Šta je novo?

Igre na Linuxu

djalf

DJ u penziji
Učlanjen(a)
27.11.2004
Poena
2,645
Upravo videh ovo za Linux, u pitanju je free FPS:
Alien Arena
[YOUTUBE]UlNVWIsq6dk[/YOUTUBE]

I jos jedan poznata, nije free:
World of Goo
[YOUTUBE]uiCm88Me_3U[/YOUTUBE]

Podelite sa nama ako znate jos neke naslove.

Alien Arena je Quake 3 mod. Quake 3 je odmah u startu imao linux port. Osobno, "Smokin' Guns" (bivši Western Quake) je meni najbolji Q3 mod ;).
Osim toga, kao native Linux portovi još su dostupne RTCW, UT, UT2003 i UT2004.
Zatim, igre koje je radio Loki još tamo pred 10 godina:
http://www.lokigames.com/products/

Od novijih svi "Humble Indie Bundle" packovi imaju native linux portove, među njima i World of Goo, Trine isl.

Poslednja izmena:
Da li je neko uspeo da pokrene World Of Goo? Kod mene se nista ne pokrene niti izbaci gresku. Probao sam i full i demo verziju.
A nisam znao da postoji Trine za Linux, vidim da ima i drugi deo.

Ja sam ga vrtio na Fedori 14 ili 15 s Ati driverima, to i Osmos (bio sam kupio drugi Humble Indie Bundle pa su s njim bile uključene i igre od prvog). Trebalo je instalirati neke ovisne pakete vezane za OpenAL ako se ne varam.

E sad kada bi znao koje pakete, nista mi ne trazi? Ni Trine ne radi :(

greška ... bilo kakva?
Možda piše nešto na kraju /var/log/messages

EDIT:
Pokrenuo na CentOS-u sad "yum search openal":
Kod:
openal-soft.x86_64 : Open Audio Library
to bi trebalo biti to.

Poslednja izmena:
Nisam pogledao u Log, ajd probacu kad odem kuci, hvala puno!

Bravo Valve.

Ko zeli, moze da igra WoT i na Linux-u. Dosta je jednostavno sve podesiti, a neki Rus je sve pripremio da i neko bez znanja o emulaciji moze lako da podesi.

Za pocetak se instalira Wine, potrebna je najnovija verzija jer starije verzije nemaju prikljucen Winetricks. Najlakse se instalira kroz Software Manager.
Zatim se preuzme arhiva u kojoj je vec sve podeseno i pripremljeno za WoT sa ove adrese: http://infonix.org/download/WoTFLIX.tar.gz
Ta arhiva se raspakuje gde god zelite i dobije se WoTFLIX folder. Otvorite ga (pre toga je potrebno ukljuciti da se vide i hidden fajlovi, Ctrl+H) i iz njega udjete u WoTFLIX/.wine/drive_c/Games/World_of_Tanks. U poslednjem folderu iskopirate sve iz WoT foldera sa Windows-a, znaci celu igru. Dalje igru startujete dvoklikom na WoTFLIX fajl iz WoTFLIX foldera. Napravite precicu na pozadini, reimenujete je i promenite ikonicu i gotovo.

Jedina stvar koja ne radi je Shift za Zoom i zoom mora de se prikaci nekom drugom tasteru, sve ostalo radi i radi isto kao i na Win-u, isti je FPS.

TS3 takodje radi, ali, za sada, nisam uspeo da imam ton i u igri i TS ukljucen istovremeno. Odnosno, uz TS ukljucen nestane ton u igri...

Da li je moguce da je gaming industrija toliko explodirala za android u proteklih dve godine,
a i dalje je svima tesko da prave igre za linux. To samo znaci da niko nece da proizvodi za linux
jer nije toliko IN kao android uredjaji. Sad kad bi se neko bacio na portovanje android igara na
linux bilo bi extra. Ona NOVA3 igrica izgleda fantasticno i za PC igre, a ovo sve sto ima za linux
trenutno je totalni garbidz sa par izuzetaka. Sad kad je android kernel spojen sa kernelom zar
nije lakse napraviti port ?

