Šta je novo?

Ima li neko iskustva sa GA-8I945P-G

The pocetnik

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2000
Poena
649
Posto mi ploca izgleda primamljivo, da li je neko imao neka iskustva sa njom.Pretragom po forumu za ovu plocu sam nasao neka 4 threada, ali tu ljudi pitajku sta da kupe, a niko nije pominjao da li doticna ploca valja tj. niko nije pisao svoja licna iskustva.

Znaci da li ce me ova ploca dobro sluziti sa nekim celeronom D na 2.66 tj. da li ce moci da se ovo klokuje(doduse ne preterano jer ne ocekujem od ploce od 10x da se klokuje cpu kao lud) i da li bi se lepo slagala sa jednim modulom od 512MB(nema se trenutno para za vise)

Poslednja izmena:
De si Ivane Legendo , mige ovde sa exxtreme3d, ja imam tu plocu i mogu ti reci da sam zadovoljan, nabavio sam je pre neki dan !
Jedino sto sam se razocarao do sada je suvishe tanka kutija u koju je ona upakovana !
Moja stara Gigabyte sa 865 chipom iz GT2004 edicije je nekako imala mnogo bolju kutiju !
Ali ostavimo se kutija, mislim da je plocha sasvim OK !
A i jos nesto, ortak kod koga sam nabavio ovu plocu saradjuje sa Blue Starom iz Arilja. Ovi iz Arilja od njega uzimaju ploche za testiranje memorije. Oni kazu da su Gigabyte ploce ubedljivo najkvalitetnije i najizdrzljivije, jer one zene sto rade tamo im dushu vade ! Inache za MSI kazu da su ubedljivo najloshijeg kvaliteta !

Pa najvaznije je da ploca lepo radi, a kutija i ostali bakraci me ne tangiraju mnogo.Nego da li mozes da namestis da ti memorija radi sporije od FSB-a, jer sam ispao iz tokova.A MSI nisam ni uvrstio u spisak jer me je ova ploca delimicno razocarala, jer ne saradjuje lepo sa memorijom koja leti na dfi-ju na 250.

A i BTW provalio sam da si to ti, po avataru...I poslao sam ti PM na ex3d-u.

Poslednja izmena:
Pa neznam sto bi ti memorija radila sporije od FSB-a, kada na ovu plocu mora da ubacish minimum ddr2 533 kompatibilan modul !

Jel mige jel ti radi u BIOS-u ona caka CTRL+F1 za otvaranje skrivenih opcija.

Danas smo ja i pochetnik(ortaci iz srednje, da ne bude zabune) sklapali njemu novu mashinu...i bilo mi jalo chudno shto to nije proshlo..a na mashini moje sestre...i845G to ladno radi. Do zabune josh dolazi shto u uputstvu za plochu pishe da to radi...??? Zali mi se pochentik danas da ne moze da nadje gde se menjaju latencije za memoriju u bios-u...jer ne moze da je klokne...a systools ne podrzava 945...jer su po defaultu zategnuta setovanja kako kaze....ili chovek od sume ne vidi drvece...:D Vratio se na Award BIOS posle AMI-ja..inache bios revizija F7.

Inache je uzeo Cely D 331(2,66GHz) ovu GA plochu, 512 NCP ddr2 533 i x600pro 128MB ddr1...
Presho chovek na PCI-E....ali mislim da je zakasnio ili je trebao da sacheka josh...jer je cena ddr2 u medjuvremenu skochla....pa nije mogao da uzme josh jednu shtanglu..te je sad isto na SC...bedak..:(

I da izgleda da mu je upao dobar primerak ove x600pro ali videcemo kad istestira....malo srece kad nije sachekao x600pro ddr2 a ono ko za inat nije bilo nigde u BG......al kao shto on reche..nek neko na benchu kaze da neshto valja....nema ga u roku 2 dana da se kupi ...:p

Sad trenutno testira....

Problem sa CTRL+F1 je resen.Ne znam kako, ali pre nije htelo da mi radi ni sa desnim ni sa levim ctrl-om, a sada radi sa desnim.

Misljenja sam da su mogli malo bolje da odrade samu plocu za ove pare, mada ni ovako za mene nije toliko lose.A ploca voli da smanji latencije tako da ponekada memorija ne moze da ih izdrzi pa pucaju aplikacije pod windowsom, ali kada se rucno setuju onda se sve vraca na normalu...

