Šta je novo?

Ima li svrhe ulagati u ovo?

ceftriaxone

Slavan
Učlanjen(a)
19.06.2010
Poena
445
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen Threadripper 3970X & Noctua NH-U14S
Matična ploča
ASRock TRX40 Creator
RAM
256 GB DDR4-RAM, 2666 MHz, 8 x 32 GB
GPU
NVIDIA Quadro P2200, 5 GB GDDR5
Storage
2 TB Corsair M.2 SSD
PSU
850 Watt Seasonic / BeQuiet Netzteil, Gold
Kućište
Corsair 750D
Monitor
3x24''
Laptop
MBP 14
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
S23u
Pametni uređaji
Polar Vantage v2
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Поздрав свима!
Имам једно почетничко питање, уствари неколико :smile:

Ситуација је следећа, у стану имам неки ,,систем`` из осамдесетих година!

Појачало: Technics SU-V303 : http://www.vintagete.../integrated.htm , http://www.vintagete...ated/suv303.htm , http://www.hifi-wiki...echnics_SU-V303 ,
имам радио, грамофон и касетофон (иста фирма, мислим да имена модела нису од значаја).
имам неке звучнике (аtlanta danmark esx 120) 80/120W, 30-20000 Hz, 4-8ohm ... то пише на звучницима.

Кад појачам мало више, басови почињу да, хм како да се изразим, пуцају... да ли је то до звучника или појачала?

Све сам ово спојио са мојом звучном asus xonar D2.

Мој тата каже да су ови звучници одувек били лоши. Да ли ја могу на ово појачало накачити јаче/боље звучнике? Да ли бисте ми препоручили неке?

Хвала!

PS Извињавам се ако је пост мало конфузан :-D

Pojacalo ti je u A klasi sto znaci da ima dosta malo izoblicenja, ako sam dobro video 0.03% sto i nije tako lose samo sto je starije pa samim time i komponente stare pa je rulet koliko ce da traje i da drzi. Snaga pojacala ti je 60w kako za 4oma tako i za 8. Pa prema tome gledas neke zvucnike malo bi bilo lakse kada bi rekao cifru sa kojom raspolozaes za zvucnike.

Ma kakva crna A klasa, za to 6.7kg sa sve trafoom nece da moze. To je njihov marketinski trik, te "new class A" pa onda "AA" itd. Istina je da se bias tj. mirna struja menja ali je to daleko od A klase. Cista AB sa malo marketinga.
Power rating : 40W RMS at 8 ohms
-:®:- Frequency response : 20Hz - 20kHz at rated power
-:®:- Total Harmonic distortion THD : < 0.005%

2x40W mu je snaga, ti stari technicsi umeju da zasviraju. SU-V6 itd, moze da bude dobro. Ali eto, imao sam njihov top model, SU-VX800, slusao sam SU-V8, sve je to zvucalo relativno tanko i dralo se. Nista posebno, cak ni ti extra modeli.

Naravno da mozes da kupis bolje zvucnike, ali razmisli koliko novca zelis da ulozis u HI-FI. Ako planiras jeftinije zvucnike, npr. do 100e, onda zadrzi to pojacalo za pocetak. Uskoro ces da menjas pojacalo i eto nama novog kolege po bolesti :d

Hvala! A koliko dobre zvucnije bih mogao da stavim? Jel moze dobrim zvucnicima da steti ,,lose pojacalo" ?

Uzmes neke dobre zvucnike moj savet nesto sto vredi da ne uzimas sve ponovo a kasnije kada skupis pare uzmes pojacalo i to ti je to. reci do koje cene ides sa zvucnicima tako da mogu da ti i predlozim nesto, ovako je stvarno tesko da ti kazem koje zvucnike.

Inace pojacalo radi u A klasi sto znaci da njegovi tranzistori koji su u njemu su u radnoj klasi A. Postoje jos i b i c i kombinacija samih npr AB klasa kod nje nesmes da pojacavas odmah pojacalo da nebi otislo vec cekas da dostigne svoju radnu tacku i tek onda mozes da pustis muzu jace... da sad ne gnjavim sa elektronikom.

