Šta je novo?

ikom net na dva racunara

faca

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
755
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire A5 515 Ryzen 5 5500
Mobilni telefon
Xiaomi Poco F4 8/256
Pametni uređaji
Xiaomi watch S1
Xiaomi Body Composition Scale 2
Pristup internetu
  1. Optički internet
koristim Ikom net vec duze vreme, e sad zanima me da li moguce imati net na dva kompujitera istovremeno, na primer dok ja skidam nesti sa torrenta ili rapoida a na drugom video chat.

sta mi treba od opreme? drugi bi bio bezicni?

pretpostavljam da je o ovome bili na forumu ali ne mogu da nadjem

na primer dok ja skidam nesto sa torrenta ili rapida a na drugom video chat.

Time sto zelis da imas i heavy download, a torenti su to svakako, i istovremeno da koristis vedeo chat si se ogranicio na rutere koji imaju funkcionalni QoS koji ce biti u stanju da odradi prioretizaciju saobracaja po IP adresi ili TCP/UDP portu.
Nijedan od jeftinijih rutera (20-30) evra to ne podrzava a kod ovih sto to imaju implementirano uglavnom ne funkcionise ili radi ali ima svojih nedostataka.

Tp-Link ima par modela pristupacnih wifi rutera (tl-wr741/841/941ND-cena 35-50evra) koji imaju bandwidth kontrolu (QoS) i u stanju su da odrade to sto trazis ali placa se cena za to. Naime, da bi ruter bio u mogucnosti da pored torrenta koji vuce pun download/upload protok odvoji deo protoka za neku drugu namenu (koji ti specificiras u QoS podesavanjima) potreban mu je nekih 10% celokupnog protoka koji ti nece biti na raspolaganju i koji ce sluziti samo kako bi QoS mogao pravilno da funkcionise.
Probao sam QoS na tl-wr941nd u kombinaciji sa adsl paketom 4096/256kbps gde je realna ostvariva brzina ~3500/210kbps i QoS je, da bi mogao da funkcionise kako treba, postojeci paket usporio za dodatnih 10% te je u tom slucaju ostvariva brzina oko 3100/190kbps.
Kome ovo dodatno usporenje ne predstavlja problem moze uzivati u prednostima koje pruza QoS na navedenim wifi ruterima.

Poslednja izmena:
Ili da jednostavno ogranichi torrent na recimo 70-80% brzine i kupi onaj wireless tp-link od 25 evra :)
Nigde nije direktno naveo da torrenti moraju da idu punom brzinom, tako da pretpostavljam da mu nije problem da brzinu torrenta smanji za onoliko koliko mu je potrebno za nesmetan video chat.
Znam da na ovaj nacin se ponekad desi da zalaguje video chat, ali meni je radilo sasvim zadovoljavajuce i bez QoS na ovaj nachin.

Poslednja izmena:
Ili ako ima stari komp, podigne na njemu MikroTik OS i resio problem :D

Mada najrealnija opcija: kupis neki jeftiniji ruter, ogranicis protoke kako ti odgovara i vozish.

Takodje nije naveo ni da mu uopste treba ruter, pa bi npr. ubacivanjem wifi kartice u racunar na kome je kablovski modem deljenje interneta mogao obaviti preko ICS-a i ad-hoc wifi konekcije. Ubedljivo najjeftinije a funkcionalno resenje. Naravno, kao i svako ovde predlozeno resenje i ovo ima odredjenih mana, ali dok covek ne precizira sta tacno zeli da postigne i koliko je spreman da plati mi mozemo samo nagadjati sta njemu odgovara.

Nazad
Vrh Dno