Šta je novo?

Igre i 8800GTS 512mb vs 5770, 5850

mikelebg26

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.10.2005
Poena
319
Trenutno imam 8800gts (512mb, g92 chip) i razmisljam se da uskoro predjem na nesto bolje i brze, ali sam naravno ogranicen novcem. Jedno vreme sam razmisljao da to bude Gtx260 (216) , medjutim uvideo sam da forumima da je nova serija ATI brza od ove kartice. Tako da se razmisljam izmedju 5770 i 5850 (ako bas mora).

Interesuje me sledece:
- koliko mogu da ocekujem skok u performansama u igrama tipa GTA4, Shift, Nba 2k10, Batman, itd...sa grafickom 5770 u poredjenju sa trenutnom 8800gts , kao i koliku razliku u performansama u istim igrama ali sa 5850 u poredjenju sa 8800gts ?

Znam da je 5850 brza, ali mi se nikako ne daje 20k za graficku sada, a opet mi se ne kupuje grafika sa kojom cu dobiti minimalan skok u performansama u poredjenju sa trenutnom . S druge strane, 8800gts pokazuje da je vreme da se zameni necim brzim i savremenijim.

Molim savet i pomoc !

Uh jaka je to cena, skoro 160e ,).
Ja bih pre kupio Ati 5770 za ~ 130e, graficka koja je otprilike na istom nivou, ni sa overklokom ne zaostaje.

Uh jaka je to cena, skoro 160e ,).
Ja bih pre kupio Ati 5770 za ~ 130e, graficka koja je otprilike na istom nivou, ni sa overklokom ne zaostaje.

ma znam. ali mi se ne prelazi na ati, narocito sto vidim da je katastrofa sa driverima...ako cu da dam pare za nesto, zelim da to bude plug and play i hvala dovidjenja, a ne drkanje sa driverima, hotfixevima i ostalo..

Da sam na tvom mestu u ovom trenutku uzeo bih mozda jedino neko kvalitetno napajanje 650-700w i stekao pare do leta za novu graficku.Do tada ce valjda izaci dugo ocekivani Fermi(pa ako budes imao dovoljno para u steku mozda opet uzmes nVidiu) ili uzmes nesto iz 5xxx serije kojoj ce verovatno pasti cena po izlasku Fermia.
Mislim da se trenutno ne isplati gtx260(nije losa karta,ja je imam).Pogotovo se ne isplati ako mislis da je koristis do izlaska Fermia,platices je ~15000,za 6 meseci pitanje je da li ces izvuci i 100e.

ma znam. ali mi se ne prelazi na ati, narocito sto vidim da je katastrofa sa driverima...ako cu da dam pare za nesto, zelim da to bude plug and play i hvala dovidjenja, a ne drkanje sa driverima, hotfixevima i ostalo..

nikako nemoj da das tih 160e(preskupo) za tu 260...bolje da nadjes polovnu sa pisanom garancijom za nekih 120e...
ps bas cudno o kakvom ti to pricas zezanju sa driverima sto se tice atija...ja izmenjao kartica i kartica i nikad nisam imao problema sa tim,a pogotovo ne sa ovom novom serijom 5xxx(testirao 5750,5770,5850)...no tvoje su para(koje ti ocigledno ne cenis) pa ako ti zelis da vise platis nesto sto je sporije to je svakako tvoja stvar...

Ja mislim da prvo treba da prodas tu 8800, i tako da sebe konacno nateras da uzmes nesto drugo ,)....

nikako nemoj da das tih 160e(preskupo) za tu 260...bolje da nadjes polovnu sa pisanom garancijom za nekih 120e...
ps bas cudno o kakvom ti to pricas zezanju sa driverima sto se tice atija...ja izmenjao kartica i kartica i nikad nisam imao problema sa tim,a pogotovo ne sa ovom novom serijom 5xxx(testirao 5750,5770,5850)...no tvoje su para(koje ti ocigledno ne cenis) pa ako ti zelis da vise platis nesto sto je sporije to je svakako tvoja stvar...