Uzmes neke dobre zvucnike moj savet nesto sto vredi da ne uzimas sve ponovo a kasnije kada skupis pare uzmes pojacalo i to ti je to. reci do koje cene ides sa zvucnicima tako da mogu da ti i predlozim nesto, ovako je stvarno tesko da ti kazem koje zvucnike.

Inace pojacalo radi u A klasi sto znaci da njegovi tranzistori koji su u njemu su u radnoj klasi A. Postoje jos i b i c i kombinacija samih npr AB klasa kod nje nesmes da pojacavas odmah pojacalo da nebi otislo vec cekas da dostigne svoju radnu tacku i tek onda mozes da pustis muzu jace... da sad ne gnjavim sa elektronikom.

Sto se tice zvucnika, slazem se, reci cenu i da li ces polovno ili novo pa ces dobiti dosta predloga.

Sto se tice elektronike, ovo je delimicno tacno - izlazni tranzistori mogu da budu u A klasi tj. da im je radna tacka postavljena u A klasu. To istovremeno znaci i veliku mirnu struju u rezimu mirovanja tj. tranzistori su "otvoreni" i bez signala.
Nije tacno da ne smes da "pojacavas" odmah. Radna tacka se ne "dostize", u redu, menja se malo sa temperaturom, a radna tacka moze da bude fiksna ili da se pomera ali u zavisnosti od nivoa signala. Npr. stare Yamahe, Marantzi i sl. kod kojih prvih nekoliko W daje u A klasi.
Inace, svako pojacalo mozes odmah da "nacepis" posto se radna tacka automatski postavlja po samom ukljucenju uredjaja. Bilo da je sklop sa automatskim podesavanjem radne tacke ili kod koga je to fabricki nastelovano preko trimera.

Ako cemo vec o elektronici :)

Uzeo bih nesto novo. A za cenu zaista ne znam. Hteo bih nesto kvalitetno,ali nemam predstavu koliko go kosta. Verovatno od 200e pa navise. Nisam fanatik,ali nisam ni u fazonu daj sta das.

Moj bi ti predlog bio neki od Monitor Audio modela npr B2. Samo pogledj ipak da nadjes polovno, a evo iz kog razloga: ne svidi ti se zvuk sto se VEOMA lako moze desiti... a, polovne zvucnike mozes prodati i da ostanes +/- koji evro sto se tice ulozenog novca. Ako kupis novo, a posle 15-20 dana skontas da si ipak "pozurio" sa kupovinom vise ce te glava boleti :) Ja sam imao technics SU-V55a i odlicno je svirao sa Monitor Audio BR2 zvucnicima verovali ili ne! Dakle moj ti je predlog da ipak pogledas nesto polovno, a kvalitetno, pa posle vremenom da nabacis i neko ozbiljnije pojacalo... cisto da steknes i neku malo bolju pricu oko HiFi uredjaja/zvucnika.

Poslednja izmena:
Nisam gadljiv na polovno,al ne bih voleo da mi neko uvali nesto stone valja. Nisam bas strucan,pa bi to moglo da se desi. U svakom slucaju cu ici po radnjama i osluskivati:)
Zaboravih da napisem da mi je rock primaran za slusanje (queen, aerosmith...)

OK, postujem tvoje misljenje. Samo pokusaj za trenutak da kazes sebi "sta ako me neko ne prevari, vec nadjem dobru polovnu stvar koja bolje svira od 90% novih konfekcijskih zvucnika" ;) Posto volis rock, licno bih jurio neke kutije sa sto vecim BASS driverom (minimum 8"), sto vece osetljivosti, jer to tvoje pojacalo i nije neki sampion po pitanju izlazne snage, ali moze da pogura za pocetak :D

Ja uvek krecem od toga kako su svi ljudi dobri i posteni :) i mnogo puta sam se opekao. Ne kazem da ce me za*ebati,ali moram biti oprezan. Svestan sam ja da je ovo pojacalo skromno, zato i pitam za savet.
Imam jedno pitanje, postavio sam ga gore,ali nisam dobio adekvatan odgovor. Da li ovo pojacalo moze da hm ,,pokvari zvucnike" ako bih stavio neke mnogo jake?? Ili bi bilo kao sa slabim procesorom i dobrom grafom (svirali bi lepo,ali ne bi mogli da pokazu svoj puni potencijal)

