Šta je novo?

Ima li neki express *nix web server?

Miroslav

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
739
Na netu postoji dosta, kako da kazem, operativnih sistema koji su specijalizovani za recimo, rutiranje, firewall, i svi su oni zasnovani na *nix sistemima. Velicine tih instalacija su od 1mb-a do nekih 30mb, sto je morate priznati izuzetno korisno ukoliko hocete da vam masina obavlja striktno jedan posao.

E sad, moje pitanje... Postoji li neki takav sistem ali samo za web server? Ne razumem se u *Nix sisteme, pa ne bi suvise da ceprkam po tome, a treba mi samo web server aplikacija. Postoji li nesto tako?

Čekaj, treba ti specijalizovani *nix za web server ili samo neki sleak server?

Ako je ovo prvo, onda ne bih znao tačan odgovor 🙂 A ako je ovo drugo, onda probaj Bauk trebalo bi da je fin [i domaći 😉]...

ovo prvo ipak 🙂 mislio sam da mozda postoji neki maleni unix distro samo za web servere...

Miroslav je napisao(la):
ovo prvo ipak 🙂 mislio sam da mozda postoji neki maleni unix distro samo za web servere...

Postoje i takve distribucije (za embedded sisteme); napr white dwarf linux http://www.whitedwarflinux.org/ - ceo OS sa web,ftp, ssh, telnet serverom zauzima nesto preko 12 mb (dakle moze i na mali flash disk). Super za pravljenje mini servera velicine par kutija cigareta.

e to salac!!! to mi treba... ako imaj jos neke linkove, slobodno baci hocu malo da se zabavljam time...

mislim da su takve stvari fantasticne

Vidi na www.overburn.tk [nije komercijalizacija]. Oni imaju te Live distribucije i za svaku objašnjenje. Pa možda pronađeš nešto sa tvoju dušu...

Svakako poseti web stranicu Embedded Linux Consortium-a http://www.embedded-linux.org/ , koja radi na razvoju i popularizaciji embedded linuxa.
Isto tako poseti http://extensionmedia.com/embeddedlinux/ gde ces naci embedded maticne ploce spremne za prihvatanje embedded linuxa. Izbor je raznovrsan, sa jednom takvom plocom mozes za tili cas da oformis sopstveni mikro server ili mrezni uredjaj (router, access point i sl.).
Da to nije puko gubljenje vremena pokazuje primer LinkSys-a koji je prvi poceo da pravi i prodaje linux bazirane mrezne uredjaje (jeftine, pouzdane i sa odlicnim performansama) a onda ih je brze-bolje kupio Cisco i tako eliminisao konkurenciju u zacetku.
Simptomaticno je da gro kosooke opreme upravo radi na ovom principu. Skoro sam otvorio Canyon Access Point i kao sto sam ocekivao unutra je bio micro mobo sa integrisanim lanom, pcmcia wireless kartica, flash disk i 3 led diode 🙂

Mene takodje sve ovo extremno interesuje, pa bi mozda cak mogli da udruzimo snage i hobisticki napravimo prvi domaci mrezni uredjaj ?

zasto da ne 🙂

nego recite mi, koliko je dobro drzati nesto ovak, ili cak Web server na usb flash disku? koliki je access time tim diskovima?

Evo skidam ovaj DWARF. Bas da vidim kako cudo radi. 🙂 Lepa ideja svakako..

Ja bih hteo da napravim nesto nalik Web serveru, ali za lokalni LAN. Da li je to moguce sa dwarf-om ?

Cekaj, imas 5-6 kompova i oces lokalni web server? Dignes forum za neobavezni lokalni chat. 🙂)

Vocko je napisao(la):
Ja bih hteo da napravim nesto nalik Web serveru, ali za lokalni LAN. Da li je to moguce sa dwarf-om ?
Ne treba ti dwarf za to, vec imash win... Podigni apache ili ako vec imash IIS.

Ne morash ni da brines oko verzija i zakrpa, sem ako ne nameravas sam sebi da rusis server 😀.

dwarf i slicni, je vise za specijalizovanu upotrebu, i mali prostor (u okviru raznih ap-a, rutera, servera i sl....)

Vocko je napisao(la):
Za to ti ne treba specijalizovana distribucija. Ako hoćeš web server samo digni apache na nekom kompu i uživaj... Može i za win i za bilo koju „normalnu“ linux distribuciju 😉

Poslednja izmena:
Danke za informacije, ustedeli ste mi 250mb za dl, tj jedno 15-20h smaranja 🙂, ali skinucu dwarf cisto da vidim o cemu je rec i kako radi 😀

Pala mi je ta interesantna ideja napamet za LAN, jer olaksavam sebi dosta da objasnjavam svakome sta je gde itd. Ovako napravim kao web stranu, stavim fixnu IP i tu stavljam sve sta je potrebno, a onda oni neka se "kace" na nju za sve sta im treba. Sve na jednom mestu, prosto graficko resenje, ja miran, a oni neka se jebavaju 🙂

Poslednja izmena:
Hm, a da li bi recimo mogao dwarf da se ukombinuje u NAT/FW/WWW/mysql/php masinu na Flash Disku sve ? 🙂 ? I da li podrzava instalaciju standardnih RPM paketa ?

milanbb je napisao(la):
Hm, a da li bi recimo mogao dwarf da se ukombinuje u NAT/FW/WWW/mysql/php masinu na Flash Disku sve ? 🙂 ? I da li podrzava instalaciju standardnih RPM paketa ?
A od kad su to RPM paketi standardni? :-devil-: Čisto sumnjam da podržava instalaciju RPMova, ali verujem da svaki program može da se instalira iz sourcea...

milanbb je napisao(la):

Odlicna zamisao, posle jos da se taj Flash disk patentira kao kompletan proizvod i super 🙂

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Odlicna zamisao, posle jos da se taj Flash disk patentira kao kompletan proizvod i super 🙂
naprotiv!!! nikako ne valja ta kombinacija.

Ukoliko pravis ruter, vazno je da on bude _ruter_, tj. skroz zatvore, znaci nikakav dodatni port otvoren za neki servis. zato i jeste poenta napraviti dve tri manje masine za to, nego jedan veliki opaki server pa da ima nekoliko seriva... sto vise otvorenih portova, utoliko veca mogucnost upada na sistem... a ako ti upadnu na ruter, tu si gotov... ako upadnu na web server recimo, ogranicenu su (uglavnom) na jednu masinu...

][V][ATRIX™ je napisao(la):

Bas me interesuje kako bi izveo patentiranje linuxa
😀

Poslednja izmena:
O bre. 🙂 Vidoste li smajlija na kraju. Ja se samo zekio 🙂)
I nisam mislio patentirao u bukvalnom smislu, vec da to bude kao gotov i celovit proizvod .. ono fancy kutija.. CeDe.. itd 😀

Nazad
Vrh Dno