Šta je novo?

iMac 2011 vs. PC za 3d animaciju

Switch

Slavan
Učlanjen(a)
10.03.2008
Poena
350
Ozbiljna dilema je u pitanju. Sledece godine upisujem inzenjersku (kompjutersku) animaciju na ftnu. Trenutno imam samo MacBook Pro mid 2010 posto sam sve PC-ije sklonio (a i svi su stariji od 5 godina) i sad mi je za "posao" odnosno za ucenje potrebna jedna jaca masina. Dilema je u tome da li da uzmem voljeni iMac ili za iste para, sto bi mnogi rekli, azdaju od PC-ija. Potreban mi je samo odgovor da li ovi 27" iMac-ovi mogu lagano da rade sa svim programima koji ukljucuju animaciju, after efekte i obradu video materijala (zbrush, 3dstudio maks na windowsu itd itd)? Buni me samo to sto se u iMacovima nalaze mobile graficke kartice, ne znam kakve su performanse ove radeon 6770M i 6970M, kolika je razlika medju njima?

Ako koristi strogo CPU onda ne bi trebalo biti problema. Sad da vidimo za Max i Maya-u.

Poslednja izmena:
iskreno, nije mi bitna temperatura procesora... na to sam se lozio pre par godina, stalno gledao i menjao kulere i gluposti... sada mi je samo bitno da to radi kako treba a sa iMacom nisam imao problema do sada nikakvih... ( ne racunajuci los ekran :d ) imam i super PC i budzenje hackintosa mi je preko glave... ovde donesem, instaliram i sve radi bez problema... a razlike u brzini su jako male :)

ih, da si ti meni ziv i zdrav meni komp renderuje cesto i po par dana :) a reset se nije desio do sada nikada... da ne ureknem :d

OS X je main, naravno...

pa imam ja konfu iz potpisa, PC, nebrojano puta je radila neki render jako dugo i nikada nije pukao render... :)

pa to je pro masina, sta si ocekivao :) fleke su bile na prva 3 primerka koja sam dobio ali su odmah vracani dok nije dosao ovaj koji ih nema i koji radi ko sat... za prasinu ne znam nemam nameru da ga otvaram...

od programa su tu final cut pro 7, color 1.5, photoshop i after effects cs5 i cinema 4d ... po potrebi :)

Samo da dodam da 3ds Max na Parallels-u nije bas najsrecnije resenje.

Vidi od softvera, da li je cross platform, gde bolje radi, pa izaberi. Ukljuci mozak, ne oci. Ja bih za to sto ti hoces zaobisao iMac.

Ljudi, hvala vam na odgovorima.
@ akki
Sta radis na iMac-u? Koje programe koristis? I koji tacno model iMac-a imas? I da li ima potrebe za 27" *mislim i zbog konfiguracije, ili je 21" dovoljan?

montazu, kolor korekciju, post uopste i malo 3D-a kad imam vremena da se ja time bavim jer volim... sf sam napisao u postu pre...

model: 3.1Ghz, 16 giga memorije 1333, 256 giga SSD i 2Tb hdd i Radeon 6970 sa giga memorije...

da li tebi treba to? realno ne jer ja radim 2k projekte sa velikim semplingom, 4:2:2 a cesto i 4:4:4... mada je 21" premali... morao bi da koristis dodatni monitor... svakako bih ti savetovao da odes na 27", uzmi najslabiji, mislim da je jedino tu sto je losije je graficka za koju nisam siguran koliko ce bolji model u najskupljoj varijanti doprineti da bude brzi...

Ne znam stvarno sta da radim. Pitanje je samo da li cu na iMac-u bez problema moci da koristim sve programe koji su mi potrebni. Nisam mogao da nadjem podatak koliko Maya i 3dsmax koriste gpu akceleraciju. To bi mi mnogo znacilo, jer je jedino grafika koliko-toliko problem na iMac-u. I nemam predstavu koliko ljudi uopste koristi iMac-ove profesionalno za video obradu i 3d animaciju, jer, koliko sam ja ukapirao, iMacovi su pretezno namenjeni za svakodnevnu upotrebu i okrenuti su krajnjem korisniku. Bilo bi super kad bi se javili ljudi koji koriste imac za ovakve stvari, pa da kazu svoja iskustva.

