Šta je novo?

Ima li hemičara na forumu?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
785
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
Matična ploča
Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
RAM
Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
GPU
Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
Storage
Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
Zvuk
Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
PSU
FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
Kućište
Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
Monitor
Dell Alienware AW2723DF
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
Ostale periferije
HP LaserJet P1006
Laptop
Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
LG 43UM7600PLB LED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ako ima hemičara na forumu ili apotekara, tehnologa i sl. stručnjaka koji se razumiju u hemiju, molove, zapremine, kolicine i sl. da li bi mogli izračunati, koliko destilovane vode treba dodati u jedan litar Etanol 96% v/v alkohola da se dobije neka količina 70% medicinskog alkohola?

Da li možete izvesti i računicu kako se dolazi do rezultata?

Prilozi

• 20230621_130630.jpg
    20230621_130630.jpg
    116 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
Ne treba ti hemicar. U 70℅ rastvoru ti treba 70 delova alkohola i 30 delova vode. Ti imas 96% rastvor. Znaci 960ml cistog alkohola (podelis sa 70) pa x 30 da vidis koliko ti vode treba. E sad od te vrednosti oduzmes 40ml i imas koliko vode da dodas za 70℅ rastvor. Dodaj nekih 508ml. (Mislim da ovako treba).

Jasno.
Dodati 371ml ili 371g vode, a ukupno u rastvoru bi trebalo da bude 411ml ili 411g (decimalu cu da zanemarim samo tako) :)

HVALA

Zar ne bi bilo najlakše uzeti flašu od 1L i sipati 300ml destilovane i ostalo naliti alkohol i zanemariti 4%?

@Zeha lakse ti je praviti po 100ml 70% alkohola

sipas 70ml alkohola i 30ml destilovane i pravis koliko ti treba.
Ove sitne jedinice slobodno ignorisi, sumnjam da ti treba tolika preciznost.

1l - 96% zapremine alkohol , 4% zapremine voda - 40ml
1,37l - 70% alkohol , 30% voda - 411ml

@Zeha lakse ti je praviti po 100ml 70% alkohola

sipas 70ml alkohola i 30ml destilovane i pravis koliko ti treba.
Ove sitne jedinice slobodno ignorisi, sumnjam da ti treba tolika preciznost.

Poenta je što taj alkohol nije 100% alkohol, već ima i 4% vode. Ako 'oćeš precizno, moraš i to uzeti u obzir.

Da li je tolika preciznost bitna zna samo korisnik...

Poenta je što taj alkohol nije 100% alkohol, već ima i 4% vode. Ako 'oćeš precizno, moraš i to uzeti u obzir.

Da li je tolika preciznost bitna zna samo korisnik...
Zar ne bi bilo najlakše uzeti flašu od 1L i sipati 300ml destilovane i ostalo naliti alkohol i zanemariti 4%?
Nema bacanja, sto manje prosipanja, od 1 litre 96% etanola napravljen 70% medicinski alkohol dodavanjem tacno 371g destilovane vode...
Gresku sam napravio prilikom kupovine alkohola, trazio sam litar alkohola medicinskog ne navodeci da treba biti 70% jer to i jeste medicinski, nisam gledao sta mi daju (treba izvaditi naocale za čitanje a to mi mrsko svaki čas raditi), kad sam doneo kući vidim da je prejak...

Kolege forumasi su sasvim u pravu, za ovo je bio potreban matematičar, sto ja nisam i bez obzira sto nisam trebalo je da mogu sam ovo izracunati...

Tačna vam je matematika, ali kao što ti kaže @NShappy, da si ga pravio ugrubo kao da imaš 100% čist i dodao mu 400ml dest H2O, dobio bi 68% rastvor, što ne verujem da možeš da primetiš kao razliku tih nepunih 2%, to ti kažem kao hemičar.
U svakom slučaju sad imaš tačno 70%.

kad sam doneo kući vidim da je prejak...

Kolege forumasi su sasvim u pravu, za ovo je bio potreban matematičar, sto ja nisam i bez obzira sto nisam trebalo je da mogu sam ovo izracunati...
Da je palo 400ml vode možda bi bilo kao Pikcu limunada :D

Ako ima neki alhemicar da mi gvodje pretvori u zlato.🤣

Jeftinije im bilo da kopaju.

Smešno niska rudna renta, to bio je razlog.

Niko nije pitao zasta ti treba litar medicinskog alkohola? Koliko znam i oni dobijaju taj 96% pa prave od 100ml u one male plasticne flasice.

96% je zbog toga što je alkohol hidroskopan i uvlači tj. rado se meša sa vlagom/vodom kada je otvorena prema atmosferi. Može da se napravi 100% bez vode ali nije isplativo za ovakvu upotrebu. To malo komplikuje prostu matematiku.

Ako ima hemičara na forumu ili apotekara, tehnologa i sl. stručnjaka koji se razumiju u hemiju, molove, zapremine, kolicine i sl. da li bi mogli izračunati, koliko destilovane vode treba dodati u jedan litar Etanol 96% v/v alkohola da se dobije neka količina 70% medicinskog alkohola?

Da li možete izvesti i računicu kako se dolazi do rezultata?
V H20=1000 mL x (96-70)/70 = 1000 x 0.3714 = 371.4 mL

Ovo vam je univerzalna stehiometrijska formula za dobijanje razblaženog od koncentrovanog, pod uslovom da je dilutor voda i da voda i koncentrovani rastvor imaju identičnu temperarturu.

Božje ti kape,mnogo vas tu zna u sitna crevca o alkoholu :p

Bukvalno napises u chatGPT tvoje pitanje i da ti tacan iznos i ceo postuapk kako je do tog dosao.

Prosta matematika.

Da biste dobili određenu količinu medicinskog alkohola od 70% koristeći etanol 96%, trebat će vam matematički proračun.
Prvo, označimo količinu destilovane vode koju treba dodati s "x" litara.
U litaru etanola 96% postoje 0.96 litara čistog alkohola (96% od 1 litre), dok u 70% medicinskom alkoholu postoje 0.7 litara čistog alkohola (70% od 1 litre).
Kada pomiješamo litru etanola 96% s x litara destilovane vode, ukupna količina tekućine bit će 1 litra + x litara.
Ukupna količina alkohola u smjesi bit će zbroj količina alkohola iz etanola 96% i medicinskog alkohola 70%:
0.96 litara alkohola + 0 litara alkohola (jer destilovana voda nema alkohola) = 0.96 litara alkohola
Ako želimo da ta količina alkohola čini 70% ukupne smjese, možemo postaviti sljedeću jednakost:
0.96 litara alkohola / (1 litra + x litara) = 0.7
Sada možemo riješiti tu jednakost za "x" kako bismo dobili traženu količinu destilovane vode:
0.96 litara alkohola = 0.7 litara * (1 litra + x litara)
0.96 litara alkohola = 0.7 litara + 0.7 litara * x litara
0.96 litara alkohola - 0.7 litara = 0.7 litara * x litara
0.26 litara = 0.7 litara * x litara
0.26 litara / 0.7 litara = x litara
x = 0.3714 litara
Dakle, trebate dodati približno 0.3714 litara (ili 371.4 ml) destilovane vode u 1 litru etanola 96% kako biste dobili 70% medicinskog alkohola.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno