Šta je novo?

IKOM flat? Ajmo iskustva!

Učlanjen(a)
19.09.2000
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 3600 + Scythe SCMG-5100
Matična ploča
Asus B550 TUF Gaming Plus
RAM
Kingston 2x16 GB DDR4 3200 CL 16
GPU
ASUS GTX 1080 ROG Strix 8 GB
Storage
Kingston SA2000 1 TB + 2x4 TB WD Red
Zvuk
Integralac
PSU
Cooler Master V750 gold
Kućište
Thermaltake Urban T31
Monitor
HP Envy 27'' 4K
Miš & tastatura
Mad Catz RAT 5 + Genius tastatura
Mobilni telefon
Samsung Note 20 Ultra SD 256/12
Pristup internetu
  1. Optički internet
Videh sada na njihovom sajtu da su pre par dana uveli flat, i to 64 Kbps za 1400 din, i 128 Kbps za 2900, minus 250 dinara, koliko je pretplata za kablovsku tv (svaki korisnik njihovog neta ne placa pretplatu za tv). Posto me zanima ovaj od 64 🙂, za 1150 din, hteo bih da cujem iskustva ljudi koji koriste ikomov net, a pri tome su na Dorcolu (koliko znam, kvalitet programa se razlikuje od opstine do opstine, pa pretpostavljam da je mozda slicna situacija i sa netom). Hocu konacno da batalim net preko ove bangave centrale 18x-xxx, gde mogu da se konektujem maksimum na 33.6, i to samo na eunet, i sezampro, koji imaju dial up brojeve na istoj centrali na kojoj sam ja, inace je 28.8.
Bitno mi je da imam stalno net, a 64k ce da bude vise nego duplo brze od modema, sto je sasvim dovoljno.
Pozdrav!

E da, koji se modem dobija? I da li valja nesto?
Modem + prikljucenje + instalcija = 3500 din. Da li je to mnogo? Da trazim neki drugi?

Modem je Motorola surfboard 5100. Nisam imao nikakvih problema sa njim. Radio je svaki dan po nekoliko sati. Dva puta sam reinstalirao mašinu i instalirao drajvere sa priloženog CD-a bez problema. Ja sam od početka na njihovom kablu i mogu reći da sam sam sa kvalitetom interneta zadovoljan. Sada sam na 256 Kb i ta brzina je stabilna, 30 i više KBs download. Nameravam od sledećeg meseca da uzmem flat. Šta da kažem za cene? Pa recimo da je 64 KB podnošljivo i isplativo. Nije mi jasno kako je 128 Kbs više nego duplo skuplje a logično bi bilo da je maksimalno nešto više od 2000 din.

I mene ovo zanima. I takodje, da li negde ima da se kupi neki kvalitetniji modem od ovog sto oni daju posto pretpostavljam da je djubre. Prvenstveno me zanima da li postoji USR (po mogucstvu externi) za kablovski internet?

Ako ima neko da koristi IKOM-ov kablovski net na Dorcolu neka se javi.

Da ne bude zabune, ja i gagast smo post-ovali u isto vreme. Jos uvek vazi ovo moje pitanje za USR.

@gagast
Da li se nalazis na Dorcolu i da li postoji 256 Kbit flat rate? Ako postoji koliko kosta? E da, da li ima "povremenih" prekida u funkcionisanju veze?

Poslednja izmena:
Ja sam na 188-*** ali se na B92 kačim na 45.2 Kbs preko conexant PCI soft modema.

Motorola 5100 je eksterni modem koji se kači na USB ili na mržnu.
Nisam se raspitivao za karakteristike ali ponavljam, ja nisam imao nikakvih problema sa njim, skoro 1 ,5 godinu. Što se tiče povremenmih prekida to se zaista retko dešava. Kada nestane slika na TV-u na svim programima, tada nema ni interneta ali to traje kratko. Verovatno ljudi koji gledaju TV odmah zovu tako da se to brzo sredi. Nikada prekid nije trajao ceo dan, to je sigurno. Dešava se ponekad ( jednom, dvaput mesečno) da se veza prekine a da TV programi rade ali se to rešava jednostavnim gašenjem i ponovnim paljenjem napajanja modema. Dogodilo se da sam modem ugasio na nekoliko sati zbog reinstalacije OS a tehnička služba me odmah zvala da proveri da li je sve u redu, pošto su videli da nisam povezan. Web mail radi korektno.

@gagast
Hvala na odgovoru. Jos samo mi odgovori na ono pitanje vezano za 256 Kbit.

I jedno pitanje za sve. Da li se vise isplati Wireless ili kabl? Sta je bolje, tj. isplativije uzeti.

Nema 256 Kbs flat. Evo cenovnika:
http://195.252.81.98/internet_cenovnik.php
Moje je mišljenje da je flat 64Kbs kod IKOM-a bolje rešenje nego wireless. Mislim da je i jeftinije i početno ulaganje i pretplata. Verovatno je i pozdanije. Ova cifra od 1150 din (1400-250) dobija na snazi ako se vide cene dolazećeg ADSL-a.

Mozda jeste za 64 Kb/s, ali mene vise zanima da li je bolje resenje za 256 Kb/s, eventualno 128 Kb/s. 64 Kb/s mi je stvarno malo, tj. maltene nikakav napredak u odnosu na 56 Kb/s modem. Meni bi najvise odgovaralo 256 ili 512.

Poslednja izmena:
Nije baš tako. Ovih 64Kbs je zagarantovano tako da je brzina downloada konstantno 8KBs dok je na dial-up-u, čak iako se okačiš na blizu 50kbs, download max oko 4,5 KBs. Veruj mi da je ova brzina od 64 Kbs dovoljna za ugodan surf i skidanje muzike, programa. Nije za filmove i druge ogromne fajlove ali za sve ostalo je dovoljno. Koliko znam i za on-line igranje. Verovatno će pustiti i 256 KBs flat pošto ja sada surfujem tom brzinom ali pretpostavljam da nemaju dovoljan bandwidth jer pravilno procenjuju da će upravo korisnici na toj brzini biti najveći konzumenti i da će non stop skidati velike fajlove. Sa ovom cenom za 64 Kbs su konkurentni ADSL-u i mislim da im je namera da pokupe sve sa Dorćola koji planiraju da uvedu ADSL. To je super za nas korisnike jer bi to značilo da će PTT morati da obori cene.

A reci mi da li ima neki wireless provajder na Dorcolu da radi kako treba i da ima u ponudi brzine od 256 Kb/s i vece?
Takodje me zanima jel za IKOM treba ja da ih zovem na telefon ili ce oni doci kad budu imali moju ulicu u planu za net? Gde se ti na Dorcolu nalazis?

BEOGRID je wifi provajder i ima nod na Dorcolu
011/1760578 pa zovi i pitaj

Ako imaš IKOM kablovsku televiziju i nalaziš se na Dorćolu, možeš da koristiš njihov internet. Zovi ih na telefon. Ja sam u Cara Uroša.
Što se tiče Wireless-a znam da postoji neki AP na soliteru ispod Dušanove. Mislim da je Tehnotrend ako nisam nešto pomešao.

Nemoras da ih zoves na telefon uopste jer se ne javljaju, a i kad se neko javi bolje da se nije ni javio jer je on obicno "neiskusni radnik", a oni glavni su na terenu. Takodje ces dobiti odgovor da ce biti za nedelju dana (sta god da si pitao), a taj rok se iznova i iznova povecava za nedelju dana. Najbolje je nemati posla sa I-Kom-om.

IKOM je najveci sh*t od kds operatera.....prosto je sramotno kako ta kuca uopste radi...

@gagast
Udaljeni smo samo jednu ulicu. Ja sam u Rige od Fere.

Sto se tice IKOM-a meni je TV slika veoma dobra. Za internet stvarno ne znam.
Jel ima jos neki wireless provajder na Dorcolu sem gore pomenutog Beogrid-a da se i kod njih raspitam. I jel ima neko iskustva sa nekim od provajdera na Dorcolu sto se tice kvaliteta usluge i cena?

ma da IKOM ko da ima korisnike samo na Dorcolu *ebem ih u usta..a za ostale se i ne pitaju... *** preko njih sam vec skoro 2 godine i ni traga od kablovskog i kad god nazovem,jedan te isti odgovor:Vas deo grada nije trenutno u planu...A plus sto im slika nije nista specijalno pa sad da kazes ok su...

Kod mene je slika dobra. Verovatno im nije isti kvalitet signala u svim krajevima grada.

izgleda da nije isti kvalitet

ja sam u jerkovicu, kod mene je kvalitet ocajan, ako je kod tebe dobar u nekom drugom kraju grada => nije isti kvalitet u svim delovima grada.

ikom = ******

Na ovu zadnju konstataciju bih dodao da su svi kablovski operateri shit! :smoke:

Poslednja izmena:
Oni imaju samo na dorcolu internet, a sto se tice cena sve zajedno cini mi se da je najpovoljniji wirelles od memodate 2000din 256 flat.Znaci adsl je za one kojima pare nisu problem jer je deranje, kabal je ogranicen i samo prica jer ove u ICOM ne mozes dobiti, wireles je takodje ogranicen na bazne stanice provajdera valjda 500-1000 m bez prepreka tako da ISdn je trenutno najoptimalnije resenje

Danas sam zvao ove iz IKOM-a i rekli su da bez problema mogu da uvedu. Doduse, ja sam na Dorcolu. Mada, jos uvek cekam ADSL da stvarno stigne pa da vidim cene. Mozda to izadje i isplativije, a i sigurnije je. Sto se tice ISDN-a od svih koji ga imaju sam dobio toplu preporuku da se ne uzima.
Nego, zanima me kakvi su ovi Thomson (valjda se ovako pise) modemi koji sada idu uz IKOM pretplatu? Ne rade kazu trenutno Motorola-u. Nikad nisam cuo za tu firmu.

To je modem sa kojim je krenuo kablovski internet preo KDS- Sačuvao sam nešto sa sajta KDS-a o tom modemu. Kažu:
Kабловски модем TCM280 је један од неколико кабловских модема на тржишту који задовољавају најновије препоруке EURO-DOCSIS 1.1 за Европско тржиште.

Nazad
Vrh Dno