ma bolje ti je da napravis hackintosh, ja sam danas uzeo ovo:

i5 2500k
Gigabyte Z68X-UD3H
2x4GB Kigston HyperX 1600Mhz
Gigabyte 6870 OC

i radi ko munja :) instalacija snow leoparda laka, brzi je od bilo kog iMac-a, trebalo bi da ima oko 12-13k u Geekbenchu, nisam jos testirao...

neveroivatno koliko radi brze od moje prethodne konfiguracije(Q6600, 4GB ddr2 1066Mhz, Nvidia 8800GT)

jedino sto bi ti mogao neku bolju graficku mozda...GTX 580, il tako nesto...

Poslednja izmena:
Pazi, nije da ne moze da se koristi za sto kazes profesionalnu upotrebu. Daleko od toga. Ali ja licno se ne bih upustao u bilo kakav ozbiljniji projekat/redner/bilo sta zahtevno sto duze traje sa iMac-om, i njegovim kucistem u koje je sve strpano. Kazem opet, verovatno ce sve da radi, ali ja da pustim render, odem kuci, ili legnem da spavam, i pitam se sta cu ujutru da zateknem - neka 'fala. Mislim, rec verovatno nema mesta u istoj recenici sa ozbiljan posao.
Pitanje je samo koliko ces ti, i sta da radis. Za ozbiljniju upotrebu ljudi kojima treba OS X koriste Mac Pro.

Preterujes... znam mnogo ljudi koji rade i na lap topu, mac book pro bez problema...

Gledao sam rezultate benchmark testova i ovaj model sa 3.1ghz kvad kore je veoma blizu najjacem mac pro-u, dok je najjaci model trenutno neka revidirana verzija iMac sa ssd-om, koji je ubedljivo na prvom mestu.
ultimateimac2011speedmark-241608.png

Tako da ovaj model koji jurim uopste ne izgleda lose, stavise... Meni ovaj iMac (PC) ce prvenstveno trebati za ucenje, tek treba da pocnem da ucim. Meni jednostavno treba alat za ucenje i za neke manje projekte. Pored toga, ovaj iMac ne zaostaje mnogo za trenutno najboljim PC konfiguracijama. Veoma mocan procesor, jedino zaostaje sa grafikom. I zato sam pitao kolika je razlika izmedju ovih mobilnih grafickih i obicnih radeona te serije ili nekih drugih.

Poslednja izmena:
Mogu oni da pisu sta hoce, u smislu iMac vs Mac Pro. Poenta onog gore sto sam napisao nije bila da te odvracam od iMac-a :) nego da ukazem na to da on nije bas predvidjen za 24/7 hardcore rad. Nije da si ti rekao da ces da se ubijas od rada, nego ces da ucis sto ne podrazumeva ultra zahtevne projekte. Al' opet, reko' ako ti ambicije porastu da znas sa cime si krenuo u lov. Kad vec dajes pare, ako ides na OS X mozda ti je isplativija varijanta hackintosha, za istu lovu ces imati jaci komp. Opet, ako ti nije do budzenja + neces da arcis komp 24/7 + svidja ti se iMac = uzmi lepo iMac i uzivaj. I sigurno ce te odlicno sluziti.

Hvala na savetu. :) verovatno cu vremenom raditi ambicioznije projekte, pa ne planiram da nakon petogodisnjih studija uzmem da radim nesto drugo. Kakva masina ce moci da se kupj za tri godine, to ne mozemo ni da zamislimo. Tako da ce onda pasti neki pc za cist rad, a za sada mislim da sam se odlucio za iMac.

iskreno, nije mi bitna temperatura procesora... na to sam se lozio pre par godina, stalno gledao i menjao kulere i gluposti... sada mi je samo bitno da to radi kako treba a sa iMacom nisam imao problema do sada nikakvih... ( ne racunajuci los ekran :d ) imam i super PC i budzenje hackintosa mi je preko glave... ovde donesem, instaliram i sve radi bez problema... a razlike u brzini su jako male :)

ooo... pa nije valjda i akki: go Mac ? :D :D btw kako symbian ?