Odgovor - i jedno i drugo. Slabo/jeftino/nekvalitetno pojacalo nece moci da prikaze pun potencijal zvucnika. Nekada i skuplja pojacala jednostavno ne leze nekim zvucnicima, to se sve desava. Npr. kupis skupo pojacalo i ono svira uzasno na tvojim zvucnicima, iako je realno sjajno.
Drugo, slabo pojacalo moze lakse da odleti u "clipping" tj. da ostane bez snage, zatim krene da ravna sinusoidu, stvara visoke harmonike (prvo ti crknu visokotonci). Zato pazljivo sa "panjenjem" slabog pojacala.

Za rock and roll moj predlog ti je matori JBL, L serija. A bogami moze i Cerwin Vega! ako cemo manje hi-fi ja a vise rokanja :)

Te igracke od jeftinih novih zvucnika (tipa MA B2) zaobidji u sirokom luku za rock and roll. Za rnr ti treba 10" minimum da bi to zvucalo posteno :) Ako imas uslova, svrati (ne reklamiram, nije na prodaju!) da cujes JBL L50 i rock and roll na njemu ;) A i MB Quart i to jak model (isto nije na prodaju, bar ne za sad, tako da opet nije reklama!) pa da uporedis dva razlicita tipa zvuka i da skontas neke razlike. Tipicni englez tipa MA B2 i slicni "laid back" zvucnici jednostavno nisu stvoreni za takvu muziku. I da vidis kako pojacalo od 115w gura zvucnike od 35w (da,da, JBL :) ) i ni jedan ni drugi ne stucaju a izuvaju :) Mozes da poneses i technicsa i shvatices i tu razliku.

:wave:

Prodavacu ja moje Cerwin Vega AT80 (isti kao AT12) za nekih mesec dana, kad sklepam ove svoje do it yourself high-end zvucnike... Cena negde oko 300 evra, u savrsenom su stanju. To bi ti bas leglo za tu vrstu muzike, jos su 97db. Najbolje svrati jednom pa vidi da li ti odgovaraju i kako ti lezi zvuk.

Odgovor - i jedno i drugo. Slabo/jeftino/nekvalitetno pojacalo nece moci da prikaze pun potencijal zvucnika. Nekada i skuplja pojacala jednostavno ne leze nekim zvucnicima, to se sve desava. Npr. kupis skupo pojacalo i ono svira uzasno na tvojim zvucnicima, iako je realno sjajno.
Drugo, slabo pojacalo moze lakse da odleti u "clipping" tj. da ostane bez snage, zatim krene da ravna sinusoidu, stvara visoke harmonike (prvo ti crknu visokotonci). Zato pazljivo sa "panjenjem" slabog pojacala.

Za rock and roll moj predlog ti je matori JBL, L serija. A bogami moze i Cerwin Vega! ako cemo manje hi-fi ja a vise rokanja :)

Te igracke od jeftinih novih zvucnika (tipa MA B2) zaobidji u sirokom luku za rock and roll. Za rnr ti treba 10" minimum da bi to zvucalo posteno :) Ako imas uslova, svrati (ne reklamiram, nije na prodaju!) da cujes JBL L50 i rock and roll na njemu ;) A i MB Quart i to jak model (isto nije na prodaju, bar ne za sad, tako da opet nije reklama!) pa da uporedis dva razlicita tipa zvuka i da skontas neke razlike. Tipicni englez tipa MA B2 i slicni "laid back" zvucnici jednostavno nisu stvoreni za takvu muziku. I da vidis kako pojacalo od 115w gura zvucnike od 35w (da,da, JBL :) ) i ni jedan ni drugi ne stucaju a izuvaju :) Mozes da poneses i technicsa i shvatices i tu razliku.

:wave:

Potpuno se slazem skoro sa svim sto si rekao. Ja sam mu predlozio MA B2, mislio sam da hoce neku laganiju muziku s' obzirom koje pojacalo ima. MA B2 fantasticno svira, ali nema tu dubinu bassa koja je njemu potrebna. To su zvucnici za drugu vrstu muzike. Takodje, moj savet je da ide na neke matore JBL kutije, bass od 10" je ono sto njemu treba (naravno da kutije budu u odlicnom stanju koliko je moguce).