Bilo je problema sa Ati 5770, sa nekim proizvodjacima...
A problemi sa drajverima postoje i dalje... necemo da se pravimo ludi :).

neko je imao problema ja do sada nisam imao...bilo je problema i sa nvidia grafickim karticama pa to niko ne generalizuje ili spominje...meni je ovo njegovo izlaganje delovalo ovako"svi koji uzmu ati se danima zezaju dok im graficka ne proradi ili imaju brdo problema sa njom,dok stavis nvidia-u i sve uvek savrseno radi" pa mi izgleda da su milioni i milioni ljudi koji stave u comp ati budale jer to koriste dok su svi pametni koji stave u comp nvidia-u

Poslednja izmena:
Po prvi put u zivotu sam kupio ATI pre nedelju dana i to bas "zloglasni" 5770 i malo mi je bila frka jer sam citajuci neke komentare i ovde na forumu i na drugim forumima stekao utisak da je situacija sa drajverima katastrofa itd. Ali, realnost je da do sada nisam imao apsolutno nijedan jedini problem sa njom (kuc kuc :)) i mislim da je prica oko drajvera i nestabilnosti prenaduvana.
Anywayz, mislim da u ovom trenutku nema smisla kupovati gtx260, pogotovo ne za 160 evra. Ili stekati pare za 5850 ili uzeti 5770. Ili se strpeti dok ne izadje Fermi....

Po prvi put u zivotu sam kupio ATI pre nedelju dana i to bas "zloglasni" 5770 i malo mi je bila frka jer sam citajuci neke komentare i ovde na forumu i na drugim forumima stekao utisak da je situacija sa drajverima katastrofa itd. Ali, realnost je da do sada nisam imao apsolutno nijedan jedini problem sa njom (kuc kuc :)) i mislim da je prica oko drajvera i nestabilnosti prenaduvana.
Anywayz, mislim da u ovom trenutku nema smisla kupovati gtx260, pogotovo ne za 160 evra. Ili stekati pare za 5850 ili uzeti 5770. Ili se strpeti dok ne izadje Fermi....

cestitam na kupovini i neka te sluzi...ima verzije 5770 kojima sa msi afterburnerom moze da se podigne napon i da radi na 1ghz pa ako te kopka mozes i to da probas...ja moju sapphire sto sam burazeru prodao njemu se lepo podize napon i odlicno se klokuje

hahaha, vidim da se mala deca plase i dalje pricama o vesticama i losim ATI drajverima :d i sto je najgore to prolazi i uvek se dobro zabavim citajuci kako neko ko nikada nije imao ATI kartu drhti kao prut pred strasnim catalyst-ima i na kraju baci pare na inferiorni proizvod :smoke:

Evo primera, na vise igara stoji Nvidia logo :).
Zasto recimo u friskoj igri Saboteur, probleme imaju samo vlasnici Atijevih kartica, i uvek isti problem.
Zavera ili ne, Nvidia ima mnogo bolje drajvere, uvek je imala.

Evo primera, na vise igara stoji Nvidia logo :).
Zasto recimo u friskoj igri Saboteur, probleme imaju samo vlasnici Atijevih kartica, i uvek isti problem.
Zavera ili ne, Nvidia ima mnogo bolje drajvere, uvek je imala.
i stavis nove drajvere (koji btw. izlaze jednom mesecno pa cak i kada nesto ponekad ne valja to se ispravi u najgorem slucaju za mesec dana dok kod nvidie gledas u kristalnu kuglu kada ce novi drajveri) i resen problem. kao da nije bilo slucajeva kada nesto nije radilo samo na nvidia kartama :)

Nije bilo tih slucajeva :D.
Nvidia izda drajver, ali nikad busan, odrade to ljudski.

Mada nema svrhe ovo dalje da razglabamo, postaje zvezda vs partizan :D.

@matrixxsu:
Hvala. Poigracu se malo sa time ovih dana. :)

@chinaski:
:) Nemam pojma, bio sam par godina potpuno out sto se tice hardvera, a moras priznati da je ATI ranije imao problema sa drajverima (u svakom slucaju mnogo vise nego NVidia). Kako god, meni je super sto sam uzeo ATI, ne zalim se...cak naprotiv. :)

Ma ne zalim se ni ja, imam 4870, nisam imao nikakvih problema.
Al jednostavno visegodisnje pracenje Bencha (sa sve pauzama :D) i drugih foruma... kazuje sve :).