BTW Cpu ide laganica na 3.6, a moze i vise samo me trenutno mrzi da testiram...

Poslednja izmena:
Znachi ipak je bilo da od shume ne vidish drvece..:D

Ma CPU garant moze bar do 185-190Mhz za int. magistralu ako ne i vishe.

Sad si miran...dok se ne pojavi Cheda Miller...:D..u svojih 65nm i 512 L2 cache a onda....milina.

P.S Plocha ti je sad mnogo bolja od predhodne..ali ipak ~20evra u razlici od asusa....

Vidi se da se negde i prishtedelo...nema onaj treci fan konektor.

Poslednja izmena:
Mislim da ce ipak biti potrebno 965 i 975 za ovaj novi 65 nanometarski celeron

Kod mene se cipset uzasno greje, a memorija mi odbija saradnju na 533 tj. u winu radi normalno ali puca u goldmemory testu tj. ako stavim fsb=133 i odnos fsb/memorija=1:4 onda puca goldmemory, a ako stavim odnos fsb/mem=1:3.33 onda prodje jedan krug goldmemory-ja i pukne na kraju drugog(prodje jedan krug na 533 kao i na 560).Mislim da je to zbog toplote koje ispusta cipset...
Moracu da nabavim neki fan koji ce to da hladi, jer se nadam da je to problem, a ne memorija tj. njena moguca neispravnost.

mige je napisao(la):
Mislim da ce ipak biti potrebno 965 i 975 za ovaj novi 65 nanometarski celeron

Po meni bilo bi preterivanje ako ne budu radili...sa 945 i 955 a i ne vidim razlog zashto ne bi...kad rade i vecina 9x0 i 6x0 Pentiuma..a valjda je 9x0 serija radjena u 65nm...i to dual-core..preslice..

671 P4 (imace HT) ce biti zasnovan na Cedar Mill jezgru...kako sam mogao da vidim sa taktom od 3,8GHz
Naravno cela 6x1 serija ima podrshku za EIST pa ce i Cedar Mill.

670 i 672 su prescott 2M ali 672 ima virtualization podrshku..koju nazalost nece imati 671

Ma evo celog teksta na:
http://www.techenclave.com/forums/intel-readies-65nm-celeron-d-cpus-65520.html

Pogledaj na Gigabyte-ovom sajtu u CPU support za ovu plochu i videcesh da radi sve sem XE verizja pentiuma...4MB ukupni L2 sa FSB-om od 1066 a jedini izuzetak je i 840XE sa 2MB koji takodje ne radi.

Trenutno nema u spisku Cedar Mill Celerona jer ih i nema u prodaji...ali sigurno mogu raditi sa novom verzijom BIOS-a. Kazem josh jednom nelogichno je da radi dvojezgarni Presler npr. 920,930... a kamoli jednojezgarni 65nm procesor.

Za sad su na vidiku samo 2 modela Celerona D u 65nm 352 i 256..koji ce najverovanije imati razliku u radnom taktu..ali ne treba sumnjati da ce postojati cela paleta..koja moze da ide i preko 3,5GHz...neki 36x i 37x modeli i sl.
Donekle je shteta shto je i ovaj Celeron ostao bez FSB-a od 667Mhz...tj. 166MHz magistrale..ali ko ce ga znati...moglo bi Intel i tu da napravi iznenadjenje...zvanichno josh nisu izashli...ono su bili ES primerci...ali s druge strane malo verovatno jer bi time overklok bio josh bolji jer bi mnozioci bili manji...pa bi se lako naguralo 200+MHz i dostizali neshto nizi taktovi za svaki dan...od recimo onih 5GHz....Videcemo kako ce biti. Za sada Celeron i dalje ima u sebi gene Montecito jezgra..:D

Uzgled i Nedjo kaze da ce da radi na 945,955,965 i 975 chipsetovima u samom postu video si sigurno.:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=786625#post786625

Poslednja izmena:
Meni nece trebati nikad bolji Cpu od Celerona, tako da ce me ovaj novi Celeron verovatno zadovoljiti u svim aspektima, prevashodno sto ce klokovan raditi na najmanje 5 GHz, a i povecanje kesha ce mu u mnogo cemu popraviti situaciju.
Znam samo Da ovaj Novi Celeron oc-van na 5 GHZ tuce svakog pentiuma do frenkvencije od 4Ghz

Poslednja izmena:
Na kraju moj zakljucak o ploci:

NIKAKO JE NE KUPOVATI(ako vam smetaju stvari koje i mene iritiraju)!!!