Da pitam ovde...

Moje pitanje bi bilo da li moze i sta je potrebno reparirati kako bi se sistem doveo u neko optimalno stanje? Kao i koliko bi to otprilike kostalo i neke preporuke gde?

Sistem je LOEWE iz,ne znam, kraj 70ih - sredina 80ih (ne znam godinu tacno)...pojacalo, tjuner, kasetni deck.. Problem sa pojacalom je taj sto se cuje brujanje u zvucniku na desnom kanalu (cini mi se)... Cuje se duboko brujanje, a muzika se cuje tiho u pozadini.. Menjao sam mesta zvucnicima, tako da oni rade, jedino se javlja na tom jednom kanalu na pojacalu.. Inace hocu i da prikljucim to pojacalo na racunar, ako je uopste moguce, jer nazad od izlaza ima phono, tuner i cassette.

Zvucnici su ok, ne znam jel potrebno neko njihovo otvaranje, ciscenje, repariranje? Takodje, ne znam ni da li su neki no name ili imaju neku marku posto ni napred ni pozadi ne pise nista konkretno na njima, ali daju odlican zvuk :)

Zvucnici se povezuju sa pojacalom sa ovakvim konektorom...kao neka viljuska sa jednim debljim i drugim tanjim delom.

pin-type-945.jpg

Poslednja izmena:
Treba ti samo jedan kabl od zvucne do pojacala (ako imas audigy, onda na jednom kraju mora da ima 3,5mm bananicu, a na drugom dva cinca), i ubodes u tuner ili deck ulaz pojacala (nikako u phono, posto je to za gramofon i ima svoje pretpojacalo).
To brujanje na jednom kanalu mogu da ti srede ovi lokalni majstori (ima ih na ovim nasim forumima). Zvucnike ne diras nista, ako vec kazes da su skroz ok. Sve u svemu, jedini trosak ti je rad majstora oko pojacala.

Sjajno, hvala na odgovoru :)

imam jedno pitanje , posto "to nisu zvucnici za tu vrstu muzike " kako se ta ista muzika stvara i finalizuje na uglavnom istim zvucnicima? http://www.dynaudioacoustics.com/Default.asp?Id=534 , mislite li da postoji nesto sto ovaj par ne svira , mislim nije mi bas najasnija ta podela , rokerski zvucnik, engleski jaz zvucnik i slicne nebuloze....

Pa, zvucnici se cesto prave sa dosta kompromisa da bi bili sto jeftiniji i neki imaju ozbiljnih mana ali i nekih prednosti. Neke vrste muzike imaju cesto koncentrisane instrumente na odredjenim rasponima frekvencija itd, pa se desi da neka vrsta muzike bas nema nesto mnogo zvukova koji su problem za odredjeni koncept zvucnika, pa onda na kraju ispadne da zvuci dobro :) Na tom Dynaudio koji si linkovo ce gotovo sve zvucati dobro :)

Evo ti primer kad vec pominjemo rok: tu se uglavnom koristi dobar prirodni bubanj, gitare sa distorzijom, chinele itd. Klasicni oldschool trosistemski zvucnici imaju papirni bass velikog precnika, papirni srednjetonac, i neka bude recimo titanijumski visokotonac. Cinela zvuci lepo na tom visokotoncu. Papirne membrane zvuce mutno ali su lagane i mekane pa nemaju izrazeni "breakup" na visokim frekvencijama. To sto je mutan zvuk uopste ne smeta gitarama jer su one ionako u debeloj distorziji pa ti zvuci dobro. Bass velikog precnika je odlican za prave bubnjeve. Za bass gitaru isto, takodje joj ne smeta ako je malo mutna. Glas ce biti mutan na tom papirnom srednjetoncu ali ***, to se da preziveti nekako, jos ako je neki krestavi pevac taman ce ispasti ok.

Ali probaj na takvom zvucniku da pustis na primer kontrabas i violinu, prirodne instrumente, da ne pominjem saksofon ili neke daire, ima sve da zvuci mutno. Za takvu muziku treba cvrsti li dopirani srednjetonac, mozda silk dome visokotonac itd. Za bass nije tako bitno da bude velik i da ide toliko nisko itd. Nadam se da je sad jasnije.

