Šta je novo?

Il' ja, il' kompjuter!

Gringo

Čuven
Učlanjen(a)
25.08.2002
Poena
609
Mislio sam da znam po nesto o racunarima, ali moj novi kompjuter me je u startu demantovao i vratio na pocetak! Tako da molim za pomoc oko lociranja problema, da se ne bih bacio kroz prozor; ili pak njega da bacim.
U pitanju je sledeca konfiguracija:

Chieftec 350w
Gigabyte intel 945pl - s3
Intel P4 HT 64bit Presscot 3.0 GHz
Kingstone 1 Gb 533 MHz (jedan modul)
Gigabyte 7300 GT 256 MB
WD 160js 8 Mb kesa na 7200
Windows XP Pro + SP2

Naime, kompjuter je u rangu PIII na 866 MHz. Dzabe bacih pare, bolje mi je bilo sa Duronom 1GHz i 256 Mb SDRAM-a. Najvece probleme imam sa otvaranjem (bilo kojih fajlova) i pri Save As opciji u Photoshopu. HDD krklja k'o lud, a sam rad u Ps i After effects-u je vrlo trom. Pri skrolovanju malo vece fotke, prikaz secka i vuce se... odem kod ribe koja ima iMac i ista ta fotka - LETI. Kao da ima 50kb.
Sta bi to boglo biti? HDD ili nesto drugo; ili sve zajedno? Inace, ja sam birao komponente (kao ja znam)!

Da li da dodam jos Gb RAM-a i Raptor @ 10000 rpm ili da ne bacam pare nego lepo ceo komp u djubre?
A da. Procesor ne prelazi 50 stepeni, grafika je sa silent pipe i greje se na 75 stepeni a HDD je oko 55stepeni. To su temperature u toku rada.

Hvala u napred!

Poslednja izmena:
Jesi li stavio nove IDE kablove koje si dobio uz ploču i da li si ih pravilno okrenuo?
Probaj da isključiš optiku i ostaviš samo hdd na jednom kablu.. Probaj drugi hdd ako imaš pri ruci..

Disk je SATA II, pa je sam na toj grani. Na IDE imam DVD RW. Jedino ako sam SATA kabl koji sam dobio uz plocu nije neki krs (dobio sam ih dva, i oba probao - isto). :wall:

Malo glupo pitanje: Jesi li instalirao sve drajvere?

Probaj da skines nove drajvere za cipset ako vec nisi kod buraza mi se desavalo da mu hard i optika rade u pio modu sve dok ne stavi nove drajvere

Zovi nekog ko se razume da ti pogleda računar. Ali nekog ko se stvarno razume, neki serviser ili slično.

Pa ima ovde dovoljno strucnjaka da rese ovaj problem, samo dok vide post.

ubodi jos giga rama... da ti skratimo muke...

Nisi napomenuo dali si nakon promene hardware-a reinstalirao windows, ili si ostao na vec postojecem sistemu?

Nisi napomenuo dali si nakon promene hardware-a reinstalirao windows, ili si ostao na vec postojecem sistemu?

tesko da je imao neku racunar sa sata pre ovog(sudeci po njegovim komentarima).. ono sto mi deluje najsumnjivije je HDD, sasvim moguce da je neispravan..ako mozes probaj sa drugim HDD,a ako imas garanciju onda nije problem da se to sredi

Ili eventualno proveri memoriju (memtest)...

Komp je star 3 meseca i ceo je nov. HDD ima garanciju 3 god, i ja najvise sumnjam na njega, ali ne znam sta da kazem u radnji: menjam ga jer...? On fakat radi, ali kako... Ne znam, videcu da poskidam najnovije driver-e pa da vidim...!
Ono sto je sigurno, stavicu jos 1 Gb RAM-a pa da radi u DualChanel modu. Ali mi se ne daje jos 180e za Raptora :crash:

...ali naravno prvo probaj HDD na drugom SATA priključku, vidi od software-a da ti nešto ne pokreće nepotrebne servise, podesi Photoshop scratch disk na sekundarnu particiju

Ako vec sumljas na hard, HDtach je free program sa kojim mozes izmeriti brzinu, pregledati SMART i jos mnogo toga a u vezi hard. Ajde probaj pa postuj rezultate ili pronadji ovde na forumu tread o tom programu sa postovanim rezultatima pa ih uporedi.

Temperatura harda od 55C i nije nesto cudno ukoliko je kuciste lose proluftirano ili hard nije dobro zasrafljen za sasiju kucista. Ako imas mogucnost stavi jednu osmicu na 7V da ga hladi i to si resio.

Takodje, spore performanse mogu biti i usled neinstaliranja svih drajvera za plocu (mislim na drajvere za chipset) ili neispravne memorije (mada bi ti se tada desavalo jos drugih stvari).

U svakom slucaju, idemo redom. HDtach pa da vidimo.

Da li da dodam jos Gb RAM-a

Ovo ti sigurno nece resiti problem.

nego lepo ceo komp u djubre?

Ni ovo sigurno...

HDD je oko 55stepeni.

Ovo je previsoka temperatura za HDD. Vec preko 45-50 stepeni moze doci do ostecenja podataka. Vec ti je receno pozajmi od nekog hdd pa pokusaj s njim.

Moj savet nikad se nemoj predati tako lako i razmisljati o bacanju kompa, i veci problemi su se resavali. Idi samo sistemom eliminacije jednu po jednu komponentu i naci ces problem onda lepo reklamiraj i sve ce biti ok.

