Šta je novo?

Il' ja, il' kompjuter!

Ovo meni u prvom redu lici da je problem sa maticnom plocom, priupitao bih te dali je instalacija Windowsa isla sporo i sa nekim manjim zastojima, ako je tu bilo problema cini mi se da je ploca , imao sam slican slucaj i ploca je bila u pitanju.
No ako imas Hirens Boot cd na njemu se nalaze rzni alati za testiranje, pa mozes pustiti Gold Memory za memoriju i test za hard disk od proizvodjaca.
Takodje i instaliraj 3d mark i pusti da odradi test, ukoliko je problem na relaciji procesor-graficka- maticna nece izgurati testove do kraja vec ce zabosti.

Najgore je sto ja igram igre bez problema (Rainbow Six Vegas npr.)! Mrzim kad u Photoshopu napravim New File od 800x500 px sa 72 dpi i cekam 15-ak sekundi da mi otvori prozor.
Evo rezultata za HDD sa nekog programa.

P.S.
Ako je ploca, sta da kazem u radnji? "Znate, nisam to ocekivao, ona radi ali..." Ima da me izbace sa sve plocom pod miskom...
Sutra cu da testiram sa 3d Mark-om pa cu okaciti rezultate.

Prilozi

• hdd.jpg
    hdd.jpg
    83.2 KB · Pregleda: 131
A da. Maticna ploca je Gigabyte 945PL - S3 sa ICH7 south bridge-om. Sam cip (juzni most koji kontrolise SATA) nema nikakav hladnjak (ni pasivan) jer se ne moze montirati na njega ( a fabricki nije ni imao), od graficke koja je tik uz njega. Gigabyte 7300GT sa pasivnim glomaznim hladjenjem (znaci bez ikakvog kulera), koja se greje na 75°C.

"Il' hard,il' maticna!"
Tako je trebalo da glasi tema,a mozda je problem i jedno i drugo.
se svima koji su rekli da seckanje te fotke potice od
grafe,dok je covek naglasio da pritom hard krci k'o besan,
takodje se onima sto uopste pominju proc,dok je
isti 'ladan k'o spricer(Presscot,verovatno na Box-u,ispod 50C)
Inace,prvo probaj da zamenis hard,ako sve bude bilo ok...kupuj novi,
jer ovaj sto dostize vrtoglavih 55C,ne da je sumnjiv,nego smrdi kao
pokvarena riba(tih 55C za hard ti je neki ekvivalent za 80C za proc,
pa ti vidi).Sto se tice maticne,mozda je problem taj SATA kontroler
na njoj,nemam pojma toliko se vec ne razumem,vrlo je moguc problem
i same konekcije izmedju maticne i hard-a.
EDIT:
Ram bih licno iskljucio iz razmisljanja i ne bih bacao pare na jos
giga,sigurno da ti jos rama nece skoditi,ali ako samo gledas da se resis
ovog problema,rami nisu uzrok.Sto se vidi iz Task Manager-a.

Kakvih "vrtoglavih 55c"?:D U zavisnosti od kucista i provetravanja to je normalna temperatura za skoro sve HD jedinice bez aktivnog hladjenja.
Pri skrolovanju malo vece fotke, prikaz secka i vuce se... odem kod ribe koja ima iMac i ista ta fotka - LETI. Kao da ima 50kb
Ovde ne pominje nikakvo drljanje hard diska vec kada:
Najvece probleme imam sa otvaranjem (bilo kojih fajlova) i pri Save As opciji u Photoshopu. HDD krklja k'o lud, a sam rad u Ps i After effects-u je vrlo trom.
Najgore je sto ja igram igre bez problema (Rainbow Six Vegas npr.)!
Ja mislim i dalje da je do drivera(konflikt).Lepo chovek treba da instalira nov sistem od pochetka po PS-u i gotovo.