Android se pokazao kao najbolji sistem na mobilnim telefonima i mislim da ce u skorije vreme Linux da skine sa trona Windows.

Ma gde ce da ga skine, navika je cudo :D
Sem ako, ova 8-ca ne napravi takav fail, pa pokrene migraciju ka Ubuntu i Mintu... Sto je opet malo verovatno, jer nam je tu i dalje skoro pa perfektna 7-ca :)

http://dedoimedo.com/games/steam-linux.html
Inače, u jednom tekstu kao problem je naveo to što linux korisnici nisu navikli da plaćaju softver. Bilo kroz donacije, bilo da kupuju komercijalni linux softver. Što u suštini i jeste glavni uzrok još uvek male zastupljenosti ovog OS-a

Ovo se pokazalo kao velika laž, bar na slučaju Indie igara. Nekako mislim da je to više izlika studijima da ne rade na linux-u kao platformi ;).
Rekao bih čak da su rezultati prodaje Humble Indie Bundle linux portova bili razlog za ovo što Valve radi sada.
Inače, Loki je 2001. izdao hrpu portova popularnih naslova (UT, Rune, Quake3, Heroes of M&M ....) pa su propali. Ali to je bilo u doba 2.4 kernela i XFree-a kad je i baza korisnika bila relativno mala. Uglavnom bivši Lokijevi ljudi rade sve današnje linux portove (Valve, Indie Bundle-ovi). Očito da je tek sada sazrelo vrijeme.
Još kad bi Blizzard odlučio u Linux vode ...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Da li je moguce da je gaming industrija toliko explodirala za android u proteklih dve godine,
a i dalje je svima tesko da prave igre za linux. To samo znaci da niko nece da proizvodi za linux
jer nije toliko IN kao android uredjaji. Sad kad bi se neko bacio na portovanje android igara na
linux bilo bi extra. Ona NOVA3 igrica izgleda fantasticno i za PC igre, a ovo sve sto ima za linux
trenutno je totalni garbidz sa par izuzetaka. Sad kad je android kernel spojen sa kernelom zar
nije lakse napraviti port ?

Portovanje najmanji problem, kvaka je marketing, prodaja, podrska, osim toga nije strano da ekipa posle 6 meseci sa novom verzijom operativnog sistema zezne kompatibilnost.

Sto se tice Valve/Steam, za njih je po mom misljenju mnogo veca pretnja Onlive, Gaikai, tj. cloud gaming.

Poslednja izmena:
Finski proizvođač "Nokia" odustao je od razvoja platforme "Meltemi", koja je trebala da pokreće buduće generacije jeftinijih telefona.
"Meltemi" operativni sistem zasnovan na "Linuksu" (Linux) i trebalo je da zameni "Seriju 40", platformu koju "Nokia" već neko vreme koristi u jeftinim telefonima.
Ovo je samo još jedan od načina da se smanje troškovi i poveća štednja pošto se kompanija već duže vreme nalazi u problemu.
Nedavno je "Nokia" odustala i od operativnog sistema "MeeGo", a nadaju se će sa novim "Vindovsom" uspeti malo da povrati na stare staze uspeha.
http://www.blic.rs/IT/335459/Nokia-odustala-od-Meltemi

Neki jos uvek ne vide da je Linux buducnost.:)

Vide ali sad im je kasno, sad rade kako Microsoft kaže.

Idealno bi bilo da se igre distribuiraju za kao image za VM. Bazni OS na kome bi se igre vrtele bi bio bas Linux.
Mozes da imas bilo koji OS i potrebno je da skines neki VM (Virtual Box, WMWare ili nesto trece) koji bi trebalo da imaju hw akceleraciju sa host OS-a. Na VM image-u se mogu cuvati save-game stanja, nema instalacije kojekakvih gluposti u host OS (ono sto EA radi u zadnje vreme), a igre bi bile multiplatformske.

Vrh Dno