Slepci iz Gigabyte-a su se usudili da prvo skinu jos jedan konektor za fan(doduse na slici ploce njega nema ali u specifikacijama lepo pise da ga ima) i to je tek samo pocetak.Drugo nema drugog temperaturnog senzora koje imaju ploce i od 50-tak evra.Trece nema mogucnosti prikazivanja +5v napona, vec samo +3.3v i +12v sto imaju ploce i od 40-tak evra, a da ne pominjem da to imaju neke ploce stare 7 godina(a u biosu ne mozes da vidis tacan napon vec samo da li je napon OK).Mislim PRETERALI su ga sa skrtarenjem.Cetvrto onaj hladnjak na cipsetu kao da su deca pravila, em sto lose izlgeda em sto ne mozes da na njega zbog toga zasrafis neki ventilator, vec si osudjen da se dovijas za hladnjenje ionako vrelog cipseta.

A i bios je skrt cak i kada se aktiviraju skrivene opcije, ali meni to toliko i ne smeta.Iako sve ostalo radi normalno tj. ploca radi normalno tj. kako treba i dobro se cpu klokuje jednostavno ne treba preci preko nekih stvari.Pa bolje da su umesto usr*nog PATA raida ubacili dodatne senzore za temperature i voltaze nego da se ovako blamiraju.

A i ne vidim da postoji opcija povracaja biosa kada flashovanje ne uspe kao sto postoji na asusovim plocama onaj asus crashbios koji radi dobro posao.A i sam bios cip je zalemljen, i ako flashovanje ne uspe ploca moze da ide u kontenjer.Samo se nadam da mozda ipak postoji neka stvar koja u slucaju pogresnog flashovanja moze nekako da povrati plocu, ali u upustvu nema ni pomena o takvoj stvari.

Sada idem da ih napljujem na njihovom forumu.Pa mislim kada platis plocu preko 100€ valjda je za ocekivati da barem ima stvari koje imaju i duplo jeftinije ploce.Sramota za gigabyte i to povelika.

Poslednja izmena:
Niko te nije terao da je kupish a mogao si da je vidish i da odustanesh i da uzmesh ASUS-a na drugom mestu. Kao shto sam rekao nije on za DZ skuplji 15-20€

Ishao sam sa tobom pa znam i onako ishitreno niko ne kupuje.
Kupio si kao da sklapash za dalju prodaju a ne za sebe.

Al kad se sabere i oduzeme sve ...dobro si i proshao....:D

bas mi je ova tema dobro dosla.I ja razmisljam o kupovini ove ploce.Mene overklok ne zanima preterano.A za 945 plocu ima dosta dobru cenu.
Jedimo mo nije jasno ovo za bios.Zar je Gigabyte odustao od njihovog dual biosa?

Nije odustao, ali je ima u jacoj verziji sa nastavkom Pro, koja kosta mnogo vise...
Sto se overkloka tice, ima podosta opcija za uspesan oc, ali posto te to ne zanima, a i ne smeta ti nedostatak nekih senzora onda je ova ploca odlican izbor.Jedina malo veca mana je sto se cipset dosta greje, pa mu treba nabaviti dodatno hladnjenje.Ja sam ugradio dodatni fan preko gumica cisto da ne bih izgubio garanciju, ali cu gledati da nadjem neki sa zakackama kao taj gigabajtov koji se izgleda dobija uz pro verziju ploce...

The pocetnik je napisao(la):
Nije odustao, ali je ima u jacoj verziji sa nastavkom Pro, koja kosta mnogo vise...
moze da kosta koliko hoce, kad nema da se kupi :)

Primetio sam da ima da se kupe G ploce u dve varijante. Novija (valjda) je RoHS kompaktibilna (kutija je plave, a ne zute boje) i na njoj pise da je Cheda Miller spremna.