Poslednja izmena:
@ DARK SIDE
Ako je tebi 55C normalna temperatura za hard...no comment
Meni,u zatvorenom kucistu,bez ikakvih provetravanja,sa procesorom
koji konstantno radi na relaciji 60-70C,jer je klokovan i pritom
greje celo kuciste kao lud,rade dva hard-a,tik jedan ispod
drugog(po sistemu:ko ih *ebe,ima da sljakaju).I imajuci to sve u
obziru oni ne prelaze 45C max,a rade 0-24h.I da ne zaboravim
tu je i graficka koja se pasivno hladi,a taj kuler na njoj komotno
mogu nazvati radijatorom,ali pravim radijatorom.
Nego pogledaj ovu nebulozu:

citiram tebe:Ovde ne pominje nikakvo drljanje hard diska vec kada:

citiram Gringa:Najvece probleme imam sa otvaranjem (bilo kojih fajlova) i pri Save As opciji u Photoshopu.HDD krklja k'o lud, a sam rad u Ps i After effects-u je vrlo trom.

E sad,Gringo,to sto ti igre rade ok je mozda samo posledica
toga sto igre igras sa CD/DVD,sto iskljucuje hard iz same
igre,odnosno aktivnost i udeo hard-a u samom igranju je
tada sveden na minimum.

E sad,Gringo,to sto ti igre rade ok je mozda samo posledica
toga sto igre igras sa CD/DVD,sto iskljucuje hard iz same
igre,odnosno aktivnost i udeo hard-a u samom igranju je
tada sveden na minimum.
Uh bre choveche shta si napisao.

Ma igram preko Deamon Tools-a, ali jedno je sigurno: reinstalacija win-a sa kompletno novim driverima. Pa da vidimo... :type:
Ali ljudi, mozda i ja gresim, ipak je ovaj moj HDD mainstream performance, i to po recima samog WD-a na njihovom sajtu. To je hard za net, mp3 i dvd i sl. a ja ga cimam za daleko zahtevnijim aplikacijama. E sad, zasto isti taj hard radi u Apple racunarima to je druga stvar...? Na zalost! Smor je kupiti nov komp a on kao da je dve godine star. Ortak ima neki ubogi FujicuSiemens laptop sa Celeronom 1.6 i 512 RAM-a koje deli sa integrisanom grafikom. Taj laptop je u namanju ruku brzi od mog desktopa, a verovatno i vise!

a 'si prob'o da resetujes ili cak flashujes bios?

E jesi ti covek , kad nemash odgovore na neka pitanja zashto nesto radi kako netreba, lepo sleshish sistem i lepo nanovo dignesh,vidish tad kako radi (a pritom poskidash sve najnovije drivere), i jedno nemogu da verujem da to vec nisi probao da odradish nego vucesh temu vec koliko dana, ja to zovem lenjost:).E sad ovo ti je sve pametovanje kako sam ja imao te i te probleme negde tamo daleke neke, sve dok se to nevidi i neispipa sve se svodi reko mi ovaj da se njemu deshavalo tako neshto. A shto se tiche temperature hdd od 55 C, imao sam priliku i josh uvek imam da to dozhivljavam na svom starom maxtor hdd-u, al to mu je radna temperatura, a shto se tiche seagejta i wd-a, optimalna radna temeratura je od 35 do 45 stepeni.

Ma pregazio bi ja sistem (ranije, to mi je bio hobi na starom kompu) i probao iz pocetka, ali sada sam u frci sa vremenom jer moram na kompu da zavrsim neke poslove od kojih se zivi. To ce biti gotovo u narednih par dana, a onda... ...ode sistem :D

Razmisljao sam da flash-ujem BIOS, ali to nisam nikad radio, pa se nesto neckam... Ne znam da li se to radi sa fllopy-a, jer ako je to procedura nista od toga; nemam fllopy! Odnosno, nisam hteo da ga kupim...!