Kad sam znao da će neko da se uhvati za moj post. :D Igra je generalno ubagovana, s tim što je na ATI-ju valjda od početka "kampanje" bagovala, a na nV baguje sa vremena na vreme i manje učestalo (tad sam bio na ~80% pređene igre). Naravno, opet zavisi od čoveka do čoveka, ali je ovo moj generalni utisak, a dosta sam ih pročitao vezano za Saboteur. :)

Ali znaš kako mi lepo radi Batman na 8800GT, sa sve PhysX-om! :d

ontopic:

Mnogo je dati 160€ na GTX260. I ja bih ti savetovao da ideš na polovnu, tad bi te doplata došla (u slučaju da prodaš 8800GTS) možda čak i manje od 70€.

pa eto, bolje da baguje odmah na pocetku pa da lepo sacekas mesec dana nove drajvere nego da krene pred kraj da ti baguje pa da cupas kosu i organizujes voodoo obred ne bi li nvidia izbacila nove forceware :)

Dovoljno mi je da udjem u deo na forumu "graficke karte" i da vidim da je samo na prvoj strani 5 postova "problem sa 5770, probelm sa ATI, problem sa catalyst driverima,.... vs mozda 1 ili 2 smesna problema sa Nvidia karticama na 10 strana o grafickim kartama. Mozda to daje moj odgovor zasto pokusavam da izbegnem ATI u sirokom ..a i na svim forumima i testovima, gde se porede 5770 i GTX260 216 , nvidia kartica je pobednik na svim poljima i u igrama..... Mozda cu platiti malo vise GTX260 (14-15k dinara) i novo napajanje, nego sto objektivno vrede u ovom trenutku , ali cu se do pojave te nove generacije nvidia kartica barem igrati onkako kako zelim, bez cimanja sa driverima, i slicno....

ako si samo gamer i koristis pun potencijal grafike samo u igricama nemoj da slusas te gluposti i price oko drivera. Za gaming je ATI odlican, i mogu ti reci nakon maltene decenije na nVidia, priznajem da je trenutno za gaming ATI keva. Ako hoces da se bavis gpgpu-om, sto sumnjam, onda nemoj uzimati ATI.

sto se tice broja postova o problemima... mislim da kod nas ima mnogo vise prodatih ati kartica nego nV i da to doprinosi tom broju u znatnoj meri.

A ako planiras da kupis sada GTX 260 da bi za 4 meseca presao na novu nV karticu onda te zestoko svrbe pare. Pa u tom slucaju ih bolje potrosi na novo napajanje, cpu, plocu... ili tako nesto. Znam da je prethodna recenica neumesna - da ti ja govorim sta da radis sa svojim novcem, no napisana je iz najbolje namere.

Poslednja izmena:
ako si samo gamer i koristis pun potencijal grafike samo u igricama nemoj da slusas te gluposti i price oko drivera. Za gaming je ATI odlican, i mogu ti reci nakon maltene decenije na nVidia, priznajem da je trenutno za gaming ATI keva. Ako hoces da se bavis gpgpu-om, sto sumnjam, onda nemoj uzimati ATI.

sto se tice broja postova o problemima... mislim da kod nas ima mnogo vise prodatih ati kartica nego nV i da to doprinosi tom broju u znatnoj meri.

A ako planiras da kupis sada GTX 260 da bi za 4 meseca presao na novu nV karticu onda te zestoko svrbe pare. Pa u tom slucaju ih bolje potrosi na novo napajanje, cpu, plocu... ili tako nesto. Znam da je prethodna recenica neumesna - da ti ja govorim sta da radis sa svojim novcem, no napisana je iz najbolje namere.

Da, iskljucivo sam gamer, i nemam nameru da koristim tu graficku za bilo sta drugo. Medjutim, sve je meni jasno, i za cenu 5770 vs gtx260 , ali kad u google upisem "gaming on 5770", sve sto dobijam je da se ljudi masovno zale na ovu grafiku, uglavnom sa driverima, kao i neke testove gde gtx260 tuce 5770 u igrama za 10-15fps. Samim tim, mene to vodi ka racunici da bi mozda i mogao uzeti 5770 , gde zbog male potrosnje ne bi morao da menjam ni napajanje sada (trenutno 420W), i kad se podvuce crta, to je 5500 dinara manji trosak za 5770. Medjutim, bojim se da svi ti razno razni review-i na internetu, kao i komentri korisnika ove kartice, mogu da mi stvore samo glavobolje......Maltene se ceo zivot igram na nvidia karticama, i bojim se da bi prelazak na ati, tj. 5770, sa ovim problemima mogao biti gorka pilula...Verujem da je 5850 nesto bolje stanje, ali za nju nemam para sada. Znaci, 5770 ili GTX260 216, ali po svim paramterima koje nalazim na internetu gtx260 izgleda kao bolja kupovina...