Onda bi i ova obicna isto trebalo da isto podrzava cedermill, jer je layout na "oko" indentican kao i cipovi, samo sto je pravljena bez olova i drugih opasnih materijala.
Samo su druge verzije biosa, pa se mozda i razlikuje u nekim stvarima, ali se nadam da ce onda i za ovu plocu napraviti bios sa podrskom za cedermilla(a i kao da cu da ga kupim kada izadje :D ).

Pa da, prakticno su iste ploce.

Samo sto ja polako odustajem od cekanja na Pro varijantu (nema je mesecima), tako da ce "suncokret" i kod mene biti :)

@Cartman
Ako im je ista cena ili koji evro razlika onda uzmi suncokret..tj. GA-8I945P-G-RH
Dobro preispitaj da li ti je potrebno ono shto dobijash sa pro varijantom ploche.

Mislim da treba gledati tako na stvar jer zashto bacati pare na neshto shto se nece koristiti...

Pro ima FireWire IEEE 1394b (800Mbps a ne klasichni 400Mbps) kontroler i ima ICH7R umesto ICH7. Znachi ako imash DV kameru ili neshto shto koristi dotichni razmisli o pro a ako smatrash da i to ne treba nemoj ni uzimti. Kao i ICH7R koji moze biti od korizsti za npr. matrix raid ali trebaju ti minimum 2 SATA hdd-a. Donekle je shteta shto je nema kod nas...ili je bilo ali u malim kolichinama.

Naravno ovo sve koshta..pogotovo 800Mbps FW kontroler sa 3 porta kojeg nema ni na ASUS P5LD2 Deluxe vec samo 2 porta 400Mbps.

Samo da nisu upotrebom materijala koje zahteva RoHS oslabili oveklokabilnost ploche?
Ne verujem. Trebalo bi da je OK.

Pa to sam i ja govorio.Vrlo je vreo.Stavi neki ventilator na njega, jer ako stavis da neki ventilator duva u njega kao sto sam ja prvo pokusao onda se nece toliko smanjiti temepratura.Ja sam probao na par minuta da priblizim antecovu 12-cu i da vidim koliko ce cipset biti topao/hladan posle par minuta i temperatura je neznatno pala, dok je sa 4-kom na samom hladnjaku sve mlako...

Evo danas sam instalirao Sandru i kada imam sta da vidim, a to je da je po defaultu napon za memoriju je 2.10v(u biosu ima normal, +0.1v - +0.6v i stoji na normal).Kada iz softwera u winu promenim napon anadra prikazuje 1.8, ali u biosu nema toga.Pokusao sam da u biosu stavim +0.1v nadajuci se da ce ploca dati 1.9v, ali onda nema butovanja iako pod winom radi na 1.8 i 2.1 bez ikakvih vidljivih problema(par puta sam izvrteo i S&M test i nista nije pucalo)

Ajde ko ima ovu plocu i sandru ili everest neka kaze koliki je default voltaza za memoriju...

Gigabyte Generalno

01. Ko na brzinu kupuje taj se natenane kaje !
02. NCP memorija ??? Ajte molim Vas !!!
03. Treci konnektor za vent. - Daj covece svi znamo da ventove treba vezivati direktno na napajanje, uostalom 90% "normalnih" sada dolazi sa molex-om 4pin za napajanje.
04. Mozes plocu da klokujes sasvim lepo! - Zasto kukas ???
05. Koliko vidim <<Pocetnik>> je sve ovo kupio na brzinu i po starom dobrom Srpskom Domacinskom obicaju gledao da ustedi makar i 0.1e tamo gde moze, a sada kuka na sav glas. c. c. c. Pa to nije lepo!

Evo ovako ja imam ovu istu plocu kod caleta u kucnom racunaru sa Kingoston memorijom i istim Cellijem koji se ovde spominje.
Meni SVE radi savrseno ! p.s. Masinu ne gasim jer je p2p na njoj. ;-)

Toliko

Mislim zasto ovakav post, i ako vec imas doticnu plocu mogao bih da odgovoris na moju molbu i kazes koliki je napon za memoriju.A i meni sve radi savrseno, ko kaze da mi masina puca zbog memorije isl, nego sam postavio ovo pitanje da bi video da li je tako na svim ovim plocama, ili to zavisi od modula koji je ubacen ili je moj primerak ploce nesto "baguje".
A uzeo sam ncp zato sto tamo gde sam kupovao nije bilo druge, a mrzelo me je da se cimam drugde, i btw tada je kostala skoro ko kingmax ili kingston(sada je pojeftinija) ali kao sto sam rekao nisu je imali, a u posledenje vreme gledam da kupim u vecim firmama jer je bolja/duza garancija, a i samim tim cena je malo veca sto mi i ne smeta kada dobijem duzu garanciju.

Ja da sam hteo da ustedim kako ti kazes 0.1€ ja bih sve komponente kupio na razlicitim mestima, a ovako sam jos dao 10€ vise ali sam sve kupio na istom mestu, sto je lakse nego da se cimam po gradu da bih ustedeo par €.

A ovo za plocu sto sam gore rekao i dalje stoji, samo sto sam sada navikao da nemam to.A i otkud ti znas da meni ne treba treci konektor da bih merio brzinu ventilatora, jer ako znas dva su mi zauzeta jer merim brzinu cpu ventilatora kao i onog u napajanju, a napred imam TT 12-cu koja isto ima taj 3-pinski konektor(pored 4-pinskog) uz pomoc kojeg bi mogao da vidim na koliko se RPM-a on okrece tako da bi mi taj treci konektor dobro dosao.Jedino bih to resio kada bih kupio aerogate sto cu i na kraju da uradim kada mi se finansije poboljsaju, ali mislio sam da mi njegova kupovina nece biti potreban, jer ionako sve ventilatore u kucistu mogu da kontrolisem ili preko TT front panela sto sam dobio uz napajanje isl...

BTW A nick mi je The pocetnik, jer ima koliko mi se cini i Pocetnika bez The pa da se on ne ljuti :D

p.s.Uvek sam kupovao na brzinu sto i priznajem jeste moja greska i pre sam se kajao zbog toga, ali mislim da sam sada odlicno prosao u odnosu na prethodne kupovine kada bi slobodno mogao da kazes ovo, ali sada bas to i ne stoji...

Poslednja izmena:
Drustvo ja ovu plocu namjeravam kupiti za Intel pentium D 805. Ne namjeravam overklokovati. Prosjecan sam korisnik racunara, ne igram igrice. Najjace sto koristim je AutoCAD. Znaci u svakodnevnim aplikacijama da radi dobro.

Svaki komentar mi je dobro dosao posto namjeravam da izdrzim sa ovim kompom bar 4 naredne godine.

Ako kupujes ovu ploci obezbedi nekako hladjenje za cipstet, jer je isti vreo.Ja sam morao da stavim jednu 4-ku na sam hladnjak.Samo duvanje sa strane na cipset i nije mnogo pomoglo kao sam ventilator na hladnjaku od cipseta.

Osim te mane postoji mana i sa senzorima i nedostatku istih(pojedninih, a ne svih...to sam naveo u nekim od prethodnih postova u ovom threadu), ali posle par dana se covek navikne(a i kupio sam cooldrive pa mi senzori i ne trebaju toliko).Ploca voli i da malo boostuje napon memoriji, ali iako je proslo skoro 3 medeca ne vidim da je to ista smetalo mojoj memoriji.

Znaci ja sam generalno vrlo zadovoljan istom, kada vidim da drugi sa MSI i ASUS-ovim plocama u istom cenovnom rangu imaju problema(MSI sa prepoznavanjem i klokovanjem 805-ce(jos nema biosa koji to resava), a za ASUS kazu da se gasi prilikom restarta isl...)

Trifun je napisao(la):
Drustvo ja ovu plocu namjeravam kupiti za Intel pentium D 805. Ne namjeravam overklokovati. Prosjecan sam korisnik racunara, ne igram igrice. Najjace sto koristim je AutoCAD. Znaci u svakodnevnim aplikacijama da radi dobro.

Svaki komentar mi je dobro dosao posto namjeravam da izdrzim sa ovim kompom bar 4 naredne godine.
Slobodno je uzmi. Neces pogresiti. Cak mozes bez ikakvog problema da 805-icu kloknes bez dizanja napona, sa box qlerom na 3,3 GHz

Vrh Dno