Ma igram preko Deamon Tools-a

Pa na to sam mislio kad sam pricao o CD/DVD-ovima,
e sad to onda jos komplikuje stvar,jer se taj isti bin.
nrg. ili koji vec fajl ocitava sa hard-a,uz pomoc Daemon
Tools-a.Ja bih taj hard malo :crash: .Ostatak kompa je
ok veruj mi.

@ Santa
Vidis,ima likova koji ne znaju za cari Daemon Tools-a,
a pritom imaju igre koje ne mogu da pokrenu bez cd/dvd.I
onda kad hoce da igraju ubace cd/dvd.Sta hocu da kazem,
ako se igra ovako,aktivnost optike je mnogo veca jer se vecina
podataka neophodnih za igru ocitava sa medija a ne sa hard-a.
I zato mi je sad cudno sto mu igre rade ok,istovremeno koristeci
Daemon,a sve ostalo *aj*bava.

@sarmica
prestani, molim te, da zbunjujes co'eka
99% igara u zadnjih par godina, cak i ako zahteva CD/DVD, ne cita nista sa njega

@gringo
- mozes da probas @bios, mada ja nikad nisam probao i skeptican sam (kad razmislim racionalno, bez razloga) prema tim online bios update varijantama
- ako imas award bios, mozes da koristis i winflash
- ili da napravis boot cd/dvd

edit:
poslednja verzija biosa na zvanicnom sajtu je F4
u pitanju je AMIBios
ako sam dobro procitao, ploca je GA-945PL-S3
u prilozenoj arhivi imas boot CD image spreman za flash sa gorepomenutom verzijom biosa
- ako odlucis da radis flash, cinis to na svoju odgovornost -
- autor ovog image-a (ja) ne odgovara za ispravnost bios-a koji se na njemu nalazi, a skinut je sa zvanicnog gigabyte sajta -
- image je testiran samo u smislu da je boot-abilan i da sadrzi sve potrebne fajlove -

edit2:
proveri jos jednom da li je tvoja ploca GA-945PL-S3 i da kojim slucajem nemas vec F4 bios
sam flash bi trebalo da bude prilicno sugiran, obzirom da sve gb ploce imaju DualBios

Prilozi

• F4_BIOS.rar
    489 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Proverio sam, i video da imam F1 bios, a siguran sam da mi je to ploca. Naravno da radim to na svoju odgovornost, to je sigurno! Skinuo sam prilozeni attachment, ali cu tek sutra to uraditi, jer mi do sutra ujutru treba komp, pa makar i spor :d
Hvala!!!

@ Santa

Vidiš, najgore je kad neko nešto bzvz odvali... Koja to igra "većinu" podataka očitava sa medija?

sto se tice @bios programa za online updateovanje, ja sam ga dosta koristio i kod mene i kod drugih na Gigabyte plocama i sasvim je ok, znaci bez problema sa njim

mada svi govore hdd,ploca,grafika ali moje iskustvo govori da ya visoke temperature komponenti je najvise odgovorno napajanje a napajanje je 350w jeste da je Chieftec ali mislim da je malo stavi jace pa vidi

Moj savjet je slijedeći prvo nađi neki disk koji nije WD jer iz iskustva Wd nije više što je nekad bio jer ta temperatura na disku bez ikakvog hlađenja ne smije preći 42 C u Loadu! Kao drugo napravi dobro promaju kroz kučište ne otvaranjem bočne stranice već ugradni ventove od komada minimalno 2! A kao treće posudi od nekog malo jače napajanje renomiranog proizvođača ne MS od 400W već neko drugo TT, Tagan, Chiftek od 450 i tako dalje pa onda probaj! A inače i taj Preshooot se dosta grije probaj i njega malo bolje hladit TT big typhoon ili zalman 7700 Cu. Na grafičkoj temp nije nešto strašno Trotlanje počine na 125 C! A ako je fabrički takva onda je to to i ne diraj ju!