@Switch ako planiras da koristis PC programe na Macu, onda bolje da si pitanje to pitanje oko "radeon 6770M i 6970M" grafike postavio u nekom Windows forumu ;)

znam samo da se FinalCut poprilicno oslanja na GPU ali za Windows programe ne znam.

Pa ja sam vec odlucio za iMac 3.1ghz quad core, sad samo cekam da ga dobijem. :) A onda cu da napisem detaljno utiske. Mislim da ne bi trebalo biti ikakvih problema, a i imam neverovatnu odbojnost prema PC-jevima sada, i ne znam koliko megaherca ili gigabajta vise bi me opredelilo za PC umesto Mac. Na pocetku verovatno necemo raditi nista zahtevno, tako da ce taman te 2-3 godine da izgura taj iMac. Medjutim, i on ima odlicnu konfiguraciju i u poredjenju sa PC konfiguracijama koje su trenutno vrh na trzistu.

Max od 2012 veoma koristi GPU. Prvo, tu je Nitrous, tj novi viewport engine koji se poprilicno oslanja na GPU. Istorijski, viewport performance ti je uvek zavisio od GPUa i u Maxu i u Mayi (zbrush jok :) ) ali su to sada doveli do veceg nivoa optimizacije. Maya ima svoj viewport2.0 a max Nitrous, i njihove prednosti se stvarno osecaju kada scena postane teska ili kada hoces lepo da podesavas senke/refleksije u samom viewportu. Medjutim, GPU ce da ti znaci i u sve popularnijim gpu renderima...recimo iRay za max ili VrayRT za max/mayu....ima tu jos par standalone rendera.... A tu je i Premiere sa svojim Mercury CUDA enginom. Tako da ti dobar GPU itekako moze biti koristan.

Sa druge strane, Mayu za macOS imas, mada sam ja sa njom imao dosta problema, mislim na Mayu na macOSu ne na Mayu generalno. Nije pucala nego jednostavno su moduli prestajali da funkcionisu u sred rada, cudno veoma. Max za macOS nemas, barem ne jos...vidim da Autodeskov Max tim trazi macOS developere pa je moguce da ce max2013 izaci i za mac.

U krajnjem slucaju, slazem se uglavnom sa savetima koje si vec dobio....laptop ce ti sigurno zavrsavati sve potrebe dok si u toj pocetnoj i ucenickoj fazi, ali profesionalnu upotrebu ne bih zamislio bez dobrog desktopa.

Pa ja sam vec odlucio za iMac 3.1ghz quad core, sad samo cekam da ga dobijem. :) A onda cu da napisem detaljno utiske. Mislim da ne bi trebalo biti ikakvih problema, a i imam neverovatnu odbojnost prema PC-jevima sada, i ne znam koliko megaherca ili gigabajta vise bi me opredelilo za PC umesto Mac. Na pocetku verovatno necemo raditi nista zahtevno, tako da ce taman te 2-3 godine da izgura taj iMac. Medjutim, i on ima odlicnu konfiguraciju i u poredjenju sa PC konfiguracijama koje su trenutno vrh na trzistu.

nije to odbojnost prema PCu nego prema Windowsu kao platformi .... jer ... razlika izmedju MACa i PCa danas je jedino u OSu koj ga pokrece.

Procesor ... isto ... shipset ... isto ... grafika ... isto osim sto u MAC vole da trpaju neke prosek grafike i loze ljude kako je neverovatno brza, iskreno osim dizajna kucista i toga kako je sve spakovao na je vidim nikakvu razliku, inace i HP lepo pakuje svoje masine i ima custom ploce kao i Apple :)

Sad kad sam se odlucio za iMac dolazi na red izbor modela. Hocu da uzmem iMac 27" sa i7 3.4ghz, ali nisam siguran da li ima potrebe da doplacujem za jos 1gb gddr5 na HD6970M. Sta vi mislite? Osnovni model dolazi sa HD6970M sa 1gb gddr5, ali postoji mogucnost da se doplati za HD 6970M sa 2gb drr5. Vredi li doplacivati,odnoso da li je znacajna razlika?

Sad kad sam se odlucio za iMac dolazi na red izbor modela. Hocu da uzmem iMac 27" sa i7 3.4ghz, ali nisam siguran da li ima potrebe da doplacujem za jos 1gb gddr5 na HD6970M. Sta vi mislite? Osnovni model dolazi sa HD6970M sa 1gb gddr5, ali postoji mogucnost da se doplati za HD 6970M sa 2gb drr5. Vredi li doplacivati,odnoso da li je znacajna razlika?

Ne znam gde kupujes iMac, ali prvo sto moras da ubacis to je 8 gb rama (must), 4 gb ti je malo. Dalje ako planiras GPU render uzmi grafu sa 2 GB (must) i preporucio bih ti da juris SSD (nije must) jer ce iMac jednostavno da poleti.

E sada ako resis da sve to ubacis taj iMac to te kosta ni manje ni vise nego 3099 $ (2499 $ bez SSD-a) na USA Apple store-u (znaci jos ce te skuplje izaci jer verovatno kupujes u EU), a neku takvu PC konfiguraciju mozes da sastavis za duplo manje pare sa dva dell-a IPS 23" (uzmi i Cinema display ako imas kesa), da ne pominjem koliko je lakse odrzavanje tog istog PC-a, popravka ako nesto "crkne", koliko ces biti rastereceniji po svakom mogucem pitanju, da ces imati garanciju 2-3 godine itd. Ali opet ti si navalio na iMac,...

A sto kazes da ti GHZ nisu bitni, pa kada pustis neki duzi render, da li ce da ga odradi za 2 sata ili za 30 min postace ti GHZ itekako bitni :).

I jos jedna stvar, kriminalna je razlika u ceni izmedju CPU-a na 3.1 GHZ i ovog na 3.4 GHZ, to je ceo i5 2500k strasno,...

Ti baci na papir prednosti i mane i logicki odluci, a ne po principu ovo je Apple i njega moram da uzmem. Opet ponavljam taj Macbook ce ti zavrsiti posao sasvim solidno. Eto toliko,...

Poruka moderatoru/ima : u ovom postu je samo iznosenje cinjenica zasto "Ne" Mac, zasto "Da" PC, nema tu nikakvog flame-a ;), nadam se da ovaj post nece proci kao prethodnih ~ 5 u ovoj temi,...

Poslednja izmena:
Uzecu najverovatnije iMac sa 3.4ghz i7 i sa 6970M sa 2gb gddr5 i na sve to dobijam 10 posto studentskog popusta. Ram cu dokupiti posebno i ugraditi, nadam se da nije neki problem, bar nije bio kod iMac-ova iz 2009. Samo jos moram da se raspitam koji ram (od kog proizvodjaca) najbolje radi na iMacu.
Sto se tice predloga za PC i Dell-ove ips monitore, nije da nisam razmisljao o tome, ali ne znam kako bih se vratio sad na windows. Veoma tesko. Meni ce ta masina pre svega da sluzi za ucenje, sumnjam da cu na pocetku raditi neke ozbiljne projekte za koje bi bila potrebna jedna "azdaja" od PC-ija. Ne bih dao toliko para za PC.

Uzecu najverovatnije iMac sa 3.4ghz i7 i sa 6970M sa 2gb gddr5 i na sve to dobijam 10 posto studentskog popusta. Ram cu dokupiti posebno i ugraditi, nadam se da nije neki problem, bar nije bio kod iMac-ova iz 2009. Samo jos moram da se raspitam koji ram (od kog proizvodjaca) najbolje radi na iMacu.
Sto se tice predloga za PC i Dell-ove ips monitore, nije da nisam razmisljao o tome, ali ne znam kako bih se vratio sad na windows. Veoma tesko. Meni ce ta masina pre svega da sluzi za ucenje, sumnjam da cu na pocetku raditi neke ozbiljne projekte za koje bi bila potrebna jedna "azdaja" od PC-ija. Ne bih dao toliko para za PC.

Izvini ali šta je MAC?
Kažeš da bi se teško vratio na Win? Pa ok, sastavi najjači mogući hackintosh. Imaš novca za to, čak i sa tim popustom MAC će te koštati oko 1800e :)sceptic:). Za taj novac možeš da sastaviš 2x ovakve konfe kao u MAC-u. Ako izuzmemo monitor, tj. Ne znam, možda ti je estetika (naj)bitnija... U tom slučaju uzmi MAC vredi svaki evro:D.

Vrh Dno