Evo malo lepog stiva za citanje:
http://www.nutshellhifi.com/library/speaker-design1.html
http://www.nutshellhifi.com/library/speaker-design2.html

Nije i dalje , ja tvrdim da pravilno konstruisan zvucnik (pravilno pogonjen bilo aktivno ili pasivno) svira SVE zanrove kako treba , naravno da je u toj prici najbitnija velicina SOBE i njena AKUSTIKA jer je dotcna NAJBITNIJA komponenta u sistemu evo npr na ovim zvucnicima u delimicno akusticki sredjenim prostorijama do 30kvadrata sve zvuci kako treba za te novce ja bih rekao i vise nego sto treba ;)
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/4294-M-Audio-EX66-Reference-Monitor/
i sad ce neko da me ubedi da hifi zvucnik ranga cene do 1000e (sa ampom naravno) posto je ovo aktivna varijanta ima manje kompromisa? da ne pominjem da ad konvertere i ubacivanje izvora u pricu...

Nije i dalje , ja tvrdim da pravilno konstruisan zvucnik (pravilno pogonjen bilo aktivno ili pasivno) svira SVE zanrove kako treba ,

Na sta konkretno u mom postu mislis kada kazes nije? :)

Ne postoji idealno konstruisan zvucnik. Konstruktor ima dosta dilema, moze da se opredeli jednoj ili drugoj ili petoj varijanti shodno primeni zvucnika. Ali svaka varijanta je nista vise nego kompromis.
Da, postoje veoma dobri zvucnici, koji ce ispostovati maksimalno svako dobro pravilo konstrukcije i birati prednosti i mane odredjenih resenja koje ce primeniti tako da ukupne mane gotovog zvucnika budu sto manje. Naravno potrebni drajveri su skupi, treba koristiti vise razlicitih tipova i debljina sperploca / MDFa itd, skretnica mora vrlo pazljivo da se projektuje, da se isprobavaju varijante itd. Sve to kosta mnogo. Na primer, vrlo dobri zvucnici su Dynaudio koji si naveo, onda recimo neki zvucnik bazinran na Scan Speak drajverima, npr http://www.troelsgravesen.dk/Jensen.htm i tako dalje.
I na kraju kao sto si i sam rekao, pola toga pada u vodu kad stavis zvucnik u prostoriju, pa je potrebno organizaciju cele prostorije podrediti zvuku da bi se culo sve kako treba.

e u tom grmu i lezi zec , "kako treba" to i jeste poenta price , ako zvuci klasika "kako treba" koja je dinamcki i frekventno najzahtevnija , ne vidim nijedan razlog zasto manje zahtevni pravci nebi tako zvucali mislim "kako treba" nadam se da razumete sta sam hteo da kazem poz...

Klasika je dinamicki veoma nezahtevna :) Sto se tice dinamike, probaj neki trance :)
Frekventno je takodje najnezahtevnija :)
Ali je zato najzahtevnija kada treba da se cuje svaki detalj :)

iskreno ovo sto si sada napisao je veoma smesno....

Poslednja izmena:
Klasika je dinamicki veoma nezahtevna :) Sto se tice dinamike, probaj neki trance :)
Frekventno je takodje najnezahtevnija :)
Ali je zato najzahtevnija kada treba da se cuje svaki detalj :)
:) Strasno klasicna muzika ima najveci raspon frenkvencije i tonova tako da je za taj vid muzika potrebno i najvise para da se izdvoji za dobre zvucnike. A i obicno ko slusa tu vrstu muzike ima istancan sluh(audiofili):)
A za trance muziku uzmes rave zvucnike sa sto vecim basem i udriiiii nema skalu... a i od tolikog basa neces cuti ostale tonove ako ih u opste ima:)

Druga stvar je da vecina ljudi ne vidi tj ne cuje razliku jer nemaju sluha, ista stvar kao i sa pevanjem neko zna da peva a neko ne zna. Ono sto ja mogu da preporucim jeste da je vazno da gledas osetljivost zvucnika i njihovu sliku tj frekventni raspon...

Nazad
Vrh Dno