Poslednja izmena:
@ Santa

Sta je pisac hteo da kaze? :mad: To sto ti pricas nema veze sa zivotom, sve sto covek treba da uradi je da reinstalira sistem, instalira najsvezije drajvere, stani zadnju verziju Photoshopa i proba kako radi.

OT:
@XXXL
Ku'j si bre sad pa ti :trust: !? i gde kupujes garderobu :D :d :D

I ti spamujesh....josh ako si sa tim "ku'j" charapan ..onda lele....
pa, i ti s' nama - osim prve, ta ti je dobra :smoke:
Charapan - nisam, udarnik bez znacke jesam ! :D

Tema podseća na vic o lekaru koji savetuje uradi ovo - primeni ono pa kada
pacijent rikne - konstatacija - baš šteta, a imao sam jos toliko ideja...

Poslednja izmena:
Ne davi nego istinu zbori.:D
Evo ga ovaj kUdtiHaEX opet nesto davi nije se promenio 9 godina...
A ti spamujesh.:D
Ima chovek konflikt drivera.Napisah mu da radi format c: ali njega mrzi.Za neki dan znace se.

I ti spamujesh....josh ako si sa tim "ku'j" charapan :D..onda lele....
Ku'j si bre sad pa ti !? i gde kupujes garderobu

Poslednja izmena:
Ma sta vam je, ne mrzi me, nego sam u frci! Treba mi komp! :type: Evo bas danas sam zavrsio sta sam trebao, i u narednih dan - dva, skidam sve potrebne drivere i format C: yes :crash:
Cim uradim, javljam kako je proslo! Hvala na savetima!!! Poz

Jos jedan savet - ako instalacija pocne da zeza, pocupaj sve sto nije neophodno za rad sistema - dakle sve PCI kartice, dodatne USB uredjaje i sl.

OK! Sad sam u potrazi za pravilnim podesavanjem jumpera na HDD-u. U originalu nema ni jedan, a navodno trebao bi da ga podesim na 3 gb, to bi ga ubrzalo (to sam video u nekoj temi ovde na forumu). Posto moj smrdljivi WD nema na sebi shemu za jumpere, jurim po netu kako da ga udesim...! :crash:

Ma on po "difoltu" nema ni jedan jumper ubacen. Saznao sam da je isto tako po difoltu disable-ovan SSC (spread spectrum cloking), i ima OPT1 i OPT2. OPT1 enable-uje 150 mbs, a za OPT2 pise: reserved for factory use. Idem da saznam jos ponesto...

Ako već nisi reinstalirao sistem,pokušaj najpre ovo: počupaj sve kartice(modem, TV i sl.) osim grafičke, otkači molex konektor sa HDD-a i prikači neki drugi koji ti je slobodan, izvadi i ponovo vrati SATA kabal na hardu i IDE na optici i pusti 3D mark da se vrti par sati, onda lepo uzmi Sandru i vidi očitavanja za HDD i memoriju, pa ako i dalje nije O.K. onda uradi reinstalaciju sistema, ali samo HDD, grafička i optika, naravno sa najnovijim drajverima, opet ga istestiraj i ako :crash: onda skini HDD i proveri ga kod nekoga na kompu, da bi bio 100% siguran da je do njega, a ako kojim slučajem on bude radio onda ti je problem memorija, pa tek onda možda kontrolerska logika na samoj ploči; ali pre nego što reklamiraš ploču, pozajmi od nekoga "Tagan" ili "Enermax" napajanje da vidiš šta se dešava, jer je to tvoje napajanje ipak malk'o slabo, a ako ne bude bilo ništa od svega toga onda su u pitanju Gremlini i tu ti spasa nema. Haug!:crash:

Mozda zvuci glupo ali pogledaj koliko ti je hdd fragmetovan, to ume da pravi takve simptome. Jel si probao reinstall wina?

Vrh Dno