Evo ovo moze biti bobar pocetak. Ovde imas sve o tvojoj ploci(drajveri, bios, CPU Supported list itd.) prouci malo poskidaj drajvere, flashuj bios(samo ako znas kako) ... Nesto ce valjda pomoci.

Poslednja izmena:
Sada cu da skinem nove drivere za chipset, pa cu uraditi testove za HDD.

alt-ctrl-del pa pogledaj zauzece procesora. Ostalo ce ti se kasti samo.
pozdrav.

meni to sve mirishe na PIO mod...nemam iskustva sa sata, ali na IDE sam imao problema da mi win sam prebaci u pio mod...Rad je prilichno zamoran, hdd krklja k`o lud....iskreno, nemam pojma postoji li PIO mod za sata, ali ako ti ide hdd udje u pio mod...k`o pentium 1....

Pri skrolovanju malo vece fotke, prikaz secka i vuce se...
Kakve bre ovo ima veze sa hard disk jedinicom?
Dechko,prvo idi na "device manager" i vidi dali imash zutih uzvichnika negde shto ce reci-da li si instalirao sve drivere jer kod nepostojanja grafichkog drivera hoce da secka i da se slika "vuche po ekranu".
U sluchaju da si vec nakachio virus isto moze da se desi da ti je zuzece cpu-a veliko-ctrl-alt-del---->performance.

Poslednja izmena:
Nova memorija

Evo jedan savet, ako memorija nije ok onda moze da bude jako sporo. Probaj sa memtest+ ostavi da se testira bar jednu vecer pa nam javi dali imas bad blockove ... :)

Pozdrav

p.s. Mozes i da uzmes mem od drugara pa da probas

U Device Manageru nema zutih usklicnika. Ipak nisam tutumrak za kompjutere, tako da je sve instalirano kako treba. Fotka secka pri skrolovanju, a HDD krci kao lud. Kad uradim desni klik na Desktop, treba mu po par sekundi da mi otvori Menu. Kad napravim neku animaciju u After Effectsu i pustim je (Quick Time format) moram da je pustim 10 puta za redom, ne bili na kraju pogledao u cugu bez zaustavljanja. I tom prilikom HDD krklja k'o lud.
Jednom recju; radi kao da je ATA66 i to star 4-5 god. Pogledacu da nadjem neki drugi HDD pa da testiram.

1. Sata disk moze da ode u PIO mod def. Treba proveriti SATA kablove(ovi od Gigabyta su bash kruti), i znaju da izgube kontakt (meni se desilo i nervirao sam se 2 sata dok nisam provalio)
2. Moguce je da RAM ne radi dobro(flash BIOS-a)
3. Instalirani drajveri za plochu.
4. Nemash instalirane FW drivere vec Win fura one default. Ovo definitivno pravi problem pri skrolu.
5. Ako imash neshto na PATA grani. Dva uredjaja mozda se kolju(oba na master,slave) ili si setovao na master a zakachen na slave konektor na kablu.

U Device Manageru nema zutih usklicnika. Ipak nisam tutumrak za kompjutere, tako da je sve instalirano kako treba. Fotka secka pri skrolovanju, a HDD krci kao lud. Kad uradim desni klik na Desktop, treba mu po par sekundi da mi otvori Menu. Kad napravim neku animaciju u After Effectsu i pustim je (Quick Time format) moram da je pustim 10 puta za redom, ne bili na kraju pogledao u cugu bez zaustavljanja. I tom prilikom HDD krklja k'o lud.
Jednom recju; radi kao da je ATA66 i to star 4-5 god. Pogledacu da nadjem neki drugi HDD pa da testiram.

Koliko je zauzece CPU-a i RAM-a ? ctrl-alt-del pa pogledaj u performance

Sad sam instalirao Avast pa cu videti da li ima virusa (u stvari koliko ih ima). Evo screen shot-a za ctrl+alt+gel performance...

Prilozi

• screen.JPG
    screen.JPG
    204.6 KB · Pregleda: 174
Dali si siguran da si instalirao prave drivere za graficku??? Probaj sa nekim drugim...proverenim,starijim npr.

a da li si pre instalacije win-a instalirao neki SATA RAID driver sa diskete ili slicno??? ako jesi da li si pogodio model koji ima tvoj chipset?
ovo ne bi trebalo da ima veze sa hardom ukoliko nisu povezani u raid, ali aj da probamo i to

i daj sliku od HDTach-a da uporedimo

Poslednja izmena:
"Il' hard,il' maticna!"
Tako je trebalo da glasi tema,a mozda je problem i jedno i drugo.
:Klanjanje se svima koji su rekli da seckanje te fotke potice od
grafe,dok je covek naglasio da pritom hard krci k'o besan,
takodje se :Klanjanje onima sto uopste pominju proc,dok je
isti 'ladan k'o spricer(Presscot,verovatno na Box-u,ispod 50C)
Inace,prvo probaj da zamenis hard,ako sve bude bilo ok...kupuj novi,
jer ovaj sto dostize vrtoglavih 55C,ne da je sumnjiv,nego smrdi kao
pokvarena riba(tih 55C za hard ti je neki ekvivalent za 80C za proc,
pa ti vidi).Sto se tice maticne,mozda je problem taj SATA kontroler
na njoj,nemam pojma toliko se vec ne razumem,vrlo je moguc problem
i same konekcije izmedju maticne i hard-a.
EDIT:
Ram bih licno iskljucio iz razmisljanja i ne bih bacao pare na jos
giga,sigurno da ti jos rama nece skoditi,ali ako samo gledas da se resis
ovog problema,rami nisu uzrok.Sto se vidi iz Task Manager-a.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno