglavnom) ali moramo biti realni. iMac je mobile platforma. To joj je prvi minus - sporija komunikacija sa ram-om = dobar performace hit za render. Drugi ninus je gpu - ATi je, bio fanboj ili ne, losiji izbor za 3D iz mnogo razloga a zbog CUDAe sve vise i vise. Cak i OpenCL aplikacije bolje i stabilnije rade na nV gpu-evima nego na ATi-u. Uostalom, vremenom ces i sam videti da sve sto sam ti naveo stoji. Pokrenuces zBrush recimo i pitati se sta nije uredu...
Poslusaj me samo i odmah instaliraj win7 (naravno native preko bootcamp-a molim te) i na njemu koristi aplikacije za 3D. Za sve ostalo OsX je mama.

---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=42.439572,18.686498

I planirao sam da odmah instaliram windows 7 preko bootcampa, tako imam i sad na mbpu. To sto je mobile mu ne snizava performanse drasticno, jedini problem moze da predstavlja ATI graficka, ali mislim da ni to nece biti strasno. Mene konkretno zanima kako ce moci da se odrazi "slabost" iMaca u odnosu na PC u toku samog rada ? Pricam samo o poredjenju sa PC-ijem iste/priblizne konfiguracije (sa ATI-jem, i7, 8gb rama... ). Znaci, uzmem otvorim Maya-u recimo i pocnem da radim (modelovanje, rigging, animacije itd. ) , da li cu u toku tog rada moci da primetim da sam se za*ebao u odabiru iMaca za taj posao? Render vreme je druga stvar i zanima koliko cu vise da cekam iMaca da obavi neki render u odnosu na PC sa istim komponentama.
Sve u svemu, mislim da se nisam zeznuo, ali videcemo. Ako bas PC i geforce bude neophodan onda cu skinuti prasinu sa stare konfe sa gt 8800. :) Vec sam rekao da sam pricao sa jednim likom sa foruma koji se bavi 3d-om profesionalno na iMacu i da se uopste ne zali, stavise...
Sa druge strane iMac ce mi sluziti i za hobi (logic je ipak nezamenjiv).

Ja da se požalim na iMac 21,5" (core i3 540), ekran je poceo da zuti u gornjem levom uglu posle par meseci korišćenja :(. Jedno vreme sam na njemu koistio BOINC (na 50% opterećenja), iako sam fans odlepio na preko 2k RPM, desilo se ovo sa ekranom. Mašina se inače koristi za programiranje tako da posle ovakvog iskustva nema ni govora o nekom ozbilnijem opterećivanju iMac-a, nažalost.

Mene konkretno zanima kako ce moci da se odrazi "slabost" iMaca u odnosu na PC u toku samog rada ? Pricam samo o poredjenju sa PC-ijem iste/priblizne konfiguracije (sa ATI-jem, i7, 8gb rama... ). Znaci, uzmem otvorim Maya-u recimo i pocnem da radim (modelovanje, rigging, animacije itd. ) , da li cu u toku tog rada moci da primetim da sam se za*ebao u odabiru iMaca za taj posao? Render vreme je druga stvar i zanima koliko cu vise da cekam iMaca da obavi neki render u odnosu na PC sa istim komponentama.

Sve zavisi, nisam radio u Maya-i ali ako recimo na nekom PC-u bude radio GPU rendering, a kod tebe na tvom iMac-u ne onda dolazis u situaciju da ce taj PC neki rendering posao iako je slicnih performansi kao tvoj iMac zavrsiti neki render par puta brze. Cim krenes ozbiljnije nesto da radis tesko da ces imati vremena za hobi :). Predstavljen je AutoCad za Mac, mada nema neku veliku primenu kao pre i pitanje je da li ce ti koristiti :) i da baci neke fotke brand new iMac-a ;).

@Muzzy stabilni su render programi kao stena i na ATI-ju kao i na Intel-ovim krsevima, ali nVidia trenutno vodi glavnu rec, ali do kada pitanje je :). A sto se tice stabilnosti najbitnije je da imas original verziju, ne igra grafa tu neku preterano mega giga ultra veliku ulogu ;).

Nazad
Vrh Dno