Btw, da li mi za 5770 treba jaca napajanje od lc power 420w?

ne treba ti jace napajanje za nju...kupi saphire 5770 verziju 2(ne referentni cooler) i uzivaj...em sto se msi afterburnerom otkljucava napon graficke pa radi na 1ghz,a memorija na 1330-1350mhz,em je jeftinija,hladnija,tiha,manje trosi...da napomenem da na 1ghz i sa memorijom na 1330mhz je brza od 260gtx

Ako je tako, onda si me ubedio :banana::guitar::party:

Koji su najbolji driveri za nju i sta da instaliram od drivera da bi mi sve igre normalno radile pod winxp (SP3) kao i Win7???? Oba su 32bit
Zelim da mi normalno rade sve igre, i "Sabouter" , i "Dirt 2" .....

Maltene se ceo zivot igram na nvidia karticama, i bojim se da bi prelazak na ati, tj. 5770, sa ovim problemima mogao biti gorka pilula...Verujem da je 5850 nesto bolje stanje, ali za nju nemam para sada. Znaci, 5770 ili GTX260 216, ali po svim paramterima koje nalazim na internetu gtx260 izgleda kao bolja kupovina...

Btw, da li mi za 5770 treba jaca napajanje od lc power 420w?

Ne znam šta da ti kažem... Ja sam u životu imao tri Nevidije i evo sada drugi Ati. U istoj sam dilemi bio kao i ti i prelomio u korist 5700. GTX260 je em skuplja, em veća, em teža, em više struje vuče. Moja nova konfa se bukvalno ne čuje, veća mi je okolna buka u sobi od njenog šuma. Doduše, još nisam stigao da poteram neku igru i opteretim je malo, a strahujem i od tradicionalnih Ati problema u Linux-u. Ali dobro, zagrizao sam metak, pa šta bude.

Inače, AMD za 5700 predlaže napajanje od bar 450 w, ali znaj da oni uvek malo više napumpaju nego što je stvarno potrebno, čisto da se osiguraju. Kartica inače pri punom load-u vuče oko 8.5 ampera, što stvarno nije nešto mnogo i dobro napajanje manje snage bi trebalo da može da je nahrani, mada LC i ne važi za neki brend i pitanje je koliko ti je napajanje oslabilo vremenom.

Gledam gomile review-a na netu, i GTX260 ima bolje performanse gotovo u svim igrama, i generalno bolje performanse. Danas kad sam zvao da rezervisem 5770 , dobio sam informaciju od prodavca da je 5770 sa 128mb, i da je to veliki problem, jer samim tim moze biti negde sporija od moje 8800GTS 512mb. Koliko je to moguce ??

Inace, sta mi preporucujete od 5770, da li Sapphire ili Gigabyte ?

Gledam gomile review-a na netu, i GTX260 ima bolje performanse gotovo u svim igrama, i generalno bolje performanse. Danas kad sam zvao da rezervisem 5770 , dobio sam informaciju od prodavca da je 5770 sa 128mb, i da je to veliki problem, jer samim tim moze biti negde sporija od moje 8800GTS 512mb. Koliko je to moguce ??

128mb? mislis 128 bita ali zato ima ddr5 memoriju(u odnosu na 260gtx koji ima ddr3) sto je isto kao da ima 256bita...sapphire i napisao sam ti koju verziju da uzmes(v2 ne referentni cooler) i podignes gpu na blizu 1ghz i mem na 1330-1350 i ima da pojede za dorucak i rucak i veceru i 4870 i 260gtx i sve to za manje para,manje grejanja,slabijim napajanjem

Ako se toliko razmisljas uzmi Sapphire 5750, naklokujes je dobro, dobijes 5770 karticu za manje para, i uzivaj radice ti vecina igrica ok, a znaces da si je malo platio i neces da imas razloga za kukanje ako u ponekoj igri malo stucne zbog 128 bitne magistrale.

saga zavrsena - uzeo sam Gigabyte Hd5770 , rev2.0 , za super cenu !

Recite mi da li treba da skidam ove 9.12 hotfixeve da bi mi radile igre normalno , pre svega mislim na "saboteur" i slicno, pre svega na win XP ?

Da li prvo da instaliram normalne catalyst 9.12 pa onda na to hotfix ili ????

Sta da koristim za clocovanje ove ati kartice - MSI Afterburner ili Riva Tuner ?

Poslednja izmena:
Vrh Dno